Waarom mag een paard vanaf 3 jaar ingereden worden?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-17 16:10

Askja schreef:
Dat hierboven toegevoegde stuk over de gevaren van de Concord (zelf geen ervaring met dat ding), wat is dat slecht onderbouwd. Er staat een hoop onzin in. Zoals: ALLE manieren van laag instellen zijn fout en zorgen voor spierschade. Nee, het gaat om de wijze waarop dat van het paard wordt gevraagd, dat maakt het verschil tussen functionele en schadelijke training.
Verder wordt er beweerd dat een paard een hernia in de lendenen kan krijgen door te laag instellen. Wat een onzin, een paard kan sowieso geen hernia krijgen. Wel allerlei andere problemen in de wervelkolom, maar geen hernia. Een paard heeft namelijk geen tussenwervelschijven.

Het zal uit een goed hart komen, maar wie zo van leer trekt, mag wel zorgen voor een beetje fatsoenlijke achtergrondkennis om alle beweringen te onderbouwd. Anders komt zo'n betoog eerlijk gezegd nogal belachelijk over.








Ik kan niet voor haar spreken maar het komt zeker uit een goed hart (en mijn ervaring) en helaas een paard heeft wel tussenwervelschijven ( discus),



Afbeelding


De wervelkolom heeft een bijzonder komplexe structuur, die uit botten, banden, spieren en zenuwen bestaat. De wervels ( wervel=vertebra) zijn, vanaf de tweede halswervel, met elkaar verbonden d.m.v. tussenwelschijven (discus). De wervels worden door banden bij elkaar gehouden.
Alhoewel de wervelkolom uit ongeveer 200 gewrichten bestaat en de beweeglijkheid toch zeer gering is (5 graden) , zijn de hals en de rug met elkaar zeer beweeglijk. Deze beweging is noodzakelijk omdat het paard anders niet in takt zou kunnen bewegen noch een hindernis zou kunnen springen of andere door ons verlangde bewegingen zou kunnen volbrengen.
De wervels van het heiligbeen zijn met elkaar vergroeid. De wervels van het staartbeen zijn zeer beweeglijk.
De totale lengte van de wervelkolom varieert per paard.

waar dient een discus voor:


Tekst: Lisa-Marie Bille / Foto’s: Marc Rühl, Archiv Boiselle/Christiane Slawik, Ilja v.d. Kasteele, Nicole Kumpf, Privat

Ziektebeeld
Het Kissing Spines Syndrom (KSS, Nederlands: letterlijk zoenende wervels syndroom) is een pijnlijke ontsteking als gevolg van de vorming van nieuw botmateriaal aan de wervelkolom. Er ontstaan botwoekeringen waardoor de doornvormige uitsteeksels aan de bovenzijde van de wervelkolom dichter bij elkaar komen te liggen of elkaar zelfs kunnen raken. Daardoor ontstaan er in dit gebied ontstekingen met als gevolg exostose (benige uitwas van het bot).
De wervelkolom is bij een paard ongeveer drie meter lang en bestaat uit zeven nekwervels, achttien borstwervels, zes lendenwervels, vijf kruiswervels (die bij een volwassen paard vergroeid zijn tot het zogenaamde heiligbeen) en vijftien tot 22 staartwervels. Elke wervel bestaat uit een wervellichaam, wervelboog en diverse uitstulpingen, waarbij de doornvormige uitsteeksels aan de bovenkant liggen. De wervelkolom wordt bij elkaar gehouden door vele korte ligamenten en door de tussenwervelschijven die werken als een schokdemper, zij zorgen voor stabilisatie en controleren de beweeglijkheid van de rug. De rug wordt stabiel als hij door aanspanning van de buikspieren naar boven wordt gedrukt. Daardoor raken de doornuitsteeksels aan de wervellichamen van elkaar verwijderd. De hiertussen liggende ligamenten beschermen de wervel tegen een overdreven welving.
KSS ontstaat vanwege het naar onder doorbuigen van de rug. Daardoor komen die doornvormige uitsteeksels dichter bij elkaar en kunnen er ontstekingen en botwoekeringen ontstaan. Dat gebeurt het meest tussen de twaalfde en de achttiende borstwervel, omdat hier de afstand tussen de doornvormige uitsteeksels korter is dan tussen de overige delen van de wervelkolom. Een te nauwe stand is vaak van jongs af aan aanwezig en wordt door een verkeerde training alleen maar erger.
Klinisch worden er twee vormen van KSS onderscheiden: bij de subklinische vorm gaat het om een pijnloos omvormingsproces. De klinische vorm van KSS daarentegen is voor het paard een pathologisch en pijnlijk proces. De problemen ontstaan geleidelijk in een periode van maanden of zelfs jaren.


https://www.bitmagazine.nl/medisch/zijd ... nia/33792/

In de Verenigde Staten is voor het eerst een maas van zijde gebruikt om een middenrug-hernia bij een paard te behandelen, aldus Horsetalk.
Een hernia aan de lagere middellijn is een ongewone complicatie na operaties, maar ze kunnen wanneer ze voorkomen ernstige gevolgen hebben.
Op dit moment heeft het gebruik van mazen de voorkeur bij een behandeling tegen hernia’s en paarden hebben hierbij de beste kans om weer terug op hun oude niveau te komen.
Er kunnen echter ernstige complicaties optreden bij het gebruik van een polypropyleen of polyester gaasje bij paarden, zoals infecties, herhaling van de hernia en verklevingen in de buikwand. Daarnaast bestaat er een kans op koliek.
Jennifer Haupt, van de Massachusetts Institute of Technology en José García-López en Kate Chope, van de Tufts Universiteit, rapporteren over het zijdegaasje, dat ze toepasten bij een paard van 600 kilo.
“Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat dit wordt gemeld in de literatuur”, schrijven ze in het tijdschrift BMC Veterinary Research.
De negen jaar oude warmbloed merrie ontwikkelde een hernia na een operatie aan haar buikwand, 20 maanden eerder. De oorspronkelijke operatie werd uitgevoerd vanwege ernstige problemen met haar dikke darm. De merrie werd onder narcose gebracht en de hernia werd gerepareerd met het gaasje.
Er waren geen complicaties voor en na de operatie. Na drie dagen mocht de merrie weer naar huis. De daaropvolgende twee jaar bracht ze succesvol veulens ter wereld.
Bron: Horsetalk
Renée Müller
Laatst bijgewerkt door Anoniem op 31-10-17 16:52, in het totaal 2 keer bewerkt


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-17 16:21

paardjes123 schreef:
Hipponatura ik hoorde laatst deen uitspraak andersom. Als je als mens op je achtiende begint met atletiek wordt het verdomd moeilijk/ onmogelijk om op hoog niveau te komen. Als je als kind begint is het een stuk makkelijker



Niet alleen moeilijk om op niveau te komen, maar je gaat ook een toekomst vol blessures tegemoet. Want wie sterke spieren, pezen en botten wil zal ze tijdens de ontwikkeling moeten gebruiken.

Askja

Berichten: 5263
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: De Punt

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 14:17

Dank voor de lezing over anatomie en biomechanica MCE - gelukkig heb ik zelf ook wel wat achtergrond op dat vlak.

Toegegeven, je hebt gelijk als je zegt dat het paard wel tussenwervelschijven heeft. Maar wat ik bedoelde: een paard heeft geen tussenwervelschijven in de zin zoals mensen die hebben. De zgn tussenwervelschijven van het paard zijn namelijk heel erg klein en uitpuilen kunnen ze simpelweg niet. Een paard kan dus géén rughernia krijgen, punt. Wel andere vormen van een hernia, maar hernia betekent letterlijk uitstulping en heeft niet alleen betrekking op de rug, zoals uit het door jou aangehaalde voorbeeld ook blijkt. Een navelbreuk is bijv. ook een hernia.
Een paard kan wel last krijgen van ontsteking van de tussenwervelschijven, maar dat is zeer zeldzaam en altijd het gevolg van een infectie (schimmel of bacterie).

Ziekten en afwijkingen aan de wervelkolom/wervels zelf zijn bij paarden bijna altijd aangeboren, genetisch bepaald (degeneratief) en/of gevolg van een slechte conformatie, bijv. spondylose, kissing spines en stenose.

Problemen als gevolg van verkeerde training/belasting hebben bijna uitsluitend betrekking op de zachte weefsels rond de wervelkolom, dus spieren, pezen, fascie en ligamenten.

Twee uitzonderingen:
Kissing spines kàn te maken hebben met een verkeerde manier van trainen, maar ook kissing spines wordt nóóit uitsluitend door slechte training veroorzaakt, er is altijd sprake van genetische predispositie voor deze aandoening.
Ten tweede: artrose aan de halswervels (hoog- en laagcervicaal) als gevolg van structureel in een extreme oprichting of rollkur trainen.

Overigens is KS nou net een aandoening waarbij het juist noodzakelijk is voor evt. herstel/stabilisatie om het paard in een lagere houding te trainen, maar dat terzijde.

http://www.stalskyjafar.nl
Centered Riding, IJslandse paarden & meer


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-11-17 15:07

Askja

ik geef u graag het gelijk

in alle gevallen: kwestie van oorzaak en gevolg denk ik

ik heb geen enkele goede ervaring met enige vorm van hulpmiddelen zeker niet bij longeren
het paard moet juist aan de longeerlijn onbeperkt/onbelemmert kunnen bewegen gehoorgevend aan zijn/haar eigenlijf wat nodig is zodat het kan ontwikkelen / herstellen


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 55 bezoekers