de evolutie van het hobbelpaard :D

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
LadyMadonna

Berichten: 62220
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: werkendam (NB)

de evolutie van het hobbelpaard :D

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 19-02-02 11:51

Hobbelpaard


--------------------------------------------------------------------------------

Het Hobbelpaard komt oorspronkelijk uit Italië. Het paard is ontstaan door de inspanningen van de Noord-Italiaanse timmerman Gepetto. Deze Gepetto had grote commerciële successen met het fabriceren van houten marionetten. Toen echter geheel Italië van dit speelgoed voorzien was, stortte de vraag volledig in en gingen de fabrieken van Gepetto failliet. Oud en gebroken trok de timmerman zich terug op het Italiaanse eiland Sicilië. Daar legde hij zich volledig toe op zijn oude hobby; het fokken van paarden. Hij wilde van het kleine Stokpaardje een groter paard te maken. Dit mislukte, maar bij één van zijn pogingen ontstond het Hobbelpaard.

In de loop der tijd heeft het Hobbelpaard vele veranderingen ondergaan. Daarom is niet geheel duidelijk met welke paarden Gepetto het oorspronkelijke Hobbelpaard gefokt heeft. Het huidige Hobbelpaard heeft echter duidelijke invloeden van zowel de Shetlander als de Mustang. Het Hobbelpaard is door zijn geringe omvang vooral in trek bij kleine kinderen. Als rijpaard is het dier niet zo geschikt. Door zijn natuurlijke ritmische bewegingen wordt het dier regelmatig door bekende ruiters als trainingspaard voor de dressuur gebruikt.

Het Hobbelpaard komt door de vele invloeden in vele variaties voort. Men kan daarom niet echt spreken van een ras. Wel hebben alle Hobbelpaarden enkele gemeenschappelijke kenmerken. Zo zijn de meeste Hobbelpaarden vrij klein, met een gemiddelde stokmaat van maar 75 centimeter. De benen zijn meestal vrij rond. Sommige dieren hebben dan ook duidelijke O-benen. Geen enkel ander paardenras heeft dit curieuze kenmerk.

Het dier is vrij rustig van aard. De bewegingen zijn soepel en regelmatig. Vreemd genoeg lijkt het uithoudingsvermogen afhankelijk te zijn van de ruiter: sommige dieren houden het uren uit; andere dieren zijn na vijf minuten intensief rijden volledig uitgeput, terwijl dit bij andere ruiters juist precies andersom kan zijn. Verscheidene wetenschappers van allure hebben zich de afgelopen eeuwen over dit vreemde fenomeen gebogen zonder dat zij met een plausibele verklaring kwamen.