Herder met HD

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
balans
Berichten: 1589
Geregistreerd: 03-10-03
Woonplaats: Elburg

Herder met HD

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-04 14:15

Ik wou al heel lang een duitse herder. En voor mijn verjaardag dit jaar kreeg ik er eidelijk 1. Ik was zo blij dat ik er 1 kreeg, k was gewoon in de 7de hemel Haha! en ik ging ook met em na de puppiecursus en alles... en toen op een vrijdag ochtend liep die mank... en hij had een vreemde bobbel op zijn heup. als je voor em staat de link heup. En ik moest naar school toe... en in die tussentijd vond mijn moeder hem er niet goed uitzien en was na de dierenarts geweest... en die had gevoelt en dacht dat zijn heup uit de kom was. Toen ik uit school kwam belde mijn moeder en zei dat ik direct na huis moest komen en niet moest blijven hangen... want mijn hond had waarschijnlijk zijn heup uit de kom... dus ik snel naar huis en toen vertelde ze dat ze die ochtend bij de DA was geweest en dat we smiddags terug moesten komen om een rontgenfoto te laten maken. Dus die middag na de DA en toen werden er foto;s gemaakt. En die man zei dat er geen hoop meer voor em was .... en dat vond ik zo erg om te horen dat ik wegliep... en de DA had zijn heup er dan ook weer ingezet en we moesten die woensdag daarom terug komen.

Er was toen een andere DA die hem ook had inge ent en die maakte weer foto;s. Toen bleek dat die zijn heup weer uit de kom had. Maar die DA zag er nog wel hoop in. En die zei dat we na een orthopeet zouden moeten.... en die adviseerde ons na Emmeloord. Maar die mensen daar waren net op vakantie en zouden nog wel een paar weekjes wegbljven dus zijn we naar Ermelo gegaan. En die meneer daar had zelf ook altijd herders gehad en was helemaal gespecialiseerd in HD. Die vertelde ons mogelijkheden voor em. Een operatie dat de kop van het bot eraf wordt gezaagt en dat die dan wordt vast gemaakt met weefsel aan de kom en een operatie dat die een kunstheup krijgt. Maar hij heeft ook best slechte botten dus dat was niet echt een goed idee. Maar de operaties kunnen alleen als die uitgegroeid is. En als zijn andere heup het nog houdt word hij geopereerd. En nu loopt hij met zijn heup uit de kom rond. Hij krijgt ook medicijnen en we moeten over een paar weken terug komen voor controle. Ik ben er heel verdrietig om.. Huilen .. maar als hij pijn blijft houden...is er geen andere mogelijkeheid.... als de pijn blijft laat ik hem inslapen ... ik hoop echt niet dat dat gebeurt! Maar ik wil dat hij een kans krijgt! En gelukkig denkt mijn moeder er ook zo over. Want ik heb het geld niet voor een operatie. Hij krijgt nu ook speciaal voer.

Deze foto is gemaakt bij de puppiecursus. Ik mag er nog wel aan mee doen maar ik moet heel erg oppassen ...

Afbeelding[/img]


Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, YRT, JITP, VVDD

Berichten: 22007
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 15:13

sjees, dat is geen zon goed nieuws
ik zou als ik jouw was voorlopig niet aan de cursus meedoen,
kan het alleen maar erger maken,
geniet nog van je hond, vertroetel hem een beetje, en laat je ons weten hoe het verder gaat?

balans
Berichten: 1589
Geregistreerd: 03-10-03
Woonplaats: Elburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-04 15:23

Ja ik zal zeker zeggen hoe het afloopt. Ook als we daar weer heen moeten. Maar die orthopeet zei dat het wel goed was voor em om mee te lopen bij die cursus omdat zijn spieren sterker moeten worden. En daar vertrouw ik dan maar op.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 16:02

heel veel sterkte meid Ach gut
We hebben hier een Rhodesian Ridgeback van net 1 jaar oud, met hele erge HD en arthrose Verdrietig
ook kwamen we er bij haar achter tijden de puppycursus, helaas was het zo erg dat ze niet meer aan de cursus mee kon doen

we zijn toen op aanraden van een HD specialist gaan zwemmen met haar, bij een speciaal hondenzwembad
op die manier traint ze haar spieren zonder zich te belasten, en doordat er meer spieren bij haar heupen zitten(heupen zitten nog maar voor 1/5 met de kop in de kom) en blijft de kop beter in de kom zitten.

rechtuit lopen aan de riem, of naast de fiets is ook goed, alle rechte beweging is goed, maar als een gek achter een bal/stok aanrennen en dan vol op de rem gaan om de bal te pakken etc is allemaal niet goed, alleen gecontroleerde beweging is goed voor honden met HD
alleen dingen als zitten en op commando gaan liggen zijn minder goed(heeft onze hond ook veel moeite mee) dus die dingen zou ik niet doen bij de cursus.

onze hond speelt heel veel met onze andere en dat gaat vrij lomp, maar ja haar helemaal niet meer laten spelen vinden we ook sneu

heel veel sterkte ermee!

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Duhelo
Moderator HK, MWS, JHK, JH, YRT, JITP, VVDD

Berichten: 22007
Geregistreerd: 29-05-03
Woonplaats: west-vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-04 20:18

oh, op die manier, maar ik denk dan eerlijk gezegd dat je beter iedere dag 10 minuutjes gaat wandelen/lopen, dan dat je 1 keer / week een uur voluit gaat
maar goed, dat is mijn gedacht
wat ik me afvraag, kan die wel nog lopen met een heup uit de kom? Verward
doe wat je het beste lijkt, en het zal allemaal wel goed komen, de geneeskunde staat ver tegenwoordig...

balans
Berichten: 1589
Geregistreerd: 03-10-03
Woonplaats: Elburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-06-04 20:33

Ja hij kan wel lopen met zijn heup uit de kom. Maar wat erg ook van jouw hondje .... Renske20. Misschien is zwemmen ook wel wat voor mijn herdertje ... die specialist had er wel wat over gezegt over zwemmen. Helpt het goed ? Maar Quanto ( zo heet die ) mag niet spelen met onze andere hond. Afentoe gebeurt het wel maar dan heeft die de dagen erna ook heel veel last van zn heup. Dus wij proberen het zoveel mogelijk te verkomen.

Renske_

Berichten: 20552
Geregistreerd: 12-10-02
Woonplaats: het zonnige zuiden van NL

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-06-04 10:19

zwemmen helpt heel goed! dan maken ze de spieren bij de heupen sterker, zonder hun heup zelf te belasten, in t water wegen ze namelijk nix!
ons hondje heeft 2 slechte heupen, maar hij schiet niet helemaal uit de kom gelukkig, daarom mag ze nog wel spelen met de andere hond
als t nog veel slechter gaat, dan mag ze dat idd ook niet meer omdat al die gekke sprongen niet echt goed voor haar zijn.

*** Hilde van de Westfriezenhof *** bedankt voor alles meisje Des, Dee, Wis, Quinnie & Hillie ...zo oneerlijk... Rust zacht Y;(
Anne van de Slothoeve Ster Sport
:# Z2 startgerechtigd! :#

Qweeny

Berichten: 557
Geregistreerd: 24-04-04
Woonplaats: (leidschenveen) Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:30

Nou ik heb zo iets van als je dat beest kan redden met een operatie dan moet je dat ook bewerkstelligen kost wat kost het gaat tenslotte om een leven en dan vind ik ik heb er geen geld voor een zeer zwak argument sorry maar je hebt toch ouders als het dieren vrienden zijn helpen ze dat beest een normaal bestaan te creeren hard maar waar verder wens ik hem beterschap toe .ik vraag me ook af of hij geen gezondheidsverklaring heeft gehad alvoorens de koop .

_______.·:*´¨`*:·.YaLNiZKuRT.·:*´¨`*:·._________

balans
Berichten: 1589
Geregistreerd: 03-10-03
Woonplaats: Elburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-04 21:33

Volgens mij heb jij het niet goed gelezen. Er staat dat ik er zelf geen geld voor heb en dat ik blij ben dat mn moeder het betaald. Dus hij wordt wel geopereerd.

haflingertje

Berichten: 5356
Geregistreerd: 12-07-02
Woonplaats: Nuth

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:44

Onze hond heeft ook hd.
Wij hebben er niet voor gekozen om hem te laten opereren omdat de kans op herstel niet zo groot is en hij daarvan veel pijn heeft,
de tijd om te herstellen duurt lang.
Wij hebben ervoor gekozen om met onze hond te gaan trainen, elke dag een paar rondjes "draven"en dat zo opbouwen zodat de spieren de heupen gaan opvangen.
Kost veel tijd maar het is de moeite waard!
Dit is ondertussen 5 jaar geleden en onze hond loopt vrolijk rond en heeft nergens last van! OK dan!

Never give up on the things that make you smile!
If you act like you've only got fifteen minutes, it'll take all day. Act like you've got all day and it'll take fifteen minutes. ~ Monty Roberts

nielsforever
Berichten: 720
Geregistreerd: 16-06-04
Woonplaats: groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:45

oooo ik hoop echt dat het goed komt hoor.ik heb ook een herder en ik zou haar echt voor geen goud kunnen missen.ik las het voor aan mijn man en die vond het ook zo sneu.die is helemaal gek van onze layka.ik wens jullie veel beterschap en veel sterkte toe.en een dikke poot van layka.

Bart..we zullen je missen r.i.p

balans
Berichten: 1589
Geregistreerd: 03-10-03
Woonplaats: Elburg

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-07-04 21:47

Bij mijn hond zal dat niet veel helpen want als die een vreemde beweging maakt schiet zn heup al uit de kom. Dus opereren was de beste optie volgens die orthopeet.

Vigour

Berichten: 537
Geregistreerd: 28-06-04
Woonplaats: Oldenzaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 21:50

Wat een lieverd.. Ik heb 2 sint-bernards en 1 hollandsexmechelse herder en nog 2 cavalier king charles spaniels. echt leuke beesies Haha!

Sorro

Berichten: 1055
Geregistreerd: 19-04-04
Woonplaats: Blesdijke

Link naar dit bericht Geplaatst: 10-07-04 23:59

HD betekent niet einde hond.

Wij fokken zelf hobbymatig engelse setters.
Ooit hadden wij een pup van 4 maanden met vreselijke HD, zo erg dat we haar eigenlijk zouden inslapen, maar op de dag dat het zo ver zou zijn was de pijn weg.
Kay had eigenlijk helemaal geen heupen, maar met gezonde voeding en veel beweging is ze wel de oudste hond geworden tot nu toe.
15 is ze geworden, zonder ooit nog pijn te hebben.

Onze dierenarts heeft zelfs gevraagt om de foto`s te mogen hebben zodat hij mensen de foto`s kon laten zien, en vertellen dat die hond daarmee 15 was geworden en een heerlijk leven had gehad.

Beweging en gezonde voeding zijn sleutel woorden voor een hond met HD.

Sosha

Berichten: 2122
Geregistreerd: 31-03-04
Woonplaats: De Betuwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 00:38

Ooowww, wat naar voor je, HD kan echt heel akelig zijn. Maar het is zeker niet voor alle honden het einde, de pijn is ook per dier heel verschillend.

Vroeger ook een hondje gehad (kruising x kruising x herder ozi), bleek op jonge leeftijd zo ernstig HD te hebben dat het de DA verwonderde dat ze nog kon lopen, zo slecht waren de foto's.

Op 14 jarige leeftijd hebben wij haar in moeten laten slapen omdat haar nieren het begeven hadden. Haar heupen heeft ze nooit echt last van gehad. Dit was een over-actief hondje dat enorm veel beweging kreeg (o.a. ook aan de fiets). Ze speelde ook met iedere hond en had daar nooit problemen mee. We moesten haar van de DA wel "super-slank" houden, dan zouden haar heupen er minder onder lijden.

Ik weet dat dit niet voor ieder HD geval is weggelegd, dit was wel een wat kleinere hond dan een herder, dat schijnt uit te maken. Ik hoop in ieder geval dat jouw hond ook op een of andere manier geholpen kan worden.

Zal ik het dan maar eerlijk zeggen?
Het is allemaal mijn schuld :o

Bravura
Berichten: 5064
Geregistreerd: 19-01-04
Woonplaats: Ergens op de Veluwe

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 10:33

Ik heb je een PB gestuurd! Kijk even!

Youko

Berichten: 2992
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Hong Kong

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 20:38

Ik heb ook een Duitse herder, en had ook problemen gehad met zijn heup. Het eerste jaar was echt een ramp, we wren bijna wel wekelijks te vinden bij de dierenarts...Gelukkig heeft hij geen last meer van gehad, omdat we het heel rustig hadden aangedaan met onze hond. Geen stok-en bal spelletjes, en voorzichtig voeren (hij mocht niet te zwaar worden), zwemmen en fietsen met mijn hond.

HD is trouwens NIET altijd het einde voor een hond, ik heb een documentaire gezien over een hond met zeer ernstige HD en diie kreeg een kunstheup en kon weer pijnloos en gelukkig door het leven. Niet dat dit het beste oplossing is, maar om even aan te tonen dat dierengeneeskunde best veel voor een dier kan doen tegenwoordig Knipoog

Galactica Wadim X Gemini

GeJe

Berichten: 2493
Geregistreerd: 12-06-04
Woonplaats: Emmen

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-04 21:57

Nu al bijna 2 jaar geleden bleek dat onze duitse herder ook HD had. De DA gaf heb niet veel tijd meer en om de pijn te verlichten kreeg hij van die gele " smarties" . Nu dus is het beest nog steeds erg vrolijk, loopt soms wat meer kreupel en dan eigenlijk weer niet.... Nu wel 3 pijnstillers per dag, maar hij doet alles nog met veel plezier.

Op het moment dat de pijnstillers niet meer afdoende zijn, of wanneer zijn energie en levenslust minder wordt, hebben we besloten te stoppen... Maar voorlopig is dat dus nog niet. Een kunstheup was geen optie. Deze DA is specialist op herdershondengebied. Hij zegt dat het gewicht van de hond (en dat is normaal) eigenlijk te zwaar is om succes te hebben. Altijd lastig om te oordelen en te beslissen over leven en laten leven.... Succes!

Ylana

Berichten: 7795
Geregistreerd: 09-07-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 13:33

Heel veel sterkte gewenst en ik hoop dat alles goed komt.
Ik zelf heb ook honden en ik hoop dat er met de mijne nooit zoiets ernstigs gebeurt!

Groetjes

Fokker van de Franse Hangoor in de kleuren Chinchilla, Konijngrijs en de Bont varianten!
www.fransehangorenoudenbosch.nl

pretty

Berichten: 3607
Geregistreerd: 12-06-03
Woonplaats: België,West-Vlaanderen

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 14:50

jullie zullen er misschien wel al van op de hoogte zijn,maar een groot deel van de HD-problemen kun je voorkomen door niet te kopen bij BROODFOKKERS,dit zijn mensen,winkels die massas hondjes verkopen,van allerhande rassen samen,ze zitten vaak in bakken,zijn vaak ziek,en de mensen kijken niet waarmee ze fokken,waardoor inteelt gebeurt en erfelijke ziektes,zoals HD bovenkomen.
koop dus bij een goede fokker,het kost mss iets meer,maar je betaald geen dure DA kosten of operaties achteraf!
goede fokkers röntgen hun honden,en fokken alleen met de beste dieren,je kunt het zo goed vergelijken met de paardenfokkerij soms..
veel sterkte,kvind het super trouwens dat je hondje een kans krijgt en dus een operatie!! mijn hond is een kruising herder,komt uit het asiel,ook zij KAN uiteraard HD hebben,laten we hopen van niet!

Ella op 307 dagen bevallen van Casanova's Aïsha
Vera op 333 dagen bevallen van Casanova's Vigo
Nikita op 340 dagen bevallen van Casanova's Scooter
Lisa op 328 dagen bevallen van Casanova's Vinny
Karin op 306 dagen bevallen(placentaloslating)..Rust zacht mooi kereltje.

juval

Berichten: 8754
Geregistreerd: 05-04-03
Woonplaats: Culemborg

Link naar dit bericht Geplaatst: 12-07-04 15:52

Ik ben het wel met Pretty eens. Als je je hond bij een goede fokker via een rasvereniging koopt is de kans op een goede gezonde hond nou eenmaal veel groter. Het geeft natuurlijk geen 100% garantie, maar de honden die door deze fokkers gebruikt worden zijn in ieder geval goed gezond en HD-negatief.
Ik hoop dat je hond ge-opereerd kan worden, en dat het dan weer goed komt. Als je wil weet ik nog wel een heel goede dierenarts voor je voor een evt. second opinion ofzo.
Veel sterkte!

SheMellon

Berichten: 2948
Geregistreerd: 06-07-01
Woonplaats: monster

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 11:31

Lees mijn topic eens over HD. Misschien heb je er wat aan.
[AM] HD, zou vita. C ertegen helpen ?

Mijn herder krijgt sinds een week dat dieet en hoe bizar ook..het werkt Scheve mond
Ze kan weer gewoon spelen en gek doen. maar we doen uiteraard wel voorzichtig.

Sterkte !

Je moet de mening van een meerderheid niet verwarren met de waarheid.

Odin

Berichten: 2503
Geregistreerd: 26-04-03
Woonplaats: Haarlemmermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 16:52

Hoe oud is je herderpup precies?
En waar heb je hem gekocht? Als je hem bij een goede fokker hebt gekocht, heb je als het goed is een koopcontract getekend, waar in staat dat je bepaalde rechten hebt als je hond op zeer jonge leeftijd al hd blijkt te hebben (meestal is het tot 1 jaar in ieder geval "garantie").
Ik zou zelf zeker eerst de fokker op de hoogte stellen (die plicht heb je volgens het koopcontract als koper ook) en overleggen wat te doen. Als het goed is zal je fokker (een deel van) de kosten die jullie moeten maken vergoeden, of het aankoopbedrag terugbetalen.
Ik fok Laekense Herders, maar alleen met hd-vrije ouderdieren, volgens alle eisen van de rasvereniging en dus niet "zomaar". Dit soort honden met stamboom kosten wat meer dan een op de bonnefooi gefokte hond, maar goedkoop is ook in dit soort gevallen bijna altijd duurkoop!

Heb je je hond bij zomaar iemand gekocht die eens een nestje ging fokken, zonder de ouderdieren op hd en andere erfelijke gebreken te onderzoeken, sta je veel minder sterk en heb je die garanties hoogstwaarschijnlijk niet. Toch zou ik contact opnemen met de fokker, je weet nooit of er nog een vergoeding van (een deel van) de kosten uit te slepen is.

De Duitse Herdershond is een behoorlijk hd-gevoelige hond en het is dus juist bij dit ras enorm belangrijk dat je een pup koopt van ouders waarvan bekend is dat ze hd-vrij zijn. Het risico bij je eigen pup op hd is dan zo minimaal mogelijk.

Dit alles neemt niet weg dat ik het sneu voor de hond en jou vindt dat hij nu al zo ernstig hd heeft. Heel veel sterkte en hou ons op de hoogte.

27-10-13: Weer eens wat rijfoto's: http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=198&t=1748038
Romanov (Rubin Royal x Ramino x Weltmeister [OLD]): M2 + 6 dressuur

Kanzi

Berichten: 2043
Geregistreerd: 29-06-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 17:05

Mijn herder van 14 heeft ook HD.
Ze moet zoveel mogelijk rechtlijnige beweging hebben (lopen, rennen, zwemmen etc) en mag dus niet achter stokken aan rennen of ruige spelletjes met andere honden doen. Hierdoor bouw je spiermassa op zonder de heupen te veel te belasten. Met hele sterke achterhandspieren hebben ze minder pijn en minder moeite met lopen.
Vanwege haar leeftijd kan ze niet meer zulke lange einden lopen, en krijgt ze van mij ook pijnstillers . Geen paracetamol geven hoor!!! Daar kunnen honden niet tegen. Ik haal bij de dierenatrs rymadyl, werkt erg goed.

Gast4534
Berichten: 1311
Geregistreerd: 04-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-07-04 17:38

Ik heb zelf HD Lachen beetje off-topic reactie misschien, maar ok

Dag All star...