Paarden raken tien keer zo snel oververhit als mensen

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, Shanna, Dani, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93297
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Paarden raken tien keer zo snel oververhit als mensen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-10 17:09 Tip de Nieuwsredactie

Nieuwsredactie / http://www.horsetalk.co.nz
Een paard en een ruiter trainen op een warme vochtige dag. Wie van de twee zal eerder oververhit raken? Een studie wijst uit dat paarden tien keer sneller oververhit kunnen raken dan mensen.

Professor Michael Lindinger: "Het duurt tijdens een redelijk intensieve training in warm vochtig weer, slechts 17 minuten tot de lichaamstemperatuur van een paard een gevaarlijk niveau bereikt. Dat is drie tot tien keer zo snel als bij mensen. Paarden voelen de hitte dan ook veel sneller als dat wij dat doen."

De effecten kunnen zeer ernstig zijn. Wanneer de lichaamstemperatuur van een paard van de normale 37 tot 38 graden omhoog schiet naar zo'n 41 graden, dan betekent dit dat de spieren al rond de 43 graden zitten, een temperatuur waarbij de proteines van de spieren letterlijk kooktemperatuur bereiken. Paarden die oververhit raken, kunnen last krijgen van hyperventilatie, koliek en nierfalen.

Paarden zijn volgens Lindinger enorm gevoelig voor hitte omdat ze groter zijn en daarom ook meer dan mensen een hoger percentage van actieve spieren hebben tijdens de oefeningen. Wanneer spieren worden gebruikt, produceren ze erg veel warmte.

Paarden kunnen tot op zekere hoogte rekenen op zweetafvoer om hen af te koelen. Ze kunnen 15 tot 20 liter per uur zweten in droge koele omstandigheden, en tot maar liefst 30 liter in warme, vochtige omstandigheden. Het is echter wel zo dat slechts 25 tot 30% van dit zweet het paard effectief kan afkoelen door middel van verdamping.

"Omdat er zoveel meer zweet wordt geproduceerd dan een paard kan verdampen, druipt de rest van het zweet gewoon van het paardenlijf," aldus Lindinger. "Ter vergelijking: bij mensen wordt zo'n 50% van het zweet gebruikt om ons lichaam af te koelen."

Het zoutgehalte in paardenzweet is vier keer zo geconcentreerd als bij menselijk zweet. Lindinger refereert hierbij naar een foto van een plek waar endurance paarden hadden gestaan terwijl hun bezwete lichamen werden gekoeld met water. Terwijl de vloeistoffen verdampten op de grond, bleef er een witte plek over vanwege het zout in het zweet van de paarden.

"Deze zoutaantallen moeten worden vervangen. Alleen water geven helpt een uitgedroogd paard niet. Wanneer je een paard alleen water geeft, raken de lichaamsvloeistoffen in de war, en het lichaam zal hierop reageren door te proberen het water en de al aanwezige electrolyten te verwijderen."

Paarden kunnen ook hijgen om zich af te koelen, maar dit is alleen effectief wanneer de buitentemperatuur minstens 5 graden lager is dan de lichaamstemperatuur van het paard.

Lindinger geeft tot slot nog wat tips om de schade zoveel mogelijk te beperken: "Leer je paard om een oplossing van water en electrolyten te drinken. Begin met een kleine hoeveelheid electrolyten in het water om het paard om het dier aan de smaak te laten wennen. Dit voer je gedurende enkele weken steeds verder op tot je aan de hoeveelheid zit dat de fabrikant of dierenarts verantwoord acht.

Wanneer je je aan het voorbereiden bent voor een wedstrijd, wil hij adviseren om je paard aan de hitte te laten wennen door tenminste drie weken lang, vijf dagen per week ongeveer vier uur per dag in warme omstandigheden te laten staan. Voor het beste resultaat zou je je paard volgens hem rond 2 uur smiddags een uurtje kunnen trainen.

"De meeste ruiters trainen hun paard in de koele ochtend- en avonduren, maar gaan dan op wedstrijd waarbij hun proef wordt gereden op de warmste uren van de dag. Je moet je paard wel de kans geven om te acclimatiseren, anders ben je gewoon niet eerlijk bezig. Een paard dat goed geacclimatiseerd is, zal meer hitte kunnen kwijtraken door te zweten en correct te ademen, en zullen minder snel uitdrogen omdat ze vaak wel willen drinken."

"Wanneer je paard het te warm heeft, zet het in de schaduw en een windje (zonder tocht) om het afkoelingsproces te bevorderen. Gebruik nooit een deken of "cooler" op een paard dat zweet. De beste manier om het dier af te laten koelen is door het te besproeien met lauw water, en het overtollige water van het lichaam af te halen. Op die manier kun je een paard binnen tien minuten al 2 graden laten afkoelen. Blijf het gewoon herhalen tot het dier zich beter voelt. Vooral het verwijderen van overtollig water is belangrijk tijdens dit proces. Het achtergebleven water kan namelijk vast komen te zitten in het paardenhaar en zal op die manier weer te warm worden."

"Net zoals je goed voor jezelf zorgt door middel van waterflesjes, een pet en zonnebrand, is het ook van belang dat je middelen bij je hebt om je paard tegen de hitte en vochtigheid te beschermen. Wanneer je je paard en jezelf goed hebt voorbereid en weet hoe je hem moet afkoelen wanneer hij het te warm krijgt, kun je zelfs tijdens hete en vochtige zomerdagen nog veel plezier hebben in het rijden."Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93297
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-10 17:38

Helmoni schreef:
ik snap ook niet waarom ze wedstrijden niet kunnen verzetten met deze hitte....

Interessant stuk!


Lange leve de avondwedstrijden? :D

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 93297
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-06-10 17:43

Sugarfoot schreef:
Interessant stuk! Maar er staat me toch een fout in de tekst :=

Paarden kunnen ook hijgen om zich af te koelen, maar dit is alleen effectief wanneer de buitentemperatuur minstens 5 graden lager is als de lichaamstemperatuur van het paard.Dan stuur je even een pbtje naar de NR met de fout :D
Berichten over typvauten (bb) in de tekst worden verwijderd.
Ik zal het even aanpassen :)

Ik vind het zelf ook een interessant stuk, al komt er aan de ene kant toch ook een stukje logica bij kijken.
Het stuk over lichaamstemperaturen en spieren vind ik erg nuttig :)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers