Moderators: Essie73, EvelijnS, Muiz, NadjaNadja, xingridx, Firelight
Gem schreef:Hét Gelderse Paard ..... iedereen vindt er iets anders van.
Mijn mening: verder kijken dan je neus lang is. Wat zoek je in een paard, ook als je binnen het Gelderse zoekt of wilt blijven. Qua exterieur, qua gebruiksmogelijkheden, qua prestaties en qua karakter. Het gemiddelde bepaalt hoe een hedendaags ras of type eruit ziet, maar daarin valt nog zoveel te variëren. En dat maakt het ras voor mij zo mooi.
Neem mijn merrie op de NMK 2017, als vierjarige derde geworden. Niet het prototype Gelderse Paard om te zien. Eentje waar iedereen een andere mening over had op de in 2019 georganiseerde Bewegingsdag van het stamboek: de één vond haar met 1.64m te fijn en te klein (terwijl de ideale maat in het verleden tussen de 1.62 en 1.65 genoemd werd), de ander te tuigtypisch en weer een volgende te rij-typisch. Ik hoorde commentaar als "als ik ze zo moet gaan fokken, dan stop ik ermee".
Maar daarna werd ze in beweging getoond (voor de marathonwagen) en liet ze zien wat een looplust, sjieke - én functionele bewegingen ze heeft, met een geweldig fijn, meewerkend karakter.
Het gemopper op de tribune veranderde in geroezemoes: "G.samme .... die kan wel lópen zeg" en aan het eind van de dag kwam menig fokker zijn excuses brengen en me op het hart drukken zuinig te zijn op mijn paard.Rocamor schreef:En ik vind het stuk ook warrig geschreven. Wat is de essentie?
Die miste ik ook. What's the point?
Barbabientje schreef:Ik hou ook echt van het ouderwetse Gelderse.
Mijn merrie’s opa is Goudsmid, zit te twijfelen om haar nog eens te dekken met een ouderwets type, maar het is al zo’n spierbonk dat ik soms ook wel eens twijfel
Barbabientje schreef:Mijn merrie is al echt een pittige, ben bang dat nog meer power teveel gaat worden.
Daarbij vind ik hengstenkeuze ook echt super lastig.
Verder heeft ze niet echt een afstammeling waarvan je zegt daar kun je wat mee, dus zou dan echt voor de liefhebber zijn die interesse zou kunnen hebben in het veulen, lastig om daar vanuit te gaan..
[ [url=m/WiAhIj.jpg]Afbeelding[/url] ]
[ [url=m/ZQB7cS.jpg]Afbeelding[/url] ]
AWvL schreef:Iedereen met verstand van fokkerij van honden, koeien, paarden, enz. weet dat via de genen en bloedlijnen erfelijke eigenschappen worden doorgegeven aan de volgende generaties. Dat geldt ook bij het Gelders paard. In 1990 heeft het KWPN de bloedvoeringseis nog verhoogd naar 87,5%, maar die in 1998 volledig afgeschaft. Zonder daar ooit enige uitleg over te geven. Wie kan dat alsnog aan ons uitleggen?
Het Gelders paard heeft zijn bijzondere eigenschappen - en met name het betrouwbare karakter - verkregen door een generaties lange selectie in de Nederlandse landbouw. Daarbij zijn ook een aantal paarden uit soortgelijke veelzijdige landbouwrassen uit het buitenland gebruikt, maar wat in de harde selectie op het Nederlandse boerenbedrijf niet voldeed werd uit de fokkerij verwijderd.
Bij de opkomst van de tractor en de import van buitenlandse rijpaardhengsten heeft het toenmalige stamboek in 1964 een apart Sportregister ingevoerd voor dit soort hengsten en hun nakomelingen. Alleen bij terugkruising naar 75% Gelders bloed mocht zo’n paard weer in het Gelders stamboek ingeschreven worden. Zo’n soort Sportregister is door de buitenlandse stamboeken niet ingesteld en daardoor zijn de bloedlijnen van het veelzijdige landbouwpaard daar verdwenen. Door het afschaffen van de Gelderse bloedvoering voor het Gelders paard doet het KWPN sinds 1998 hetzelfde als eerder in het buitenland gebeurd is.
Het uitroepen door het KWPN van de hengst Independent Little Me (met 87,5% Duits rijpaardbloed) tot kampioen van de Gelderse hengstenkeuring en zijn uitverkiezing tot Gelders Paard van het Jaar is onvoorstelbaar. Niet alleen voor het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek maar ook voor de redactie van Eurodressage in Amerika.
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 5 bezoekers