Diefstal zadels neemt toe: 'Een manege is geen bankkluis'

Moderators: ynskek, Dani, Mondy, Polly, Ladybird, Shanna, Hanmar, Princesj

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 7414
Geregistreerd: 20-04-16

Diefstal zadels neemt toe: 'Een manege is geen bankkluis'

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-02-20 16:08 Tip de Nieuwsredactie

rtv utrecht
Overige


"Een paardenzadel kan zomaar tweeduizend euro kosten, maar als het een speciaal zadel is, loopt de prijs al snel op naar het dubbele van dat bedrag", zegt Mark Tolboom. Hij is manegehouder van Stal Groenendaal in Bunschoten, een manege waar 120 paarden staan. "We hebben een goede beveiliging, maar zelfs dan merk ik dat dieven wel eens hebben geprobeerd binnen te komen." En dat is maar één van de vele pogingen de afgelopen tijd. De diefstal van zadels neemt dan ook hand over hand toe.

Eind vorig jaar werden peperdure springzadels voor paarden in onder meer maneges en pensionstallen in Harmelen, Nieuwegein en Maarssen gestolen. Ook een manege in Groenekan was het slachtoffer van zadeldieven. Uit een rondgang van RTV Utrecht blijkt dat veel manegehouders bang zijn voor zadeldieven en de beveiliging aanscherpen. Ze willen veelal niet met hun naam genoemd worden uit angst voor dieven. "Zodra ze horen dat hier zadels zijn gestolen, komen ze terug zodra we nieuwe hebben gekocht", zegt één van hen.

Bankkluis
"Bijna iedereen zit in een WhatsApp-groep waarin we informatie delen over ongure types die langskomen en foto's posten van gestolen zadels", zegt een Utrechtse manegehouder. "Maar je kunt van een manege nu eenmaal geen bankkluis maken."

"Je zult steeds meer moeten doen om te voorkomen dat inbrekers langskomen", zegt manegehouder Tolboom. Hij hoort van meer collega's die ongewenst bezoek kregen. "Zelfs als de zadels achter slot en grendel liggen, worden ze weggehaald. De waarde van de buit loopt dan snel op tot enkele tienduizenden euro's." Hij ziet een soort wapenwedloop waarbij de dieven steeds grover gereedschap inzetten om bij hun buit te komen.

Dure zadels
Paardenzadels zijn dan ook vaak maatwerk. Ze worden aangepast aan zowel paard als ruiter en kunnen allerlei extra's bevatten. Specialistische zadelmakers kunnen voor springpaarden, dressuurpaarden, pony's en Arabieren op maat gemaakte zadels in elkaar zetten, waarvan de prijzen snel oplopen tot boven de vijfduizend euro. "Leersoorten, de vulling van de kussens en de kleur bepalen de prijs", zegt manegehouder Tolboom.

De politie raadt paardeneigenaren aan om ervoor te zorgen dat paardenzadels zo min mogelijk voor het grijpen liggen. "Zorg ervoor dat niet iedereen zomaar de manege op kan", zegt woordvoerster Willemijn Pomper van de Politie Midden-Nederland. "Vraag gerust aan mensen die te gast zijn hoe ze heten en waarom ze op bezoek zijn. En voorkom dat mensen met slechte bedoelingen meteen kunnen zien waar de dure zadels liggen."

Gerelateerd bericht:
[VN] Meerdere Brabantse paardenhouders bestolen door zadeldieven


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __elise__, betadine, Evito_06, JumpingWolf, Laarvv, loez, StonedRomy en 26 bezoekers