Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Moderators: Polly, Ladybird, Hanmar, ynskek, Mondy, Shanna, Princesj, Dani, EvelijnS

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kendra

Berichten: 7109
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 08:19

Bijzonder verhaal en veel sentiment. Paardenbaby's en huilen, niet mijn wereld.
Als een veulen niet goed ligt (ik ga er vanuit dat het veulen verkeerd lag en niet de merrie) moet DIRECT de dierenarts worden gebeld en ga je met je paard lopen. Dat moet iedere paardenhouder weten.Kendra

Berichten: 7109
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-19 09:56

Sorry, maar koeien en paarden hebben een volstrekt verschillende manier van bevallen.
Koeien kunnen er rustig een paar uur over doen en een kalf komt stukje voor stukje naar buiten. Als de pootjes er zijn kun je rustig gaan trekken en soms wordt daarbij een geboortekrik gebruikt (zie o.a. https://www.dierenbescherming.nl/wat-wi ... egaliseerd). Dat heeft meestal niet met een verkeerde ligging te maken, maar zie je vaak bij jonge koeien waarvan het bekken nog niet opgerekt is die een (te) dik kalf krijgen wat blijft steken op de schouder. Ook bij een koe waar het kalf verkeerd ligt, moet er worden gedraaid.

Bij paarden gaat de geboorte met geweld. Dat betekent dat een merrie die eenmaal aan het persen is, daarmee doorgaat. Een merrie perst zichzelf kapot als het veulen verkeerd ligt. Er moeten 2 hoefjes komen en je moet heel snel het neusje kunnen voelen. Als dat niet het geval is ligt het veulen verkeerd en moet die worden gedraaid. Sommige ervaren fokkers kunnen dat zelf, maar meestal moet de dierenarts komen. Het is onvoorstelbaar met hoeveel kracht een merrie perst, ik heb wel gezien dat een dierenarts bijna achteruit werd geworpen bij het draaien. Totdat de dierenarts komt moet je lopen met je merrie. In de benen, lopen, emmers water er op, slaan.... niet fijn - maar enige kans.
(https://www.dehoefslag.nl/verzorging/pr ... lling.html).

Kendra

Berichten: 7109
Geregistreerd: 08-12-01
Woonplaats: Drenthe

Re: Hartverscheurende foto: paard 'huilt' na verliezen veulen

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-19 15:27

Waanzinnige discussie, paarden hebben wel vaker een traanoog, meestal door pollen of een verstopte traanbuis. Zo ziet dit er ook uit. Een traan in een ooghoek is ook wat anders dan huilen..
Iedere paardenbezitter weet dat paarden emoties hebben en dat ze dat op verschillende manieren uiten. Huilen hoort daar niet bij.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Caithlynn, Alfi2010, Art_ofLiving, belle_boef, elja89, Iris94, jeanette1952, JoyceLa, myk_en_shant, NF_Daphne, noordje, weidepaal en 29 bezoekers