Bokkers leggen uit: Rensport met kyrkelover

Moderators: Muiz, Firelight, Maureen95, NadjaNadja, Essie73

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-02-19 22:40

@iris82
Dit is erg afhankelijk van de trainer.
Ik ken meerdere trainers die het wel doen, maar dit zijn over het algemeen wel de kleinere trainers kwa aantallen paarden.
Als je bijvoorbeeld een renstal hebt met een 100 paarden wordt dit toch een erg lastig verhaal.


kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-19 08:35

Kesje schreef:
Leuk dat je benoemd hoe nuchter die paarden eigenlijk zijn, bij volbloeden heerst vaak toch het vooroordeel dat het zenuwpezen zijn. Ik ben in Engeland weleens bij renstallen geweest, daar stappen ze de paarden ook gewoon warm langs de weg. En na de rencarriƫre worden veel paarden omgeschoold, daar hebben ze daar zelfs een aparte competitie voor. De volbloeden die ik ken zijn ook heerlijke buitenrit-paarden.

Als amateurjockey, rijdt je dan je eigen paarden, of wordt je ook gevraagd om andermans paarden te rijden?
Is de rensport een beetje aanwezig in Nederland? En zijn er klassementen voor gewicht, net als bij worstelen, of moet een jockey gewoon onder een bepaalde grens zitten? Maakt lengte daar ook bij uit?

Ik vind het boeiend :o

Ik rijdt voornamelijk mijn eigen paarden, maar ja je wordt ook gevraagd om andermans paarden te rijden. De rensport is klein in Nederland, maar er wordt door Nederlanders toch erg leuke resultaten behaald. Er is wel maar 1 renbaan in Nederland en dat is Duindigt in Wassenaar.
Daarom starten ook veel Nederlanders in het buitenland.

Kwa gewichtsklasse is er geen gewichtsklasse voor de ruiters, maar voor de paarden. Dit wordt ook wel de handicap genoemd. Hiermee voorkom je dat als je het vergelijkt met auto's een fiat panda tegen een Mercedes moet lopen.
Als jockey moet jij dus rond de 55 kilo zitten wil je een beetje ritten hebben. Heb je dus de pech dat je een volwassen man van 1.80 groot bent zal dat een moeilijk verhaal worden.


kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-19 08:49

Dilan93 schreef:
Interessant stuk :j

Waar ik wel benieuwd naar ben; ik hoor altijd dat renpaarden en harddravers te jong en te veel belast worden. Maar als ik dan hier lees dat er vooral veel rechtuit gereden wordt met lichte ruiters, dsn vraag ik me ergen wel af: wat is dan belastender voor het paard, koersen en trainen hiervoor, of in de bak dressuren en al heel gauw dressuur en/of springwedstrijden rijden.

No offence naar wie dan ook, gewoon nieuwsgierigheid


Ik ben niet voor het rijden van jaarlingen, dat zou voor mij echt een jaar opgeschoven mogen worden, maar inderdaad het is een stuk minder belastend als veel in de bak rijden. Bovendien heeft het vroege werk ook invloed op het sterker maken van botten/pezen en spieren.
Het grote geld is te halen als 3 jarige en paarden zijn rond die leeftijd ook gewoon op hun snelst.
Er zijn ook nog wel 2 jarige koersen, maar daar zitten best wat regels aan. Zo mogen deze alleen later in het jaar georganiseerd worden en over een korte afstand met licht gewicht.
Er zijn overigens maar weinig 2 jarige die daadwerkelijk op de baan komen, meeste wordt toch mee gewacht tot hun 3e. En de 2 jarige die lopen zijn meestal de paarden die kans hebben om aan bijvoorbeeld de derby (een koers voor 3 jarige met veel eer) mee te doen.

kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-02-19 09:11

Ladygiroc schreef:
Leuk stuk!

Je hebt het bij het vallen over "gigantisch hard" maar ben wel benieuwd wat jullie voor snelheden halen?
En gaan de amateurs minder hard dan de profs? Of wie bepaalt of je in group 1 2 of 3 mag starten?

Toch wel tussen een 65 en 70km/h.
Dit is globaal gezien.
Amateurs gaan niet per se minder hard als profs. Amateurs mogen nadat ze wat ervaring hebben ook gewoon tussen de profs rijden, dit met uitzondering van de echt grotere rennen. Dan over je vraag hoe je weet welk paard in welke ren mag starten. Ik ga proberen dit zo goed mogelijk uit te leggen maar het is best moeilijk om dit goed en begrijpelijk te doen.

Stel ik heb 2 paarden op stal de ene is echt een goede en heeft 90 handicap en de andere is een paard voor de lagere klasses die heeft 44 handicap.

Nu is natuurlijk eerst de vraag hoe komen ze aan die handicap. Je start eerst met een paard 3x in een conditie koers. Dat wil zeggen een ren uitgeschreven met condities. Bijvoorbeeld: voor 3 jarige, die nog niet gewonnen hebben, per 2e plaats 1 kilo extra gewicht. En zo kunnen er van allerlei verschillende condities zijn. Tijdens deze 3 rennen wordt de handicap van het paard bepaald door de handicapper. Stel je wordt bijvoorbeeld 3e en de 2 paarden voor je hebben een handicap van 50 en 53 en de paarden achter je zitten rond de 45. Dan zal jouw paard een handicap rond de 47 krijgen. Na deze 3 rennen wordt de definitieve handicap bepaald.

Nou dan over naar de handicap koersen. Deze worden niet uitgeschreven met condities maar op handicap. Een hogere klasse waar veel geld te verdienen is zal dus uitgeschreven worden met - kilos. En in de lagere klasses worden de rennen met + kilos uitgeschreven.
We nemen even als voorbeeld een F ren met hg+ 15 en een A ren hg -30

Om dit uit te leggen gaan we even terug naar mijn virtuele stal met 2 renpaarden. Het mindere paard met een hg van 44 kan dus nooit in die A ren starten. Immers 44-30 is 14 kilo en ja dat kan natuurlijk niet, dan moeten we een baby op het paard binden bij wijze van.
In die +15 kan deze prima in. 44+15= 59 kilo dus prima gewicht voor het paard om mee te lopen. Hiermee voorkom je dus dat het paard in een categorie terecht komt die veeel te hoog voor hem is.
Andersom werkt het hetzelfde. Zou ik mijn virtuele paard met een hg van 90 kilo in de F ren van +15 zetten zou hij met 105kilo moeten lopen. Dat doet natuurlijk niemand. Echter in de A ren met -30 zou hij met 60 kilo inkomen en dat is weer een normaal gewicht.

Deze handicap staat overigens nooit vast. Iedere koers wordt er weer door de handicapper gekeken of het gewicht aangepast moet worden.
Win je bijvoorbeeld heel makkelijk krijg je er 3 kilo bij. Win je maar net dan 1 kilo.
Verlies je juist dan gaan er kilo's af. Op deze manier is het dus mogelijk dat je paard in betere of in slechtere rennen gaat lopen.

kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-02-19 17:20

Ladygiroc schreef:
:wow: Ik denk dat ik het snap.
Je kunt dus eigenlijk ook weer terug gezet worden?

Ja klopt.
Mijn eigen paard bijvoorbeeld had een handicap van 64,5 kilo nadat hij 2x achter elkaar won.
Dit is eigenlijk aan de hoge kant voor hem, met deze handicap moet hij in koersen lopen die net wat boven zijn niveau zijn om te winnen.
Doordat hij na deze 2 overwinningen want minder gepresteerd heeft is zijn handicap inmiddels gezakt naar 61. (Staat een andere handicap in het screenshot, maar ik heb hem zelf nog 2x gereden op Duindigt en dat was niet al te best. Totaal mijn schuld overigens niet die van het paard haha)
Is in dit screenshot ook te zien. Marke is zijn handicap en als je goed kijkt naar de uitslagen kun je denk ik ook wel volgen waarom het omhoog gaat of daalt.
In dit schema kun je trouwens ook goed zien dat ze dus de eerste 3x nog geen handicap hebben.
Dat er even later weer een streepje bij zijn handicap staat bij de koers in Sonsbeck is omdat dit op zand is en niet op gras. Omdat paarden op verschillende bodems anders presteren is daarin de handicap dus ook verschillend.
Afbeelding

kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-02-19 17:23

Juut schreef:
Leuk stuk!

Kom ik met de roze olifant om de hoek :+
Met betrekking tot ongelukken: op youtube zijn hele documentaires te vinden van craschende jonge paarden tijdens de race...belasting te hoog voor het lichaam dat nog volop in ontwikkeling zit als 1 van de oorzaken. In hoeverre zie jij dit in europa gebeuren? Wanneer dit in europa minder voorkomt: wat wordt er anders gedaan in training dan in Amerika bijv?

Sorry zie dat ik op jouw vraag nog niet gereageerd had, dit is zeker niet bewust gedaan.
Waar oa PETA heel goed in is , is om verschillende ongevallen uit verschillende landen en jaren etc achter elkaar te zetten om te doen of het aan de orde van de dag is.
Ik geloof dat het ster percentage op de banen in Engeland bijv. op 0,01% zit.
Is het daarom maar OK dat het gebeurd, nee natuurlijk niet!
En ja ook in Europa komt het voor dat paarden hun been breken, ze een aortascheur krijgen of nouja wat kan er niet allemaal mis gaan.
Wel ben ik er van overtuigd dat er in de rensport zoveel mogelijk aan gedaan wordt.
Er zijn veel comissies die alles onderzoeken, mensen die met de sport bezig zijn, zijn professionals en alles wordt geregistreerd.
Ik heb het gelukkig pas 1x meegemaakt dat een paard op een stal waar ik reed een been brak op de koers. En ik heb bij heel wat stallen gereden en dan heb je het dus over honderden paarden.
Dit paard kwam overigens heel ongelukkig op een steeple haag terecht en er is toen direct onderzoek ingesteld hoe dat had kunnen gebeuren.
Iets wat je overigens in Amerika wel meer ziet als Europa zijn dingen als de BReeze up sales voor 2 jarige paarden. Dit zijn verkopen waarbij 2 jarige volbloeden over een afstand van een paar honderd meter zo hard mogelijk gaan en je snapt wel hoe beter de tijd hoe meer geld er geboden wordt.
Ik ben daar zelf geen voorstander van en ik heb eigenlijk ook het idee dat hier een dalende lijn in zit, maar daarvoor ben ik met de rensport in Amerika niet bekend genoeg.

kyrkelover
Blogger

Berichten: 9239
Geregistreerd: 28-12-03
Woonplaats: Boxmeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-19 22:00

ierusju schreef:
Super interessant om te lezen! Wat is de reden dat jouw paard steeds door andere jokeys wordt gereden?
En is dat echt het prijzengeld dat je krijgt?

Pfoe veel verschillende redenen.
Ligt er aan welke jockey beschikbaar is. Vaak hebben jockeys ook een soort stal waar ze staljockey zijn en daar moeten ze dus voor rijden als die stal in dezelfde ren een paard heeft lopen
Dan kun je ook nog een leerlingjockey nemen omdat deze extra ontheffing krijgen.
M. Riehl en G. Snijders (voor de oplettende kijkers ja DE Gijs die altijd op mijn pony's reed) bijvoorbeeld hebben 5kg ontheffing omdat ze minder ervaring hebben als een prof jockey.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AhrefsBot, Jinthe2, Joanne_, L_Flo, Petra_O, tjee en 27 bezoekers