Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Moderators: Apple, Nicole288, Coby, petraaken, A_nouk, C_arola, Dyonne

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

sabrinaatje

Berichten: 2452
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Veenendaal

Training Lusitano (franse dressuur/klaus)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-10 14:34

Even wat informatie vooraf.
Piërro Luke train ik op de Franse Dressuur stijl, met een beetje van klaus gemengd.
Dit betekend dat hij los van mijn hand af moet zijn, en mij nauwlettend volgt op been en zithulpen. Omdat wij ivm omstandigheden even tussenuit zijn geweest, hebben we niet veel kunnen trainen.. Dit is de 3e keer er weer op. Hij is 7 jaar inmiddels (time flies...) We trainen niet specifiek op een bepaald niveau, maar tot M2, zou geen probleem moeten zijn :).

Wat commentaar op mijzelf.. Mijn beenhouding, door enkelblessuren (van paar jaar geleden) kan ik ook niet mooi aansluiten, maar ik vind het niet storen en belet mijn paard niet om vrij te kunnen bewegen, zit hem dus niet in de weg hiermee. Commentaar hierover is dus overbodig.
Ik heb soms mijn handen hoog, dit heeft alles met losgelatenheid te maken, is dus express met een reden :)
Voor de goede orde, ik werk wel met het systeem van binnen naar buiten (binnenbeen, buitenteugel), daarom is mijn buitenteugel soms iets meer erbij terwijl binnenteugel nog op maat is.
Ik zit hier toevallig niet op mijn eigen zadel, deze wordt opgevuld op dit moment.

Waar ik zelf tegenaanloop is dat hij nog wel eens weg kan kruipen, en daarmee dus aangeeft dat hij bepaalde dingen moeilijk vind (van een volledige lengtebuiging naar een SB). Ik denk dat we er met genoeg oefenen wel komen, en dat hij wel erg graag wil, maar nog niet sterk genoeg is om goed mee te kunnen komen. Juist doordat ik geen contact vraag/geef van voren, kan het dus geen hand-opzoeken zijn, en daarom dacht ik zelf in de richting van lastig vinden.
Misschien dat jullie nog goede tips hebben :) (let wel, ik rij dus niet volgends de Engelse dressuur, dus commentaar over dat ik contact zou moeten pakken, heeft ook geen nut)
Graag onderbouwd commentaar :) dus niet alleen wat je ziet dat fout gaat, maar hoe het dan beter zou kunnen.

Afbeeldingeven opstarten, hij is een dieseltje haha..

Afbeelding idem, hierbij zie ik het liefst veel lengte

Afbeelding idem

Afbeelding

Afbeelding hier zien jullie wat ik bedoel met mijn benen :)

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding Ondanks dat hij hier netjes loopt te sjouwen, is dit een beetje een voorbeeld met wat ik bedoel dat hij wegkruipt als ik van de LB naar de SB wil

Afbeelding

Afbeelding

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
  - - - - Draw a line and live above it..- - - -
  Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)


sabrinaatje

Berichten: 2452
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-10 19:42

@ Elanor, Franse dressuur kan gewoon met een normaal dressuurzadel gereden worden, je kan het met ieder zadel wel rijden, er maar om je paard tot hoger op te leiden maken de meeste gewoon gebruik van een engelse zadel.
Ik kan me indenkden waarom het overkomt alsof ik teveel wil reageren met mijn binnenhand, maar als je er op let zie je ook dat mijn binnenteugel vaker veel slapper hangt dan mijn buitenteugel. Dat ik de binnenhand iets naar mijn te breng, is omdat ik de wendig inga en je dan een soort van "fietssturen" reactie krijgt (als je een fietsstuur vast pakt en je rijdt een bocht, gaat de ene hand naar je toe en de andere hand van je af, anders kun je de bocht niet maken) omdat mijn paard wel heel gevoelig reageert op de miniscule teugeldruk, ondersteun ik haar hiermee, en blijft het rijden voor mij hetzelfde, maar dan zonder contact van voren. Hopelijk snap je wat ik bedoel. :)

@Stilco dankje! Dat klopt ik bedoelde inderdaad Klaus Hempfling, had het er iets beter bij kunnen vermelden.

@ Tylando bedankt, het is inderdaad soms een opgave om wat meer lengte in de hals te krijgen, omdat ze heel werkwillend zijn en overijverig opkroppen.

@ Wake_up dankje! :) Ik zou inderdaad een groter zadel mogen, die komt er ook aan hoor, maar rij nu tijdelijk met dit zadel.


@ Relien, bedankt!

@ W_vdBerg, dankje, ben ook erg trots op hem.

@ Zenna_Lover, denk dat de holle rug een vertekend beeld is van mijn heup die ik (nog te vaak) inknik.. daar wordt hard aan gewerkt!

@ Opisop_shop, dankje, het is ook een hele vriendelijke manier van rijden, omdat ze de vrijheid hebben van voor, en je dus nooit gas geeft met de handrem erop.
Zijn hoofdhouding is puur trainen op deze manier, hij leert jou los te laten en jij hem, en als ik hem uitnodig om onder te treden, dan gaat automatisch zijn front mee.

@ Ragdollcat, wat leuk om te horen, heb jij ook les hierin?

@ Eefje_Mowlgi, dankje :) Kort maar krachtig denk ik haha

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
  - - - - Draw a line and live above it..- - - -
  Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

sabrinaatje

Berichten: 2452
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-10 19:46

HippoLogic schreef:
Een verbeterpunt is dat je inknikt in je heup tijdens wendingen (foto 1 knikt in op links, foto 3 inknikken op links, foto 4 op rechts. Op foto 5 knik je niet in +:)+ , foto 6 op links, 7 idem foto 8 op rechts, je linker elleboog steekt daardoor af).

Tip: houd je binnenbeen lang en denk eraan je schouders op dezelfde horizontale lijn te houden. Soms is het handig eens je binnen arm recht omhoog te houden in een wending om inknikken te voorkomen en je bewust te worden van het lang houden van je lichaam aan die kant ('binnenkant tijdens een wending'). Daarna hoef je daar nog enkel aan te denken om recht te blijven zitten. Wel je teugels dan even in de andere hand nemen. :P

Je zit is erg mooi (dit is het antwoord voor opisop_shop) waardoor je paard je draagt en jullie samen bewegen. Je paard loopt 'aan de teugel' omdat jullie samen in balans zijn.

Dat je in de problemen komt met lengtebuiging en Sb heeft denk ik met het inknikken te maken. Je verstoort de balans van je paard waardoor buiging bemoeilijkt wordt.

@ Zenna_lover: ik ben het absoluut niet met je eens dat je teugelcontact moet hebben om je evenwicht te bewaren. Dat ze met een holle rug zit, komt mi (misschien vertekenen de foto's/de hoek) dat ze in knikt in haar heup. Dat heeft niets met een los teugeltje te maken. Aanleuning zou haar paard juist verstoren in zijn houding. Dat zie je vaak genoeg: paarden lopen dan achter de loodlijn en niet mer over de rug.

Heel erg mooi paard heb je en ik vind jullie een mooie combinatie. :)Hier word ik blij van!
Bedankt voor je Input, en zoals je het hier uitlegt over het inknikken van mijn heup klinkt het ook heel logisch, ik zal van de week weer eens aan de slag gaan om te oefenen met een gestrekte arm.
Zo vanaf de grond weet ik het precies, maar op moment supreme tijdens het aanvoelen, wil het er heel soms nog bij inschieten. Ik wordt te overmoedig en probeer hem teveel bij te sturen met mijn zit en knik dan vervolgens teveel in.
Goed punt! Dat zou inderdaad ook veel kunnen verklaren voor mijn SB oefening!
Bedankt! :)

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
  - - - - Draw a line and live above it..- - - -
  Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

sabrinaatje

Berichten: 2452
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-05-10 22:29

@ Mir Horses, dankjewel! Mijn ellebogen zijn inderdaad eerder genoemd, dat staat samen met de heupen.
@ Sanne83, wat grappig dat jij bekend bent met Phillippe Karl! Maar weinig mensen die echt wat weten daarover.
Maar er zit ook een stukje van zijn stijl in verwerkt, voornamelijk het "uitrijden" van de schoft, alleen heeft Phillippe soms (naar mijn mening) teveel druk op de voorkant.
Maar ik werk volgens Nelly Abbenes, weet niet of zij je iets zegt?
Het duiken wat jij ziet, dat los ik normaliter op door hem helemaal los te vragen aan de voorkant, dus uit zijn easy mode te halen en hem van achteren door te vragen. Enkel mijn buiten teugel iets hoger en binnenbeen is vaak al voldoende hiervoor. Maar ik wil hem niet meteen te hard in de training zetten, we zijn nog maar net begonnen. Hij moet eerst nog meer aansterken :)

Klopt dat ik in Amerongen heb gestaan, hebben wij elkaar daar ontmoet?

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
  - - - - Draw a line and live above it..- - - -
  Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

sabrinaatje

Berichten: 2452
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 12-05-10 11:26

@ Hoppologic, durf ik niet te zeggen, maar ze staan in de planning om even te bellen voor een afspraak, of weer een clinic bij te wonen. Zal je op de hoogte houden :)

@ Zamora, bedankt! :D

@ Suusje 1972, bedankt, franse dressuur is inderdaad net heel erg bekend in nl.

@ TriplleT, haha bedankt dinnetje :D

@ Marsyl, bedankt, kan niet anders zeggen dan dat ik het met je ens ben. Alhoewel iedere methode ook zeker veel positieve kanten kan hebben, sluit deze gewoon ernom goed aan bij Piërro en mij.

@ Marsjj14, bedankt :)

@ Madelein, misschien komt dat doordat hij zo ontspannen loopt, maar actief en voorwaarts is hij zeker. Ik moet juist mijn best doen om hem meer op een 'onder'tempo te krijgen tussendoor. Hij is al erg actief van zichzelf, als je denkt dat je je been aangaat leggen, dan is de reactie er al.
Hihi ik snap wat je bedoelt, juist doordat ik inknik en een bocht door ga, ga ik hem overmoedig begeleiden en draai ijn schouders in de richting waar hij heen moet, vandaar. bedankt voor je commentaar in ieder geval!

@Yv, dankje, bekijk anders de site van Nelly, daar staat veel meer informatie dan dat ik kort kan beschrijven.. http://www.escoladafantasia.eu/

@ Tylando, inknikken bij een jong paard is ook in beginsel niet perse verkeerd vind ik, maar wel als dit na een bepaald punt in de training nog wel eens de overhand neemt. Bovenlichaam moet inderdaad ook meedraaien, maar je heupen moeten recht in balans blijven, ook als je je bekken meedraait, dat is dus nog wel eens lastig, maar ben ermee aan het werk :)

@ _Bitje_ het gaat juist om de losgelatenheid, het verzamelen op je been en goed met je meekomen. Van voren begrenzen door teugelcontat is er dus niet bij. Zo leert hij ook het stukje vertrouwen dat hij ondanks dat ik de bestuurder ben, in overleg met hem, hij wel de vrijheid heeft om te reageren en dan is de keuze dus aan hem. En als je paard dan eenmaal voor jou gekozen heeft, is dat natuuelijk een geel gaaf samenwerken gevoel.

@ Chaatje, thanks!! :)

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
  - - - - Draw a line and live above it..- - - -
  Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)

sabrinaatje

Berichten: 2452
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-05-10 21:31

@ Janine_1994 Bedankt

@ Gimmick 11, hij zoekt soms wel mijn handen op, dat doet hij meestal als we met iets nieuws bezig zijn, waar hij nog onzeker over is. Uiteraard begeleid ik hem hierin en doen we alles stap voor stap, zodat het niet ten koste gaat van de ontspanning. Hij reageert op hele subtiele gewichtsverschuinvingen van het bit, als ik mijn handen verplaats en de teugels dus ook van positie veranderen, dan verandert de druk in zijn mond door het bit. We zitten nog in de echte "begeleidingsfase" zeg maar :)

@ LoTjE22, Ik heb hierboven de site van Nelly staan, kijk anders eens op naar deze site Of naar dit filmpje van Klaus, daarin kun je zien wat voor werk hij ongeveer doet http://www.youtube.com/watch?v=MRJ8kFZZpWw&feature=fvw

Op dit moment ligt er een 17,5 inch op :)

@Eefske, wat leuk om te horen dat je er zo ook een beetje mee bezig bent. Ik streef er naar dat hij mij vanuit volledige vrijheid volgt naar verzameling, dus teugelcontact blijft beperkt.

@ Lusitana, Bedankt voor je reactie, vroeger reed men inderdaad allemaal zo, good old times :)

@ LiVetime, bedankt, zie mijn reactie op Gimmick :)

Er gaats niets boven een Lusitano [RT-HAW] Training Lusitano (franse dressuur/klaus)
  - - - - Draw a line and live above it..- - - -
  Dressuur en NH lessen
-35! (15-04-12)


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 8 bezoekers