'Aantekening in paspoort afgekeurde paarden is eerste stap'

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Hanmar, Princesj, Shanna, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Cayenne
Vlinderlicht

Berichten: 94700
Geregistreerd: 08-08-03
Woonplaats: Haaren (NB)

'Aantekening in paspoort afgekeurde paarden is eerste stap'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-04-10 07:41 Tip de Nieuwsredactie

http://www.dierenbescherming.nlPaarden die door een verzekeraar worden overgenomen, krijgen voortaan een aantekening in hun paspoort. Dat zijn de Sectorraad Paarden, het Productschap Vee, Vlees en Eieren en verzekeringsmaatschappijen overeengekomen. Malafide verzekeraars die een afgekeurd paard opkochten hadden tot nu toe vrij spel om, bijvoorbeeld door toediening van pijnstillers, het dier als ogenschijnlijk gezond weer in de markt te zetten. De nieuwe maatregel moet deze praktijk tegengaan. De Dierenbescherming is blij dat met deze overeenkomst, maar ziet nog wel haken en ogen.

Een belangrijk minpunt van de maatregel is dat verzekeraars op vrijwillige basis meedoen, wat betekent dat een malafide paardenverzekeraar in principe nog steeds zijn gang kan blijven gaan. Dat dit een serieuze tekortkoming is, blijkt uit het feit dat voorlopig nog maar een klein deel van de verzekeraars de maatregel erkent. Met name de vele onderlinge paardenfondsen zijn (nog) niet betrokken. En juist die lokale verzekeraars verkopen afgekeurde paarden nogal eens aan de hoogste bieder zonder zich te bekommeren om de consequenties.

In december 2008 is de Dierenbescherming in magazine Dier uitvoerig ingegaan op het gesjoemel met afgekeurde paarden in Nederland. Uit eigen onderzoek bleek toen onder andere dat paarden die volgens erkende dierenartsen alleen nog in de wei mochten staan of moesten worden afgemaakt soms werden doorverkocht voor drie tot zeven keer de slachtwaarde. Hoewel wij nu, bijna anderhalf jaar later, deze eerste stap in de goede richting zeker prijzen, is het onwaarschijnlijk dat hiermee een einde komt aan de verwerpelijke praktijken die plaatsvinden met afgekeurde paarden.

Een noodzakelijke aanvulling op het huidige akkoord is dat paarden die een aantekening hebben gekregen in hun paspoort eveneens worden geregistreerd in een centrale database. Op die manier kan een kwaadwillende verzekeraar de aantekening niet eenvoudig wegmoffelen door, bijvoorbeeld, een duplicaatpaspoort aan te vragen. De verzekeringsmaatschappijen die de maatregel overnemen, waaronder Hippozorg, verdienen een compliment. Maar voldoende om de malafide handel de nekslag toe te brengen is deze overeenkomst nog lang niet.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Celine_Famke, Gea99 en 7 bezoekers