De mogelijkheden voor de laatste reis van je paard

Moderators: Hanmar, Princesj, Shanna, EvelijnS, Dani, ynskek, Mondy, Polly, Ladybird

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Bonechi_

Berichten: 2187
Geregistreerd: 05-02-05

De mogelijkheden voor de laatste reis van je paard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-01-10 21:17 Tip de Nieuwsredactie

Nieuwsredactie
Bonechi_ / Sammie

Goed veehouderschap houdt niet op na overlijden van een dier

De meeste paardeneigenaren worden er vroeg of laat mee geconfronteerd: het overlijden van je viervoeter... Dit geldt natuurlijk zeker voor veehouders die door uiteenlopende oorzaken hun vee verliezen. Wanneer de ziel is gaan hemelen, blijven de resten achter. De Universiteit van Kentucky (Amerika) deed onderzoek naar de verschillende mogelijkheden om de stoffelijke overschotten van paarden te verwerken. Zij concludeerden dat de mogelijkheden voor het verwerken van karkassen steeds kleiner worden: regelgeving maakt dat eigenaren vaak weinig opties hebben en het aanbod van verwijderingsdiensten is klein.

Amerikaanse veehouders onderzoeken steeds vaker de optie om hun vee te composteren. Deze optie is beter voor het milieu en biedt een betaalbaar alternatief voor de duurdere manieren van karkasverwerking. Bij het composteren wordt het overschot onder speciale condities afgebroken. Veel stallen beschikken zonder het te weten over alle benodigde middelen (onder andere mestoverschot) en daardoor lijkt composteren een geschikte en effectieve methode om om te gaan met overleden vee.

Composteren is een eenvoudige, goedkope restvernietigingsmethode die millieuvriendelijk is en een bruikbaar product oplevert. Het restmateriaal kan opgeslagen worden en worden hergebruikt om andere compostprocessen te ondersteunen of te versnellen. Compostering maakt gebruik van het natuurlijk ontbindingsproces door micro-organismen en kan worden beheerst onder bepaalde condities. In het proces wordt het karkas afgebroken door middel van water en energie in de vorm van koolstofdioxide, dampen en warmte. Daarnaast worden er door de hoge temperaturen veel ziektekiemen verwijderd en ontstaan goede bacterie├źn gedurende het afbraakproces.

Nu zullen veel paardenhouders twijfelachtig reageren op het idee om zelf hun vee te composteren op hun eigen stal of boerderij. Toch heeft het voordelen: een goed uitgevoerd composteringsproces kost weinig werk. Het onderzoek wees uit dat paardenresten kunnen worden teruggebracht tot een paar botresten binnen zes weken. Een goed beheerde compoststapel levert geen stank op, verspreidt geen ziekten en trekt geen ongedierte aan.

Composteren is bij de Nederlandse wet nog niet mogelijk. Je bent verplicht het stoffelijk overschot op te laten halen door het verwerkingsbedrijf Rendac. Zelf begraven of verbranden is verboden. Verder bestaat ook nog de optie slachten. Het slachthuis zorgt er dan voor dat de resten worden opgeruimd. Rendac is het bedrijf dat kadavers van dode dieren ophaalt en verwerkt. Wanneer een pony of paard is overleden of ge-euthanaseerd, zal Rendac gebeld moeten worden om het kadaver op te komen halen tegen een vergoeding. Deze prijzen varieren van rond de twee tot en met tien euro. Omdat het overlijden van een paard een emotionele gebeurtenis kan zijn, is het ook mogelijk dat een paard individueel opgehaald wordt voor een tarief van rond de 500 euro.
Het is in Nederland verboden dat kadavers van dieren verwerkt worden tot grondstof voor voedingsmiddelen voor dieren. Het lichamelijke overschot van een paard zal dus niet eindigen in het diervoer. Rendac verwerkt het kadaver, de resten worden voor diverse doeleinden gebruikt.

De laatste mogelijkheid voor het verwerken van het lichamelijk overschot is crematie. Dit mag alleen gedaan worden door daarin gespecialiseerde bedrijven. In Nederland en in Belgie zijn er bedrijven die naast (kleine) huisdieren ook de mogelijkheid hebben tot het cremeren van een paard. Bij een crematie wordt je paard in een grote oven verbrand op een zeer hoge temperatuur. Hier zit wel een behoorlijk prijskaartje aan die tot wel tweeduizend euro kan oplopen, afhankelijk van de grootte van het dier. Na de crematie kun je de as meekrijgen in een urn. Deze urn kun je thuis of in een urnentuin zetten. De as kun je ook laten verwerken tot een diamant. Dit is een proces dat in de natuur jaren duurt, maar door een bedrijf wordt dit (kunstmatig) versneld. Het is een echte diamant, maar heeft wel een lage karaat. Ook hiervoor betaal je al gauw twee tot drieduizend euro.

Wil je meer weten over het composteren, kijk dan hier voor het Engelstalige artikel.
Wil je meer weten over de Rendac en het slachten, kijk dan in de boktwiki bij Rendac en bij slachten.

Verwant artikel
[VN] Nieuwe Europese regels voor slachten van paarden
[VN] Wat te doen als een paard overlijdt tijdens een wedstrijd


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 7 bezoekers