Paarden vervuilen net zo veel als 21.453 km autorijden

Moderators: Polly, Shanna, khirshanta, Amaryllis, Hanmar, Dani

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Nieuwsredactie

Berichten: 5521
Geregistreerd: 20-04-16

Paarden vervuilen net zo veel als 21.453 km autorijden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-01-19 10:59 Tip de Nieuwsredactie

*AD.nl
Overig
Ingezonden door safina
Afbeelding
Foto: Marjoow


Wie denkt er goed aan te doen geen vlees te eten, zonnepanelen aan te schaffen en zijn huis goed te isoleren, kan de handdoek in de ring gooien als hij ook nog een paard op stal heeft staan. Onze trouwe viervoeters laten namelijk een flinke ecologische voetafdruk achter, of liever gezegd: hoefafdruk.

De impact van gezelschapsdieren op ons leefklimaat is volgens Zwitserse onderzoekers een stuk groter dan wij denken. ,,Het is vooral de grote voerconsumptie die impact heeft op het milieu”, zegt Niels Jungbluth. Hij is directeur van ESU Services, een onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in milieuonderzoek.

De ecologische pootafdruk die onze huisdieren in een jaar achterlaten zou je kunnen vergelijken met het aantal gereden kilometers in een SUV. Je lieve poes? 1.413 km. En de hond? Gelijk aan 3.677 km. Een paard? Die vervuilt net zo veel als 21.453 kilometer rijden. Dat is ongeveer hetzelfde als 10 ritjes van Amsterdam naar Boekarest.

Naast voeding zijn huisvesting en de uitwerpselen schadelijk voor het milieu. In het geval van paarden komen daar ook nog autoritten bij om het hooi van en naar de stal te vervoeren. ,,Als in de stal houtkrullen uit de omgeving gebruikt worden in plaats van stro, kan de impact al met 30 procent verminderen”, concluderen de onderzoekers.

Moeten we de hond en de kat nou maar links laten liggen, als we ons duurzame leven kracht bij willen zetten? Zo ver hoeft het nu ook weer niet te gaan, maar enige bewustwording over het verbruik van onze dieren is niet verkeerd, zegt professor Voeding Gezelschapsdieren Myriam Hesta van de Universiteit in Gent. Ze benadrukt in de Belgische krant Het Nieuwsblad dat niet overvoeden de eerste stap is om de voetafdruk te verkleinen.

Lees het hele artikel hier.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie