manege van loon

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
LadyMadonna

Berichten: 58655
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-02-01 17:21

Zit ik paardesport tv te kijken, krijg ik toch ineens spontane braak neigingen!!!!!
Fabriek van loon in beeld. Een heel opvallend feit was dat de ponystallen dus geen seconde in beeld zijn geweest.
Voor de liefhebbers, hier nog even het verslag van de plazarit van oktober 2000.

Wij dachten iets leuks te organiseren, we kennen elkaar van internet (horses of the dutch), en we wilden elkaar weleens in “real life” zien. Dus zogezegd zo gedaan. We hadden een rit geboekt bij manege Van Loon, te Loon op Zand. Gisteren was het dan eindelijk zover. Bij de manege aangekomen, kwamen we in een gezellige, mooie bar/kantine terecht. De bar kijkt uit over de binnenbak, waarin 2 paarden met elkaar aan het dollen waren. Nadat we wat gedronken hadden, besloten we om eens een kijkje in de stallen te nemen. We kwamen erachter dat zowel de paarden (0ngeveer 30) als de pony’s (ook 20/30) in stands stonden. Met bij de paarden 1 drinkbak per 2 paarden, waardoor de paarden het hoofd helemaal scheef moesten houden om te kunnen drinken. Bijna alle paarden en pony’s waren weg, er stonden er slechts vier op stal. Bij de pony’s viel ons meteen op dat er geen schotten of niks staan, de pony’s staan aan een halsband, en kunnen gewoon bij elkaar komen. Niet alleen link voor de pony’s, maar ook voor de 7 á 8 jarige ruitertjes die er tussen lopen. Als er een pony opzij gaat, wordt het kind geplet. De paarden die los in de bak liepen werden eruit gehaald (vermoedelijk pensionpaarden) waarvan 1 paard een controler halster om kreeg. Het paard zetten nog geen enkele stap verkeerd, of kreeg al een ruk aan het halster. Nadat de paarden uit de bak waren, werden er 3 pony’s in de bak gezadeld vast gezet. Nu kwamen er diverse groepen terug van een buitenrit, en reden de bak in. Ze stonden nu met ruim 50 paarden en pony’s in de bak, terwijl de 3 pony’s nog aangebonden stonden. 1 pony begon een beetje te panieken, maar hij stond vast. Na een kwartier kwam er eindelijk iemand de pony op zijn gemak stellen. De ruiters stegen af, en de paarden en pony’s werden naar de stands gebracht. Hier bleven ze gezadeld, en nat van zweet en water staan. Ze konden even 5 minuten rusten en drinken. (na een rit van 2 uur). Eindelijk konden wij dan een paard uitzoeken. Bij de paarden werd er keurig gevraagd wie er perse op een mak paard wilde, en wie niet. Bij de pony’s kregen we 2 pony’s toegewezen die over waren. Ondanks dat er een meisje van 13 met ons mee was, werd ook haar niet naar rij ervaring gevraagd.
Ondertussen werden enkele pony’s afgezadeld, en we zagen dat er onder de zadels geen schabrakjes of dekjes lagen, maar kussenslopen, gevuld met stro. Toen we later, tijdens de rit, vroegen waar de zakken stro voor dienden, kregen we te horen dat het vocht opnam, en verder als een soort gelpad werkten. Ook hoefden ze nu niet steeds 100 dekjes te wassen. Op deze manier vergal je niet alleen de rug en de huid van het paard, maar ook de zadels.
Ok, inmiddels konden we naar de bak. Een meisje van een jaar of tien begon zomaar ineens haar haflingertje te meppen met de zweep. Toen iemand van onze groep vroeg waar ze in vredesnaam mee bezig was, kreeg ze te horen dat de pony niet voorwaarts wilde. Als jij de teugels stak houdt, KAN een pony niet voorwaarts. De leiding zei hier niks van. We zitten allemaal te paard, en de 3 pony’s staan nog steeds aangebonden. Het schimmeltje is nog steeds paniekerig, en als het meisje wat op het schimmeltje moet opstijgt, schiet het beestje weer in paniek, maar wordt vastgehouden aan het bit.
De ruiterpaden van en naar de manege zijn 1 grote modderbende, het lijken wel sloten. Onze computergestuurde paarden kijken niet op of om, en banjeren door de blubber heen. Geen enkel paard heeft een vorm van beenbescherming om, en 2 paarden glijden ook bijna onderuit, omdat er onderwater een boomstam ligt, die ze niet kunnen zien. Hoe verder we van de manege afkomen, hoe beter de ruiterpaden worden.
Na de modderpoelen kunnen we een stukje gaan draven, waarbij het 13 jarige meisje opmerkt dat haar fjord wel heel erg voorwaarts is (ze rijdt 2 jaar). We krijgen te horen dat we gaan galopperen, en nog voor het meisje aanspoort, schiet de fjord bokkend weg. Het paard voor haar slaat uit naar het Fjordje. Ook dit wordt niet door de leiding op gemerkt. We galopperen een stuk, en we gaan weer over naar stap, waar het meisje te kennen geeft dat ze niet meer zo goed durft. Ze geeft dit ook te kennen aan de leiding, maar ze krijgt te horen dat ze de pony (5 jaar) aan moet pakken. Toch durft ze niet, en we besluiten om te ruilen. Zij gaat op de haflinger waar ik op zat, en ik ga op het fjordje. Ik maak mijn beugels op maat, en kijk ondertussen even of het paard net de fjord niet geraakt heeft. Ik zie gelukkig geen verwondingen. Ik stijg op, en het meisje is nog bezig haar beugels op maat te maken. Ze krijgt een snauw van de leiding of het allemaal een tien jaren plan wordt, of ofdat het misschien wat sneller kan. Het meisje dat achter mij rijdt reageert furieus dat het een kind is. De leiding reageert hier niet op. Wel meldt de leiding mij dat ik het fjordje goed aan moet pakken, en als ie vervelend is moet ik hem met de zweep een tik op zijn hoofd geven. Ik ga hier verder nier op in.
Na een lang stuk stappen krijgen we weer een galop. Nogmaals wil de fjord ervandoor schieten, maar ik weet hem in te houden. Wel is hij ontzettend sterk, en blijft aan de teugels trekken omdat hij harder wil. Tijdens de galop zie ik een gezin langs de kant staan, een vader, moeder, dochtertje van een jaar of 4 en een kinderwagen. Ik maak mij en mijn paard op voor een overgang naar de stap, maat tot mijn verbazing blazen we het gezin voorbij.
We gaan weer over in stap, en stappen aan een lang teugeltje door de schitterende omgeving. Ik geef te kennen dat ik liever niet meer galoppeer, omdat ik bang ben dat ik de fjord de volgende keer niet kan houden (ik heb inmiddels gelukkig handschoentjes gekregen van het meisje achter me). Ik geef echter als rede aan dat ik niet wil galopperen omdat ik het benauwt heb door mijn verkoudheid. De leiding reageerde in eerste instantie ook niet toen het 13 jarige meisje niet durfde te galopperen, dus dan maar een leugentje om bestwil.
We stappen een stuk en de leiding vraagt aan mij of ik wel kan draven. Ok, dat wil ik wel proberen. Zonder dat er gevraagd wordt of iedereen kan, wil en durft te springen, wordt er over twee boomstammen gesprongen. De eerste sprong is een boomstam met uitstekende takken. De tweede boomstam is een veilige, gladde stam. Na de tweede sprong wil het fjordje er echter weer tussenuit piepen. Ik kan hem gelukkig weer houden. Mijn vriendin rijdt de hele rit al naast de leiding, en ze krijgt al het gemopper te horen dat de leiding graag nog wat meer gegaloppeerd had. De leiding is er voor ons, wij zijn er niet voor de leiding. Bovendien heeft een paard naar mijn weten nog altijd drie gangen, en niet alleen stap en galop.
We merken dat we huiswaarts gaan, aangezien de ruiterpaden weer steeds slechter worden. Weer gaan er een paard en het fjordje waar ik op zit bijna onderuit door een boomstam onder water.
Bij de manege aangekomen, gaan we de bak in, waar we wat instructies krijgen over hoe we de paarden weg moeten zetten. Elk paard heeft zijn eigen stand. Bij de pony’s moeten we maar zien waar er een touw met halsband over is. Ook krijgen we te horen dat we de paarden droog kunnen wrijven met het stro uit de zakken die onder het zadel liggen. Als ik mijn pony terug zet, en het hoofdstel uit doe, zie ik tot mijn verbazing dat de pony een stangbit in had. Reageer hier verder ook maar niet op.
In de kantine drinken we nog wat, en rekenen we de rit af. We krijgen te horen dat er vijf paarden geboekt waren, en ook de personen die op een pony zaten moesten de paardenprijs betalen.
Deze manege staat zeer regelmatig in de penny met ruiterkamp advertenties, maar die kinderen leren hier, op deze fabriek alleen hoe het NIET moet.
Eén ding is zeker, wij komen hier nooit meer!!!!!!!


jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-02-01 17:35

Nou inderdaad lekker zooitje kan me voorstellen dat je daar nooit meer naar toe gaat........jeetje nog een geluk dat er geen ongelukken zijn gebeurt!!!!

Was al benieuwd naar het verhaal en ik heb het vol ongeloof zitten lezen.......jeetje wat een raar zooitje daar.......maar ja het is natuurlijk wel jammer want je verheugt je erop en dan valt het zo tegen!!!!

Nou ik ben ook ooit eens bij zo'n zooitje wezen rijden en dat was ook 1 keer en nooit meer......maar die manege of wat het dan ook was is door de dierenbescherming gesloten....dat was echt helemaal te erg voor woorden.

Jacqueline

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 02:19

De brief kende ik al en ook alle verhalen in geur en kleur....
Maar een manege 'echt' gesloten door de dierenbescherming??? Dan moet het wel echt erg geweest zijn, ze grijpen namelijk niet al te snel in!!
Zo he, wat was daar allemaal mis dan?

Groetjes.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 09:10

Ik had inderdaad op paardensport TV die manege gezien en ik vroeg me ook af wat dat voor kussenslopen waren die op de bakrand gelegd werden.

Citaat:
Ondertussen werden enkele pony’s afgezadeld, en we zagen dat er onder de zadels geen schabrakjes of dekjes lagen, maar kussenslopen, gevuld met stro. Toen we later, tijdens de rit, vroegen waar de zakken stro voor dienden, kregen we te horen dat het vocht opnam, en verder als een soort gelpad werkten. Ook hoefden ze nu niet steeds 100 dekjes te wassen. Op deze manier vergal je niet alleen de rug en de huid van het paard, maar ook de zadels.


Wat ik ook erg raar vond, was die hittaxi. Een lange stang met zijstangen, waar allemaal opgezadelde fjorden tussen gespannen waren. (volgens mij wel dertig!). Op deze fjorden konden beginners een buitenrit maken. Maar wat gebeurt er als er een beginner van zo'n fjord afvalt? Dan komt hij tussen de stang en de fjord terecht. Of het paard achter hem trapt op hem. De paarden achterin kunnen namelijk niet stoppen als de voorsten doorlopen.

Heel raar allemaal!

Het is in elk geval geen manege waar ik graag zou gaan rijden...

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 13:03

Inderdaad, ik heb me dat ook zitten afvragen!! Op zich een leuk idee, er kan geen pony vandoor gaan ofzo, maar er zitten nogal wat haken ogen aan!!
Want wat gebeurt er als iemand er naast gaat? Komt ie tussen die stang en het paard en er komen dan ook nog eens een aantal paarden achteraan!!
Leek me een beetje link.....

jacqueline

Berichten: 5549
Geregistreerd: 19-01-01
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 18:18

Die (manege) was in ede.....weet niet meer hoe het heten want het is al een aantal jaren geleden.......die paarden werden gewoon de hele dag meegegeven aan mensen en er werd ook niet gevraagt of je kon rijden...de stallen daar liep het water zo naar binnen (nou ja stallen het waren half in elkaar gezakte schuren)paarden stonden bezweet op stal en er werden zelfs zieke paarden meegegeven en vooral kreupele paarden (gewoon te erg voor woorden)....er stond zelfs een paard die had van die gezwellen aan zijn hals (volgens mij heet dat droes) zelfs daar werd gewoon op gereden, en die pony/paarden die kreupel waren die werden gewoon met de zweep weggeslagen......echt heel erg.
Ik heb in ieder geval gehoort dat dat daar is gesloten door de dierenbescherming (gehoort) want ik ben daar nooit meer geweest.
Jaren later zijn we er nog eens langs gereden en toen zat het er inderdaad niet meer.

Jacqueline

Lieke

Berichten: 10398
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 19:16

bedankt voor de waarschuwing want daar wou ik dus op ponykamp gaan. Ik ken ook wel zn slechte manege manege van zelst gelukkig is die er nu niet meer;
Geen wei of paddock fzo privepaarden en de waardevolle paarden mooie boxen met eigen drinkbak enzo. Pony's die niet zo belangrijk waren wel geschoren maar geen deken en dan ook nog in lekkende en vochtige stands of een minibox. Ik ging daar naar een les kijken alles ging goed geen paard wat ervandoor ging enz opeens kwam de eigennaar naar binnen zei tegen een meisje stap vanje paard en gaf dat paard 2 keiharde trappen recht in zijn maag en trok keihard aan dat bit terwijl dat beest geen ene fiets deed.
xxx Lieke

Spirit

Berichten: 27473
Geregistreerd: 09-02-01
Woonplaats: Rotterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 20:11

GRRR da's echt een poedersuikermanege, naja die haf was wel lief

You mustn't be afraid to dream a little bigger, darling.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-02-01 23:02

hoi
je kunt je eigenlijk niet voorstellen dat dat anno nu nog gebeurt. verschrikkelijk gewoon.zal verder maar stoppen met dit bericht anders ga ik zo schelden dat dit forun dadelijk ook nog gesloten word Boos!

groetjes rk

Yor
Berichten: 1404
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Ik ben een rasechte Leuther...

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 16:08

ja mijn mam was ecvht helemaal boos ze zat helemaal zich opdr winden: JA yor je schrijft maar een brief naar paardensport tv blablabla en schandalig en mijn vader ook al dat zijn toch geen sjabrakken blabla, ik was ook behoorlijk geschokt toen ik zag dat ze dat uitzonden Misselijk manege BAH

"Some memories are best forgotten"

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 16:36

Er zijn helaas een aantal mensen waarbij het voornamelijk om het geld en het gemak draait. Sjabrakken zijn te duur en dus gebruiken ze maar kussenslopen. Stallen zijn te duur, dus worden de paarden in veel te kleine stands gezet. (Het spijt me voor mensen die hun paarden in stands hebben staan, maar ik vind dat je paard in een stand veel te weinig bewegingsruimte heeft...)
Zo is het ook met stallen uitmesten.Omdat het veel werk is en er elke keer weer een paar plakken stro in de stal moeten (of zaagsel) wordt hierop ook weer fors bezuinigd. Ik snap ook echt wel dat het geld niet bij de mensen op de rug groeit, maar ik vind dat de paarden er niet onder moeten lijden. Neem dan geen of in elk geval minder paarden!

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 18:33

Ik ben ook een keer op ruiterkamp geweest. De paarden stonden op een kale vloer (geen stro, helemaal nix). Pony's stonden in veel te krappe benches (hoe je dat ook schrijft).

Weides die geeneens gras hadden. Paadjes waar je tot aan de bovenkant van je rijlaars in wegzakte. Je mocht de paarden/pony-benen niet afspuiten na een rit of als ze uit de wei kwamen. Als sjabrakjes gebruikte ze opgevouwen dekens (da's nog niet zo erg, maar vind sjabrakjes gewoon diervriendelijker)

In de advertentie stond zelfs 'onbeperkt rijden'! Kan je nagaan! Meisjes die terugkwamen van een buitenrit gingen in de binnenbak gerust nog een half uur alleen maar gallopperen! Echt zo dieronvriendelijk.

Bah, het was heel gezellig daar, maar toch ga ik er niet meer naar toe. Oh ja, voor de mensen die er naartoe zouden gaan, denk er nog maar eens over na, het heet: Manege de Bongerd. Staat ook vaak in bladen met advertenties. Ze zeggen: onbeperkt rijden en 10 ha. eigen grond. Wat ze verder neer zetten weet ik niet meer. Maar wees gewaarschuwd dus.

Pling Knuf Mayo Pling

_________________
Afbeelding Lalala, ik ben blij, hahaha!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Mayo op 2001-02-20 18:35 ]</font>

Maaike

Berichten: 11630
Geregistreerd: 12-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 18:37

kussenslopen gebruiken als sjabrak is inderdaad te erg, een goed gevouwen deken vind ik nog wel kunnen, dat gebeurt bij ons op de manege ook. gewoon een plaid (wollen iets) netjes twee keer omvouwen en dan zorgen dat er geen kreukels in zitten zodat t glad ligt. ik vind dat dat nog wel kan, hoewel ik een sjabrak wel mooier vind staan...

Je hoeft niet meteen een vlinder te zijn
Obsession SL (v. Orbaldo II) mijn grote trots :+:

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 18:45

Jawel zo'n plaid kan ook wel, maar het zijn vooral al die dingen bij elkaar opgeteld. Je let echt ineens op alles, als er een paar dingen gewoon echt fout zijn op zo'n plek.

Pling Knuf Mayo Pling

Taart naar eigen ontwerp? www.yourcake.nl / Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel :D
A fool-proof method for sculpting an elephant: first, get a huge block of cake; then you cut away everything that doesn't look like an elephant...

Lieke

Berichten: 10398
Geregistreerd: 18-02-01
Woonplaats: Haarlem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 19:03

mm alle ponykampen die me leuk leken worden afgeraden; van loon de bongers fzo oliebol
xxx Lieke

Nimber

Berichten: 25657
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 21:04

Die in Den Ham is heel erg goed.. ben de naam kwijt ben er 2 keer geweest toen ik 16 en 17 was heb m'n ruiterbewijs er gehaald en zelfs m'n paard er mee naar toe genomen en dat wil wat zeggen want ik stel er aardig wat eisen aan ze zijn erg streng maar geven super op de juiste manier les bovendien hebben ze een stel supergoede paarden daar lopen

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-02-01 22:40

He Mayo, waar is die Manege de Bongerd? De naam komt me zo bekend voor...

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Mayo

Berichten: 16796
Geregistreerd: 17-01-01
Woonplaats: De Meern

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-01 01:03

ehh, zo da's een goede vraag. Ik geloof dat het op de grens van drente en groningen was. Ik weet 't niet meer zo goed, het is al een paar jaar geleden.

Pling Knuf Mayo Pling

Taart naar eigen ontwerp? www.yourcake.nl / Ik ben niet labiel, ik ben emotioneel flexibel :D
A fool-proof method for sculpting an elephant: first, get a huge block of cake; then you cut away everything that doesn't look like an elephant...

orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-01 02:01

Is dat waar ze ook een eigen terrein hebben achter? waar je kunt rijden? en waar de pony's en paarden gewoon verhuurd worden aan mensen van buitenaf...terwijl je een vaste paard/pony dient te hebben voor een week???
Het klinkt namelijk zo bekend en op de grens van Drente en Groningen inderdaad....
volgens mij ben ik daar een jaar of 8-9 terug op ponykamp geweest?? Maar kan me vergissen, is alweer tijdje terug heh ;P

Groetjes.
Manon

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!

Pril

Berichten: 1831
Geregistreerd: 13-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-02-01 05:44

Mijn zus is een keer bij van Loon op ponykamp geweest. Een aantal dingen die ze raar vond waren: kussenslopen met stro als shabrak, verboden hoeven uit te krabben, maar mogen poetsen met 1 borstel, mogelijkheid om te kiezen voor een twee jarige pony, een soort stootteugel die alle ponies droegen, stangbitten, slechte instructie en als klap op de voerpijl lieten ze twee meisjes een hengst "verzorgen" voor die. "Ja maar hij is heel braaf voor een hengst hoor" zeiden ze. Dat vind ik echt link, ze kennen die kinderen niet eens.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Dabo, Hootje, lobkew, Narcomil, Pluisje8, Unicorn79 en 25 bezoekers