Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Moderators: Ladybird, Polly, Hanmar, Princesj, Shanna, Dani, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Liene

Berichten: 4275
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Antwerpen in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 20:05

Afbeelding
Helaas geen winst voor Zenyatta bij haar afscheidswedstrijd
In november bleek dat ook de politiek zich wil gaan bemoeien met de situatie in de Oostvaardersplassen. Geert Wilders vroeg een spoeddebat aan over dit onderwerp en liet weten het onaanvaardbaar te vinden dat het in Nederland nog mogelijk is dat dieren van de honger omkomen.
Tegelijkertijd noemde de Dierenbescherming het preventief afschieten van wilde dieren volkomen zinloos. Staatsbosbeheer wil de kuddes zo natuurlijk mogelijk houden en ziet er niet veel in om bij te voeren. De Dierenbescherming vindt bijvoeren alleen nodig bij extreem hoge sterftecijfers. Daar zou geen sprake van zijn.

De Universiteit van Utrecht werd door de filmproducent van de horrorfilm "Sint" benaderd om de goedheiligman aan een geschikt paard te helpen. De Universiteit vond dit een leuke uitdaging en dus werd Opium, een van de onderwijspaarden van de kliniek, van stal gehaald om te assisteren voor de scenes op het dak. Men bouwde het laboratorium om tot filmstudio en liet het paard galopperen op een paardenloopband die de wetenschappers van de UU veelvuldig gebruiken voor hun onderzoek.

De geruchtenmachine rond de nieuwe ruiter van Totilas bleef doorgaan. Ondanks de aankoop van het dressuurwonder, had Paul Schockemohle nog geen geschikte ruiter gevonden om de hengst uit te brengen op wedstrijd. Bekende Duitse amazones Ulla Salzgeber en Nadine Capellmann lieten weten de hengst niet te willen rijden, en ook Isabell Werth zag zichzelf niet op het paard rijden. Uiteindelijk kwam later deze maand naar buiten dat Matthias Alexander Rath de hengst voortaan zal gaan rijden.

Dierenartsen die een recept voor ontwormen uitschrijven zonder het dier van tevoren te hebben gezien, gaan de fout in. Dit besloot het Veterinair Tuchtcollege nadat een dierenarts dergelijke recepten uitschreef in een ruitersportwinkel. De dierenarts komt er met een waarschuwing vanaf omdat zij op een ''koopjesavond'' van een ruitersportwinkel slechts enkele recepten voor ontwormingsmiddelen voor paarden heeft uitgeschreven en daarbij door de AID op nogal brute wijze is betrapt. Het Veterinair Tuchtcollege verwijt de AID dat zij de dierenarts in aanwezigheid van het publiek neerbuigend en beledigend tegemoet is getreden.

Deze maand nam Zenyatta definitief afscheid van de rensport. Haar legende eindigde helaas met nipt verlies. Vele bokkers zaten s'avonds laat achter hun pc om de spannende wedstrijd live te kunnen volgen en even leek het erop dat Zenyatta opnieuw het onmogelijke zou gaan laten zien, maar met een neuslengte verschil kwam ze uiteindelijk als tweede over de streep. Hoewel iedereen ervan overtuigd was dat de merrie hoe dan ook gewonnen heeft, was dit toch wel een kleine domper op de feestvreugde.

Aequor stelt in het nieuwe erkenningsreglement het bezit van een veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport verplicht voor hippische bedrijven die een stageplek willen bieden aan leerlingen uit het middelbaar beroepsonderwijs. Het nieuwe reglement wordt per 1 januari 2011 van kracht.

Leerlingen van het MBO mogen alleen stage lopen op een erkend leerbedrijf. Volgens Aequor lopen stagiaires op hippische bedrijven meer risico’s op ongevallen dan overig personeel. Dit komt doordat ze jong en onervaren zijn. Daarom is in overleg met de FNRS en de KNHS besloten het veiligheidscertificaat verplicht te stellen.

Een Duitse man sloeg een paard zo hard op het been met een mokerhamer, dat het dier zijn been brak en ter plekke moest worden geeuthanaseerd.

Door de enorme regenval in november kwamen ook veel paarden met natte voeten te staan. Op een manege in Geleen was het zelfs zo erg dat de hulpdiensten moesten overgaan tot het evacueren van maar liefst 104 paarden. De eigenaren van de manege hadden samen met wat vrijwilligers een barricade tegen het water gemaakt door middel van zandzakken, maar dit bleek niet voldoende. Gelukkig nam de dreiging later af en konden alle paarden weer veilig terugkeren naar de inmiddels weer droge stal.

Traditiegetrouw was het deze maand ook weer tijd voor de verkiezing van de boktveulens. Alle veulens van 2010 waren inmiddels geboren en na een aantal spannende dagen van stemmen, waarbij allerlei manieren werden gevonden om veulens te promoten, kwamen uiteindelijk hengstveulen Frummel en merrieveulen Nine als winnaars uit de bus. Zij mogen dit jaar de titels van gouden boktveulen dragen. Iedereen nogmaals bedankt voor het stemmen!

De KNHS maakte bekend dat per 1 oktober 2011, het ZZ-Licht niet meer onder de subtop, maar onder basis zal vallen. Vanaf die datum mogen breedtesportverenigingen dus ZZ-Licht rubrieken uitschrijven. In het nieuwe dressuurproevenboekje, dat in december verschijnt zijn de proeven voor het ZZ-Licht (en ook die voor het ZZ-Zwaar) bovendien volledig herschreven.

Daarnaast werd eveneens bekend dat een Z-proef die gereden wordt in een kleine baan (20 x 40) voortaan geen winstpunt meer waard is.

De regelementen voor het rijden met trailers worden over twee jaar flink versoepeld. Automobilisten zonder BE-rijbewijs mogen vanaf 2013 een trailer trekken die zwaarder is dan hun eigen auto, zonder dat ze moeten beschikken over speciaal aanhangerrijbewijs. Voorwaarde is wel dat de totale combinatie minder dan 3500 kg weegt.

De versoepeling is een van de gevolgen van de invoering van de Derde Europese Rijbewijsrichtlijn. Nu is het nog zo dat een automobilist zonder BE alleen een aanhanger mag trekken die lichter is dan het ledig gewicht van de auto en de totale combinatie minder dan 3500 kg weegt. Die eerste beperking komt straks te vervallen.

You must live in the present, launch yourself on every wave, find your eternity in each moment.

[RT-D] Onderzoek: Positieve effecten flexen van de hals (Clayton)


Liene

Berichten: 4275
Geregistreerd: 18-06-04
Woonplaats: Antwerpen in België

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 20:05

Afbeelding
Sunrise liep in december een blessure op
foto: http://www.sjoert.com

Begin december werden een aantal politiepaarden onwel na een brandoefening. Dit stond schril contrast met wat er in Den Bommel en Kaatsheuvel gebeurde. Een paard kwam om nadat er brand uitbrak in een schuur, hoe het de eigenaren en paarden verder verging lees je hier. In Kaatsheuvel kwamen twee paarden om bij een brand. Ook in Koudum brak brand uit. De paarden en koeien konden op tijd in veiligheid worden gebracht.

In Belgisch pakte de politie twee Nederlanders op die verdacht werden van diefstal van paardenspullen. Een grote discussie barste los omtrent het opleggen van fokquota bij paarden. Ook de vraag of dierenmishandeling terug in het Wetboek moet maakte veel los. Inhakend op dat laatste werden in het Belgische Zuid-Willemsvaart de lichaamsdelen van een paard gevonden.

Edward Gal kwam deze maand ook in het tv-programma van Paul de Leeuw. Onderwerp van discussie was (wederom) de verkoop van Totilas. Het heeft even geduurd, maar de Zwitserse ruiters mochten deze maand eindelijk hun bronzen Olympische medaille van 2008 in ontvangst nemen.

Het paard Boemerang werd verkocht voor 260.000 ton. Benny Holtkamp is de nieuwe eigenaar. Anky van Grunsven besloot deze maand om het paard Whizashiningwalla BB te kopen.

December is ook traditie getrouw de maand van de uitreikingen van prijzen en titels.Zo werd Eric Lamaze uitgeroepen tot L'année Ruiter van het jaar. De regerend olympisch kampioen is gekozen door de leden van de International Jumping Riders Club. Edward Gal is uitgeroepen tot Gelderse sporter van 2010, naar het Gala van de NOC*NSF ging hij niet. Ondanks zijn overwinningen in Kentucky kreeg hij geen nominatie voor beste sportman. Gal besloot het gala helemaal te mijden. In Groot-Brittannië ging de prijs van sportman van 2010 voor het eerst sinds zijn geschiedenis naar een jockey. Laura Bechtolsheimer ontving de titel Hippisch athlete van het jaar. De Belgische Phillippe Le Jeune ontving de VLP prijs voor beste sportprestatie. De ruiter is helaas voorlopig uitgeschakeld vanwege een liesbreuk. Julia de Deken is VLP Talent van het jaar geworden. Ravel is voor het tweede jaar op rij uitgekozen tot Grand Prix paard van het jaar.

Tijdens de Olympia Horse Show kon Hans Peter Minderhoud niet van start gaan. Nadine had koorts. De winst in de Kür op Muziek ging naar Adelinde Cornelissen die met Parzival de concurrentie ver achter zich liet. Voor Imke Schellekens-Bartels was er deze maal slecht nieuws. Sunrise liep een blessure op, waardoor deelname aan de wereldbekerwedstrijden (en andere wedstrijden) voorlopig van de baan.

En zo kwam er een einde aan een bewogen 2010 op het gebied van paardennieuws.
Laten we hopen dat er vooral veel positief nieuws te melden is in 2011!

Wij wensen iedereen een gelukkig en gezond 2011.

You must live in the present, launch yourself on every wave, find your eternity in each moment.

[RT-D] Onderzoek: Positieve effecten flexen van de hals (Clayton)

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Felixity, Kodyy, Samo, ShetsTI, verstijnen en 11 bezoekers