[BLOG] Bescherming minderjarigen door LRV mogelijk?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

foxy80

Berichten: 7867
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: het vrije waasland

[BLOG] Bescherming minderjarigen door LRV mogelijk?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-10-19 15:37

Bokt.nl
Blog

Ik heb er lang over getwijfeld maar ik ga de situatie toch maar aankaarten: ik vraag mij af welke rol de ruiterverenigingen kunnen spelen als het aankomt op de bescherming van minderjarige ruiters.

Laatst was ik aanwezig op een wedstrijd. Zat als hindernisjury in de cross en genoot van het zonnetje. Eventingwedstrijd verliep rimpelloos, zo dacht ik, en ik babbelde achteraf wat na met de organisatie. Toen hoorde ik dat er in de L-klasse toch commotie was ontstaan. Blijkbaar was daar een 11-jarig ruitertje voor de eerste keer aangetreden, en om de pret compleet te maken: ook nog met een nieuwe pony. Pittige startsituatie denk ik. De pony begon bij het inrijden te bokken en het ruitertje viel eraf. Geen al te beste start, maar dat kan opgelost worden, denkt een mens dan. Het aanwezige ouderpaar bleek echter niet direct voor gepaste morele ondersteuning te zorgen, als ik het zo mag betitelen. Vader ging van God los tegen zijn spruit! Dreigde hem regelrecht weer op zijn rijdier. Moeders greep niet in (of durfde niet). Stond wel tegen de ringmeester te beppen dat het de maiden trip was voor de combinatie.

De toehoorders wisten mij achteraf te vertellen dat het kind bij zijn moeder duidelijk had gemaakt dat hij de wedstrijd niet zag zitten. Of ze de jury niet kon vragen hem uit te sluiten voor de cross, omdat hij angst had voor de omvang van de hindernissen: “Zeg dat ze dit niet toelaten mama, alsjeblieft!”. Iedereen die erbij stond, vond het niet kunnen. Welke ouder jaagt nu zijn eigen kind met angst door zo een parcours? En als het hierbij gebleven was, dan zou ik nog zeggen: het is mijn opvoedstijl niet, maar misschien presteert dit kind gewoon wel mits wat mentaal tegengas. “Je hebt je helemaal geen pijn gedaan, de beste ruiters vallen ook” of “Je zal zien dat de cross goed gaat, we hebben toch goed geoefend?”. Maar dat was hier duidelijk niet aan de orde.

Het kind is gestart en viel in de cross, op de hindernis waar hij als een berg tegenop zag. Vaders stormde gelijk het veld in. Brulde tegen zoonlief die op de grond lag direct weer op te stijgen. Werd door de aanwezige verantwoordelijken verplicht aan de kant te gaan en ondanks vaders luide protest, werd de EHBO erbij geroepen. Kind werd afgevoerd op een stretcher.

Mijn maag draaide toen ik het hoorde, en helemaal toen ik vroeg “Hoe zit dat met de hoofdjury, grijpen die niet in?”. Het antwoord van de voorzitter: “How how, dat is zo simpel niet, en anders krijgen die een blaam!”. En als toegift “Die mensen staan ervoor gekend hoor, die doen altijd zo.” En sindsdien zit ik hierop te kauwen. Want ja, langs de ene kant: het zijn mijn zaken niet. En het is blijkbaar een gekend probleem.

Aan de andere kant: ik krijg hier gewoon een naar gevoel van. Voor de goede orde: ik heb hier niet woord voor woord neergepend wat voor fraais er allemaal geroepen werd, maar dat het niet onderbouwend noch lieflijk was, moge duidelijk zijn. Verdorie, cyberpesten vinden we niet kunnen, dan lijkt mij zo een taal van een ouder al helemaal verwerpelijk. Daar moet toch iets tegen gedaan worden?

Ik heb dan maar de regels van het LRV erbij genomen, waaronder deze cross viel. Ik lees onder de kop 1.8.4 Onverantwoord rijgedrag, onderdeel van het stuk Welzijn van Paard en Atleet, het volgende:
“Indien de hoofdjury van mening is dat de veiligheid van de ruiter zelf, het paard of een andere partij in gevaar wordt gebracht, heeft deze ten allen tijde het recht om de combinatie te doen stoppen of uit te sluiten of te verbieden om die dag nog verder aan te treden.”
Ergo: als jury moet je al argumenteren dat de ruiter zo bang is, dat deze het parcours niet kan rijden. En ik heb nog nooit gehoord van zo een situatie. Integendeel, ik schat dat zelfs geïntoxiceerde ruiters, die nog op hun paard kunnen zitten en sturen, niet gestopt worden. Want, onder punt 1.2 Deelname Wedstrijden staat duidelijk:
“Wie deelneemt aan wedstrijden met een al dan niet zichtbare fysieke of psychische ongeschiktheid om paard te rijden of aangespannen te rijden, doet dit steeds op eigen verantwoordelijkheid en buiten de aansprakelijkheid van LRV.”

Bij het hoofdstuk sancties zie ik nog iets interessants, maar helaas slaat dit alleen op deelnemers en niet op bezoekers:
“De gele kaart:
Gele kaarten kunnen worden gegeven in alle gevallen waarbij men bewust of door onverschilligheid ten opzichte van anderen:
- zichzelf, een paard, toeschouwers of een andere partij in gevaar brengt en dit op het gehele (wedstrijd)terrein.
- de paardensport bewust in een slecht daglicht stelt.
- onbeschoft of agressief is, t.o.v. juryleden, hindernisrechters of andere personen in functie.”

Ik zit erop te kauwen en weet geen pasklaar antwoord. Moet dit mogen/kunnen? In het voetbal wordt er wel opgetreden tegen hooligan-ouders aan de rand van het veld, die trainer en scheidsrechter verrot schelden. Net omdat de praktijk uitwijst dat hier niemand bij wint. Bij het LRV vind ik alleen een vrijblijvende driedelige cursus over “hoe de ideale pony-ouder te worden” (mijn eerste idee is veel tijd en geld hebben, maar dat geheel terzijde).

Zelfs al kunnen de clubs onmogelijk de niet-leden dwingend tot orde roepen, er ligt toch ergens de morele plicht bij hen om een minderjarige ruiter te beschermen tegen ongeoorloofde druk. Tenslotte doen ze dat al voor de dieren. Het zou naar mijn mening geen verspilde moeite zijn om de clubs ook nog eens te informeren op dit vlak. En ja, je kan argumenteren dat deze vader de uitzondering op de regel is. Moeten we daarom de andere kant opkijken? Iemand ook bedenkingen over dit thema?

Richt je gezicht naar de zon, dan blijven de schaduwen achter je...


foxy80

Berichten: 7867
Geregistreerd: 09-07-06
Woonplaats: het vrije waasland

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-10-19 14:51

Libera schreef:
Bestaat uit een online educatie die je verplicht af moet ronden, en je kunt melding maken van verdenkingen van mishandeling etc. En zij voeren dan een onderzoek uit. Zij hebben de bevoegdheid om mensen te schorsen/straffen etc.


Geldt dat ook voor de ouders?

[***] schreef:
Een ringmeester met ballen had op basis van de regels in kunnen grijpen maar deze heeft het waarschijnlijk niet aangedurfd


Ik kan helaas niet bevestigen of ringmeester alles heeft meegekregen. Bovendien denk ik niet dat de ringmeester wist dat de combi nieuw was of dat deze voor de eerste keer in het L startte.

troi schreef:
Bovendien wat gebeurt er thuis als de ouders publiekelijk gecorrigeerd worden door een wedstrijdvertegenwoordiger. Help je zo’n kind er echt mee?

Eigenlijk mag dit totaal geen issue zijn. Want dan moet je ook nooit de kinderbescherming bellen.

SusanH schreef:
Ik had die dag als ik hindernisjury zou zijn geweest een melding gemaakt bij de wedstrijdleiding. Pech is alleen dat je als hindernisjury het voorterrein en het losrijden niet ziet. Ringmeester en federatievertegenwoordiger (in NL) hebben daar wel zicht op. Toch is aanspreken wel moeilijk, zeker als je al ziet dat meneer geen lieverdje is als hij zo uitvaart tegen zijn kind.

Elanor schreef:
Hier had de jury toch gewoon in kunnen grijpen? En ja, ze krijgen dan vast de wind van voren van die vader en dat is heel vervelend, maar daar moeten ze zich niet door laten weerhouden. Samen optrekken met de organisatie/andere jury: we hebben overlegd en zijn samen tot de conclusie gekomen dat gedrag vader ongepast is en dit kind zo niet van start kan gaan want dat is onverantwoord.

Dat is het hem net, op dat exacte moment had niemand het hele plaatje. Pas bij het ‘navergaderen’ aan de toog met verschillende getuigen, heeft iedereen de stukjes van de puzzel gelegd. Bovendien zit je tijdens de wedstrijd in de rush van de wedstrijd goed te laten doorstromen. De boel stilleggen om met 1 iemand te gaan argumenteren is dan nog een stapje hogerop doen. Ik kan dus perfect begrijpen dat er tijdens de wedstrijd niet is ingegrepen. Maar achteraf was dus de conclusie: niemand vond het kunnen. En toen ik dan de vraag stelde of de jury niet kan/mag/moet ingrijpen, kreeg je eigenlijk te horen dat de angst voor een blaam van de federatie prevaleert op de afkeuring van het gedrag.
Sclimpre schreef:
Het antwoord staat in jouw tekst, nl; “Indien de hoofdjury van mening is dat de veiligheid van de ruiter zelf, het paard of een andere partij in gevaar wordt gebracht, heeft deze ten allen tijde het recht om de combinatie te doen stoppen of uit te sluiten of te verbieden om die dag nog verder aan te treden.”
De reglementering is er. Maar dan moet er uiteraard nog wel iemand die hoofdjury verwittigen.
Verder kan de ruiter zelf nog altijd afmelden.
Imo is het al in een vroeger stadium misgegaan : wat doet een 11-jarige op zijn eerste wedstrijd op een nieuwe pony in de klasse L? Dat is vragen om problemen.
De vergelijking met hooligan-ouders in het voetbal gaat niet op, daar is het probleem het aanzetten tot geweld tegenover derden, hier is het probleem hoe de ouders met hun kind omgaan. Dit laatste is veel minder gemakkelijk te bepalen waar de grens van het toelaatbare ligt.
De meest voor de hand liggende personen die hier iets kunnen aan doen zijn imo de verantwoordelijken van de ponyvereniging waar deze mensen bij horen.


De reglementering is er maar blijkbaar durft men daar geen gebruik van maken, als ik de voorzitter van de rijvereniging zo hoorde. Daar ontbreekt ruggesteun door de federatie denk ik dan. Ook al omdat ik van een ander hoorde dat die ouders daarom bekend staan. Dit is weerkerend gedrag en daar wordt blijkbaar niets tegen ondernomen.

De verantwoordelijkheid voor de inschrijving ligt bij de deelnemer. Als de regels een 11-jarige met nieuwe combi toelaten te starten in het L, dan kan je daar niks tegen doen. Ik begreep het zelf ook niet goed, maar bon. Er zullen dus andere kinderen zijn die dit wel fluitend doen, schat ik dan.

De vergelijking met hooligan-ouders gaat m.i. zeker op. Als vaders los gaat tegen het kind, zal het zeker niet zachter omgaan met het dier promoten. Ik zie het eindigen met dierenmishandeling om zo de toorn van papa te ontlopen. Daarnaast hoorde ik achteraf iemand beweren dat het kind zich expres had laten vallen voor de desbetreffende hindernis. Als het waar is, betekent dit dat kind zich zo klem gezet zag, dat het zo een uitweg zocht. Ik krijg spontaan het beeld van een supporter die uit angst voor een aanstormende hooligan over een balustrade wipt om een smak van ettelijke meters te maken...

En ik weet niet of de ouders ergens actief lid zijn. Meerdere clubs die niets organiseren buiten het minimum dat de federatie vereist. Dus ook geen clublessen of zo. En misschien is dan alleen het kind lid, en krabt de vereniging zich ook in het haar wat ze hiermee moeten.

Ik denk dat ik toch maar eens bij de federatie ga horen. Eens kijken of die een informatief statement willen verspreiden omtrent het thema. Doet de KNHS of een andere federatie niets hieromtrent?

Richt je gezicht naar de zon, dan blijven de schaduwen achter je...

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: bonnielau, Brittneyx, Eelmo, Facebook, Karintich, lianne125, Melzazu, Poety, SjakieXX, Urona447, Yontheke en 78 bezoekers