Unika K: blikvanger van SICAB 2022, het WK voor PRE's

Moderators: xingridx, Firelight, Muiz, Essie73, NadjaNadja

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 11888
Geregistreerd: 20-04-16

Unika K: blikvanger van SICAB 2022, het WK voor PRE's

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-12-22 18:51

Eurodressage
Algemeen

Afbeelding
Afbeelding ter illustratie. Foto: Marlies Trap Fotografie


Op SICAB, het jaarlijkse WK voor PRE's, in Sevilla (Spanje), komen liefhebbers van het ras samen, en het zet fokkers, ruiters en trainers op scherp als ze met hun raszuivere paarden strijden om de titel wereldkampioen in de lichaamsbouw, beweging en dressuurklassen.

SICAB, het vieren van de pure PRE
SICAB is een uniek evenement dat het hart van Spaanse PRE-fans en fans van over de hele wereld sneller laat kloppen. Het is het derde grootste evenement dat jaarlijks in Sevilla plaatsvindt. In één week tijd komen meer dan 200.000 bezoekers bijeen op het evenement, dat volledig om het paard draait.

Organisator ANCCE, de officiële PRE-fokvereniging, heeft duidelijke normen van het PRE-ideaal vastgesteld in een 80 pagina's tellend boek met regels. Fokkers streven naar en fokken volgens de hoogste standaard. Bovendien hebben alle paarden die bij het PRE zijn geregistreerde een genetische analyse ondergaan. Alleen raszuivere paarden worden in het register toegelaten en kunnen deelnemen aan SICAB.

Aangetrokken door het experiment
Dat betekent echter niet dat PRE-fokkers bang zijn om buiten de lijntjes te kleuren. Op de SICAB van dit jaar trok één paard in het bijzonder alle aandacht, hoewel ze nooit officieel in de wedstrijdpiste werd getoond.

Fokker Yeguada Kanel heeft Unica K voorgesteld in de buitenstallen tussen de officiële overdekte tentoonstellingshallen. De stallen zijn toegankelijk voor alle SICAB-bezoekers, die de paarden willen ontmoeten en gedag zeggen, of samenkomen voor koffie, drankjes en churros in de frisse lucht. Ruiters en trainers brengen gewoon hun paarden naar buiten, parkeren ze middenin de menigte, zodat fans ze kunnen ontmoeten.

Blikvanger Unica K is een zilver brindle, een kleurenpatroon dat niet is toegestaan bij de ANCCE, maar dat maakt haar niet minder mooi om te zien.

Unica K, een zeldzame verschijning onder de PRE's
Unica K staat in het PRE-stamboek geregistreerd met de kleur "torda" (schimmel), maar ANCCE accepteert haar kleur niet in de standaard van de PRE (schimmel, vos, zwart en bruin komen het meest voor).
Vachtkenners weten dat er verschillende rassen zijn, zoals de Paint, Arabier, Engels Volbloed, Mustang en Quarter Horse, waarbij deze vachtkleur "brindle" wordt genoemd.

Brindle is een zeldzaam kleurenpatroon met strepen en een ongewone vachtstructuur bij paarden. De unieke kleur ziet er vaak uit alsof er donkere verf op het paard is gemorst. De oorzaak van dit kenmerkende vachtpatroon wordt niet helemaal begrepen, maar er zijn aanwijzingen dat het verband houdt met genetica. Brindle paarden hebben een uniek gen dat ze hun kenmerkende kleurpatronen geeft, die worden gecreëerd door twee allelen (variaties op chromosomen), voorgesteld als BR1. Om deze speciale kleur bij veulens te krijgen, moeten de ouders allebei de BR1-allelen hebben.

Frans gefokt bij Yeguada Kanel
Unica K is vier jaar oud, ze is geboren in 2018. Ze is gefokt door en in eigendom van stoeterij Yeguada Kanel, van de Franse fokkers Benjamin en Jean-Marc Kanel. Haar vader is de zwarte hengst Querido XVII en haar moeder is de schimmel Gavina B (Jaleo B x Rebelde VII).

"Het hebben van een merrie als Unica K is voor ons een ongelooflijke kans", vertelt Kanel aan Lily Forado. "Tot nu toe heeft onze stoeterij het heel goed gedaan, maar dankzij de aanwezigheid van Unica K op SICAB zijn we in staat gesteld om ons wereldwijd bekend te maken. Er is alleen de magie van het fokken om dit soort dromen te creëren, we zullen eeuwig dankbaar zijn."

Voorbrenger Mario Palomino leerde de Kanels kennen op de rassenshow in Beaucaire, Frankrijk. Hij ontmoette Unica voor het eerst in 2021 en dacht eerst dat haar vacht gewoon nat was. Bij nadere inspectie besefte hij dat ze brindle was. Hij overtuigde hen om haar dit jaar mee te nemen naar SICAB.

Unica K baarde al opzien op sociale media, maar op SICAB was zij de grote publiekstrekker. De groep van fotografen die foto's van haar wilden maken, was daar een bewijs van. Het gerucht gaat nu dat de merrie is verkocht naar Dubai.

Hier is een foto van Unica K te zien.


Afbeelding

Contact met de Nieuwsredactie? Of een tip insturen? Stuur ons een PB! Taal/spellingsfout gevonden? Meld het hier. Feedback voor de NR? Die kun je hier kwijt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Astridhorse, belle_boef, Clmr, lianne304, NF_Daphne, PetalBot, robbie88, sjouk_L, XxMariellexX en 30 bezoekers