Gelders Paard fokkerij: KWPN gaat voor type-fok ipv ras-fok

Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

irmaz

Berichten: 1421
Geregistreerd: 25-08-04
Woonplaats: Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-04-21 23:11

Ik had deze tekst al in het dressuurpaardenfokkerij topic geplaatst maar het past eigenlijk beter hier :)
De tekst komt uit een uit Handboek de Paardenkennis uit 1817, dus voordat er een stamboek was, en beschrijft de Geldersen in die tijd:

Citaat:
Citaat:
Het geldersche paard van de beste rassen in kracht en deugd als ruiterspaard voor geen ander behoeve de te wijken en zeer verhevene bewegingen bezittende , leverd de rijschool paarden , die door weinig andere overtroffen worden , Hetzelve heeft een plat , eenigzints zwaar hoofd en ingevallen neus , eenen schoonen zwaren hals , vlezige schouders , schoft en borst , ronde ribben welgeslotene zijden , een breed rond vaak gespleten en afgevallen kruis , breede platte en minder behaarde beenen dan de vriesche paarden , zijnde ook gestrekter van lijf ; met breede en vaak platte voeten , zware manen en staart . Indien men eene veronderstelling mag wagen , zoo is het waarschijnelyk deszelfs verhevenen gang en trotsche houding aan de oorspronkelijke- Spaansche paarden , welke in den tagtigjarigen krijg welke de nederlanden tegen dat rijk gevoerd hebben , in dit land verbleven ziin , verschuldigt.


Ik denk dat met name het kruis en de staartaanzet van de huidige Geldersen niet voldoet aan de historische Geldersen. Ik zou het mooi vinden als deze bouw weer meer in ere werd hersteld, mijn idee is dat je dan geweldige fijne (dressuur)paarden kunt fokken.

d's en t's moet je naar smaak toevoegen heeft mijn leraar me geleert, je kunt dus niet zeggen dat ik niet heb opgeledt, hooguit dat ik geen smaak heb.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Appelmoose, SemrushBot, Vagabondo en 5 bezoekers