4DimensionDressage - lotgenoten!

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Bralindy

Berichten: 3326
Geregistreerd: 06-11-08

4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-08-18 16:10

Naar mijn weten nog niet heel erg bekend (in iedergeval niet in mijn kringen :+ ) maar echt een openbaring voor ons.

Mijn moeder en ik hebben ons paard als een blad aan een boom zien veranderen. Van hangen, sterk, stijf, hoofd kantelen en tong over het bit heen gooien. Alles gecheckt; osteopaat, tanden, acupunctuur, zadel en bit. Uiteindelijk via onze dierenarts (die tevens tandarts opleiding heeft gedaan én chiropractor is én opleiding acupuncturist heeft gedaan) bij 4 Dimension Dressage gekomen.

_/-\o_

Nu was ik benieuwd of er ook lotgenoten zijn die deze tak van paardensport volgen en wat jullie verhaal hierin is?

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson


Dunkeedoo

Berichten: 308
Geregistreerd: 15-12-15

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-08-18 20:52

Ik heb eens rondgesnufeld op hun website en het klinkt wel heel interessant! Ik ben al een tijdje aan het zoeken naar een goede fijne trainingsmethode (oa rien van der schaft en klassieke dressuur/vanaf de grond werken en zo voorbereiden voor het werk onder het zadel vind ik interessant), nu zijn die van mij 1 en 2 dus duurt sws nog ruim een jaar voor ik met de eerste aan de slag kan.

Maar kan je eens iets meer vertellen over hun aanpak?
En heb je het boek ook, en hoe vind je die?

Bralindy

Berichten: 3326
Geregistreerd: 06-11-08

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-18 13:21

Sorry voor de onwijs super late reactie!

Mijn ervaring met hun aanpak is dat ze het paard bekijken in stand, hoe zijn/haar stap is, draf en uiteindelijk galop. Daarna koppelen ze terug wat hun zien qua scheefheden volgens de 4 dimensies (dus wat hun constateren in verticaal, horizontaal, lateraal en diagonaal balans). Ze passen de training aan op de persoon, mijn moeder rijdt anders dan ik en is minder mobieler dus daar word rekening mee gehouden, maar ook op het paard. De training van KWPN'er is heel anders dan een trekpaard.

- Mijn paard is rechtsom gebogen, dus drukte haar linker schouder naar buiten en vond zij het linksom moeilijk om zich recht te maken (en dus in haar romp te buigen). Zij drukte ons ook in het zadel links om hoog en knikte rechts in. Dus haar verticale balans was daarin niet optimaal.
- Haar horizontale balans was naar beneden (overbouwd en gebouwd om te trekken), dus nu de verticale balans beter werd, werd er daaraan gewerkt. Dus leren dat zij haar borst omhoog lifte (dus schoftlift, buikspier aanspannen en rug sterker maken) en dan pas kan zijn haar gewicht naar achteren nemen op haar achterbenen.
- Daarbij had zij de neiging om haar neus naar binnen te drukken ipv naar voren. Naar voren (voor de loodlijn) kost meer kracht dan achter. Een hoofd is zwaar en als je neus naar voren hebt dan moet jij je lijf beter gebruiken om in balans te komen.
- Dan had Moor ook moeite met het achter been onder de massa te brengen (laterale buiging) en de neiging om haar nek in te knikken in voltes waardoor zij verticaal en diagonaal in disbalans kwam waardoor zij ook in de voltes recht gezet moest worden voordat zij kon buigen in haar romp (ipv in de nek).

Inmiddels zijn wij bezig met de verfijning van nét even dat ene beetje meer nu Moor het concept snapt en weet wat wij bedoelen met onze nieuwe hulpen.

Deze stappen worden 1 voor 1 geintroduceerd op het tempo van de paard en ruiter. Er wordt gereden met losse druk (dus druk geven wanneer nodig, wanneer niet nodig druk loslaten zodat het paard leert dat dat goed is!). In mijn ervaring een veel positievere manier wat het werk plezier van het paard verhoogt waardoor die dus beter zijn/haar best doet en de werklust verhoogt en samen met je wilt werken.

Ik heb ook het boek en vind het een goede uitleg van de methode, wat het inhoud. Welke scheefheden zijn er en hoe kan je ze herkennen. Maar het is beter om hierin les te hebben omdat het best wel omdenken vergt en heel anders is dan normale dressuur.

Het uitgangspunt is dat het paard sterk wordt maar op eigen benen en zo min mogelijke druk (uiteindelijk alleen op zit), maar met ontspanning oefeningen zoals piaffe, passage e.d. kan uitvoeren. Dus een veel harmonischer en vriendelijkere manier die langer duurt dan het moderne maar waar het paard uiteindelijk veel sterker en blijer van wordt omdat het op een andere manier wordt aangeleerd en gevraagd van het dier.

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson

Janneke2

Berichten: 22646
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-18 13:29

...ik werd op een goede dag op de FB pagina geattendeerd.
Ik vind het mega - interessant!

Het boek gaat over "je hebt een groene kwpn'er - of eentje met problemen: zo begin je (weer) op de goede manier".

De FB pagina gaat over het herkennen van 'kleine' (en soms grotere) problemen, zaken die voor veel mensen 'een soort van normaal zijn, omdat het zo vaak voorkomt'.

Bijvoorbeeld mijn arabiertje: die krulde zich helemaal op in travers.
Mijn juf (instructrice) had iets nuchters van 'geen aandacht aan besteden, gaat vanzelf over'.
...dat was ook zo.
Bij Karin Leibbrandt viel het kwartje: dat deed ze omdat haar buikspieren nog niet sterk genoeg waren.
(En door eerlijk en langzaam door te trainen kwam het arabiertje wel weer voor de loodlijn.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Bralindy

Berichten: 3326
Geregistreerd: 06-11-08

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-18 23:09

@janneke: een groene KWPNer kan je veranderen in een groen paard! Ik vind het toepasbaar op ieder soort en type!

"Unable are the loved to die, for love is immortal." - Emily Dickinson

Dunkeedoo

Berichten: 308
Geregistreerd: 15-12-15

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 21:30

Bedankt voor je uitgebreide reactie! Klinkt heel interessant én heel eerlijk naar je paard. Hoe kan ik ze vinden op facebook?

Wijslander

Berichten: 5776
Geregistreerd: 19-06-09

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 21:46

Ik heb 2 IJslanders én het boek, wat mij betreft zou iedereen met paard het 'moeten' lezen.

Vooral het inzicht in de 4 dimensies en scheefheden helpt ons veel verder in het rijden (in combinatie met lessen die hier aardig op aansluiten).

knollentuin
Berichten: 10372
Geregistreerd: 04-10-08
Woonplaats: heemstede

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 21:55

Het is geen nieuwe manier of techniek, het is in mijn ogen een hele goede manier om je paard te trainen naar wat past bij zijn bouw en vermogen.
Heb paar keer met Karin mogen werken en het was leuk te merken dat onze manieren van trainen redelijk aansloten, ik zag wel ook veel invloeden van Antoine de bod erin (daar heb ik dan minder mee) maar het overgrote deel is klassiek gestoeld.

nee ik heb geen dyslectie, wel autocorrect!!

Anna79

Berichten: 3370
Geregistreerd: 30-11-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-18 22:02

Het klinkt erg interessant! Ik vind het ook interessant om te lezen dat ze naar de mogelijkheden van de ruiter kijken. De vraag die in mij rijst is of de ruiter ook oefeningen krijgt om zijn/ haar zwakke punten/ scheefheid te verbeteren? Dit wordt nl in mijn ogen bijna altijd vergeten. Paard wordt rechtgericht, maar ruiter blijft scheef en is dus het plaatje nog niet compleet. Ik ben benieuwd hoe dat hierbij is?

janouk
Blogger

Berichten: 17811
Geregistreerd: 18-04-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 05:52

@anna79. Ook de ruiters komen aan de beurt met houding specialist Tessa Roos is hieraan verbonden http://4dimensiondressage.nl. Zie trainers

Ik ga deze maand beginnen trainen bij Karin leibbrandt en Maxime Bakker met beide Haflingers
Laatst bijgewerkt door janouk op 20-08-18 06:20, in het totaal 1 keer bewerkt

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

sorbetje

Berichten: 859
Geregistreerd: 16-09-11

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 06:16

Ik ben toch wel heel benieuwd of er mensen zijn die werken via dit systeem en hun paarden hoger in de sport hebben lopen. De basis is heel mooi, maar van wat ik zie word er niet gewerkt naar verzameling en oprichting, klopt dat? En zo niet op welke manier wordt er hier naar toe gewerkt? Ik ben oprecht benieuwd.

fleur_yen

Berichten: 1523
Geregistreerd: 30-09-08
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 07:25

Ik ben sinds ruim 1.5 jaar via deze methode aan het rijden, ik doe de opleiding ook bij hun. Mijn paard en ik worden beide heel blij van deze methode, mede het stuk om vooral op intentie je hulpen te geven geeft mijn paard veel rust. Hiermee houd je zoveel fysieke hulpen over voor voor de lastigere dingen. De basis duurt lang, maar wanneer het paard eenmaal leert en snap hoe ze hun eigen balans moeten houden, kun je ook met grote sprongen verder. Voor mijn eigen paard (voorheen tot L2/m1 niveau getraind) worden zijgangen nu eigenlijk een eitje, nu je gewoon in staat bent de voor- en achterhand los van elkaar te bewegen. Ik zie de paarden die ik train, en die van lesklanten allemaal zowel fysiek als mentaal opknappen, ik denk mede omdat ze de ruimte krijgen zélf te puzzelen aan hun balans, ipv maar in een houding gezet worden.

I'm not impossible, just a bit unlikely - the Doctor

Anna79

Berichten: 3370
Geregistreerd: 30-11-15

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 08:13

@ janouk: mooi, dankjewel! En succes!

Janneke2

Berichten: 22646
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 08:56

sorbetje schreef:
Ik ben toch wel heel benieuwd of er mensen zijn die werken via dit systeem en hun paarden hoger in de sport hebben lopen. De basis is heel mooi, maar van wat ik zie word er niet gewerkt naar verzameling en oprichting, klopt dat? En zo niet op welke manier wordt er hier naar toe gewerkt? Ik ben oprecht benieuwd.

Nee. :)

Karin Leibbrandt doet van origine als dierenarts revalidatie van sportpaarden.
De nadruk ligt op een stevige basis leggen - wat je ;) kunt interpreteren als 'toewerken naar' verzameling.

Verder is de benadering van verzameling klassieker dan in de moderne dressuur:
vanuit de loodlijn vanuit het heupgewricht van het paard wil je flink veel achterbeen voor deze loodlijn - in piaffe zelfs beide achterbenen voor deze lijn. En dat wordt al geoefend/ voorbereid met paarden die aan het begin van de training staan.

Verder 'moet' de neus in principe voor de loodlijn: dat zegt iets over de kracht van de buikspieren - en dat is de basis van verzameling.

Verder nadruk op een 'bolle' bovenlijn - niet enkel de hals, maar vooral ook lendenen en bekken.

(En ik realiseer me dat het als jurysport soms ingewikkeld is: paarden die hun achterbenen niet onder de massa hebben, holle lendenen en de neus achter de loodlijn krijgen winstpunten. Volgens mij als klassiek geschoolde moet je dan - bot en grof gesteld - in de B blijven...)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

SuperZodiaX
Berichten: 1337
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 09:37

Ik heb het boek en vind het interessant, maar voor mij persoonlijk alleen een iets uitgebreidere uitleg van wat ik altijd al gebruik in mn trainingen. Paarden in balans brengen, druk en loslaten als beloning en ze zo hun lijf optimaal leren gebruiken. Ik rij met mn paarden zz licht en Z1

Anoeska

Berichten: 5899
Geregistreerd: 01-01-03

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 09:46

Voor de zoveelste keer oude wijn (klassieke dressuur obv het scala) in nieuwe zakken. Een keer in de zoveel tijd komen er mensen langs die een 'nieuwe' methode presenteren. Als het inderdaad nieuw voor je is, dan kan je er heel veel aan hebben als het een keer op een andere manier gepresenteerd wordt, of als je wat meer aan het handje wordt genomen op basis van een stappenplan.

Maar uiteindelijk zit er niet zo veel verschil ik met wat altijd al goed paardrijden is geweest. Het is geen nieuwe 'tak van paardensport' zoals de TS zegt. Gewoon weer eens anders beschreven voor de mensen die het nog niet wisten.

"God gave men both a penis and a brain, but unfortunately not enough blood supply to work both at the same time."

sorbetje

Berichten: 859
Geregistreerd: 16-09-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 09:47

@ Janneke2, bedankt voor je uitleg!Dat is idd wat ik mij afvroeg omdat de paarden op de foto s en filmpjes die ik zag vrij horizontaal en op lengte bleven.

@Supersodiax,als ik het goed begrijp gebruik jij dus elementen eruit vooral rechtrichten?

SuperZodiaX
Berichten: 1337
Geregistreerd: 26-05-03
Woonplaats: Dordrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 09:54

sorbetje schreef:
@ Janneke2, bedankt voor je uitleg!Dat is idd wat ik mij afvroeg omdat de paarden op de foto s en filmpjes die ik zag vrij horizontaal en op lengte bleven.

@Supersodiax,als ik het goed begrijp gebruik jij dus elementen eruit vooral rechtrichten?


Ik leid mn paarden zo op dat ze optimaal in balans komen en met juist gebruik van hun lijf sterker en soepeler kunnen worden. Dat begint bij rechtrichten en een echt goede aanleuning/aanspanning vanuit het achterbeen. Daarnaast ben ik erg van alleen hulpen geven als het nodig is, dus niet continue ondersteunen maar wel echt reactie verwachten als je ieta vraagt, en dat op zo'n klein mogelijke hulp. Druk en loslaten als beloning gebruik ik daarbij. En ik ben absoluut geen klassieke ruiter, ik train echt voor de wedstrijdsport met als doel de grandprix uiteindelijk. Ik vind niet dat ze heel iets nieuws brengt, alleen anders en uitgebreider verwoord. Als ik bijvoorbeeld een week bij academy bartels ben op trainingsweek dan trainen we ook met deze principes.

sorbetje

Berichten: 859
Geregistreerd: 16-09-11

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 10:03

SuperZodiaX schreef:
sorbetje schreef:
@ Janneke2, bedankt voor je uitleg!Dat is idd wat ik mij afvroeg omdat de paarden op de foto s en filmpjes die ik zag vrij horizontaal en op lengte bleven.

@Supersodiax,als ik het goed begrijp gebruik jij dus elementen eruit vooral rechtrichten?


Ik leid mn paarden zo op dat ze optimaal in balans komen en met juist gebruik van hun lijf sterker en soepeler kunnen worden. Dat begint bij rechtrichten en een echt goede aanleuning/aanspanning vanuit het achterbeen. Daarnaast ben ik erg van alleen hulpen geven als het nodig is, dus niet continue ondersteunen maar wel echt reactie verwachten als je ieta vraagt, en dat op zo'n klein mogelijke hulp. Druk en loslaten als beloning gebruik ik daarbij. En ik ben absoluut geen klassieke ruiter, ik train echt voor de wedstrijdsport met als doel de grandprix uiteindelijk. Ik vind niet dat ze heel iets nieuws brengt, alleen anders en uitgebreider verwoord. Als ik bijvoorbeeld een week bij academy bartels ben op trainingsweek dan trainen we ook met deze principes.


Ja, exact zo zit denk ik een goede training ongeacht methode voor elkaar. Was gewoon benieuwd hoe het met deze methode zat omdat bij de klassieke dressuur je wel richting verzameling en oprichting ga vanuit een stevige basis. Bij alles wat ik hierover kon vinden was dit niet geval, was dus echt oprecht benieuwd hoe dat werkte of dat de methode hierop niet gericht is.

Abacab

Berichten: 1894
Geregistreerd: 10-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 10:28

Ik kende het nog niet maar heb meteen de site even bekeken.

Waar ik dan enorm van schrik is dat Karin zelf gaat vertellen dat ze zelf zo veel blessures heeft gehad door verkeerd trainen. Wat zegt dat over Karin als amazone en dierenarts? Mijn ervaring is dat wanneer je durft te investeren in je training en dus een gedegen trainer in de hand neemt zich dat later terug betaald. En ja daarvoor moet je onderweg ook kritisch zijn en blijven. Je moet durven veranderen van trainer als het verhaal je niet brengt wat je er van had verwacht. Daarvoor moet je analytisch sterk zijn als ruiter, en ik mag er vanuit gaan dat een DA (in opleiding) dat ook is. Maar helaas is Karin wel in die valkuil gestapt en nu gaat ze andere mensen redden?!?
Ik heb daar niet zo veel vertrouwen in.

Probleem is dat veel mensen lekker lessen bij Miep van stal omdat Miep zelf Z is en dus wel weet hoe je een paard moet opleiden. Na verloop van tijd lopen ze tegen een probleem aan en dan blijkt de oorzaak te liggen in het rijden en een verkeerde aanpak van de training voor dat paard. If you pay peanuts, you'll get monkeys. Dus investeer in een fatsoenlijke trainer, en niet in een lokale held.

Ik ben dus totaal niet onder de indruk van het verhaal. het is wel rete-commercieel (ik kan ook nergens iets vinden over de kosten). En speelt lekker in op de emotie van de amateur. Maar ik lees nergens iets terug over behaalde resultaten en prestaties. Ik krijg de indruk dat dit vooral voor mensen is die net het niveau van de manege zijn ontgroeid en graag ook een keer Z willen rijden.

When I bestride him, I soar, I am a hawk: he trots the air; the earth sings when he touches it; the basest horn of his hoof is more musical than the pipe of Hermes.
Fas est ab hoste doceri.

Janneke2

Berichten: 22646
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 10:43

Abacab schreef:
Ik kende het nog niet maar heb meteen de site even bekeken.

Waar ik dan enorm van schrik is dat Karin zelf gaat vertellen dat ze zelf zo veel blessures heeft gehad door verkeerd trainen. Wat zegt dat over Karin als amazone en dierenarts?


...ik ken dit verhaal uit het voorwoord van het boek.
Wat zegt dit over haar als mens - wat mij betreft dat ze zo moedig is om haar 'fouten' toe te geven.
Aanhalingstekens: ze reed mooie punten in de M, de Z en ik misschien zelfs hoger. Ze had les - dus jury en instructie 'waren het er mee eens'.
En als dierenarts heeft ze zich ingezet om herhaling te voorkomen.

Citaat:
Daarvoor moet je analytisch sterk zijn als ruiter, en ik mag er vanuit gaan dat een DA (in opleiding) dat ook is. Maar helaas is Karin wel in die valkuil gestapt en nu gaat ze andere mensen redden?!?


Die valkuil benoemde ik daarstraks als volgt: "dat een paard met de achterbenen grotendeels achter de loodlijn uit het heupgewricht, met holle lendenen en de neus achter de loodlijn in de B hoort te blijven".
Helaas: zo lopen sommigen zelfs Grand Prix.


Not to mention dat filmpje van een M proef op mijn FB. "De uitgestrekte draf wordt steeds beter!" De jury had een 7 toegekend.
Achterbenen ver van het zwaartepunt van de ruiter vandaan plus doorzitten,
achterbenen waren ver achter de loodlijn uit het heupgewricht van het paard, het was dus geen uitgestrekte draf en had dus hoogstens een 5 mogen zijn,
neus achter de loodlijn en de staart zwaaide.
Die 7 was gebaseerd op de 'spaanse pas' die de voorbenen uitvoerden...

Logisch nadenken over biomechanica laat mij vermoeden dat het staartzwaaien betekent dat deze braverd nu al rugpijn heeft - en dat dit dier mogelijk klachten gaat ontwikkelen.
(Een correcte uitgestrekte draf is een stevige inspanning 'starker Trab' zeggen de oosterburen, maar tenzij de ruiter vreselijk bonkt geen belasting.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Anoeska

Berichten: 5899
Geregistreerd: 01-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 11:11

En dat vind ik zo vervelend aan al die 'nieuwe methode's'. Die lijken het altijd nodig te hebben om anderen te beoordelen. Janneke: het is gewoon niet tof om zomaar iemand op facebook op bokt te gaan bespreken. En om dan ook nog te zeggen dat het paard wel pijn zal hebben. Gaat er niet om of je gelijk hebt en of iemand de ruiter in jouw verhaal kan herkennen, het is gewoon onaardig. Hou het gewoon bij je eigen rijden, en hoe je zelf dingen aanpakt.

"God gave men both a penis and a brain, but unfortunately not enough blood supply to work both at the same time."

janouk
Blogger

Berichten: 17811
Geregistreerd: 18-04-06

Re: 4DimensionDressage - lotgenoten!

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 11:27

https://www.youtube.com/watch?v=mGw1TiFMqf4

Dit is een fijne uitleg.
En Anoeska, Je bent redelijk stellig in je uitspraken. Prima. Voor jouw rekening.

Maar ik heb genoeg ervaring met heel veel instructeurs in veel verschillende takken van de paardensport.
En nu heb ik revalidatie training hulp nodig met extra medisch ogen langs de kant om mijn paard weer goed op te pakken na een operatie aan een meloen grootte tumor op haar eierstok.
De tumor is verwijderd via de flank.
haar gewoon even oppakken in de normale training is niet geschikt voor haar nu.
Ze moet specifiek trainen om juist daar waar de tumor verwijderd is haar buikspieren weer te trainen, banden en pezen en het buikvlies laten herstellen. Zonder dat er overbelasting op treedt.

En zij gaan mij helpen om het juiste trainingsschema met de juiste oefeningen om Janouk te revalideren.

Meneer Anton M dressuur ZZ vaardigheid mennen
Aladdin L dressuur M vaardigheid mennen L2 dressuur
Madness, draver, 7 overwinningen, kilometer record 1.14.7
Janouk ZZ dressuur ZZ vaardigheid mennen

Abacab

Berichten: 1894
Geregistreerd: 10-08-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 11:29

Als je DA bent dan ga ik er vanuit dat je bovengemiddeld intelligent bent en dan vind ik dat je zulke dingen moet kunnen doorzien. Er is zo enorm veel kennis die je tot je kunt nemen. En die kennis moet je kunnen filteren en toetsen. Iemand met een WO opleiding en oprechte interesse in het thema zou dat zelfstandig moeten kunnen. Ik neem het haar dus zeker kwalijk dat ze geen verband heeft gezien tussen het trainen en de blessures. Dus ik heb er geen vertrouwen in dat ze het nu wel begrijpt.

Mooie punten halen in de M-Z zegt mij niet zo veel. Dat zegt meer over het niveau van de juryleden en de KNHS. Jury zijn is een soort van vrijwilligerswerk.

Ik zag wat plaatjes van instructeurs die op dezelfde manier trainen en een aantal foto's zijn gewoon dramatisch. Het hele verhaal en de marketing heeft zo veel paralellen met de Academische Rijkunst. Ik zou wel eens willen zien hoe een paard is opgeknapt maar daar vind je niets over. Voor mij een hoop gebakken lucht.

Ik begrijp niet dat mensen zo slaafs achter zulke verhalen aanhobbelen terwijl ons land vol zit met de allerbeste trainers ter wereld. En dan noem ik alleen maar even John Swaab, Henk van Bergen, Bert Rutten, Johan Hamminga. Daar kun je zo terecht voor goed les. En ja dat kost allemaal iets meer dan bij Miep van stal.

When I bestride him, I soar, I am a hawk: he trots the air; the earth sings when he touches it; the basest horn of his hoof is more musical than the pipe of Hermes.
Fas est ab hoste doceri.

Anoeska

Berichten: 5899
Geregistreerd: 01-01-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-08-18 11:30

janouk schreef:
https://www.youtube.com/watch?v=mGw1TiFMqf4

Dit is een fijne uitleg.
En Anoeska, Je bent redelijk stellig in je uitspraken. Prima. Voor jouw rekening.

Maar ik heb genoeg ervaring met heel veel instructeurs in veel verschillende takken van de paardensport.
En nu heb ik revalidatie training hulp nodig met extra medisch ogen langs de kant om mijn paard weer goed op te pakken na een operatie aan een meloen grootte tumor op haar eierstok.
De tumor is verwijderd via de flank.
haar gewoon even oppakken in de normale training is niet geschikt voor haar nu.
Ze moet specifiek trainen om juist daar waar de tumor verwijderd is haar buikspieren weer te trainen, banden en pezen en het buikvlies laten herstellen. Zonder dat er overbelasting op treedt.

En zij gaan mij helpen om het juiste trainingsschema met de juiste oefeningen om Janouk te revalideren.


Maar dat is toch top! Dat je geholpen wordt bij je revalidatie. En dat er kennis uit verschillende stromingen bij elkaar wordt gebracht om mensen verder te helpen. Ik vind het alleen geen 'nieuwe tak van paardensport' zoals de TS het noemt. Ik vind het helemaal niets nieuws, maar gewoon een duidelijke uitleg van wat altijd al goed paardrijden is geweest.

"God gave men both a penis and a brain, but unfortunately not enough blood supply to work both at the same time."


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 bezoekers