Jaaroverzicht Voorpagina Nieuws van het jaar 2010

Moderators: Ladybird, Polly, Hanmar, Princesj, Shanna, Dani, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93606
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 18:48

Afbeelding
Gribaldi tijdens de huldiging op de hengstenkeuring
foto: http://www.sjoert.com
In februari wordt er in Wellington gesprongen. Eric Lamaze wint de Challence Cup en Nick Skelton verovert de Grote Prijs. Maar ook binnen de witte hekjes wordt er gereden in Wellington. Steffen Peters wint met Ravel de Grand Prix en Anky pakt goud in de kür.

Ook in Abu Dhabi werd er gestreden om de prijzen. Oranje sleept de derde prijs in de Landenwedstrijd binnen en Gerco Schröder wint het jachtspringen. De grote prijs wordt gewonnen door Jos Lansink.

Zuidlaren was voor meerdere combinaties een succes. Marlies van Baalen, Jur Vrieling, Nathalie van der Meij en Eric van der Vleuten zijn goed op dreef.

Edward Gal gaat in Ermelo met Sisther de Jeu voor de zege en pakt in Neumunster met zijn zwarte parel Totilas zowel goud in de Grand Prix als in de kür. Ook Mathijs van Asten rijdt hier succesvol rond. In Götenborg pakt Adelinde Cornelissen zowel goud in de kür als de Grand Prix en wordt Albert Zoer vierde in de WB-kwalificatie. In Bordeaux had IJsbrand Chardon onverwacht pech. Nadat hij met zijn Lippizaners goed van start was gegaan, werd de kans op een overwinning verstoord toen het linkerachterpaard over het voorzweng sprong. Amazone Sanne Voets pakte in februari haar kans om met haar prestatie in Liempde te promoveren naar het A-kader.

Terwijl de dierenbescherming in februari nog aangaf dat de paardensector een totaal verkeerd signaal naar buiten af gaf en dat het aantal meldingen over verwaarloosde paarden in 2009 flink gestegen was, concludeerde de Sectorraad Paarden dat de voortgang van het paardenwelzijn op schema lag. Door middel van het realiseren van een welzijnsmonitor willen zij deze vooruitgang waarborgen.

En terwijl er aan de ene kant positief nieuws gebracht wordt met betrekking tot droes komt er aan de andere kant een naar virus ons land binnen.

Helaas moesten we in februari ook afscheid nemen van een aantal paarden. Patser, Aladdinn, the Ghost of Hamish, Van the man, Grandilot, Gribaldi, Nastral, Special Envoy, Quilano de Kalvarie en Elmer Bandit bliezen deze maand hun laatste adem uit. Laatstgenoemde heeft zelfs na zijn dood de wetenschappers nog doen opkijken.

Vlak vóór zijn net vernoemde overlijden is Gribaldi nog preferent verklaard. Phin Phin, Cantos en Tangelo werden keurverklaard. De hengst Lancelot werd na een wachtperiode opnieuw toegelaten tot de dekdienst. Op de KWPN hengstenkeuring werden dit jaar uiteraard ook weer diverse hengsten aangewezen. Maar géén van deze dieren zorgde voor zoveel ophef als Totilas, toen bekend werd dat ook deze hengst de dekdienst in ging.

Ludger Beerbaum is zijn eigen dekstation begonnen, hij heeft hier diverse hengsten voor ter beschikking staan. In het Oldenburger Stamboek werd Arko III goedgekeurd. Ook is de paardenwereld een stamboek rijker het Klassiek Paarden Stamboek.

Ook buiten de ring werden er prijzen gewonnen; Edward Gal werd ruiter van het jaar 2009 en zijn paard Totilas KWPN-paard van datzelfde jaar. Hexagon's Ollright werd verkocht naar Engeland, en Andreas Helgstrand verkocht zijn GrandPrix paard Carabas.

En terwijl de diverse Europese hippische bonden zich verenigen tot de EEF ligt de discussie omtrent hyperflexie/rollkur niet stil. De Britse Horse Society noemt het volstrekt onacceptabel en tijdens een FEI meeting over dit onderwerp worden de begrippen hyperflexie/rollkur en LDR uit elkaar gehaald. Als gevolg daarvan stelt de FEI een werkgroep samen die het nieuwe dressuurbeleid op juiste wijze moet implementeren. Tenslotte komt rond het eind van deze maand het nieuws naar buiten dat de Franse Grand Prix amazone Sylvie Correllou is verongelukt.


Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93606
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 18:51

Afbeelding
Walt overleed deze maand
foto: http://www.myhorse.com
In de maand april maken veel stamboeken hun nieuwe jaargang bekend. Vijf hengsten werden goedgekeurd bij het NWR stamboek. In Hannover werden er acht hengsten goedgekeurd. Via de nakeuring werden er twee hengsten nog goedgekeurd bij het EASP. De jaarlijkse Merenspresentatie werd ook in deze maand gehouden. De NMPRS hield haar jaarlijkste hengstenkeuring. Losse goedkeuringen waren er onder andere voor Eldorado van de Zeshoek en Spartacus, Wilson, Olivier bij het KWPN.

Deze maand werd ook bekend dat de eerste boktbaby werd verwacht. Inmiddels is het jongetje geboren en genieten de ouders er nog iedere dag met volle teugen van. Bokt had deze maand een interview met dressuuramazone Jeannette Haazen. De drafbaan in Wolvega maakte deze maand toch (weer) een doorstart. Het NK Jachtpaarden werd deze maand op het terrein van Soestdijk gehouden.

De paarden van de Haagse Quirine de K. werden gestolen. Op ander gebied van paardenwelzijn ontstond de discussie of een registratiesysteem van paarden wel of niet onvermijdelijk is. Een aantekening in het paspoort van afgekeurde paarden is een eerste stap op gesjoemel met afgekeurde (verzekerings)paarden tegen te gaan.

Uit onderzoek blijkt dat mensen het niet erg nauw nemen met hun eigen veiligheid als ze bij paarden in de buurt zijn. Wel zorgen ze het blijkbaar te goed voor hun dieren, aangezien meer dan de helft van de paarden en pony's in Nederland te dik zijn. Uit onderzoek van het VWA bleek dat veel aanvullende ruwvoeders sporen van kruiskruid bevatten.

Een filmpje op You Tube toonde hoe een Amerikaanse springruiter zijn paard slaat. Volgens de USEF viel dit pak slaag onder mishandeling en de USEF stelde een onderzoek in naar de ruiter. Veel erger schijnen de taferelen te zijn in Canadese slachthuizen. Een verborgen camera legde vast dat de dieren tijdens hun laatste minuten vaak slecht worden behandeld. Op de lijst van wereldwijde dierenleed staat Nederland op de zesde plaats.

Zenyetta had haar zestiende overwinning op een rij. In de wereldbekerfinale vierspan ging de overwinning naar Boyd Exell, Koos de Ronde werd tweede. IJsbrand Chardon derde. Bij de wereldbekerfinale springen waren de Nederlandse deelnemers weinig van betekenis. Albert Zoer was al snel uitgeschakeld. Uiteindelijk ging de overwinning naar marcus Ehning en Plot Blue.

Deze maand moesten we afscheid nemen van Lady Carthago, Dollar du Murier, Calypso, Joël en Walt. Fokker Tiny van Helvoirt, onder andere fokker van Jazz, overleed deze maand op 86 jarige leeftijd.

Big Jake kreeg deze maand de titel van grootste paard ter wereld op geplakt. Einstein kreeg de stempel 'kleinste' paardje ter wereld te zijn.

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93606
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 18:53

Afbeelding
Laura Kraut en Cedric: Team USA in de Meydan Nations Cup
Foto: http://www.sjoert.com
In juni werd bekend gemaakt dat de Partij voor de Dieren een unieke paardenstal in Zuid-Holland heeft bezocht, waar paarden op een natuurlijke wijze worden gehuisvest en volgens hen een voorbeeld voor alle paardenhouders in Nederland zijn. Een aantal bokkers gingen te paard naar de stembus. De ponyhengst Power and Paint werd in juni ook goedgekeurd bij het NRPS-stamboek. Het Nieuw Fokcentrum Gelders Paard werd opgericht, waar enkele verdeelde meningen aan werden overgehouden.

Zwitserse onderzoekers toonden met een onderzoek aan dat hengsten wel zonder ongelukken bij elkaar in het land kunnen staan en de Tinker DNA Databank groeide meer en meer uit tot een succes. Voor springamazone Anne van Vulpen was dit geen spetterende maand, zij verloor haar toppaard tijdens een Grote Prijs. Sharon kreeg een longbloeding en viel neer tijdens het parcours.

Levende legende Zenyatta zette in deze maand haar zeventiende overwinning neer, en Edward Gal won de Kür op muziek tijdens het NK dressuur met Totilas. Internationaal springpaard Okidoki kwam ongelukkig terecht na een sprongmet zijn ruiter José Maria Larocca en blesseerde zichzelf zo ernstig. Wetenschappers sloegen er in om een mijlpaal te bereiken in het kloonproces van paarden, en Anky van Grunsven had tijdelijk twee reiningpaarden op stal staan.

DeMeydan FEI Nations Cup op het CHIO Rotterdam werd gewonnen door de USA, met de KWPN’er Cedric van Laura Kraut in het team. Nederland werd derde in de Nations Cup en Edward Gal won de Kür op muziek in Rotterdam in de stromende regen. Een samenvatting van CHIO Rotterdam in beeld kon je hier vinden.

Deze maand werden er heel was bokkers geschokt door het nieuws dat een Amerikaanse vrouw een paard 3 kilometer lang achter de trailer meesleepte. De voorzitter van de Belgische liberale partij Open vld, Alexander de Croo viel van zijn paard, en geraakte hier bij gewond. In juni kwam Nederland voor het eerst ooit in actie tijdens een WK Jousting en bleken Edward Gal en Totilas de grote publiekstrekkers op het CHIO in Aken te zijn.

De Noorse FEI dressuurpony Gesjer werd gestolen en dezelfde dag ook al terug gebracht. ‘Horse Boy’, de man met het paardenhoofd op Google Street View werd een grote internethit, en de Duitse dekhengst Bergamon overleed.

Juni was een zeer warme maand met soms extreem hoge temperaturen. Daarom ging er heel wat aandacht naar het welzijn van de paarden met deze hitte. Er werd door onderzoek aangetoond dat paarden tien keer zo snel oververhit als mensen raken en men werd gewaarschuwd om goed op de dieren te letten tijdens deze tijd. In het Zuid-Limburgse Borgharen werd een archeologische ontdekking van een massagraf met resten van tientallen paarden gedaan. Men begon in Salzburg, Oostenrijk te experimenteren met paardenluiers om de overvloed aan mest op de straten te beperken.

Op Terschelling geraakte 6 toeristen gewond door een ongeluk met paard en wagen, en in Wilp werd een zevenjarig meisje zwaargewond door een trappend paard. Het legendarische filmpaard Trigger, die overleden is en dan werd opgezet, werd geveild door een veilinghuis.

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93606
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 18:55

Augustus werd onder andere afgetrapt met het bericht dat de Vlaamse Regering heeft op 16 juli 2010 het Besluit van de Vlaamse Regering tot Bepaling van Handelingen, waarvoor geen Stedenbouwkundige Vergunning nodig is, goedgekeurd.
Hierin wordt o.a. voorzien dat er in agrarisch gebied in de ruime zin geen stedenbouwkundige vergunning nodig is voor het plaatsen van een schuilhok voor weidedieren. Dit schuilhok moet houten wanden, een oppervlakte van ten hoogste 20 vierkante meter, een hoogte van maximaal 3 meter en minstens één volledig open zijde hebben. Dit besluit trad in werking op 1 december 2010. Vanaf 1 december kan men dus, onder de in het besluit gestelde voorwaarden, dergelijk schuilhok plaatsen zonder stedenbouwkundige vergunning.

In de strijd tegen Jacobskruiskruid waren er ook dit jaar weer nieuwe ontwikkelingen. Deze maand werd bekend gemaakt dat deJacobskruidaardvlo - een keversoort - kan wellicht een rol vervullen in de bestrijding van het Jacobskruiskruid. “Op de planten troffen we vooral de bekende zebrarupsen van de Jacobsvlinder aan. De rupsen voeden zich wel met de plant, maar laten hun gastheer in leven. De Jacobskruidaardvlo troffen we niet aan, maar die komt in het natuurlijke habitat (de zeeduinen) wel massaal voor op Jacobskruiskruid. En gaat veel grondiger te werk dan de vlinder. In het buitenland zijn al overtuigende resultaten geboekt: tot 100% afname na introductie van de kever,'' aldus Merijn Bos (Louis Bolk Instituut).

Een andere plant die de gemoederen bezig hield is de waterscheerling. De giftige plant was tot voor kort zeldzaam in Nederland, maar blijkt in opkomst. Boeren maken zich zorgen over de opmars van deze giftige plant die zeer giftig is voor mensen, koeien en paarden.
Het Algemeen Dagblad meldt dat er exemplaren van de waterscheerling zijn gezien in de Noordoostpolder en in de Reeuwijkse plassen. Ook zou de plant zich gevestigd hebben in Overijssel. Volgens bestuurslid Anton de Wit van LTO-Noord is de toename verontrustend. Hij heeft de waterscheerling al op diverse plekken op zijn erf en in de Reeuwijkse Plassen aangetroffen. ''Het zullen er in de toekomst alleen maar meer worden,'' voorspelt De Wit op de website van Nieuwe Oogst.

(Ongewilde) internationale bekendheid genoot de ezel die werd gebruikt voor een Russische reclamestunt, en daarvoor aan een parasail werd gebonden om vervolgens de lucht in te vliegen.
De zeventien jaar oude ezelmerrie, Anapka, werd door de Britse roddelkrant "The Sun" gekocht en stond sindsdien in de presidentiele stallen van het Kremlin. De ezel mocht kosteloos in het luxe oord voor paarden verblijven tot het papierwerk rond was dat ervoor zou zorgen dat Anapka naar Engeland mocht vertrekken. De vorige eigenaresse die Anapka aan de parasail vastbond werd niet vervolgd omdat de ezel niet gewond raakte.

Afbeelding
Helgstrand en Uno Donna Unique
Foto: http://www.sjoert.com
Deze maand vond in het Duitse Verden het Wereldkampioenschap voor jonge dressuurpaarden plaats. Emmelie Scholtens wist bij de vijfjarige paarden het kampioenschap te behalen met de hengst Astrix. Bij de zesjarige dressuurpaarden was het Andreas Helgstrand die het goud wist te behalen. De fantastisch bewegende Uno Donna Unique bleef de concurrentie ver voor.

De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren maakte op 12 augustus het Zwartboek inbeslagname dieren openbaar. In dit zwartboek staan enkele voorbeelden van zaken die synoniem zijn voor de wijze waarop dieren in beslag worden genomen en hoe de hele registratie van dieren faalt. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de wijze van inbeslagname rammelt aan alle kanten. In de door de stichting onderzochte zaken is aangetoond dat de Landelijke inspectiedienst Dierenbescherming, Dienst Regeling (ministerie LNV), het Openbaar Ministerie, grote steken heeft laten vallen. Ook zijn er op het gebied van huisvesting zaken geconstateerd bij de opslaghouder, die in opdracht van het ministerie de dieren tijdelijk huisvest.

Ook werden deze maand de resultaten van de autopsie op het springpaard Oki Doki vrijgegeven door de universiteit van Bern (Zwitserland). Volgens het rapport stierf Oki Doki op de avond van 20 juli in zijn trailer terwijl hij op weg was naar de universiteit, ondanks de behandeling die aan het transport vooraf ging. De autopsie maakte duidelijk dat de doodsoorzaak een ernstige acute ontsteking was die leidde tot een septische shock.

Half augustus maakte de BOVAG bekend dat er bij een controle op paardentrailers in Beesd opnieuw veel gebreken gevonden. Meer dan 50 procent van de trailers heeft ondeugdelijke banden. Ook de bodems van de trailers zijn vaak zwak door de inwerking van vocht. Eerder dit jaar trof de BOVAG bij controles ook al veel gebreken aan. De BOVAG keurde de trailers bij het Gelders kampioenschap springen en dressuur in Beesd. Er bestaat in Nederland geen verplichte keuring voor paardentrailers, maar volgens de BOVAG geeft dat de nodige risico's.

Helaas verschenen er deze maand ook weer berichten in het nieuws van verwaarloosde dieren. Zo was er het bericht over een gedumpte merrie in South Gate, een stad in de Amerikaanse staat Los Angeles. Het dier was zo ernstig uitgehongerd en uitgedroogd, dat ze niet meer op haar benen kon staan. De in eerste instantie doodsbange merrie genoot van een klein beetje liefde van omstanders die haar vonden. Ze kreeg een appel en slaagde erin om een klein beetje hooi te eten. Ook kreeg ze een klein beetje water binnen toen iemand haar hielp het hoofd lang genoeg omhoog te houden. Een veearts kwam even later ter plekke en verloste de merrie definitief uit haar lijden.

De verkoop van de KWPN hengst Painted Black deed veel stof opwaaien. De 13-jarige dekhengst I.P.S Painted Black is verkocht aan de 18 jarige Spaanse Junioren amazone Morgan Barbançon.

Veel steunbetuigingen volgden na het bericht dat een 23-jarige vrouw uit Hoogezand ernstig gewond was geraakt bij een ongeval in Kropswolde. Ze reed op haar paard over de Woldweg. Het paard schrok plotseling ergens van, waarna de vrouw het dier niet meer onder controle had. De amazone viel van het paard en kwam met haar hoofd op het wegdek terecht. Ze is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Later bleek dat zij helaas aan verwondingen is overleden.

Helaas heeft Bokt.nl deze maand afscheid moeten nemen van een van haar gebruikers: Sjoert @ [VN] Bokker Pollewoppy is overleden


Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93606
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-01-11 18:58

Afbeelding
Is de prikpil voor Konikspaarden een uitkomst?
foto: Tobias Akerboom
De maand oktober begon met de Kür op muziek tijdens de Wereldruiterspelen in Kentucky. Edward Gal en Totilas wisten hun favorietenrol waar te maken en gingen naar huis met hun derde gouden medaille. Deze derde medaille betekende meteen een record.
Bij de eventing ging Michael Jung lange tijd aan de leiding. Voor Nederland kwam Tim Lips aan start met Concrex Oncarlos. Helaas kregen zij een valpartij te verduren waardoor de combinatie werd uitgesloten van verdere deelname.

De strijd tussen de springruiters bleek zowel individueel als in teamverband een teleurstelling. Het goud ging geheel verdiend naar Duitsland, terwijl Belgie vriend en vijand verraste door er vandoor te gaan met het brons. De Para Equestrian dressuurruiters deden het gelukkig een heel stuk beter. Petra van der Sande behaalde met Toscane een gouden medaille in de individuele proef. Het zilver was voor de Duitse Britta Näpel. De Deense Caroline Cecilie Nielsen won brons.

De menners vierspannen kregen heel wat stress voor de kiezen. In de aanloop naar de marathon werd er sabotage aan de wagen van Nederlander IJsbrand Chardon ontdekt. Gelukkig kon hij nog wel aan de start verschijnen en ging het WK-goud naar het Nederlandse team. Het scheelde nog een haartje of IJsbrand ging er ook met de individuele gouden plak vandoor.

Renpaardmerrie Zenyatta bleek nog steeds onoverwinnelijk. Nadat ze haar negentiende overwinning relatief eenvoudig had bereikt, begon men zich af te vragen waar dit zou ophouden.

Half oktober was er grote opschudding in de paardenwereld. Na maanden van geruchten kwam opeens het nieuws naar buiten dat Totilas verkocht zou zijn aan de Duitse paardenhandelaar Paul Schockemohle. Het nieuws bleek te kloppen en dus moest Nederland afscheid nemen van het dressuurwonder.
De gemoederen leken hoog op te lopen na een misverstand tussen Anky van Grunsven en Nicole Werner nadat Anky over de verkoop van Totilas twitterde. Gelukkig werd het misverstand later alsnog uit de wereld geholpen. Het vertrek van Totilas bleek in het begin te pijnlijk voor Edward Gal om over te praten. Edward hoopt het paard in de toekomst nog tegen te komen op internationale wedstrijden, maar voorlopig kiest hij er voor om even afstand te nemen en het verdriet te verwerken.

Volgens deskundigen zou een prikpil uitkomst kunnen bieden in de penibele situatie in en rond de Oostvaardersplassen. Ieder jaar sterven er honderden dieren door verhongering omdat er in de winter weinig tot geen eten te vinden is. Volgens dierenartsen is het daarom raadzaam om de runderen, herten en paarden een prikpil toe te dienen, zodat voortplanting niet meer mogelijk is.

Goed nieuws voor de Nederlandse amazone Angelique Hoorn. Haar paard Blauwendraads O'Brien blijkt na een zeer ernstige peesblessure weer genezen te zijn verklaard. De amazone reageerde erg blij en hoopt dat het paard ooit weer op zijn oude niveau zal terugkeren in de springsport. Voorlopig wordt er nog gewerkt aan het opbouwen van de conditie van de hengst.

Andreas Helgstrand besloot zijn toekomst te verzekeren door de helft van Wereldkampioene Uno Donna Unique aan te kopen. De merrie werd dit jaar Wereldkampioene tijdens het WK voor jonge dressuurpaarden in Verden, en de belangstelling van kopers van over de hele wereld steeg inmiddels tot een kookpunt. Gelukkig kon Andreas zelf in de merrie investeren en hij zal haar dan ook in de toekomst gaan uitbrengen.

Eind oktober werd besloten dat de erkenning van het EASP stamboek definitief van de baan was. Voorzitter van het EASP Karel de Lange had een maand eerder laten weten zijn paarden te executeren wanneer er niet werd overgegaan tot de erkenning van het stamboek, maar na lang beraad besloot het productschap Vlees, Vee en Eieren (PVE) niet akkoord te gaan met het voorstel van de Lange.

Op de valreep kwam nog het ontroerende bericht van een 101 jaar jonge amazone die als laatste wens nog een keer te paard wilde zitten. Dit werd met behulp van een stichting geregeld en dus stapte de dame nog een keer op de rug van een tinkermerrie. Een mooie afsluiting van een bewogen maand.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie