gehoorzaamheid

Moderators: Murosch, A_nouk

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
gentille
Berichten: 1466
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: veendam

gehoorzaamheid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-04 17:51

ik weet echt niet in welk subforum dit zou moeten Verward dus vergeef me als ik fout zit Haha! (errug lang topic, ga voor samenvatting naar onderen)

okay... respekt. wat vinden jullie? in hoeverre moet je paard jou respekteren en naar jou luisteren? en in hoeverre mag hij z'n eigen dingen bepalen en beslissen

en ik hoor vaak dat je respekt krijgt als je aan NH doet, maar vinden jullie dat je zonder dat geen respekt krijgt van je paard?

dit topic om deze reden:
een kennis van ons is vreselijk 'mutsig'met haar paarden (om deze benaming maar even te gebruiken Scheve mond )

ze is haar paard aan het poetsen, en het paard bijt. als een paard mij bijt (niet vriendschappelijk knabbelen maar gewoon etteren) krijgt ie op z'n donder. zij doet dat niet. ze straft hem er niet voor, niet eens met haar stem.

vervolgends gaat ze de achterhoeven uitkrabben. het paard geeft een haal, ze springt achteruit en word net niet geraakt. foei zegt ze, met een zacht stemmetje.

volgends mij lacht het paard haar giga uit, tijdens het rijden is het niet veel beter.

hmm, bedenk net dat respekt niet helemaal het juiste woord is, laten we het dan maar gewoon gehoorzamen noemen Knipoog

okay, nu mijn ideeen erover.
rijden:
in principe mag m'n paard heel veel dingen zelf bepalen met het rijden, ik rij alleen buitenritjes, en hij mag dus best veel zelf weten. als hij zin heeft in een gallopje en het is mogelijk mag hij van mij galloperen, want waarom inhouden, mag het niet omdat hij het graag wil?
als hij moe is gaat hij stappen, ook geen problemen mee, even uitpuffen. als hij een keertje geen zin heb gaan we gewoon een kort staprondje maken.

ik heb echter wel een aantal duidelijke regels, ben er ook consequent mee. de ene keer is hij wat drukken en de andere keer heeft ie geen zin, maar ho is ho, hij moet niet tegen het bit in gaan drammen want dan word ik kwaad.

ook als hij iets 'zogenaamd'eng vind ( dus hij wil eignelijk omdraaien en lekker naar huis) moet ie niet te lang blijven etteren, hij mag best een poosje naar de enge trol, kabouter of wat er ook achter die enge zandplek zit kijken, maar we gaan niet omdraaien en naar huis, en als ik zeg dat het goed is vertrouwt hij me genoeg om erlangs te gaan. waarom ik absoluut niet wil dat hij zich een keertje omdraait of neit meer reageert als ik wil stoppen: ik rijd altijd tussen het verkeer dus hij moet volledig naar mij luisteren. dat weet ie echter al van jongs af aan dus meestal gedraagt hij zich voorbeeldig tijdens het rijden. hji vind trouwens zelden iets ├ęcht' eng.

met de omgang:
tijdens het poetsen is slaan en bijten uit den boze, moet ie eens proberen en hij zal er heel erg veel spijt van krijgen. zielig?"nee, waarom, hoe denk je dat de leider van de kudde reageert als een ruin hem gaat vervelen.

het is heus niet zo dat ik m'n zweep op hem kapotsla, maar hij krijgt wel een haal van me (nooit op zijn hoofd, meestal hals of kont, wat binnenhandbereik is)

ook hangen wil ik niet zien. hij kent immers de regels, hij weet dat dat niet mag.

pfff, wat een lang (eigenlijk niet zo boeiend) verhaal,
maar ik ben dus benieuwd waar jullie grenzen met rijden en omgang liggen, wat mag wel, wat mag niet, en hoe straffen jullie eigenlijk?

en wat vinden jullie van slaan? hoor van steeds meer kinderen dat ze het zielig vinden hun paard een tik met de zweep te geven.

als je kind iets doet wat absoluut NIET mag (en hij weet dat) krijgt hij toch ook een tik op z'n billen (dat kreeg ik in elk geval wel) en dat vind ik ook niet zielig,en zal het de volgende keer niet weer doen.


zucht... moet m'n topics echt eens gaan inkorten.
X shannon

http://www.paardenrecreatie.nl
alles voor de recreatieruiter
je kunt nu ook artikelen aanvragen!


Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 18:02

Ik ben het met jou eens.

Par mag van mij best een eigen willetje hebben, vind ik juist wel fijn, maar als het er op aankomt moet ze gewoon luisteren.

Idd de voorbeelden die je noemt, in het verkeer of andere situaties die gevaarlijk kunnen zijn, in dat soort gevallen wil ik dat ze gewoon aanneemt dat ik het het beste weet Tong uitsteken Haha!

Bijten, slaan en door me heen lopen is verboden, krijgt ze ook gewoon een tik voor, schrapen, been wegtrekken etc. vind ik een stemhulp wel genoeg, mag ook niet maar zijn geen dingen waar ikzelf "gevaar" bij kan lopen.

Tijdens het rijden heeft zij zelf al snel genoeg door wanneer ze mag doen wat ze wilt, als we lekker aan het hobbelen zijn kan het me niet schelne dat ze de hoeken afsnijdt.
Pak ik de teugels op en wil aan het werk moet ze er wel gewoon doorheen, en dan verschil merkt ze gelukkig wel.

En een lolletje kan ik ook wel hebben, me omver duwen met haar hoofd en dan vrolijk kijkend naar me toe komen lopen straf ik niet Haha!
Moeilijk uit te leggen toch wel.....ken haar ondertussen aardig goed dus weet voor mezelf wat wel en niet door de beugel kan Knipoog

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

luuntje

Berichten: 7862
Geregistreerd: 18-08-04
Woonplaats: Nieuw-Vennep

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 18:07

Ben het met je eens dat er regels moeten zijn. Als mijn paard bijt (heeft ze 2x gedaan) krijgt ze een tik op haar neus, ik bijt haar ook niet.

Een zweep gebruik ik niet. Ik merk aan mijn merrie dat ze hier erg bang van is. Waarschijnlijk in het verleden iets teveel klappen gehad.

Maar als jij aan het rijden ben en je paard luistert niet naar je hulpen mag je best een korte tik met je zweep geven, om je hulpen duidelijk te maken. Zomaar slaan is nooit goed. Maar het moet niet zo zijn dat het paard de baas is over jou.

gentille
Berichten: 1466
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: veendam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-04 18:14

er is echt niets mis met het hebben van een eigen wil, hou van paarden met karakter.

zo staat er een pony op de manege, schat van een beest, doet geen vlieg kwaad en de beste manegepony die je je kan voorstellen(voor beginners)

maaruh... zou ze nog leven? ze reageert bijna op niets meer, is nooit vervelend maar ook nooit vrolijk of speels ofzo, meer een soort machine.

nee, geef me dan maar een paard wat af en toe klierig is.
shannon

http://www.paardenrecreatie.nl
alles voor de recreatieruiter
je kunt nu ook artikelen aanvragen!

Kiim

Berichten: 3710
Geregistreerd: 20-01-04
Woonplaats: Schijndel

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 18:18

Heb t helemaal gelezen, pff wat een verhaal Haha!
Ik vind dat je helemaal gelijk hebt zoals jij doe ik het ook.
Moet ook wel anders werkt het helemaal niet, lopen de paarden zo over me heen.

Verander wat je niet accepteren kan,
Maar accepteer wat je niet veranderen kan.

[ITP] Strandshoot door SSDesign

Zilly
Berichten: 3037
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: ZTM

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 18:26

Ik vind zeker dat er een bepaalde mate van discipline moet zijn in de omgang van ruiter en paard.

Wat is ABSOLUUT niet toesta is, bedelen om eten, dit zal je een paard nooit volledig afleren maarja ik doe mijn best. Schrapen met de benen mag van mij ook niet, schuren met dr hoofd tegen mij aan mag ook niet en natuurlijk de 'normale' dingen zoals bijten of trappen
Hoe ik dit afstraf Haha! ? Quibus is nogal gevoelig, mijn stem is al genoeg voor haar, ik ga haar niet helemaal inelkaar rammen als ze iets doet wat ik niet accepteer Schijnheilig . Als ik even 'boos' haar naam zeg is dat meestal al genoeg, reageert ze niet op mijn stem dan kan ze een tikje verwachten, maar meestal weet ze het dan al.

Antoinette

Berichten: 9552
Geregistreerd: 31-08-02
Woonplaats: Amsterdam

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-08-04 18:52

Ik maak paarden al heel snel en goed duidelijk wat ik wel en niet wil hebben. Er zijn dingen waar ik me niet zo druk om kan maken en er zijn dingen die ik absoluut niet wil hebben.

Een Magic bijvoorbeeld weet precies wat ik wel en niet wil hebben en ik heb ook nog zelden problemen met haar.

Ik ben niet iemand die een paard iedere seconde domineert, maar het paard moet respect voor mij hebben (daarmee bedoel ik; niet door mij heen lopen enz), maar niet bang van mij zijn.

gentille
Berichten: 1466
Geregistreerd: 23-05-04
Woonplaats: veendam

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 18-08-04 18:56

laatst was er een topic op een ander paardenforum waarin een heel vervelend pennymeisje zei dat iedereen aan NH MOEST doen omdat je anders je paard niet begreep enzo.

ik doe dus niet aan NH, maar m'n paard heeft wel respekt voor me (vertrouwen, maar ik blijf de baas) NH vind ik een goede bezigheid (heb er geen geduld voor) maar ook zonder dat je je daarmee bezig houd kan je je paard prima begrijpen (vind ik) was trouwens ook een vaag topic hoor, maar goed.
X shannon

http://www.paardenrecreatie.nl
alles voor de recreatieruiter
je kunt nu ook artikelen aanvragen!

capopjekop

Berichten: 24193
Geregistreerd: 30-11-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 14:28

als ik in de buurt ben, moeten ze gewoon luisteren. ik pik het niet als ze buiten of schoppen en dat weten ze. maar als amber tijdens het poetsen lekker wat hooi uit de hooiberg staat te pakken, heb ik daar echt geen probleem mee.

met rijden hebben ze ook hewoon te luisteren. ik vind het geen prettig idee als ik denk dat ze hun zin maar doen. maar als ik lekker aan het uitstappen ben, mag amber rustig ff aan haar been krabbelen.

ik rijd nu sinds kort western en ik vind het prettig dat ik amber met kleine hulpen toch kan laten doen wat ik wil, zij zelf vind het volgens mij ook wel leuk, dus het s niet zo dat ik een drilboor ben, maar ik eis wel gehoorzaamheid. daarvoor terug hebben ze wel een fijn huis en ik zou alles voor ze doen.

Kath_

Berichten: 1909
Geregistreerd: 29-06-02
Woonplaats: Lelystad

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 14:43

Ik ben het ook met de topic starter eens Lachen

Verder rij ik niet alleen buiten maar dus ook in de bak. En dan af en toe is er wel is een dagje dat ze gewoon geen zin heeft ze doet het wel, maar niet dat het er vanaf spat. Dan doe ik ook rustig aan of ga een rondje naar buiten ofso Lachen
En met buiten rijden mag ze zelf een beetje haar gang gaan. (ben laatst nog dwars door het bos gegaan Clown ) Dit mag in zoverre het kan in tot hoever ze luistert. Er rijdt nog iemand op Loe en bij diegene mag ze nooit hard buiten, en ze weet dat ze dat bij mij wel mag.. Als ik dan aangalopper wil ik eerst een rustig galopje, dramt ze blijven we het hele stuk in een handgalopje, luistert ze gewoon braaf mag ze even der benen strekken Lachen En zeg ik ho is het ook ho, niet nog 10 passen, en daar luistert ze prima naar Lachen En als ik gewoon rusitg aangeloppeer heeft de andere berijdster er ook geen last van

Suus van HC de Hoeve -> L1
Louisiana Lady -> L2
Mystique -> M2

Ecudes

Berichten: 5200
Geregistreerd: 17-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 23:01

Ow ik en mn paard hebben eigenlijk best simpele afspraken samen. (Of afspraken van mijn kant Tong uitsteken)

In elk geval bepaal ik met rijden de gang, het tempo en welke kant we opgaan.

In de omgang ben ik ook best lastig. Er wordt uiteraard niet geschopt of gebeten, netjes gewacht tot ik de voeremmer neerzet (geen gedram dus!). Maar ook als ze los staat wacht ze maar netjes op de plek waar ze staat (puur praktisch met opzadelen).

Ze weet t allemaal best en gelukkig heeft ze een makkelijk karakter en inmiddeld vertrouwd ze me ook echt. Daarom hebben we eigenlijk weinig aanvaringen meer samen.

Zeeuwtje68

Berichten: 5646
Geregistreerd: 12-08-04
Woonplaats: Holland

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 23:10

ik vind een zweep wel een beetje overdreven hoor als je er hard mee slaat. dat vind ik echt uit de boze met je stem kan je ook een hoop doen hoor en daarna altijd nog een uitbrander geven maar zweep nee. dan heb je kans dat je paard dalijk als de dood voor een zweep is en dat gaat toch te ver hoor. er zijn andere manieren om je paard te straffen!!!!!!!

Feetje

Berichten: 11126
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Het zonnige zuiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-08-04 23:44

Hij heeft 22 uur per dag de tijd om te doen wat hij zelf wil, in die 2 uurtjes dat ik met hem bezig ben zal ie luisteren ook *LOL*
Hij hoeft niet te staan als een standbeeld o.i.d. maar hij mag mij niet verpletteren/omlopen ofzo.
Schuren mag echt niet, en de voetjes blijven op de grond (geen geschraap dus).
Bijten en trappen wordt niet geaccepteerd (klap!).

Als hij los staat is het halt Lachen Van de plaats af = terug op de plaats + weer commando: Halt.

Onder het rijden bepaal ik het tempo, de gang en de richting, ohja, en de oefening (geen vage wijkacties op de middellijn als deze niet gevraagd worden Knipoog)

Correcties gebeuren onder het rijden d.m.v. hulpen, of een tikje met de zweep, meppen is niet nodig, alleen als ik levensmoe ben *LOL*
Aan de hand kan dit zijn d.m.v. een tik of een ruk aan het halstertouw o.i.d. ligt net aan de situatie.

Ik geloof dat dit het wel was Verward

Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht ;)

luna_cockie

Berichten: 2167
Geregistreerd: 18-06-02
Woonplaats: Djalamabad

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-08-04 07:33

Met omgang ben ik vrij makkelijk, zolang ze maar stil blijven staan, geen domme rondjes gaan draaien en niet gaan schrapen. Trappen en bijten hebben mijnes nog nooit gedaan, maar zodra ze dat doen kunnen ze wel een klap verwachten(een klap van niet doen, niet een ik-ga-je-in-elkaar-slaan-klap).

Met rijden bepaal ik waar we heen gaan en het tempo. Met buitenrijden mogen ze best wat kijkerig zijn, zolang ze maar niet spontaan de weg op springen of omkeren. Vaak is dan mijn stemhulp alvoldoende om ze gewoon door te laten lopen.

Ik heb 1 keer een paard een trap gegeven. Ik moest een pony uit het land halen(van ong 1.40m) en hij dacht dat hij de baas over mij was. Ik loop naast hem en opeens staat ie naast me te steigeren. Ik heb hem toen een trap gegeven, waar weet ik niet. Normaal gebruik ik(bij mijn eigen paarden) alleen me stemhulp, als ze daar neit op reageren een ''mep''(tikje..Knipoog).

HARDCORE
DE HARDE KERN
DE ONDERGROND


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Googlebot en 6 bezoekers