Zafira voor het eerst in HAW!

Moderators: Coby, Nicole288, Pistasche, Dyonne, Apple, C_arola

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Alicia2u

Berichten: 3418
Geregistreerd: 14-09-06
Woonplaats: Zundert

Re: Zafira voor het eerst in HAW!

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-11-16 20:26

Wat een leuke combinatie zijn jullie. Lekker actief dier, dat is fijn om mee te werken.

Ik heb nog wel wat tips voor je houding Maureen en ik denk dat je daarmee al een boel van je problemen met je hand kan oplossen. Het heeft namelijk zijn oorzaak in je benen.
Wat ik zie op de foto's en het filmpje is dat je 'op je tenen' rijdt. Het heeft niet zozeer te maken met het wel of niet uitdrukken van je hakken, maar de spanning die je maakt in je voet. In het lichtrijden, maar ook het doorzitten, maak je steeds een extra wipje. Hierdoor raak Zafira wat uit balans en verhoogt ze het tempo. Jouw bovenlijf raakt ook uit balans en je zwaartepunt gaat omhoog. Daardoor houd je je handen zo dichtbij je en zet je ze wat vast.

Wanneer je je benen en bekken echt als steunpunt in gaat zetten, worden je handen ook vrij. De beste manier om dit te oefenen is staan in je beugels. Eventueel aan de longeerlijn of met een halstertouw om de nek van Zafira voor extra steun. Je kunt je dan hieraan optrekken en je balans houden zonder dat je je paard in de mond zit. Begin tijdens het halthouden en bouw op naar stap, draf en galop.

Ga staan in de beugels met je bovenlijf zo rechtop mogelijk. Het is dus geen verlichte zit. Wanneer je zonder hulp van je handen kunt blijven staan, kun je het in stap proberen, dan in draf, enzovoort. Er is eigenlijk maar een manier waarop je in evenwicht en stabiel kunt blijven staan. Een aantal aandachtspunten hierbij zijn:
• Druk je hakken goed uit, zover je kan. Enkel moet als het ware 'op slot' staan.
• Houd je knieën ligt gebogen, dus niet helemaal strekken.
• Je voet bevindt zich recht onder je knie, zodat je nog net het puntje van je schoen kunt zien.
• Duw je bekken naar voren en kantel het iets achterover; je staartbeen tussen je benen. Je bekken bevindt zich boven de pommel van je zadel.
• Gebruik het halstertouw in het begin om de juiste houding te vinden.

In deze video op 4.04 zie je hoe het eruit hoort te zien. Let goed op de beenhouding: https://www.youtube.com/watch?v=xNYlQgLhTXY&t=375s

Je kunt al je oefeningen rijden terwijl je staat in het zadel, dus tijdens de gewone training kun je dit goed oefenen. Uiteindelijk moet je echter weer gaan zitten. Probeer dit te doen zonder dat de positie van de onderbenen verandert. De druk op de beugel blijft hetzelfde, of je nu staat of zit of dit afwisselt.

Je traint hiermee je been en bilspieren die je nodig hebt voor een goede balans. Dit gaat je helpen met de stabiliteit van je bovenlijf en uiteindelijk je handhouding.

Equus Pondus Hippische SportOefentherapie: Houding van ruiter en paard
Balance Coach, Lessen, workshops en lezingen
Bezoek ons youtube-kanaal en Facebookpagina voor tips en tricks voor je houding


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: PetalBot en 2 bezoekers