kinderen steeds jonger op paardrijden?

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Lowara

Berichten: 25075
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

kinderen steeds jonger op paardrijden?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-09-04 19:29

Valt mij toch op, ik train af en toe een paar kinderen voor de Bixies, deze zijn 5 en 6 jaar oud. de 5 jarige vind ik persoolijk nog veel te jong, ze is er absoluut niet mee bezig, met paarden of rijden. Is gewoon 30 minuten(de rijles) met mij aan het praten/zingen/spelen, en zit daarbij toevallig op een pony.
Ook op de Bixie concoursen, ik heb al een paar keer ouders gehad met de vraag of ik hun kinderen les wilde geven (met eigen pony's) deze kinderen zijn vaak jonger dan 5 jaar!
Dit weiger ik dus ook, omdat het niet werkt, en ik het niet gezond vind voor zulke kleine kinderen om veel op een pony te zitten ivm groei van de bekken van zo'n kindje.

Ook bij mijn leskinderen, zie ik dat beide ouders+familie in de paarden zit, dus kinderen MOETEN ook maar rijden. De oudste moet regelmatig worden omgekocht met ijs en patat op zo'n Bixie, zodat ze de proef gaat rijden, wat ze helemaal niet wil. Ikzelf probeer haar spelenderwijs erop te laten, maar zodra het nee is, laat ik haar eraf, ik ga haar echt niet dwingen.Ik geef ze graag les, want het zijn ook mijn oppaskinderen, en ze vinden het heerlijk, zo'n half uurtje met mij alleen spelen samen met de pony. Maar dat af en toe dwingen... Dat doen erg veel ouders op de Bixies dus wel. 4 jarige kinderen dwingen op een pony? bah, ik gruwel ervan.

Equi therapie http://www.equivici.nl
Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L1+11


Mocca

Berichten: 17972
Geregistreerd: 10-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 19:32

Ik ook Ik vind dat iedereen voor zichzelf moet kunnen beslissen of ze willen paardrijden of niet, óók kleine kinderen. Ouders zeggen vaak: ze vinden het wel leuk, maar hebben nu even geen zin, terwijl het kind elke week weer staat te krijsen dat het niet wil nee daar kan ik niet bij...

When you dream there's a chance you'll find
             a little laughter, or happy ever after...

teriema

Berichten: 2119
Geregistreerd: 09-11-03
Woonplaats: net buiten Den Haag in het Westland

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 19:40

Gedwongen op paardrijden zou ik echt nooit doen, ik zit wel eens voor de grap te kijken op marktplaats voor kinderpony's. Maar ik zou pas echt aan zo iets gaan beginnen als ons kindje (zit nu nog in de buik!!!) liever naar de paarden gaat dan met pappa mee naar de knutsel auto of buiten met spelen met vriendjes gaat. Ik ben zelf begonnen met paardrijden nadat ik zes was geworden en op mijn verjaardag kreeg ik een cap die ik vanaf toen tot mijn eerste rijles elke dag na school meteen opzette Lachen

Ik zou ook niet willen dat mijn kindje onder de 6 op mijn fjord zou gaan rijden , die vindt ik veel te breed voor een kind.

Ik moet nu een beetje denken aan die chinese kinderen die nu al een paar jaar worden getraind voor de olympische spelen over 4 jaar, wat die kleine lijfjes allemaal wel niet moeten doen.

Kwanyin

Berichten: 18306
Geregistreerd: 14-08-03
Woonplaats: belgië

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 19:43

Als kleuters écht serieus gaan paardrijden vind ik het ook te vroeg. Ik kan me wel voorstellen dat ze eens af en toe op een shetje zitten, op de manege vroeger reed ook af en toe een klein meisje mee, die hielden ze dan een half uurtje aan de longe en af en toe mocht ze even dravenof galoperen en dan vond ze wel heel fijn, maar voor echt rijden zou ik zelf wachten tot een jaar of 7 minstens.

Mijn instructrice was laatst ook aan het vertellen over een lesje met een vijfjarige en eentje met een 4jarige. Het meest vervelende is dat die kinderen al helemaal niet kunnen lezen, je moet dus echt telkens zeggen, daar en daar doe je dit en dat, en ze vaak minder goed opletten dan oudere kinderen.

Daarbij vind ik het omkomen echt schandalig. Zo ken ik ook een moeder, zoontjelief voetbalt veel liever maar moeder ziet zoontje het liefste in het springparcours prijzen pakken met zijn pony, zo erg zelfs dat ze hem ooit een friet beloofde als hij zou paardrijden Rolleyes (jongetje springt dan ook gewoon op zijn paard, rijdt, en zodra de les af is gaat hij weer weg en is hij nergens meer te bespeuren, dus hij vind het zeker en vast niet fijn )

I used to walk in a room full of people and wonder if they liked me.
Now I look around and wonder if I like them.

Heranda

Berichten: 16473
Geregistreerd: 01-04-03
Woonplaats: Vlissingen

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 20:14

Bij ons op de manege worden er rijlessen gegeven vanaf 5 jaar...
Vind dit wel een normale leeftijd om te beginnen!

Maar ik hoor ook steeds vaker dat er al les word gegeven aan kinderen van 3/4 jaar oud, vind dat toch wel wat vroeg!

  If you can dream it, you can do it ...

Ecudes

Berichten: 5200
Geregistreerd: 17-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 20:15

Ik wilde op mn 5de ook perse op paardrijden. En ik was heel serieus er mee bezig en helemaal trots dat ik al in draf (!!! Knipoog) kon.

Overigens kon ik wel al lezen (dus de bakletters waren geen probleem).

skara

Berichten: 1250
Geregistreerd: 20-06-04
Woonplaats: 't stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 20:16

teriema schreef:
Ik zou ook niet willen dat mijn kindje onder de 6 op mijn fjord zou gaan rijden , die vindt ik veel te breed voor een kind.


Ik zou niet weten wat er schadelijk aan is voor een kind?
Ik zat al vanaf mijn 2-3 jaar op onze dikke fjord. Ik heb er toch niks aan over gehouden hoor. Ik vond dat juist heel leuk. Heb nooit problemen gehad dat ik mijn benen de ver moest spreiden of zo hoor.


Ik rijd al paard vanaf mijn 5-6 jaar maar dat was ook omdat ik dat echt wou. Ik ken idd kinderen genoeg die paardrijden omdat hun ouders dat graag hebben (paardrijden wordt toch nog altijd een beetje als de sport van de rijke mensen gezien).

The greatness off a nation and it's moral progress can be judged by the way it's animals are treated - Ghandi

Foto's van mijn fjord x Extreme kruising: [ITP]showende fjord x arabier jaarling

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 20:17

skara schreef:
Ik zou niet weten wat er schadelijk aan is voor een kind?
Ik zat al vanaf mijn 2-3 jaar op onze dikke fjord. Ik heb er toch niks aan over gehouden hoor. Ik vond dat juist heel leuk. Heb nooit problemen gehad dat ik mijn benen de ver moest spreiden of zo hoor.


Ik rijd al paard vanaf mijn 5-6 jaar maar dat was ook omdat ik dat echt wou. Ik ken idd kinderen genoeg die paardrijden omdat hun ouders dat graag hebben (paardrijden wordt toch nog altijd een beetje als de sport van de rijke mensen gezien).wacht maar tot je een kind gaat baren Haha! Haha! Haha!

KiWiKo

Berichten: 51675
Geregistreerd: 19-10-02
Woonplaats: Killstraight

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-09-04 20:19

Sanne heeft zo af en toe eens les op een shet Haha! Ze is net 6 geworden en rijd vanaf haar 4de zo nu en dan. Ze is dit jaar op ponykamp geweest en nu rijd ze dus al een maand niet. Ik probeer het gemiddeld eens in de twee weken te doen.

Lowara

Berichten: 25075
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 01-09-04 20:20

de bekken van een jong kind kunnen vergroeien als deze te vaak op een paard zit. Heb ik van m'n fysiotherapeute en m'n oom (die chirurg is) niet heel af en toe 5 minuutjes, maar als je 4 jarige 2X per week al een uurtje zou rijden op een brede shetlander, kun je er problemen mee krijgen. Daarom mochten m'n zus en ik voor ons 7de jaar niet paardrijden.

Equi therapie http://www.equivici.nl
Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L1+11

Lame

Berichten: 3570
Geregistreerd: 25-06-04
Woonplaats: Noorden van het land

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 09:53

gijsenkim schreef:
wacht maar tot je een kind gaat baren Haha! Haha! Haha!Misschien juist handig dan zo'n dikke fjord.. Lachen Knipoog

jantina

Berichten: 12359
Geregistreerd: 13-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 10:57

Ik keur het zeker af, als kinderen (van welke leeftijd dan ook) gedwongen worden om te rijden.

Mijn nichtje is nu vier en heeft een dikke shetlander. (alias de bitterbal Haha! ) Ze is op haar manier heel serieus aan het rijden, ze traint nu het sturen, zoals ze het zelf zegt.
Ze traint nu ook voor het ringsteken *LOL*

Ze zit af en toe op haar dikke shet, maakt dan een buitenritje van een kwartier/ half uur (katakloppen mama, katakloppen!)
Dat kan geen kwaad. Maar iedereen zal het er mee eens zijn dat dwingen niet kan
Je kunt een kind van vier toch niet laten trainen, die kunnen zich immers niet concentreren. Die moeten gewoon wat flierefluiten en frutten met de pony.

vicky

Berichten: 3056
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noordwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 12:34

verplicht rijden keur ik ook af.
Maar mijn meisje van 2,5 pakt zelf haar cap zweep zadel en hoofdstel als ze wil rijden.
Ik geef ook les aan kinderen heb ze ook weleens van 4 jaar gehad, je kan daar gewoon niet echt les aan geven maar proberen spelenderwijs ze wat te leren. Die jonge kinderen willen gewoon graag een halfuur op een pony zitten. Dat vinden ze al geweldig!

http://www.teamcarlee.nl http://www.endurancebythesea.nl
3820,5 goed gekeurde wedstrijd kilometers Winnaar Cavalor Cup 2012 & 2013! Met Internationaal endurance gereden. CEI 1* en 2x 2*

joelledsr

Berichten: 1610
Geregistreerd: 09-05-03
Woonplaats: ergens ver weg...

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 13:10

Ik zeurde vanaf mijn 4e, maar pas op mijn 8e verjaardag kreeg ik mijn eerste les, een waarschijnlijk zeer terecht...

Wat is het heerlijk om 's ochtends uit je slaapkamer raam de paardjes te zien zonnebaden in de wei :)

malo
Berichten: 39
Geregistreerd: 04-05-04
Woonplaats: apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 13:20

Bij ons op de manege rijd er ook een van vier en die vind het helemaal fantastisch! iedereen moet dit voor zichzelf weten, ik was ook vijf toen ik begon met rijden

neres

Berichten: 1933
Geregistreerd: 20-06-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 13:24

te jong om echt te lessen vind ik zeker 4/5 jarigen. Zeker ivm de medische gevolgen. Jammer dat mensen dit toch doordrammen, maar ik vind wel als kinderen van 4 of 5 echt graag met paarden bezig willen zijn je dit niet tegen moet houden maar laat ze dan maar poetsen enz en af en toe erop zitten. Zoiezo is voor kinderen tot ongeveer 12/13 jaar topsport erg ongezond.. maar dan denk ik meer op het niveau van 4/5 keer per week trainen Lachen

gentille
Berichten: 1466
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: veendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 13:30

whaha, ik rijd echt al heeel lang Tong uitsteken nou ja, rijden Tong uitsteken
toen ik zes maanden was ben ik op een paard gedumpt (arme ik Tong uitsteken)
toen ik twee was reed ik los op een shetlander (ik kon heel boos worden als ze de teugels vast wilde houden, we huurden altijd een ponytje bij de manege of centerparcs en dan gingen we wandelen) toen ik vier was kreeg ik roosje, maar dat was meer gewoon door de wei heen hobbelen, toen ik vier en half was begon ik op de manege met rijden.
ben nu veertien trouwens
X shannon

http://www.paardenrecreatie.nl
alles voor de recreatieruiter
je kunt nu ook artikelen aanvragen!

vicky

Berichten: 3056
Geregistreerd: 19-08-02
Woonplaats: Noordwijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 13:43

Toch snap ik het niet dat ze het afkeuren wegens medisch redenen. Ik rijd zelf vanaf mijn 4de en heb er echt geen last van gehad hoor toen ik mijn kind kreeg.

http://www.teamcarlee.nl http://www.endurancebythesea.nl
3820,5 goed gekeurde wedstrijd kilometers Winnaar Cavalor Cup 2012 & 2013! Met Internationaal endurance gereden. CEI 1* en 2x 2*

Irre

Berichten: 2153
Geregistreerd: 02-07-03
Woonplaats: Kaatsheuvel

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 13:45

Mijn stiefkindjes zijn nu 2,5 en 5. Ik heb een shet voor ze gekocht toen Joep 1,5 was en Julia bijna 4. Ze vinden het heel leuk om met de pony bezig te zijn. Ik leer ze op die manier spelenderwijs om op een respectvolle wijze met dieren om te gaan. De kinderen geven zelf aan wat ze willen. Joep is vaak bezig met poetsen, ontdekken en knuffelen. Julia wil al echt rijden. Ze is apetrots op haar rijkleertjes en krijgt steeds meer lef. Ze wil draven en los rijden. Laatst wilde ze al over sloten gaan springen Haha!
Ik zou ze nooit dwingen om iets te doen wat ze niet willen. Ze hoeven van mij niet te rijden. Ze zijn ook nog te jong om echt les te krijgen.

In het land der blinden is eenoog koning!

Niffie
Berichten: 460
Geregistreerd: 15-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 14:01

Dwingend rijden, daar heb je niets aan, alleen maar van die jengelende kinderen.

Bij ons op de manege mogen ze pas vanaf 6 jaar rijden en dan rijden ze de eerste 2 jaar ook nog maar een half uur

* Dream As If You'll Live Forever *
~ Live As If You'll Die Tomorrow ~

Lowara

Berichten: 25075
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 02-09-04 14:42

vooral dat dwingen staat mij tegen, gewoon ermee bezig zijn of af en toe rijden is juist leuk!!, als het kind het zelf wil dan he.

Equi therapie http://www.equivici.nl
Tinker Lowara; M1+2 eindstand, Tinker Arwen; M1+15 eindstand, Tinker Elke; M2+6/M1+11,Tinker Maeve L1+11

Rytm

Berichten: 4783
Geregistreerd: 19-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 15:22

Ik ben "pas" met lessen begonnen toen ik 8 was, maar vanaf kleins af aan zat ik al op een paard.

Ik heb alleen het idee dat kleine kinderen van een jaar of 4/5 zich nog helemaal niet beseffen waarmee ze bezig zijn.
Die zijn zelf nog te jong om bij wijze van spreken te leren schrijven, hoe kunnen ze dan ooit leren paardrijden.

Maarja, ermee bezig zijn enzo, lekker helpen en rondjes rijden is hartstikke leuk voor zo'n kleintje, das waar!

coydog

Berichten: 4656
Geregistreerd: 19-09-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 18:52

Mijn dochter is begonnen met manegelessen toen ze zes was.
Nu vind ze het zelf zo leuk dat we een pony voor haar hebben.
Maar dan een wat oudere zodat het niet nodig is om iedere dag te rijden.
Ik denk dat als je gaat dwingen de lol er zo af is, nu ik haar zelf laat beslissen wat ze wil word ze steeds fanatieker.
Als je het voor jezelf en je kind leuk wil houden lijkt me dat beter.

And then she realized nothing would change...

daantjuh

Berichten: 1195
Geregistreerd: 31-03-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 18:56

Ik ben het met je eens dat veel te veel kinderen onder dwang leren rijden. Ik zie het vaak genoeg op wedstrijden; kinderen die huilend op hun pony zitten omdat ze geen baas over het beestje kunnen op het losrijdterrein of omdat ze hindernissen moeten springen die ze niet eens durven springen. Het zijn de ouders die de wedstrijden leuk vinden, niet de kinderen.

Wij hebben hier 4 pony's aan huis staan, en hebben hier vier kleine buurkindjes (5, 4, 3 en 1.5 jaar oud). Zij vinden het geweldig om regelmatig mee naar de pony's te gaan, te helpen borstelen en er eens een paar rondjes op te rijden. Hartstikke leuk voor ze dat ze op zo'n jonge leeftijd al lekker met paarden om leren gaan.
Ze mogen gerust even rijden als ze willen, maar ze moeten niks. Wanneer ze iets niet durven of niet willen hoeft het niet. Het moet leuk blijven, en met forceren bereik je niks.

Destinietje

Berichten: 4196
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: Bij Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 02-09-04 19:27

Onder dwang is inderdaad gewoon fout, dat is logisch. Ik ben begonnen toen ik bijna 3 was, op een shetlander... tot nu toe geen last van gehad haha! Maarja, ik vond het ook super, lekker tutten en wat rondhobbelen!


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: MarliesR, Oshaa en 5 bezoekers