Dressuur... met welk doel?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 
D_M_L

Berichten: 187
Geregistreerd: 27-05-15

Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-10-18 21:34

Dag bokkers,

Ik loop al een tijdje rond met een vraag. Nu wil ik die hier ter discussie stellen.

Het doel van de pure dressuur is uiteindelijk om in een perfecte harmonie met het paard in alle lichtheid de gevraagde oefeningen uit te voeren. (Er zijn vast meer definities, maar ik houd deze aan) Nu kan er negatief gedacht worden over de 'echte' dressuur, maar dat doe ik niet.
Mijn vraag is nu: Wat denken jullie? Is de dressuur zoals ik die zojuist definieerde bedoeld voor het comfort van de ruiter, van het paard, of die van beide? En is dit meer een tak in de rijsport die bedoelt is voor haar schoonheid en uitstraling; voor het vermaak, of is het meer met oog op het paard zelf?

En als jouw doel met het paardrijden dan is: in maximale comfort voor het paard genieten van het rijden, welke aspecten van de dressuur zijn dan volgens jullie van belang, en welke niet?

Ik ben benieuwd naar de meningen en hoop dat mijn vraagstelling helder is!

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~


Wyb_ster

Berichten: 784
Geregistreerd: 22-10-14

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-18 21:43

Ik denk dat dit een hele leuke discussie is, die van meerdere kanten benaderd kan worden. Maar het eerste dat mij te binnen schiet is toch de kwestie rondom "blessures".

Een paard loopt van nature op de voorhand, wij, als ruiter, zorgen voor nog meer gewicht op de voorhand. Voor het voorkomen van blessures is het dus belangrijk dat een deel van het gewicht naar de achterhand wordt verplaatst. Om dat gewicht correct te verplaatsen is het nodig dat het paard zijn rug bolt, buikspieren aantrekt en dus dat de bovenlijn aangespannen wordt. En ik denk dat je dan inderdaad het comfort van beide bevordert. Want een dragend paard "zit" lekkerder dan een stuwend paard...

Geluk is niet te vangen in een potje, wel in een pony

Renee_S

Berichten: 2666
Geregistreerd: 22-04-13
Woonplaats: Heeze

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-10-18 21:50

Ik zie dressuur als een middel om mijn paard sterk en soepel te houden, zodat hij het overige werk met plezier kan uitvoeren. Af en toe wedstrijden vind ik leuk om toch een beetje extra uitdaging te hebben en een keer extra te horen hoe je bezig bent, maar zijn niet het einddoel.
Ook vind ik het idd comfort verhogend. Dat mijn paard goed aan de hulpen staat en zijn lijf gebruikt ervaar ik zeker als zeer prettig op buitenrit etc

Absolem

Berichten: 2765
Geregistreerd: 27-11-12

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-10-18 21:39

Oké nu ga ik een totale kwal zijn maar nee je zit er dus helemaal naast.

Het doel van dressuur,elke vorm van dressuur, is je paard (het woord zegt het al) te dresseren.

Je paard dus gymnastiseren en soepel en sterk houden door hem/haar steeds opnieuw te leren of beter te leren hoe die zijn lichaam moet gebruiken.
Van oorsprong werd dit gedaan om paarden geschikt te houden voor hun werk zodat ze minder snel 'versleten'. Immers als een mens in een houding blijft werken /zitten wordt die ook steeds slechter.

Dresseren an sich betekend een dier iets leren.
Bij dressuur zoals wij de term toepassen houd is het uiteindelijke doel een paard zo goed gaand mogelijk te krijgen. Met of zonder ruiter erop.

Pas als je spreekt over een dressuurwedstrijd hebben we het over een combinatie in totale harmonie tonen. Waarbij de basis van het goedgaande paard nog altijd centraal hoort te staan. Of dat nou met ruiter in Engels zadel is, dameszadel, voor de menwagen of een paralympische ruiter die maar 1 been heeft en aan de andere kant een kunstbeen die alle kanten opwappert ( ik noem maar wat) altijd moet het paard centraal staan. In balans, soepel en goed genoeg gedresseert voor het niveau waar hij voor uit komt.


Dus feitelijk staat het dresseren van het paard los van hoe de ruiter er op zit. Echter er wordt zo gehamerd op de harmonie omdat het paard zich dan optimaal kan laten en zo min mogelijk last heeft van de ballast.

Maar de harmonie is niet het doel van dressuur. Het doel van dresuur is puur je paard gymnastiseren tot hij zijn toppunt bereikt heeft.

Dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!

josie
Berichten: 5412
Geregistreerd: 22-02-06

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-10-18 23:14

Dressuur betekend gymnastiseren, daar zijn alle oefeningen voor bedoeld.
Die oefeningen zijn in dressuurproeven verwerkt waaraan een competitie is verbonden (wedstrijden).
Maar die wedstrijden zijn niet het doel van dressuur, dat is gymnastiseren.

http://www.bokt.nl/markt/ad/302386/hors ... -liners-ed
http://www.bokt.nl/markt/ad/302378/hors ... ns-lite-0g
L1 pr 214 / L2 pr 208 / M1 pr 201 / M2 pr 197 / Z1 pr 212 / Z2 pr 218 / ZZL pr 224,5 / ZZZ startgerechtigd.

AshieNL
Berichten: 12
Geregistreerd: 29-09-18

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-18 12:45

Genieten van het mooie resultaat van intensief en subtiel teamwerk tussen ruiter en paard is het doel van dressuur voor mij, de schoonheid dus. Zal wel iets heel persoonlijks zijn

Kelly_ann

Berichten: 5153
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-10-18 13:14

Er kunnen natuurlijk ook meerdere doelen naast elkaar zijn...

-Plezier voor de mens. De neiging om dieren iets te leren. Het genieten van show en competitie.
-Nut voor het paard en functionaliteit. Dressuur helpt een paard de mens te dragen. Bouwt spieren op zodat hij sterker en soepeler is.
-Het aanleren en verfijnen van oefeningen maakt het paard fijner bestuurbaar. Dat geeft rij'comfort' voor mens en dier.


Maar in de basis voert het toch terug naar het plezier voor de ruiter. Functioneel inzetten van paarden zoals in het leger gebeurt al even niet meer. Bereden politie komt in de buurt, ook zij rijden dressuur.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

RedKiwi

Berichten: 176
Geregistreerd: 23-08-16

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-10-18 13:50

josie schreef:
Dressuur betekend gymnastiseren, daar zijn alle oefeningen voor bedoeld.
Die oefeningen zijn in dressuurproeven verwerkt waaraan een competitie is verbonden (wedstrijden).
Maar die wedstrijden zijn niet het doel van dressuur, dat is gymnastiseren.


Precies dit, zou het niet beter kunnen uitleggen.
Vandaar dat dressuur als basis zo belangrijk is. Als je dus veel springt/wat dan ook, dan is het belangrijk dat je daarnaast ook je paard in goede conditie houdt en die basis van de dressuur erin houdt en blijft oefenen. Met dressuur kan je je paard leren hoe hij je het beste kan dragen, en gaat het in mijn ogen dus om beiden. Vandaar dat er ook zo op harmonie wordt gehamerd bij wedstrijden.

Zelf ben ik geen grote dressuur fan, ik cross liever op het strand en door de duinen, maar om mijn paard fit te houden zorg ik voor een aantal dressuur sessies elke week. Ik merk een groot verschil in spiermassa, fitheid en lenigheid als ik de dressuur wat links laat liggen, en ondertussen dus ook geleerd dat ik het echt moet onderhouden en niet wekenlang 'even' niet doen omdat het mooi weer is en ik buiten wil gaan rijden...


D_M_L

Berichten: 187
Geregistreerd: 27-05-15

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-10-18 15:34

Leuk! De reacties zijn echt leerzaam!

~The best view in the world is being found between a horse’s ears~

lolatje13
Berichten: 3
Geregistreerd: 07-03-18

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 09:11

De meeste mensen vinden dat dressuur oefeningen rijden is maar ik denk meer dat het ontspanning en controle is want als je dat biet hebt kan je ook niet springen of crossen dus dressuur is meer de basis en pas als je dat onder de knie hebt kan je hoger in de dressuursport komen

Hevonen

Berichten: 5607
Geregistreerd: 21-01-04
Woonplaats: up north

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 09:38

De basis is natuurlijk de beheersing van de acties van het paard; ook het sturen, de gangen en het stoppen onder de ruiter horen tot de dressuur; maar dat is denk ik niet wat je hier bedoelt.

Ik zie dressuur als de basis voor al het andere, zoals het beheersen van het schrijven van letters de basis vormt voor alles van boodschappenlijstjes tot boeken. Daarnaast is dressuur heel erg belangrijk voor het paard: om het ruitergewicht op een gezonde manier te kunnen dragen, zonder daar lichamelijk schade van te ondervinden. Als je bekijkt hoeveel paarden schade hebben in de nek, hals, schoft, rug en benen wordt duidelijk dat we lang niet altijd op de goede weg zijn. Er wordt te veel naar het plaatje gekeken en te weinig naar het effect. En daarnaast klopt het plaatje heel vaak niet. Dressuurruiters krijgen zelden het goede voorbeeld te zien imo.

Een illustratie daarvan kwam ik toevallig onlangs tegen. Ik denk dat een plaatje heel veel meer zegt dan duizend woorden.


Afbeelding

Voor bijzondere (niet beslist paardgerelateerde) replica's en living history spullen.
ARRE remaining history
Zij werken ook op bestelling! (smeedwerk, hout-, hoorn- en beenbewerking, leer, huiden, en nog veel meer)

Elisa2

Berichten: 37032
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 09:51

Dressuur is er voor het paard, zodat die in staat is een mens te dragen op een manier waarop het paard er zelf het minst onder "lijdt". Mits het goed en respectvol gebeurd natuurlijk..

Maar in principe is het inderdaad dat een paard 2/3 van zijn gewicht op de voorhand draagt en dat als daar een mens bovenop gaat zitten dat daar nog meer gewicht bij komt, dus extra slijtage aan de voorbenen.
Als het paard daar dan ook nog scheef bij loopt, dan komt er nog meer gewicht op 1 voorbeen en krijg je daar dus vrij snel gezondheidsproblemen mee.

Maar ga je een paard correct rijden dan leer je hem in horizontaal evenwicht te lopen, dus evenveel gewicht op voor en achterbenen. En als je hem rechtricht word dus ook niet 1 voorbeen teveel belast maar is dus het hele gewicht verdeeld over 4 benen.
Dat is imo "het" doel om een paard gezond een ruiter te kunnen laten dragen in de dressuur en de basis van ALLE verdere diciplines.

Daarna komt pas de verdere dressuurspecialisatie zoals meer verzameling (paard gaat nog meer gewicht op de achterhand overnemen waardoor de voorhand "rijst").

Alle oefeningen zijn een middel tot bovenstaande doelen en om te gymnastiseren.

''De echte discipel van de rijkunst heeft niet de erkenning door andere mensen nodig maar veel meer het gevoel om met zijn paard een te zijn. Ontbreekt deze harmonie, dan ontstaat in het beste geval volmaakte techniek, maar er ontstaat nooit volmaakte (rij)kunst.''

-Kurt Albrecht-

fleur_yen

Berichten: 1523
Geregistreerd: 30-09-08
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-10-18 10:13

Mijn doel van dressuur is ervoor te zorgen dat een paard op een zo correct mogelijke manier zijn lichaam gebruikt. Het met minimale hulpen zelf laten zoeken naar zijn balans door eerst evenredige gewichtsverdeling over 2 schouders/voorbenen, om vanuit daar zichzelf (en ons als ruiter) zichzelf steeds beter te kunnen dragen, de bovenlijn verlengen en de onderlijn verkorten, en zo tot steeds meer balans en kracht te komen. Zo voorkom je blessures, en heeft het paard er daadwerkelijk ook comfort van.

Wat mij betreft is dit puur voor het paard zelf, en haal ik hier toevallig zelf ook veel plezier en voldoening uit om paarden zo te trainen. Schoonheid en vermaak is voor mij zeker niet het doel van dressuur, om die reden voel ik mij momenteel ook niet verbonden tot de wedstrijdsport, omdat dat voor een deel van de ruiters het doel van dressuur (zoals ik dat zie) voorbij gaat.

I'm not impossible, just a bit unlikely - the Doctor

Kelly_ann

Berichten: 5153
Geregistreerd: 11-10-02
Woonplaats: Op 't durp

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-10-18 07:15

We hebben uitgevonden wat werkt en goed is voor het paard in de sport.
Maar dressuur als sport is 'relatief' jong.

En dan kunnen we nobel gaan doen dat het voor het paard is. Maar alle kunstjes en oefeningen hebben in de oorsprong niet heel veel te maken gehad met het welzijn van het paard.

Een kunstje of oefening maakte behendig, creëerde uithoudingsvermogen en kracht, werd geleerd om werk makkelijker te maken of te imponeren. Paarden waren er namelijk als vervoermiddel, oorlogsvoertuig, herdersdier, lastdier en ook een beetje voor show en vermaak.

Wat we nu doen is vooral dat laatste, waarbij het welzijn van het dier steeds hoger staat. Bijna een doel op zich is? We putten uit de ervaringen van het verleden en inzichten van nu waaruit de opbouw van de oefeningen logisch en waardevol blijkt.

The search for wisdom is a great challenge; to act on wisdom is an even greater challenge.....

pien_2010

Berichten: 43112
Geregistreerd: 08-12-10
Woonplaats: Limousin

Link naar dit bericht Geplaatst: 25-10-18 16:44

Voor mij is het heel erg simpel. Wij hebben recreatieve paarden die onze vriendjes zijn. Dus wil ik ze heel houden en zo goed mogelijk rijden en dat tot hoge leeftijd.
Klassieke dressuur lessen die ik gehad hebben helpen me goed daarbij. Gewoon tijdens buitenrit paardje mooi met correct rug gebruik rijden. Dat is gezond voor haar.
Tevens wil ik ze met een fijne aanleuning rijden, dat is gewoon heel erg gemakkelijk voor mij en voor haar fijn. Dus niets hoog gegrepen. Gewoon heel basaal en simpel. Paardje luistert erg fijn op minimale hulpen met een zacht mondje.
Dus doel van de dressuur voor mij is paarden heel houden en gezond met zo veel mogelijk plezier voor alle partijen met het rijden. Dat lukt vrij aardig, zie filmpje hieronder van paarden die na een vakantie van twee weken naar huis gehaald worden omdat we weer eens buiten gaan rijden met zijn allen. Ze weten heel goed dat we gaan rijden want alle spullen lagen al klaar en bij het zien daarvan kreeg je onderstaand blije reactie.
De bezorgdheid die jullie van mij horen :o heeft te maken dat één van de paarden op deze manier al paar keer een blessure heeft opgelopen tijdens het revalideren. Zij heeft ooit een rot smak gemaakt op de wei en sindsdien stond ze kats kreupel. Maar gelukkig ging het deze keer heel goed, want ze wordt sterker en sterker en zelfs het rijden zijn we weer voorzichtig op aan het pakken.

Janneke2

Berichten: 22730
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-10-18 13:27

D_M_L schreef:
Het doel van de pure dressuur is uiteindelijk om in een perfecte harmonie met het paard in alle lichtheid de gevraagde oefeningen uit te voeren. (Er zijn vast meer definities, maar ik houd deze aan.)


...ik vind dit een mooie omschrijving.
Het kost het dier wel kracht - dus langzaam en logisch opbouwen.
Aan de andere kant krijgt het dier er een stevig, gezond lichaam van en kan hij / zij in balans lopen onder de ruiter.

En het kan voor beide partijen plezierig zijn.
Sally Swift van centered riding had het over "... the moment the horse begins to smile - and the rider too."

En met mijn jonkie doe ik (beperkt) krachtsport: lenig is ze van zichzelf al.

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

camnova
Berichten: 19
Geregistreerd: 08-04-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-04-19 18:56

Hey
ik heb altijd geleerd dat 'dressuur de basis van alles was'. Wat uiteindelijk ook wel klopt, springen, cross... overal heb je de controle nodig die je in de dressuur oefent. :)

Janneke2

Berichten: 22730
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-19 20:49

...al moet ik eerlijk zeggen dat ik 'controle ' wat mager vind.
Mijn doel is eerder zoiets als 'samen dansen'.
Souplesse, plezier, spiertraining, respect denk/ voel ik daar bij (en ja, ik ben degene die de dans leidt, maar het is voor mij ruimer).

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Lusitana

Berichten: 22430
Geregistreerd: 26-10-04
Woonplaats: buiten Grandola, Alentejo, portugal

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-04-19 20:54

Ik gebruik dressuur om kapotte paarden weer goed te krijgen. En dan heb ik het over geestelijk en lichamelijk.
Dat men tegenwoordig via wedstrijddressuur paarden juist kapot rijdt, maakt me erg boos.

* [PP] [VOLG] Nieuwe rescue * * [ITP] Weer eens een update uit Portugal *
Facebook: * Opvang Paarden Portugal * * Vrienden van Vincent * Insta:machomachinho
Donaties kunnen nu ook per PayPal

debbiedek
Berichten: 2
Geregistreerd: 14-04-19

Re: Dressuur... met welk doel?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 00:28

helemaal mee eens

s1993

Berichten: 2117
Geregistreerd: 07-10-09
Woonplaats: Leusden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 08:34

Leuk topic! Heel interessant :)

Absolem schreef:
Oké nu ga ik een totale kwal zijn maar nee je zit er dus helemaal naast.

Het doel van dressuur,elke vorm van dressuur, is je paard (het woord zegt het al) te dresseren.

Je paard dus gymnastiseren en soepel en sterk houden door hem/haar steeds opnieuw te leren of beter te leren hoe die zijn lichaam moet gebruiken.
Van oorsprong werd dit gedaan om paarden geschikt te houden voor hun werk zodat ze minder snel 'versleten'. Immers als een mens in een houding blijft werken /zitten wordt die ook steeds slechter.

Dresseren an sich betekend een dier iets leren.
Bij dressuur zoals wij de term toepassen houd is het uiteindelijke doel een paard zo goed gaand mogelijk te krijgen. Met of zonder ruiter erop.

Pas als je spreekt over een dressuurwedstrijd hebben we het over een combinatie in totale harmonie tonen. Waarbij de basis van het goedgaande paard nog altijd centraal hoort te staan. Of dat nou met ruiter in Engels zadel is, dameszadel, voor de menwagen of een paralympische ruiter die maar 1 been heeft en aan de andere kant een kunstbeen die alle kanten opwappert ( ik noem maar wat) altijd moet het paard centraal staan. In balans, soepel en goed genoeg gedresseert voor het niveau waar hij voor uit komt.


Dus feitelijk staat het dresseren van het paard los van hoe de ruiter er op zit. Echter er wordt zo gehamerd op de harmonie omdat het paard zich dan optimaal kan laten en zo min mogelijk last heeft van de ballast.

Maar de harmonie is niet het doel van dressuur. Het doel van dresuur is puur je paard gymnastiseren tot hij zijn toppunt bereikt heeft.



Maar in de dressuursport is dat toch al lang niet meer het doel? Daar willen ze spektakel zien, zwaaiende benen etc. Er zijn combinaties die prachtig harmonieus zijn maar een hele lijst met 6jes krijgen

It does not do to dwell on dreams and forget to live

Peelie

Berichten: 13410
Geregistreerd: 28-01-06
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 09:33

De definitie van dressuur die ik kan vinden op het o zo wijze online woordenboek:

Citaat:
de dressuur zelfst.naamw. (v.)
Uitspraak: [drɛ'syr]
Verbuigingen: dres|suren (meerv.)

proces dat je (een dier) iets leert en laat uitvoeren
Voorbeelden: `Het doel van dressuur is op een evenwichtige manier het paard gehoorzaam aan de ruiter te maken.`,
`dressuuroefening`,
`dressuurwedstrijd`


En de definitie van dresseren:

Citaat:
dresseren BETEKENIS & DEFINITIE
dresseren - regelmatig werkwoord
uitspraak: dres-se-ren

1. een gerecht op een mooie manier op het bord leggen
♢ als alles gekookt is, moet je het gerecht nog dresseren voordat je het serveert
2. iets leren aan dieren
♢ onze hond is goed gedresseerd: hij haalt elke morgen de krant uit de brievenbus


Het gaat dus helemaal niet om harmonie. Dressuur is in de basis een dier (niet persee een paarde) commando's aanleren.

Maar dit is niet waar wij bij de huidige dressuur, zoals wij ruiters de term dressuur interpreteren, aan denken.

Dressuur is een veel breder begrip geworden, wat ook duidelijk leesbaar is in bovenstaande reacties.

De term dressuur word ook steeds meer naar ieders verbeelding ingevuld, omdat er steeds meer "stromingen" zijn.

:+: ..........Mara......... :+:......Nash (Z1+5).... :+:
Volg ons op instagram!@haflingers.nash.and.mara [o]

Janneke2

Berichten: 22730
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-04-19 20:09

Peelie schreef:
De definitie van dressuur die ik kan vinden op het o zo wijze online woordenboek:

...als paardenmensen hebben wij zo onze eigen taal/ dialect/ vaktermen.
(En cultuur en geschiedenis.)
Citaat:
dresseren BETEKENIS & DEFINITIE
dresseren - regelmatig werkwoord
uitspraak: dres-se-ren

1. een gerecht op een mooie manier op het bord leggen

_/-\o_
Citaat:
Het gaat dus helemaal niet om harmonie. Dressuur is in de basis een dier (niet persee een paard) commando's aanleren.

...dat mag dat woordenboek heus vinden, maar ik vind het verre van interessant.
(Doe mij maar wat De Pluvinel vond, of Alois Podhajsky of Ernest van Loon.)

[o]

Je suis Charlie - comme tout le monde.

(...en BAH wat is dit onderschrift actueel. )

Peelie

Berichten: 13410
Geregistreerd: 28-01-06
Woonplaats: Nederland

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-04-19 07:43

Het gaat mij er meer om wat het woord dressuur of dresseren in de basis betekend. Paardenmensen maken er steeds meer van, wat het woord eigenlijk niet betekend.

Imo moet betekenis en doel van het woord uit elkaar gehouden worden. Met name om verwarring te voorkomen. Ik merk dat betekenis en doel vaak door elkaar gehaald wordt.

Citaat:
Het doel van de dressuur
Het doel van de dressuur is de ontwikkeling van het paard tot een ‘happy athlete’ door een harmonieuze en systematische opleiding. Deze opleiding maakt het paard soepel, ontspannen en los, maar ook tevreden en oplettend. Het paard en de ruiter begrijpen elkaar volledig; er is harmonie.

Deze ontwikkeling wordt zichtbaar door:

-de ongedwongenheid en regelmaat van de gangen
-de ontspanning
-de aanleuning
-de impuls
-het rechtgericht zijn van het paard
de verzameling.

Het paard geeft in zijn werk de indruk dat het uit vrije wil datgene doet wat van hem wordt gevraagd. Met vertrouwen en oplettendheid geeft het zich edelmoedig over aan zijn ruiter. Het paard blijft daarbij volkomen recht bij al zijn bewegingen op de rechte lijn en past zijn buiging aan volgens de boven van alle andere lijnen.

De stap is regelmatig, vrij en ontspannen. De draf is regelmatig, vrij, soepel, krachtig en actief. De galop is regelmatig, licht en gecadanceerd. De achterhand moet in alle omstandigheden actief zijn. Op de eerste vraag van de ruiter wordt deze actiever en verlevendigt daardoor de bewegingen van alle andere delen van het paard.

In al het werk dient het paard 'aan het bit' te gaan. Het paard is 'aan het bit' wanneer de hals, afhankelijk van de grad van africhting en de mate van verzameling in de gang, meer of minder opgericht en gewelfd is. Het paard accepteert het bit met een licht en soepel contact.

Dankzij de steeds aanwezige impuls en de elastische buigzaamheid van zijn gewrichten, die door gen enkele beperking worden tegengewerkt, gehoorzaamt het paard bereidwillig en zonder weifelen, met kalmte en stiptheid aan de verschillende hulpen van de ruiter. Het paard toont daarbij zowel geestelijk als fysiek een harmonisch en natuurlijk evenwicht. Het paard is volledig ontvankelijk voor de hulpen (durchlässig).

Bron: www.wedstrijdplatform.nl

Dit is dus wat ik bedoel.

De betekenis van dressuur of het doel wat wij ruiters geven aan dressuur zijn hele verschillende dingen geworden.

Terwijl dressuur op zijn aller platst in zijn betekenis en doel niks anders is dan het paard (of ieder ander dier) commando's aanleren.

Wij hebben het alleen verheven naar wat de quote hierboven aangeeft.

:+: ..........Mara......... :+:......Nash (Z1+5).... :+:
Volg ons op instagram!@haflingers.nash.and.mara [o]

floflooo
Berichten: 35
Geregistreerd: 20-02-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-04-19 17:40

camnova schreef:
Hey
ik heb altijd geleerd dat 'dressuur de basis van alles was'. Wat uiteindelijk ook wel klopt, springen, cross... overal heb je de controle nodig die je in de dressuur oefent. :)


Helemaal mee eens. Ik dat het begrip ‘dressuur’ volledig afhangt van je eigen perspectief. Een recreatieve ruiter zal het meer als basis zien terwijl een amazone op hoog niveau het compleet anders ziet.


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 48 bezoekers