13 Konikpaarden uit Lauwersmeergebied geslacht

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Shanna, Hanmar, Princesj

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 7410
Geregistreerd: 20-04-16

13 Konikpaarden uit Lauwersmeergebied geslacht

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-20 15:27 Tip de Nieuwsredactie

rtv noord
Overige
Ingezonden door meerdere Bokkers

Een deel van de konikpaarden die vorig jaar van natuurgebied Oostvaardersveld naar het Lauwersmeergebied verhuisden, is in het slachthuis beland. De dieren vielen wandelaars en fietsers lastig.

Het Oostvaardersveld valt onder natuurgebied Oostvaardersplassen. Een deel van de kudde moest daar weg omdat in het gebied bij Lelystad te veel grote grazers waren.

Geen lang leven
Het was de bedoeling dat de paarden minstens een jaar in het Lauwersmeergebied zouden blijven. Maar omdat de dieren vervelend waren richting recreanten is besloten om de hengsten naar het slachthuis te brengen. De 28 merries zijn er nog.

Lastige paarden
'We kregen klachten', zegt boswachter Jaap Kloosterhuis. 'Wandelaars vonden de paarden opdringerig. Het was moeilijk om er langs te komen.' De druppel die de emmer deed overlopen was een klacht dat één van de hengsten aan een fietstas begon te knabbelen. 'Het kan ook misgaan dus hebben we besloten de kudde af te bouwen.'

'Onze eigen konikpaarden zijn heel schuw. Deze paarden zijn op hun vorige plek vast vaak in aanraking gekomen met mensen en gevoerd', aldus de boswachter. Ook de merries worden naar verwachting over twee jaar geslacht.

Voor de begrazing
Verspreid in het Lauwersmeergebied staan zo'n 250 paarden en 500 runderen. 'Die zijn er als beheersmaatregel. Elk jaar komen er ongeveer 75 veulens bij dus worden er ook weer 75 naar de slager gebracht. Zo houden we de populatie in stand', vertelt Kloosterhuis.

Als de dieren voer en medicatie nodig hebben dan zorgt Staatsbosbeheer daarvoor. Maar voor het merendeel zijn de dieren op zichzelf aangewezen.

Nog een plek
Op Texel, in natuurgebied de Slufter, staat ook een deel van de konikpaarden uit het Oostvaardersveld. Die paarden dreigden ook geslacht te worden, maar daar werd tegen geprotesteerd. Staatsbosbeheer vond uiteindelijk een plek voor de paarden waar ze mensen niet lastig kunnen vallen.

Gerelateerd bericht:
[VN] Konikpaarden mogen op Texel blijven: ’Maar blijf van ze af'


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: ElineBungle, wend2009 en 4 bezoekers