Woensdagaaf op school rijden

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Milka

Berichten: 2043
Geregistreerd: 19-09-03
Woonplaats: Strijen

Woensdagaaf op school rijden

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 14:23

HoiHoi,

2 weken terug kregen we op school (Wellant College, paardenhouderij) dat we woensdagavond 13 oktober een infoavond moeten verzorgen voor de ouders van de 1e jaars.
We hebben toen met de hele klas verschillende dingen bedacht die gedaan moesten worden en dingen die we de ouders graag wilde laten zien.
Zo hebben we nu een paar groepen waar iedereen zich kon inschrijven bij t gene wat hij/zij wilde doen.
Ik heb mezelf vorige week ingeschreven bij de demonstratielessen rijden
We hebben alleen maar 5 schoolpaarden en er wordt ook nog een demonstratieles monsteren gegeven, dus kwamen we niet uit met maar 5 paarden.
Dus nu ga ik met Hedio woensdagavond op school rijden *LOL*
Echt super...alleen 1 nadeel...Hedio gaat echt ontzettend moeilijk de trailer in...de laatste keer hebben we er ruim een uur Bloos! overgedaan.
En nu zitten we ook nog met t strakke tijdschema Tong uitsteken
Ik krijg 's middags vrij, maar mijn broer (die chauffeur speelt) is pas rond kwart voor 6 thuis van werken, dus hij had al heel lief aangeboden dat hij dan later zou eten zodat we om 6 uur op stal kunnen zijn om te gaan laden.
Officieel begint de avond om 7 uur, maar heb zo'n voorgevoel dat we dat niet gaan redden Haha!
Ik hoef pas om 8 uur te rijden, dus hopen dat we dat wel een beetje halen.
Ik heb nu een groep van 5 mensen om Hedio te gaan laden Haha!

Mama van 5 geweldige meisjes ...


ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 14:28

meisje toch.. hoe wil je dat aan gaan pakken dan?

Van zo veel mensen zal ze alleen maar moeilijker worden hoor..
Je moet hier echt mee gaan oefenen! je hebt nog ruim 3 dagen, dus ga aan de slag zou ik zeggen.
Ik heb een heel mooi bericht van een ander forum waar je veel aan zult hebben. ik ga het even voor je opzoeken, want dit is natuurlijk voor jou én je paard niet leuk..

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 14:31

branki schreef:
Het trailerladen met Apie was eigenlijk altijd een beetje problematisch. Als jaarling heb ik hem af en toe ingeladen en dat gaf weinig problemen. Toen ik echter vorig jaar serieus met hem aan de gang wilde, ging het mis. Hij stapte een keer bij het uitladen naast de klep (ik kon hem toen achterwaarts nog totaal niet bijsturen) en toen was het over en uit. Hij wilde er niet meer in.
Inmiddels hebben we een andere trailer, met lagere instap gekocht, en zijn weer aan het oefenen geslagen. Bakje voer voor zijn neus (het is namelijke een grote vreetzak) en warempel hij ging er weer in. Maar hij was er nog veel sneller weer uit, zodat je de stang er niet achter kreeg.

Toen eerst een touw er achterlangs, dat gaat sneller dan de stang en daarna de stang. Dat ging twee keer goed, maar toen had meneer het door. Als er iemand bij de klep stond, ging hij er niet in. Was ik alleen, geen enkel probleem, dan stapte hij er vrij vlot in. Maar ja, hoe krijg je dan die stang er achter.

Toen las ik een stukje over trailerladen, gebaseerd op het Parelli programma. Voor level 2 moet je daar geloof ik je paard alleen de trailer insturen. Dat zag ik helemaal niet zitten, maar ik heb de voorbereidende training volgens die methode gedaan. En je gelooft het niet, maar Apie wil nu nog bijna niet achter mij aan de trailer in, maar wel hij voorop en ik er achteraan Haha! . Omdat het trailerladen toch vaak problemen oplevert, wil ik hieronder even vertellen hoe ik het gedaan heb. Misschien dat iemand er wat aan heeft. Ik had zelf ook nooit verwacht dat het zou werken, maar binnen een week was het voor elkaar.

Deze methode gaat er vanuit dat je het paard beloont met rust. Dus heeft hij iets goed gedaan, dan geef je hem rust. Dat is zijn beloning. Uiteindelijk moet de trailer zijn rustpunt worden en dus zijn beloning.
Je begint met 2 obstakels in de bak te zetten. Ik heb daar 2 kisten voor gebruikt, maar je kunt ook tuinstoelen, tonnen, etc. gebruiken. Je zet deze een eindje uit elkaar, zodat het paard er ruimschoots tussendoor kan. Daarna stuur je het paard aan een lange lijn tussen deze obstakels door. Dus niet jijzelf voorop, maar jij ernaast buiten de obstakels en het paard vooruit sturen er tussendoor. Apie vond dit eerst maar raar. Niet de obstakels, maar het feit dat ik niet voorop ging. Na een paar keer had hij het echter door. Daarna zet je de obstakels dichter bij elkaar, zodat hij er nog net door kan en maak je het ook wat moeilijker. Bijvoorbeeld rare dingen ernaast, een stuk plastic op de grond of over de obstakels, etc. Hij moet in ieder geval gehoorzaam alleen door de obstakels gaan. En doet hij het goed, geef hem dan rust. Heeft hij iets heel engs goed gedaan, breng hem dan naar de wei en geef hem dus helemaal rust.

Daarna zet je de trailer in de bak en de obstakels ernaast. Eerst op ruime afstand van de trailer en je doet weer hetzelfde als eerst. Het paard tussen de obstakels doorsturen. Je zet de obstakels telkens wat dichter bij de trailer. Op het laatst laat je ruimte over tussen de obstakels en de trailer en je stuurt hem tussen de trailer en opstakels door. Doet hij dat, geef hem dan direct even rust. Uiteindelijk zet je het nog dichter naast de trailer met de klep open. Eerst een aantal keren tussen de obstakels doorsturen. Houd hem stevig aan het werk en stuur hem dan de klep op. Ook al zet hij maar 1 voet op de klep, direct rust geven. Zo ga je door en je stuurt hem steeds verder de trailer in.

Apie liep al na een paar keer helemaal de trailer in. Nu moet ik wel zeggen dat hij al regelmatig in de trailer had gestaan, dus dat was niet echt nieuw. Voor een paard wat er nooit in heeft gestaan, duurt het misschien wat langer.
Omdat Apie niet al te veel geduld heeft om stil te staan, had ik een bak voer en een hooinet voorin de trailer gezet. De voorste stang had ik er uit gehaald, zodat hij daar zijn hoofd niet kon stoten.

Deze methode werkte voor ons heel goed. Hij stapte de trailer in en bleef er ook in. Zelfs als ik ook naar binnen liep en er weer uit ging. Toen zijn we het weer buiten de bak gaan proberen, ook met de stang er achter doen. Toen Rudy weer naast de klep stond, vertikte hij het echter weer. Als Rudy wat meer afstand neemt, doet hij het wel en blijft gewoon rustig in de trailer staan. Ook als hij dan de stang er achter doet, geen enkel probleem.

En heel af en toe wil hij toch niet. Dan laat ik hem rondjes lopen voor de trailer aan een lange lijn. Laat hem stevig doorlopen en houd de druk goed op de ketel. Op een gegeven moment begint hij dan kwaad te kijken en kijkt ook richting trailer. Dan stuur ik hem op de klep af en zie daar: meneer stapt er vlot in en blijft netjes staan.
Als ik het niet zelf meegemaakt had, zou ik het niet geloven, maar echt, het werkt!!

Sorry voor het lange verhaal, maar er zijn vast meer mensen die problemen hebben met trailerladen en misschien dat ik hier iemand mee heb kunnen helpen.


Alsjeblieft! en waag het niet om het niet te lezen! Knipoog

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

Milka

Berichten: 2043
Geregistreerd: 19-09-03
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 14:32

Hedio neemt je alleen in de maling...als hij er echt bang voor was, zou ik op dit punt nog geen eens gaan met hem.
Maar dat is t absoluut niet...hij staat je gewoon vierkant uit te lachen.
Ik heb veel respect voor hem, maar dit hoef ik niet te pikken van hem!
En dat doe ik ook niet...hij gaat er gewoon in en maakt me niet uit hoeveel mensen ik daar voor nodig heb.
Beter meer mensen dan hem erin slaan of wat dan ook, want daar ben ik absoluut geen voorstander van!

Mama van 5 geweldige meisjes ...

Milka

Berichten: 2043
Geregistreerd: 19-09-03
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 14:33

Parelli doe ik ook met hem...las net t stukje.

Mama van 5 geweldige meisjes ...

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 14:35

hallo! hij moet respect hebben voor jou en gewoon die trailer inlopen als jij dat vraagt! of je nou alleen bent of met z'n tienen!

je moet hier sowieso aan werken, danwel aan de dominantie, danwel aan de angst (wat dit paard volgens jou niet heeft)

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

Milka

Berichten: 2043
Geregistreerd: 19-09-03
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 14:37

Ik vraag hier echt geen commentaar van mensen over hoe en wat met mijn paard en t trailer laden...ik vertel alleen maar iets en krijg meteen dit over me heen!
Ik ken mijn paard zelf door en door en weet precies wat goed is voor hem en wat niet.
En ik moet absoluut niks...

Mama van 5 geweldige meisjes ...

ilsejee
Berichten: 937
Geregistreerd: 28-11-02
Woonplaats: Hierden

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 14:41

je doet je est maar. Ik zou het niet leuk vinden als ik mijn paard nooit eens normaal in kan laden.. Wat als je urgent naar een kliniek moet oid? ga je dan ook 5 mensen optrommelen omdat je paard je staat uit te lachen?

nouja, ik houd m'n mond wel, gelukkig lopen mijn paarden zelf de trailer op en hoef ik niet eens mee naar binnen..

Natuurlijke Pensionstalling:

http://www.rumelshof.nl

Melissa

Berichten: 5787
Geregistreerd: 23-06-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 17:34

Sorry maar dat stukje van dat hij je in de zeik neemt geloof ik niet. Een trailer rit is voor een paard heel angstig, we hebben laatst op school een video gezien waar ze de achterklep eruit hadden gehaald en zo kon je zien hoe die paarden zich gedroegen..

Maar iig succes met laden en roijden!

Sometimes I pretend to be normal. But it get's boring. So I go back to being me!

MISTRAL94

Berichten: 13223
Geregistreerd: 12-10-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 18:02

Melissa schreef:
Sorry maar dat stukje van dat hij je in de zeik neemt geloof ik niet. Een trailer rit is voor een paard heel angstig, we hebben laatst op school een video gezien waar ze de achterklep eruit hadden gehaald en zo kon je zien hoe die paarden zich gedroegen..

Maar iig succes met laden en roijden!Er zijn natuurlijk ook paarden, die niet angstig zijn maar gewoon geen zin hebben, om de trailer op te moeten omdat ze bijv. niet weten wat hun te wachten staat! Je ziet snel genoeg, wanneer een paard echt angstig is.
Mijn paard was voorheen ook moeilijk te laden maar niet omdat ze bang was maar gewoon omdat mevrouw geen zin had. Je moet je niet gewonnen geven. Pas alleen op dat niet iedereen, van alles gaat roepen (want iedereen weet het tenslotte beter) Veel succes met laden en rijden

Dela

Berichten: 6934
Geregistreerd: 07-09-04
Woonplaats: Almelo

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 18:08

ik hoop dat je het gaat halen, lijkt me leuk om te doen zoiets. laat je eht ons weten of je het gehaald hebt.

♥ Rosenfee †
♥ Grace da Vinci
♥ Sandra

www.delaniesterken.nl

Milka

Berichten: 2043
Geregistreerd: 19-09-03
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 19:38

Precies...weet heus zelf wel of mijn paard er bang voor is of gewoon geen zin heeft en in dit geval echt t laatste!
Hij gaat er echt wel in, maar hij heeft echt een extra duwtje nodig en sorry hoor, maar ben geen bodybuilder of wat dan ook Haha!

Mama van 5 geweldige meisjes ...

Quarterh0rse

Berichten: 8489
Geregistreerd: 22-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 19:41

haha leuk hoor! ik zit daar ook op school (dierenverzorging) maar de ouders daarvan moeten dinsdag geloof ik.
veel succes!!!

Milka

Berichten: 2043
Geregistreerd: 19-09-03
Woonplaats: Strijen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-10-04 19:48

Haha dankje!
En...een beetje naar je zin daarso??
Ik heb t iig altijd heel gezellie!

Mama van 5 geweldige meisjes ...

Amanda
Hoofd Nieuwsredactie

Berichten: 73887
Geregistreerd: 01-06-01
Woonplaats: Hoeksche Waard

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-10-04 21:09

Veel succes!
Ik weet wat het is om ergens op tijd te zijn en je paard wil niet.
Heel frustrerend!
Veel succes alvast!!

≈≈≈ ...paarden zijn de spiegel van onze ziel... ≈≈≈
★ Jim ★ L4+29

Hoe komt het dan toch dat ik zo'n eigenwijs stuk vreten heb? :')
Gezellig en knus dijkhuis te koop. Ideaal voor starter! https://www.funda.nl/koop/s-gravendeel/ ... rstraat-6/

Yoghurt
Berichten: 264
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-04 18:22

Ja ik kan me heel goed voorstellen hoe vervelend het is als je paard niet in de trailer wil. Dat heb ik met mijn paard ook erg vaak gehad. Eén keer wilde ze er echt niet meer in en moest ik vanaf concours naar huis rijden. (Zie je het voor je? Een paard over het viaduct over de snelweg! Ja dat durft ze wel haha). Thuis gaat ze er op een bepaalde plek altijd goed in, en sinds dit jaar doet ze ook de terugweg netjes. Eindelijk weer relaxed op concours!
Veel succes ermee, en niet teveel stressen, anders raakt hij nog verder in paniek. Ik heb met mijn paard gewoon elke dag geoefend, en dat heeft goed gewerkt.
Oja Mistral94, ik denk dat je gelijk hebt. Een paard neemt je echt niet zo snel in de zeik, volgens mij kunnen ze helemaal niet zo logisch denken. Als een paard iets niet wil is het eerder angst. Let maar eens goed op de reactie van het paard wanneer het de trailer nadert en erin moet. Vaak gooien ze hun hoofd omhoog en beginnen zo te blazen door hun neus. Ze worden meteen gespannen. Ze lopen je omver, terug richting stal. Ook als het paard voor de trailer aan de trailerklep ruikt of erin bijt, is dat om de boel te onderzoeken omdat hij het niet vertrouwt.

Thortana
Berichten: 4384
Geregistreerd: 25-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-04 18:30

haha lachen
veel succes

xSuusx
Berichten: 1299
Geregistreerd: 07-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-10-04 19:08

Eej
leuk om eens wat over het wellant te horen:P
ik zit er ook op en nog 2 jaartje w8en en dan ook paardenkant op!:D
HAhaha leuk!

Onderschriftloos


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: AmyII, Dee_Es, GerdaR, Googlebot, Jonnekee, Lumkea, primera, Speirs, Yahoo en 21 bezoekers