Ik en Ties eerste keer L2

Moderators: C_arola, Dyonne, Apple, Coby, petraaken

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Ik en Ties eerste keer L2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-18 09:03

Hallo lieve bokkers!

Ik lees hier zelf al jaren mee, maar heb nog nooit iets geplaatst. Gisteren hadden ik en mijn paard Ties ons L2 debuut. Voor mijn gevoel ging het wel oke, al was de jury het daar niet helemaal mee eens :D Ik zet het filmpje van mijn tweede proef (proef 12) hier neer zodat jullie misschien wat tips kunnen geven. Ik ben me wel bewust van mijn eigen dingetjes, namelijk dat ik te veel aanspoor. Ties is liever lui dan moe, en dan blijf ik vaak maar aansporen terwijl ik hem gewoon scherper aan het been moet zetten. Verder is wijken voor ons ook een moeilijk punt: vooral bij wijken voor het rechterbeen verliest mijn paard zijn takt en zijn impuls.

Even wat info over mij en Ties:
- Ties (eigenlijk Artist) is een Aertbreaker x Canino de Lobo (springbloed)
- Hij is 12 jaar
- Ik heb hem nu net een jaar
- Ik rij al een jaar of 16, maar Ties is mijn eerste paard waar ik wedstrijden mee rijd.

Hier het langverwachte filmpje: https://m.youtube.com/watch?v=3HQHqusOCJ0

Opbouwende kritiek is dus zeer welkom!

Bedankt!

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd


Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-18 09:22

Bedankt voor jullie reacties!

Het filmpje had idd beter gekund, sorry daarvoor :) Al denk ik dat ik met dit filmpje ook wel enige tips kan krijgen.

Het klopt inderdaad dat hij vaak niet goed genoeg aan het been is. Tijdens de trainingen en het losrijden probeer ik heel veel overgangen te maken. Ik rijd sowieso altijd eerst lang en laag, waarna ik hem oppak. Verder loopt hij inderdaad ook vaak te diep en is hij hangerig en dat komt natuurlijk ook doordat de achterhand niet genoeg ondertreedt. Hier ben ik al veel op aan het oefenen, maar tips hiervoor zijn welkom!

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd

Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-18 10:14

Romy1234 schreef:
Wat mij vooral opvalt is dat jij met elke pas je sporen er best wel inzet, heel onrustig met je been.
Maar ondertussen wel hem te weinig ruimte geeft aan de voorkant, alsof je constant ophoudingen maakt, ik denk als je hem meer ruimte aan de voorkant geeft je ook minder hoeft te drijven met je benen.
Dus eigenlijk niks met je benen doet, tenzij je naar de draf of galop wilt, als hij terug valt in tempo dan pas been geven, reageert hij niet dan een duidelijkere beenhulp.

Voor de rest vind ik dat je er heel netjes op zit :)


Dankjewel! Wat je zegt klopt inderdaad. Ik heb zelf niet het gevoel dat ik te streng ben in mijn hand. Maar ik moet hem wel meer lucht geven van voren en pas been geven als hij dan terugkomt in tempo. De jury zei ook dat als het geheel er wat lichter/luchtiger uitziet dat het dan zo een prima winstwaardige proef wordt.

Bedankt voor je reactie!

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd

Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-18 10:39

0000 schreef:
Kwaliteit is inderdaad niet echt denderend maar op basis van de stukken die ik kan zien kan ik denk ik de jury wel begrijpen. Het algemene beeld moet echt veel meer van achter naar voor, hij moet meer door zijn lijf en naar de hand toe. In het L1 scoorde je waarschijnlijk best aardig omdat het wel vrij netjes en precies is maar dat is nu echt niet meer voldoende. Die aanleuning kost je echt ontzettend veel punten, het drijven op zichzelf is storend maar doet niet heel veel qua cijfers omdat je tempo wel redelijk constant is dus dat komt met name in de laatste onderdelen dan terug. Maar iedere keer dat hij zo diep zakt en op de voorhand valt, dat kost echt per onderdeel punten. Daarbij vind ik hem af en toe ook nog wat met zijn neus op en neer gaan (van links naar rechts) wat heel duidelijk benadrukt dat hij niet op eigen benen loopt. Ik denk namelijk niet dat je zozeer hard bent in je hand maar ik zie dat effect wel vaker bij paarden die wat op kop willen vallen en dan de ruiterhand opzoeken om te steunen. Zit zeker wel potentie in en als ik je daarvoor een advies mag geven, focus je in je training op de basis, actief door het lijf en naar je hand rijden. Oefeningen zijn voor nu helemaal niet zo interessant, ik denk dat als je hem beter voor elkaar hebt hij die zo uit zijn mouw schud. Het is niet gemakkelijk, het vereist echt een omschakeling qua rijden van jou, je mag nu de stap gaan zetten naar minder rondjes sturen en meer echt trainen. Dat voelt niet altijd meteen comfortabel maar ik denk wel dat er nog heel veel winst te behalen valt voor jullie daarin en je daarmee heel veel nieuwe mogelijkheden opent voor de toekomst.


Je hebt helemaal gelijk. Hij is vaak hangerig inderdaad en zwaar op de hand waardoor hij ook snel achter de loodlijn kruipt. Ik ben tijdens de training al wel veel bezig met de basis, maar dit kan beter. Bedoel je met ‘echt trainen’ meer naar de hand toe rijden door middel van veel schakelen? Of heb je nog andere oefeningen die ik ook mee kan pakken?
Ik heb zondag weer wedstrijd en ga van de week nog een aantal dagen trainen. Het probleem zal zondag niet opgelost zijn, maar door jullie tips weet ik wel goed waar ik op kan trainen en gaat het er misschien dan al wel beter uit zien.

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd

Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-18 10:59

0000 schreef:
Ik denk, maar misschien is dat wat moeilijk inschatten op basis van alleen het beeld in de proef hoor, dat je er wel wat meer aan mag komen. Je lijkt een lieve ruiter die graag netjes wil rijden. Dat is goed en iets wat je zeker moet bewaren, alleen zorgt dat soms ook dat je hem gewoon net niet aan het werk zet. Herkenbaar want zo ben ik zelf ook ;) Op basis van wat ik hier zie mag je echt wel wat meer vragen/verwachten van je paard. Ook dat kan (moet) op een correcte en nette manier uiteraard maar ik zou bijvoorbeeld bij zo'n paard echt heel consequent zijn in het hem zijn eigen hoofd laten dragen. Ik zie hem nog liever met de neus iets eruit en dat je er dan naartoe kan rijden, dus dat hij echt gaat bewegen, dan het in elkaar kruipen en zichzelf klein maken wat hij nu doet.

Voorbeeldje, schakelen en overgangen rijden is heel goed werk, maar iedere overgang/tempowisseling die je maakt waarbij hij erachter kruipt, gaat hangen of op voor valt heeft geen zin. Die heeft geen waarde voor je training want bevestigd hem in het verkeerde gedrag. Ik zou dan liever een overgang minder maken maar iedere keer éérst zorgen dat je hem met zijn neus naar voren hebt en dan reactie vragen (eisen) op je been. Dat voelt minder prettig, ziet er ook minder netjes en gecontroleerd uit maar het idee is dat hij wat meer de wereld in gaat denken. Dan bedoel ik niet volledig tegen de hand en met weggedrukte rug, maar net even het neusje eruit zou best wel mogen. Dat is voor hem zwaarder want dan moet hij met zijn achterbeen gaan doen waar hij nu jouw hand voor gebruikt. Als ruiter gaat dat tegen je gevoel in want het is niet je uiteindelijke uitgangspunt maar voor je training kan het handig zijn om tussenstappen te maken. Je paard eerst uitleggen welke kant hij op moet en daarna weer rustig gaan finetunen. Duurt denk ik wel iets langer dan een week haha.


Super bedankt voor je tips, hier heb ik zeker wat aan! Ik hoor vaker dat ik iets te lief ben inderdaad, wat uiteraard beter is dan te streng. Maar zeker in mijn beenhulp moet ik consequenter worden want hier luistert hij soms gewoon niet naar. Ik ga in mijn komende training hier nog meer mee aan de slag, en ik denk dat het ook wel helpt als ik mijn hand iets meer open. Dan heeft hij minder houvast om aan te hangen. Dit gaat inderdaad veel langer duren dan een week :D Maar met jullie tips en een les zijn we in ieder geval op de goede weg. Dankjewel!

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd

Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Re: Ik en Ties eerste keer L2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-06-18 13:04

Bedankt voor de reacties! Het advies van 0000 is een hele goeie en daar ga ik zeker mee aan de slag. Vaak als hij gaat hangen/te diep gaat lopen geef ik been en maak ik tegelijkertijd een ophouding omhoog. Daarna loopt hij voor even héél lekker, maar hij gaat dan al snel weer duiken. Hier moet ik dan consequent blijven zodat hij uiteindelijk stopt met hangen aan mijn hand. Dat is de grootste uitdaging voor nu denk ik :)

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd


Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Re: Ik en Ties eerste keer L2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-06-18 20:07

Voor de belangstellenden: ik ben van de week met jullie tips aan de gang gegaan. Ik kreeg deze slimmerik al snel véél scherper aan het been. Ook heb ik een privéles gehad van mijn instructrice, wat ook super hielp.

Vandaag hadden we weer wedstrijd, waarvan één proef een selectieproef was. In deze selectieproef zijn we tweede geworden met 210.5 punt en in de tweede proef hadden we 185.5 punt! Helemaal in de gloria :)

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd

Chocomelll

Berichten: 255
Geregistreerd: 05-04-09
Woonplaats: Westmaas

Re: Ik en Ties eerste keer L2

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-06-18 09:47

Dank jullie wel :)

Artist von Sebitz (Aertbreaker x Canino de Lobo) M2 startgerechtigd


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 6 bezoekers