[BLOG] Mijn eerste ervaringen met het trainen van paarden

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

[BLOG] Mijn eerste ervaringen met het trainen van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-19 11:12

*Bokt.nl
Blog


Afbeelding
Mish en ik, in haar laatste herfst

Even voorstellen!

Hallo allemaal! Mijn naam is Aleeneh, en misschien kennen jullie me wel als voormalig lid van de Nieuwsredactie hier op Bokt. In plaats van het voor jullie verzamelen van nieuws, zal ik voortaan met enige regelmaat voor jullie gaan bloggen! In deze blogs zal ik voornamelijk ingaan op mijn grote passie: paardenpsychologie. Waarom doen paarden wat ze doen, hoe denken paarden en hoe kunnen wij ze helpen beter in hun vel te komen?

Naast de Nieuwsredactie, kun je me voorbij hebben zien komen met verhalen over mijn mooie Arabisch Volbloedmeisje Mish. In 2013 was haar geboorte te volgen op dit forum, en sindsdien heb ik wel eens updates gepost over haar. Zij was het die mijn voeten op het pad van de natural horsemanship zette, omdat zij niet het makkelijkste paard ooit was. Ze had veel spanning en het heeft me aardig wat moeite gekost om haar haar angsten te helpen overwinnen. Van een paard dat bij alles snurkend de staart op de rug gooide is ze na veel bloed, zweet, tranen en les veranderd in een paard waar ik zelfs vol vertrouwen mee op neckrope kon rijden en dat ik met mijn leven vertrouwde. Helaas was het van korte duur, want in het voorjaar heb ik haar moeten laten inslapen wegens aanhoudende lichamelijke problemen. Ik mis haar nog steeds verschrikkelijk: zij was echt mijn grote paardenliefde en ik zal haar nooit vergeten.

Wat ik van Mish geleerd heb, zal ik echter mijn hele leven met me meedragen, en mijn interesse in paardengedrag en het wezen "paard" is alleen maar vergroot sindsdien. Ik had eraan geproefd hoe het was om paarden te helpen met de problemen waar ze tegenaan lopen, en dat vind ik het mooiste dat er is. Het houdt me steeds meer bezig en ik probeer aan alle kanten bij te leren; mijn eerste lesjes grondwerk ooit volgde ik bij een instructeur van e-quine, toen kwam ik terecht bij Parelli en uiteindelijk ook bij Warwick Schiller. Dit jaar doe ik tevens zelf de opleiding tot grondwerkinstructeur aan de Freestyle Academy van Emiel Voest, zodat ik hopelijk in de toekomst ook andere mensen en paarden kan gaan helpen.

Hoewel ik Mish dus niet meer heb, is mijn leven absoluut niet paardloos. Integendeel, ik werk nog steeds op vaste basis met een stuk of vier paarden, en sporadisch tot regelmatig met nog minimaal vier andere. Dit vind ik echt ontzettend interessant, want het zijn paarden in allerlei levensfases: van veulen tot ruimschoots volwassen, en van compleet groen tot zeer getraumatiseerd. Een daarvan is ons andere eigen paardje, Skye, een arabierenkruising merrie. Zij is nu twee jaar bij ons, en toen we haar kochten had ze ook het een en ander meegemaakt, waaronder een aantal slechte ervaringen bij het inrijden. Nu, twee jaar later, doet zij het gelukkig fantastisch. Daarnaast ben ik bezig met de eerste stapjes van het opvoeden van een veulen, het inrijden van een vijfjarige merrie en het oplossen van spanningsproblemen (zoals bokken onder het zadel) bij een volwassen paard.

Ik hoop in mijn blogs verhalen te kunnen delen over zaken waar ik tegenaan loop bij de training van deze paarden. Daarnaast kom ik in het werken met ze tot zoveel interessante inzichten, dat ik ook die graag met jullie zou delen. Als jullie meer zouden willen horen over specifieke dingen, laat het dan ook weten!

Vandaag zal ik iets meer vertellen over mijn allereerste ervaringen in de natural horsemanship.

De eerste grote les die ik leerde...

Afbeelding
Ik kreeg les in "buiten wandelen", om te leren dealen met de spanning van Mish
Toen ik Mish net had gekocht (in 2013 dus), was zij een veulentje en ik was een manegemeisje met vrijwel geen ervaring in het opvoeden en verzorgen van paarden. Groen en groen maakt bont en blauw, hoorde ik vaak om me heen, maar ik was overtuigd dat ik haar zelf wilde opvoeden en later zelf wilde inrijden. Misschien een beetje overmoedig, of ik had geen idee waar ik aan begon? Toch was ik ook enigszins verstandig, en trok wel de conclusie dat ik dat niet 100% zelf kon. Ik wilde dus les nemen om het te gaan leren.

Dat was ook wel nodig, want toen ze naar me toe kwam was ze nog eigenlijk niet halstermak en was ze schuw van mensen. Het is me meermaals gebeurd dat ik met haar wilde lopen en dat ze uit spanning compleet ontplofte en begon te steigeren of rondjes om me heen te draven met haar staart over de rug. Ik denk dat dat het punt was, waarop ik wel gedacht heb: oh god, waar ben ik toch aan begonnen? Waarom leek me dit een goed idee?

Dus, les. Al in de eerste les die ik nam besefte ik me hoe weinig ik eigenlijk op de manege had geleerd over hoe paarden in elkaar staken. Ik kon best aardig rijden, maar ik had geen idee hoe een paard eigenlijk leerde, wat belangrijk voor hem was of hoe ik hem kon helpen de wereld een beetje beter te begrijpen. Gelukkig trof ik een fantastische instructrice, en zij bracht me al heel rap een aantal belangrijke "levenslessen" op paardengebied bij.

Het belangrijkste wat ik in die periode geleerd heb, daar heeft Pat Parelli een mooi citaat voor: "Pressure motivates your horse, but it's the release that teaches." Het is een principe wat na al die jaren nog steeds centraal staat in hoe ik met paarden werk.

Bijna iedereen die met paarden werkt, gebruikt op de een of andere manier een vorm van druk. Druk hoeft ook niet hard of lomp te zijn. Bij het aanleggen van je been gebruik je al druk. Op je halstertouw vraag je druk. Als je de kont van je paard omzet gebruik je druk. Als je stuurt met je teugel werk je met druk. Het geven van deze druk motiveert je paard om te reageren op je hulp. Die reactie die ze dan geven, dat is echter lang niet altijd de goede reactie die jij wil zien. Sommige paarden gooien hun hoofd omhoog en stappen achteruit als je druk zet op het halstertouw. Sommige paarden komen juist tegen het been als je wil drijven, of gaan achterwaarts als je ze zijwaarts vraagt. De druk motiveert ze wel om iets te doen, maar toch geven ze niet de goede reactie. Wat de goede reactie is, dat hebben ze dus nog niet geleerd.

Het tweede stukje van het citaat is namelijk cruciaal: "it's the release that teaches," oftewel: je paard leert van het moment waarop de druk vervolgens weer verdwijnt. Wat je paard aan het doen is op het moment dat de druk verdwijnt, dát is wat ze zullen onthouden als het goede antwoord op je vraag. En dat, dát ging voor dat moment bij mij nog heel veel fout. Als ik Mish probeerde om te zetten met druk tegen haar schouder, dan gebeurde het wel eens dat ze juist vol in mijn ruimte kwam stappen met die schouder, in plaats van voor de druk opzij te gaan. Ik schrok dan en deed zelf een stap opzij, en stopte dus met het geven van de hulp. Tuurlijk vroeg ik het dan daarna nog wel een keer opnieuw, maar het kwaad was dan eigenlijk al geschied. Ik had haar eigenlijk beloond voor het verkeerde gedrag! En zo bleef het gedrag ook bestaan.
Afbeelding

Dit is zo'n essentieel stukje in de omgang met paarden om te begrijpen. Ik zie overal om me heen mensen die dit principe inconsequent of incorrect toepassen, en ik ben ervan overtuigd dat een hele grote hoeveelheid "problemen" bij paarden ontstaan zijn doordat ze er op deze manier per ongeluk door de eigenaren zelf in getraind zijn. Paarden die niet goed reageren op beenhulpen, omdat de release niet consequent genoeg plaatsvindt. Paarden die steigeren, omdat ze geleerd hebben dat de mensen dan stoppen met druk zetten. Paarden die zich lostrekken bij het vaststaan, paarden die niet fatsoenlijk kunnen meelopen aan een halstertouwtje, paarden die... ik kan het eigenlijk zo gek niet bedenken, of het kan ontstaan zijn door een foute timing van je beloning; het loslaten van je druk op het verkeerde moment.

Eigenlijk voelde dit voor mij als zoiets kleins, zoiets eenvoudigs. Zo'n klein stukje begrip. Toen ik dit echter consequent begon toe te passen, maakte het een wereld van verschil voor mijn paard. De communicatie werd zoveel duidelijker, zoveel helderder. Ze begreep me beter en veel problemen verdwenen als sneeuw voor de zon, alsof ze nooit bestaan hadden. Die kwamen allemaal voort uit mijn eigen onduidelijkheid.

Dat overtuigde me dat ik meer en meer moest en ook wilde gaan leren. Als ik nu erop terugkijk, is dat moment een keerpunt geweest in mijn leven, het moment dat mijn passie voor het eerst werd aangewakkerd. Op dat moment nam ik me voor: ik wil alles, maar dan ook álles leren, wat hierover te leren valt. En daar ben ik nu nog steeds mee bezig!

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥


Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-10-19 22:12

Dankjulliewel voor de leuke reacties!

@Isabel: fouten maken hoort erbij!

@debberley: Haha, ja, niemand zei dat het makkelijk was. Dat het zó moeilijk was had ik ook niet gedacht, alleen :') Sterker nog, ik dacht dat ik ging leren over paarden trainen. Hoe meer ik echter leer, des te meer ik ga beseffen dat het meer mezelf trainen is. Ik ben meer bezig met mezelf en mijn eigen lijf leren snappen, in het moment te leren zijn en ondubbelzinnige lichaamstaal te leren gebruiken dan dat ik mijn paard iets leer. Best confronterend soms.

Overigens is dit alles ook super toepasbaar in het klaslokaal! Ik sta in het dagelijks leven namelijk voor de klas. Het zo goed leren gebruiken van mijn lichaamstaal en eigen energie werkt ook perfect richting pubers :')

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Re: [BLOG] Mijn eerste ervaringen met het trainen van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-19 12:44

Dankjulliewel voor de leuke reacties!

Ik heb destijds les gehad met het buiten wandelen van Lotte de Haan van Lotte de Haan Paardentrainingen. Ik denk dat de meeste grondwerkinstructeurs daar wel toe bereid zijn.

Er zijn heel veel paardentrainers die met jonge dieren werken, maar dat is wel een heel algemene vraag. Hoe jong? En op welke manier met paarden werken? Wat wil je dat je jonge dier leert?

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 24-10-19 21:55

Ah, zie hier degene die mij m'n eerste wijze lessen in horsemanship heeft bijgebracht *D Deze blog is mede mogelijk gemaakt door jou :))

Dankjewel voor je lieve woorden! Ja, enorm verschil he? Soms denk ik terug aan die lessen en dan denk ik echt: jeeetje wat wist ik nog weinig toen! Jij hebt mij dus ook goed geënthousiasmeerd, haha.

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥


Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Re: [BLOG] Mijn eerste ervaringen met het trainen van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-19 19:44

Zo leuk om te horen dat mensen dit ook echt lezen, leuk vinden en gaan volgen <3 Zijn ook mensen in het echt naar me toe gekomen die zeiden dat ze deze post gezien hadden en leuk vonden. Erg tof, dank allemaal!

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Re: [BLOG] Mijn eerste ervaringen met het trainen van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-19 20:04

:* Wat lief, je bent altijd van harte welkom. Allemaal leuke arabiertjes bij ons op stal 8-)
Ik ben bijna nooit bij jullie in de hoek, maar als ik dat wel kom ooit zal ik aan je denken!

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Re: [BLOG] Mijn eerste ervaringen met het trainen van paarden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-10-19 20:14

Wat leuk dat je zo veel dezelfde dingen doet, Darkadia. Ik heb je website bekeken en het ziet er erg leuk uit! Mooi medium is Bokt toch dat je zoveel mensen met vergelijkbare achtergronden kunt leren kennen.

Overigens dit weekend weer een mooi weekend gehad; Linda Parelli ontmoet en mogen interviewen, en vandaag nog een hele dag in het teken van de academische rijkunst met veel demo's. Weer veel inspiratie opgedaan over hoe weer verder te gaan met de paarden.

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-10-19 00:45

pien_2010 schreef:
Citaat:
Het tweede stukje van het citaat is namelijk cruciaal: "it's the release that teaches," oftewel: je paard leert van het moment waarop de druk vervolgens weer verdwijnt. Wat je paard aan het doen is op het moment dat de druk verdwijnt, dát is wat ze zullen onthouden als het goede antwoord op je vraag.

Tuurlijk was dit bekend alleen nu ik dit gelezen heb, EN met een nieuw paardje weer begonnen ben (hij is hier net 3 weekjes) moet ik hier zoveel aan denken. Ik ben eigenlijk wel van de consequente, maar doordat ik dit las toen hij net bij ons was, ben ik wel hierop weer wat bewuster. Met een nieuw paard vind ik dat niet verkeerd.


Wat ontzettend leuk om te horen <3 dat is zeker niet verkeerd!

pien_2010 schreef:
Aleeneh schreef:
Als jullie meer zouden willen horen over specifieke dingen, laat het dan ook weten!

Vraagje, uit het leven gegrepen }>
Nieuw paardje wil, durft niet door een wat diepere plas water op een bepaalde plek (het is modderig en de bodem kun je niet zien). Ik weet dat paardje geen water angst heeft want ik ben met hem in het diepe water geweest voordat ik hem kocht en onder de waterval zowat gestaan. Maar dat was helder water (ik denk nl dat het dat is wat hij lastig vindt).

De 1ste keer, bij die plas, ben ik afgestapt, (ik was eigenlijk een beetje verbaasd dat Chico het merens anker uit gooide, maar ik draai nooit om met mijn paarden. Obstakels zijn er om overwonnen te worden samen→ daar geloof ik echt in, al duurt het 4 uur bij wijze van spreke) en na aanmoediging zijn we er samen vrij snel door heen gegaan. Mijn chaps en schoenen hebben hier 3 dagen voor de houtkachel gelegen voordat ze droog waren }> , maar je moet er iets voor over hebben en hij volgde braaf. Alle plassen water daarna deed hij super goed, zonder enig probleem. Er is geen tik bij te pas gekomen (houd ik niet van en is gewoon niet nodig bij dit paardje), maar wel duidelijk consequent lijn wat strak gehouden, naar voren gekeken en gewacht, totdat hij mee kwam en toen door de plas heen gelopen. Braaf Chico, aai over zijn bol en erop gesprongen en we reden verder. (de modder sopte uit mijn chaps en mijn schoenen en daar had ik wel wat lol over ;) )

Ik was het eigenlijk vergeten van die plas, en toen we weer op die plek kwamen een week later ging hij voor die plas gelijk kakken :oo → dus stress en hij gooide het merens anker uit (een merens bevriest als hij iets niet wil of durft). Rustig paar minuten gewacht, maar het anker werd niet naar binnen gehaald, en toen ben ik rond de brede plas gaan stappen en iedere keer een klein stukje meer in het water, totdat hij er midden in stond en toen braaf er uit gestapt. Eventjes braaf gezegd en aai en we reden vrolijk verder (droge schoenen dit keer +:)+ ) en paardje was verder net als ervoor super braaf weer.

Paardje is een bergpaardje die altijd buiten is gereden en 7x24 uur buiten staat en doet het hier fantastisch. Mijn merens rijd ik altijd de eerste maanden om de 2, 3 dagen in een rustige buitenrit en ik heb elke dag 3x kort contact met ze op de wei in de gewone omgang. Uit ervaring weet ik dat dit het beste werkt, want het zijn echte buitenpaardjes en dressuur of allerlei geprul in de wei vinden ze niet tof.
Die ene plas is blijkbaar een plas teveel voor hem, want is het enige dat hij niet zomaar doet. Ik kan hem gemakkelijk ontwijken, maar eigenlijk vind ik dat niet goed om te gaan doen. Want er is gewoon niets aan de hand alleen weet lieve Chico dat nog niet. Het is een heerlijk paardje en hij is vreselijk braaf tijdens de buitenritten en vertrouwd me meer en meer en ik vertrouw hem <3 alleen die ene plas nu 2x ging niet echt heel vlotjes (3 minuutjes voor nodig gehad).

Hoe zou jij hiermee omgaan?


Oke, even nadenken hoor. Dit vind ik een lastige om te beantwoorden omdat ik het paard niet ken en mijn tactiek anders zou zijn afhankelijk van het type paard.

Je zegt dat hij bij die plas ging stilstaan en dat hij even bevroor. Mijn eerste stap zou ook zijn om rustig te wachten. Het kan zijn dat hij gewoon even tijd nodig heeft om de situatie in te schatten en te overzien, en dat als hij een poosje gekeken heeft, hij zelf al concludeert dat er niet zo veel aan de hand is. Daarbij kun je hem eventueel wel uitnodigen om de rand van het water te onderzoeken. Maar in dit geval werkte dat dus niet.

Wat ik anders denk ik zou doen, is yoyo'en richting het water: een pasje er naartoe tot de grens die hij comfortabel vindt, en zodra hij daar blijft staan, belonen door hem weer iets achteruit te zetten en hem daar een klein momentje rust te geven. Zo ben je niet alleen maar aan het pushen, maar geef je ook pauzemomentjes tussendoor. Dat is weer dat stukje release of pressure he. Na dat momentje rijd je weer opnieuw aan en probeer je of hij een pasje verder wil. Bij de grens van wat hij wil, beloon je weer zodra hij daar rustig staat, en zet je hem weer terug. Als je dat rustig opbouwt, zal je paard meestal vanzelf iets dapperder worden en steeds een stukje verder durven. Ik vind het daarbij wel belangrijk dat zijn hoofd te aller tijde richting het water gedraaid blijft, en dat er omheen gaan dus geen optie is.

Het belangrijkste van alles is in ieder geval om positief te blijven en alle kleine stapjes te blijven belonen, niet gefrustreerd te raken. Het zo aanpakken dat hij zelf trots is als hij het overwonnen heeft ipv dat hij aan het eind denkt: 'Shit man, dat was inderdaad echt eng, volgende keer doe ik dit echt niet meer."

Maar binnen 3 minuten het tot nu toe lastigste obstakel getrotseerd hebben vind ik eigenlijk heel netjes hoor! Klinkt als een toffe nieuwe aanwinst!

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-10-19 14:21

Ik vind juist uit jouw verhalen altijd blijken dat je ontzettend begaan bent met je paarden, dus ga ik er vanuit dat jij zelf ook heel goed weet wat je paard wel of niet aan kan. Daar ga ik als buitenstaander via bokt niet aan twijfelen :) Als je paard het aankan om mee naar buiten te gaan is dat alleen maar fijn, een mooie manier om lekker aan elkaar te wennen en veel samen mee te maken. Doet de band vaak alleen maar goed.

Je zegt, mijn criterium is dat ik compassie heb als Hercule het ook eng gevonden zou hebben. Dat vind ik wel een dingetje waar ik zelf anders tegenover zou staan. Chico is Chico, niet Hercule. Ze zijn allebei Merens, maar ook allebei hun eigen persoonlijkheid. Als hij dus aangeeft dat hij iets eng vindt, doet hij dat niet voor niks, is het voor hem wel een issue. Hem daarin niet serieus nemen zal hem niet helpen. Ik zou zeker accepteren dat hij zich op dat moment zo voelt, maar het doel is natuurlijk dat je hem laat zien dat het allemaal zo erg niet is en dat hij niet bang hoeft te zijn. Maar ik zou de gedachte proberen te vermijden van "stel je niet aan, Hercule kon dit ook gewoon" (nu vul ik even wat in voor je hoor, want ik weet natuurlijk niet precies jouw gedachtegang), die zal hem niet helpen om het voortaan wel te durven.

Je hebt in mijn ervaring inderdaad twee verschillende vormen van spanning: "Ik vind dit eng dus ik wil wel maar ik durf dit niet," en "Ik vind dit moeilijk dus ik wíl het niet". Bij de eerste probeer ik lief en geduldig te zijn, nadenktijd te geven, approach en retreat, begripvol en bemoedigend (maar wel héél duidelijk in wat ik wil en wat het goede antwoord is en wat niet).
Die tweede is een iets 'dominantere' vorm van spanning, en in mijn ervaring werkt het dan inderdaad juist niet om té afwachtend er mee om te gaan, dan neemt hij namelijk zelf wel het heft in handen en besluit hij dat hij wel bepaalt dat hij het niet doet. Als je zelfverzekerd en kordaat in je schoenen staat en zegt: "Kom, we gaan dit samen wel degelijk doen," dan worden die paarden daar vaak inderdaad beter van. Het geeft ze vaak rust als ze kunnen vertrouwen op een daadkrachtige leider die ze langs moeilijke obstakels leidt.
Een paard kan ook prima soms het ene doen en dan het andere, dus je moet daarin goed kunnen aanvoelen en schakelen om echt effectief te handelen.

Maar elk paard is anders en elke situatie is anders, uiteraard :-)

Fantastisch dat je trouwens zo'n fijne dappere merrie hebt die het hem allemaal kan leren. Daar zal hij veel aan hebben.

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-10-19 21:13

pien_2010 schreef:
Chico en ik zijn aan het zoeken. De ene dag is Chico vreselijk dapper, de andere dag zoals vandaag was hij voor zijn doen schijterig. Die 1ste situatie waar ik ben afgestapt, was voor mij geen twijfel→ zelfs Hercule vond het altijd vervelend als die situatie er was.
Alle andere situaties is het met Chico zoeken wat wel echt eng is of meer een dominantie dingetje, want het is ook een mijnheertje! <3 Niet zo erg dominant als Hercule, zelfs totaal niet, maar hij is er wel degelijk en dat is tof en goed.

Zo werkt dat he met een nieuw paard :D Even wennen aan elkaar, weer opnieuw synchroniseren. Zal voor jullie beide wel zo zijn, ook hij moet omschakelen.
Warwick Schiller heeft hier een mooie manier van denken voor, vind ik. Hij zegt altijd: "You have to work with the horse you have today." Kortom, je moet altijd dealen met het paard wat je op dát moment voor je hebt, en afhankelijk van de omstandigheden kan dat gisteren of morgen of zelfs over een paar minuten weer heel anders zijn. Misschien zit jij beter of minder in je vel, misschien waait het iets harder of is het een graadje kouder, misschien is net voor je kwam een vliegtuig laag overgevlogen, misschien stond er een grasspriet scheef. Er zijn heel veel redenen waarom een paard soms wat dapperder is dan de andere keer en het is iedere keer weer aanpassen en aanvoelen :D Dat maakt het ook zo moeilijk, paarden! Maar ook een toffe uitdaging!



pien_2010 schreef:
Helemaal met dit stuk eens Alleneh. En dat is even uitzoeken en ook wel moeilijk met een nieuw paard, want ik wil hem ook niet te veel gaan pamperen maar ook niet het andere uiterste want dat past al helemaal niet bij me en al menigmaal heb ik gedacht dat ik ozo blij ben dat ik hem in St Ybar, waar hij woonde en gewend was al 3 dagen heb gereden en mogen kennismaken→ mijnheertje evenwicht. Het kordate werkte goed bij hem vandaag en ik denk dat ik te afwachtend ben geweest. Dus op tijd hersteld mijn houding, denk en hoop ik.

Klinkt alsof je er goed mee om bent gegaan hoor!

pien_2010 schreef:
Aleeneh schreef:
Fantastisch dat je trouwens zo'n fijne dappere merrie hebt die het hem allemaal kan leren. Daar zal hij veel aan hebben.
Hier heb ik zo vreselijk om moeten lachen, want Polie is NU goed voorop maar het heeft mij en haar 11 jaar gekost, voordat ze alleen zonder hulp van Hercule voorop kon lopen zonder dat hij het over moest nemen. En net toen zij dapper werd (een grotere schijterd als Polie bestaat volgens mij niet, maar dat is helemaal voorbij) en we alleen konden rijden en Hercule niet meer nodig had kreeg ze peesproblemen door een grote val op de wei ;( . Maar het gaat goed met haar dus naast haar lopen buiten gaat en dan kleine stukjes in draf erop kan nu zeker. Chico wordt dus vooral alleen gereden en dat doet hij ook heel erg goed, is hij op getest in St Ybar en ook de kudde achterlaten deed en doet hij heel erg goed.

Dank je wel Alleeneh voor je feedback. Vind het fijn iemand die mee wil sparren met me want ik wil het ozo graag goed doen met Chico en elk paard is het wiel opnieuw uitvinden. Hij zit echt tussen Hercule en Polie in met een hele hoop dingen.


Haha! Dat betekent dus dat je heel goed werk verricht hebt met haar! Is een extra complimentje voor jezelf.
Wat fijn dat Chico zo goed alleen kan! Er zijn veel paarden die daar moeite mee hebben.

Je mag altijd een berichtje doen als je wil sparren hoor! Ik wil altijd wel meedenken. Klopt helemaal, dat je bij elk paard wel het wiel opnieuw lijkt te moeten uitvinden. Daarom vind ik het zo leuk dat ik de laatste jaren met zoveel verschillende paarden kan werken, dat maakt het echt erg interessant en je moet steeds nieuwe oplossingen bedenken voor hetzelfde probleem.




xSannee schreef:
Wat een mooie blog! En ook deels herkenbaar!

Ik lees zo ongelofelijk veel van mijn eerste echte eigen paard. En ik hoop zij uiteindelijk ook van mij :+:

Dankjewel! Ja, een eigen paard is ongelooflijk leerzaam en een beetje confronterend, haha. Dan weet je ineens hoeveel je ook nog niet weet. Maar dat gaat vanzelf steeds beter!

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥

Sadira

Berichten: 5361
Geregistreerd: 14-09-11
Woonplaats: Omgeving Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 31-10-19 11:18

Leuke verhalen weer Pien :-) Op die manier zal hij vast gauw leren hoe alles in jullie wereld in elkaar steekt. Zo zie je maar, hoe Polie vroeger ook was, is ze toch een echte leermeester geworden voor hem.

Wat leiderschap betreft, nee, dat is zéker niet alleen maar een Merens dingetje. Alle paarden zijn kuddedieren en hebben binnen die kudde een 'rangorde'. Het is overigens geen lineaire rangorde die paarden hebben, elk paard heeft met elk ander paard een afzonderlijke verhouding. Paard A kan ook best de baas zijn over B, B over C en C weer over A. Daar valt ook niet echt in te moeien, dat is tussen die twee paarden. Soms is het vanaf moment 1 duidelijk, soms moet er echt even over gebakkeleid worden. Elke dag zijn paarden onderling bezig om de verhoudingen te bepalen en opnieuw te bepalen.

Hoewel jij geen paard bent, zullen ze ook met jou kijken hoe de situatie dan bij jou is, en of jij het recht hebt om hem te bewegen of andersom. Een goede leider is iemand die niet te emotioneel is, maar duidelijk en consequent is. Consequent zijn is bij paarden essentieel, want iets anders begrijpen ze niet. Als iets dag 1 wel mag en dag 2 niet, dat begrijpen ze niet. Daarnaast is consequentheid voor een paard ook zo belangrijk omdat ze op hun leider moeten kunnen bouwen, ze moeten er op kunnen vertrouwen dat hun leider ze veilig houdt. Als ze dat vertrouwen niet hebben, gaan ze zelf de 'leiding' wel pakken, om zichzelf veilig te houden.

Ik vind het prima om met mijn paarden samen te knuffelen, kroelen, spelen, et cetera, maar uiteindelijk ben ik degene die de regels bepaalt. Ik heb een bepaalde 'persoonlijke ruimte' waar een paard best in kan komen (op mijn uitnodiging), als hij dat doet met een vriendelijke zachte onderzoekende energie. Een paard wat echter die ruimte in komt met spanning, stress of dominantie, wordt daar zonder pardon ook weer uit gewieberd, want dat is mijn ruimte. Veel paarden komen met hun schouder in je ruimte duwen bijvoorbeeld, dat laat ik absoluut niet toe, want dat is gewoon gevaarlijk en dat wordt nooit met respect gedaan.

Ik zit niet te wachten op een slaafs paard wat alleen maar doet wat ik zeg. Eigen input wordt gewaardeerd. Maar ik wil wel dat zo'n paard het dan ook accepteert als ik zeg: "Hey, maar dit doen we even niet". Bij een paard wat heel veel eigen ideeën heeft en die aan mij probeert op te leggen op dominante wijze, zal ik best wel streng duidelijk maken dat dat niet de bedoeling is. Maar een paard wat heel vriendelijk vraagt: "Maar mag dit dan ook?", daar probeer ik mee in gesprek te gaan en eigen input te geven. Onze Skye die bedenkt soms op buitenrit dat ze zelf een ander pad in wil dan ik :') Die ziet dan ineens iets en bedenkt: hey dat is ook leuk daar, en dan wendt ze heel vrolijk en met een zachte energie zelf die kant op. Vaak lach ik daarom, laat haar een paar passen die kant op zetten, en stuur haar dan langzaam en vriendelijk terug naar waar ze vandaan kwam. Ik zeg niet meteen: Nee, dat mag niet!! Zo blijft ze speels en open. Soms, als het uitkomt, ga ik ook wel eens mee in haar ideeën.

Maar recent werkte ik ook met een ander paard, die bedacht gewoon ineens dat 'ie niet de kant op wilde die ik wilde (ik werkte toen op de grond) en die zette het vol op een lopen, vol de andere kant op. Die wilde zich gewoon lostrekken. Dan ben ik fermer, zet ik heel resoluut de kont om tot ze mijn kant op staat met haar hoofd en dán laat ik haar daar stilstaan en daar over nadenken, net zo lang tot er ontspanning volgt. Dan zeg ik wél: "Hey, maar die negatieve energie hoef je in mijn bijzijn niet te hebben, je kunt ook ontspannen bij mij blijven." Ik zorg wel dat ik alleen reageer op wat ze dan doet, en niet zelf boos word ofzo. Als ze daarna het goede antwoord geeft, ontspan ik ook weer helemaal, en zodra ze weer zelf die negatieve energie heeft, reageer ik weer, tot ze het goede antwoord vindt, en dan laat ik weer los. Zo leg ik haar uit hoe het ook kan, en dat het fijn is om een samenwerking met mij te zoeken ipv me tegen te werken.

Hoop dat dit een beetje beantwoordde wat je wilde weten :-)

C.A. Sadira, Arabisch Volbloed, merrie ♥

Skye, arabierkruising, merrie ♥


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Lau07, Shari_B, Thjalfy en 97 bezoekers