Den Roos Topsportmerrie 2012 op Tuigpaardendag

Moderators: Hanmar, Princesj, Shanna, EvelijnS, Dani, ynskek, Mondy, Polly, Ladybird

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Sammie

Berichten: 71592
Geregistreerd: 04-06-03

Den Roos Topsportmerrie 2012 op Tuigpaardendag

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-08-12 11:35 Tip de Nieuwsredactie

http://www.knhs.nlOp zaterdag 18 augustus vond op het KNHS-centrum in Ermelo de Nationale Tuigpaardendag plaats als afsluiting van de KWPN Paardendagen. Verdeeld over de dag komen zo’n beetje alle Nederlandse fokmerries met ambitie in tuig in actie. Zij worden verdeeld over diverse rubrieken, ingedeeld naar leeftijd en winstpunten.


Als afsluiting van de dag komen de beste twee van iedere rubriek nog één keer in de baan voor de strijd in de Finale der Nationale. Ondanks de tropische hitte, lieten de paarden zich nog goed zien. Uit het gezelschap selecteert de jury vervolgens de beste vijf en deze lopen dan nog één keer gezamenlijk over. De plaatsing vindt vervolgens plaats van achter naar voren, dus de vijfde wordt als eerste bekend gemaakt en de winnares als laatste. De winnares van vorig jaar, Trudalya van Gerard en Dinie Lokhorst had ook deel zullen nemen, maar zij kreeg voor aanvang van haar rubriek een longbloeding en moest noodgedwongen rust houden.


Het was Den Roos van fokkers en eigenaren Henk en Harry van Middelaar die deze prestigieuze titel nu won. Ze won eerder op de dag al haar rubriek vierjarigen en wekte toen al de nodige verwachtingen. De merrie beweegt achter zeer sterk, komt voor enorm uit de schouder en zette het front er mooi op. Dubbel succes voor familie Van Middelaar die zowel de moeder, als ook vader Tendens HBC zelf fokten! Tweede in de desondanks heel spannende finale waar de beste vijf paarden een herkansing kregen, werd de Belgische Bretina (v. Uromast) van J. van Assche en gereden door Thomas van der Weide. Thomas toonde Bretina in een super mooie houding en actief van achter uit. In het voorbeen gaf ze wat toe op de kampioen. Dendrini van familie Kooyman werd in handen van Henk Hammers derde. Ook deze merrie beweegt geweldig, maar gaf in houding wat toe op de eerste twee. Op plaats vier kwam de routinier van de kopgroep en dat was de veel front tonende Tidalburga van en met Nico Calis. Op plaats vijf eindigde Castilla BH van Jan Vink, gereden door Berry van der Genugten, die zeker eerder op de dag, een beste indruk achterliet.


In de strijd om de Manno Trofee kwamen elf dekhengsten in tuig in de baan. Een bijzonder spannende strijd was het resultaat. Winnaar werd de zeer veel houding tonende, hoog en luchtig bewegende Stuurboord met Mark de Groot aan de leidsels. Aron HBC in handen van Lambertus Huckriede was ‘titelverdediger’ en toonde zich verheven en met zeer veel beweging. Plaats drie en vier werden door de arbiter bepaald. Het was Cizandro in handen van Robbie van Dijk, die nu niet helemaal liet zien wat hij kan, die derde werd. Wim Cazemier had Atleet nu weer goed in het front en mocht als vierde opstellen. De meeste beweging van het gezelschap toonde Saffraan met Marcel Ritsma. Hij mag wat meer oprichting tonen bij stukken, maar verdiende meer dan de vijfde plaats. Deze rubriek telde tevens mee voor de hengstencompetitie van de jonge hengsten. Cizandro was de hoogst geplaatste deelnemer die ook aan deze competitie deelneemt en won derhalve zijn tweede tien punten. Vorige week wist hij de eerste wedstrijd in Hellendoorn ook al te winnen.


De Fokker van het Jaar en de Paard van het Jaar verkiezing maken ook altijd deel uit van het programma van de Nationale Tuigpaardendag. Fokker van het Jaar werd Tabe de Jong van Ameland. Hij is onder andere de fokker van de Zuidelijke competitiewinnaar van 2012; Dalton van Leo Wijkmans. Paard van het Jaar werd de zesjarige Brandy die door N.W.C Augustinus gefokt werd en eigendom is van het Brandy Consortium. Hij heeft in handen van Harry van Middelaar haast alles gewonnen wat op zijn pad kwam in de drie seizoenen die hij nu uitkomt in de sport.


De organisatie van de Tuigpaardendag houdt ook een stukje traditie graag in ere en wel die van de tweespan merries voor de luchtbandenwagen. Vier tweespannen kwamen in de baan, de jury koos voor Jan Wiering met zijn eigen fokproducten Tatsiana en Oriana. Aldus kwpn.nl op Facebook.com.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 2 bezoekers