Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 5549
Geregistreerd: 20-04-16

Knoflook bijvoeren: positieve en negatieve effecten gevonden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 09-01-19 18:17 Tip de Nieuwsredactie

Horsetalk / Bokt.nl
Wetenschap


Een recent onderzoek heeft zowel positieve als negatieve effecten van het voeren van knoflook aan paarden gevonden. Knoflook wordt al eeuwenlang gegeten door zowel mensen als dieren omdat het zogenaamd een positieve invloed op de gezondheid zou hebben.

Als het aankomt op het dieet van paarden wordt knoflook vaak gebruikt om aandoeningen aan de luchtwegen en infecties in de longen te behandelen, en om pijn die veroorzaakt wordt door hoesten te verlichten.
Knoflook en andere uiensoorten zijn rijk aan een actief component genaamd organozwavelchemie, dit kan zorgen voor bovenstaande positieve effecten, maar is ook geassocieerd aan ziekte door vergiftiging bij zoogdieren. Zo suggereert onderzoek dat het eten van uien kan zorgen voor hemolytische anemie bij paarden, dit is een aandoening waarbij de rode bloedcellen sneller worden afgebroken dan dat ze gemaakt worden.

Er zijn echter weinig onderzoeken gepubliceerd waarin gekeken wordt naar de effecten van knoflook op paarden, en vooral over de juiste dosering voor positieve effecten en de mogelijke negatieve effecten op de gezondheid is weinig bekend. Om deze reden is dit onderzoek uitgevoerd, met als hypothese dat knoflooksupplementen een positief effect op de luchtwegen kunnen hebben, maar dat de bloedwaarden van de paarden kunnen verslechteren als de supplementen voor langere tijd gevoerd worden.
Voor het onderzoek zijn 12 Finnhorse merries gebruikt. Deze paarden ondergingen allemaal drie endoscopische onderzoeken van hun luchtwegen, de eerste hiervan vond aan het begin van het onderzoek plaats. Hierna werden er twee groepen gevormd: één groep die een supplement van gedroogde knoflook kreeg toegediend, en één groep die als controlegroep diende waarbij de paarden buiten hun normale voedsel niets extra kregen toegediend. De paarden uit beide groepen werden aan elkaar gematcht op basis van vergelijkbare status van gezondheid en eigenschappen van de luchtwegen. Per paar kreeg één paard elke dag twintig gram knoflookvlokken gevoerd, dit staat gelijk aan 32mg knoflook per kilogram aan lichaamsgewicht. Het andere paard in het paar was deel van de controlegroep, die niets extra bijgevoerd kreeg. Op het knoflooksupplement na kwamen het voedsel en de huisvesting van de paarden overeen.

Het knoflooksupplement werd gedurende een periode van 83 dagen bijgevoerd, waarbij het tweede endoscopische onderzoek na 41 dagen plaatsvond en het laatste onderzoek aan het einde van het onderzoek. Op dezelfde dagen als het endoscopische onderzoek werd er ook bloed afgenomen.

Het knoflooksupplement leek een positief effect te hebben op de luchtwegen, dit bleek zowel uit het endoscopische onderzoek als uit de uiting van symptomen die wijzen op pijnlijke luchtwegen. Deze symptomen verdwenen bij drie van de zes paarden die het supplement toegediend kregen, verder was er één paard dat gedurende de periode waarin het onderzoek werd uitgevoerd helemaal geen symptomen liet zien. Bij twee paarden bleven de symptomen aanhouden. In de controlegroep bleven de symptomen bij twee paarden aanhouden, fluctueerden de symptomen bij twee paarden en verdwenen deze bij één paard. Er waren geen significante verschillen in de bloedwaarden tussen de twee groepen, maar bij de paarden die knoflook bijgevoerd kregen was er wel een lichte afname in zowel de waarde van hemoglobine (een eiwit waar rode bloedcellen voor 1/3 uit bestaan) als de ratio van rode bloedcellen tegenover het totale volume van het bloed. De waarde van hemoglobine zat tegen de ondergrens aan van wat normaal is voor Finnhorse paarden. Deze waarde bleef bij de controlegroep hoger. Volgens de onderzoekers kan dit wijzen op een lichte anemie bij de paarden die het supplement kregen. Aan het veilig bijvoeren van knoflook zou dus een grens zitten qua dosering, waar deze grens ligt hangt af van factoren als de hoeveelheid training en in hoeverre een paard gezond is. Zo zou een lage dosering (15mg per kilogram lichaamsgewicht) waarschijnlijk niet leiden tot negatieve effecten op de gezondheid als een paard gezond is, niet veel getraind wordt en weinig stress ervaart. De vorm waarin het supplement wordt gegeven (gedroogd, vers, knoflookolie) zou ook voor verschillende effecten kunnen zorgen.

Hoewel dit het eerste onderzoek is dat in goed beheerste condities de positieve en negatieve effecten van knoflook laat zien, is het wel een onderzoek op kleine schaal en moet er dus meer onderzoek naar worden gedaan voordat er kan worden vastgesteld dat deze effecten consistent en generaliseerbaar zijn. Dit onderzoek suggereert echter wel dat paardeneigenaren voorzichtig moeten zijn met het bijvoeren van knoflook omdat er negatieve effecten aan vastzitten als het paard er teveel van binnenkrijgt.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Judith_VB, Qucolu en 7 bezoekers