Is dit haalbaar?

Moderators: Murosch, A_nouk

 
 
Supertje

Berichten: 6547
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Is dit haalbaar?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-04 00:00

Een vriend van mij heeft een gehandicapt zusje van nu 13 jaar oud. Ze is niet zwaargehandicapt, kan vrijwel alles zelf, geestelijk geestelijk zit ze nu op een leeftijd van 9-10 jaar en dit zal naar verwachting niet veel meer worden. Lichamelijk is ze ook gehandicapt, kan zelf alleen lopen met een soort van rollator, fietsen e.d. kan ze ook zelfstandig (wel met zijwielen). Ze heeft vergroeiingen aan de benen, en ze heeft een vrij slecht evenwicht.
Ze rijdt nu in een manegeles voor gehandicapten, en daarmee komt ze aardig uit de voeten. Van de zomer zou ze ook op Jordy gaan rijden.

Nu willen haar ouders graag een pony voor haar kopen, ze hebben een loonbedrijf, gigantisch veel land, ook naast huis, dus de mogelijkheden zijn er. Ook hebben ze genoeg familie en een heleboel vrienden met een flinke paardenkennis, zelf hebben ze wel wat ervaring met paarden, maar niet heel veel, voornamelijk van familie en hun omgeving dus.
Meisje is al heel lang helemaal gek van paarden, en daar komt ook nog eens bij dat we hier in een behoorlijk afgelegen gebied zitten, meisje heeft dus niet zoveel te doen, weinig vriendinnetjes (1 buurmeisje), etc.
Probleem is, is het mogelijk een pony te vinden die braaf genoeg voor haar is? Het zal dus echt een doodsbrave pony moeten zijn, bij een zijsprong of flinke onverwachte beweging ligt ze ernaast. Nu weten ze ook wel dat dat altijd wel een keer kan gebeuren, en ze is niet van suiker, maar dan nog. De pony zal voornamelijk als wandelpony, dus aan de hand, met haar erop gebruikt worden, en er zal een bak aangelegd worden waar ze zelfstandig in kan rijden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik nooit een pony ben tegengekomen die zo braaf is.....

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.


ArwenLune

Berichten: 6667
Geregistreerd: 04-06-03
Woonplaats: Wageningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 00:03

Een pony waar ze onder toezicht wat mee kan doen, ja.
Een pony waar ze alleen, zonder toezicht, wat mee kan doen - nee. Dat lijkt me gewoon heel gevaarlijk. Kinderen horen onder toezicht bezig te zijn met paarden, en dit meisje zal in dit soort dingen altijd onder de kinderen blijven vallen.

"They say the snow on the roof is too heavy; they say the ceiling will cave in. His brains are in terrible danger!"

Alet

Berichten: 5507
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 00:13

Nou ik ben niet zo enthousiast eerlijk gezegd... Ik werk zelf in de zorg, maar ik kijk niet eens zozeer naar dat aspect, meer naar de pony.
Wat zal die voor leventje krijgen? Nooit een heerlijke bosrit met uitgestrekte galopjes, of een sprongetje wagen... Nee stappen en misschien draven. Ik weet natuurlijk niet wat zij allemaal wel en niet kan, maar dit is toch mijn eerste reactie.
Ik vind die ouders wel heel tof trouwens, het is ook een leuk idee, maar voor de pony lijkt het me gewoon niet zo leuk... Of er zou al een bijrijder gezocht moeten worden die zorgt voor de nodige opleuking.
Ik denk wel dat er zulke brave pony's bestaan; vooral als er weinig van ze gevraagd wordt en het meisje in een afgeschermde omgeving, de bak, rijdt. Ik denk dan aan een wat oudere pony, rustig ras. Voor het meisje lijkt het me ook een mooie vorm van dagbesteding en lichaamsbeweging.
Maar zoals ik al zei, ik loop er niet echt warm voor.

Faber quisque fortunae suae

Sterre

Berichten: 15179
Geregistreerd: 23-08-01
Woonplaats: Mittelfranken - Bayern - Duitsland

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 00:14

Ik zou eens op de manege informeren waar ze nu ook rijdt Lachen !
Ze hebben daar ervaring met gehandicapten én met paarden/pony´s die geschikt zijn om therapie-lessen te draaien.
Is het de bedoeling dat het meisje hier helemaal "alleen" op gaat rijden, of zal er altijd iemand bij zijn, die met haar mee loopt ofzo ?
Onze Balou was bijv. een pony, waar ik een gehandicapte (die soms ongecontroleerd in de bewegingen kunnen zijn) zonder bedenken op zou kunnen zetten, ook als er niemand naast liep.
Mijn vriendin is nu bijna klaar met de opleiding voor therapeutisch rijden en moet nu zoveel uur therapie lessen geven. Ze doet dit met haar KWPN merrie, die in principe niet is opgeleid, om dit werk te doen.
Toch is ze zo vreselijk braaf, dat ze zonder problemen de lessen met haar kan doen echter niet "los" ... Dat risico gaat ze gewoon niet aan Scheve mond !
Maar ik ben het wel met Arwen eens: ik zou haar ook laten rijden onder begeleiding !

*Alet, Supertje schreef dat de familie bij wordt gestaan, door mensen die wel verstand van paarden hebben Lachen !
Ik ga er dan ook maar van uit, dat er altijd wel iemand bereid is, om het dier "korrektuur" te rijden en hem/haar ook eens mee zal nemen op een fijne buitenrit.
Als ik het zo lees, wordt het geen pony die in een opwelling is aangeschaft, maar is er goed over nagedacht Lachen !

Benz († 18.12.09) & Bella († 4.01.10), ik mis julie nog steeds zo erg ;( ....
Welkom lieve Mila <3 !
Vakantie vieren op een echt kasteel in Beieren :) ?? http://www.schloss-moehren.nl/
"Als vandaag voorbij is ben je weer een dag verder"

Supertje

Berichten: 6547
Geregistreerd: 03-10-02
Woonplaats: Hoekse waard

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-03-04 00:24

Het is wel de bedoeling dat er altijd iemand bij is, die er eventueel buiten in ieder geval naast loopt, in de bak zal er altijd wel toezicht zijn, maar hoeft ze niet vastgehouden te worden.
Ze kan wel wat meer dan alleen stappen, maar inderdaad een flinke bosrit of een sprongetje zal er niet inzitten met haar. Ze hebben overigens aan mij gevraagd of ik de eventuele pony dan zou willen rijden 1 á 2 keer in de week, en dat zou ik met alle plezier doen. En hier in de buurt is het ook niet moelijk een bijrijdster te vinden.
Bovendien gaat die vriend van mij, haar broer dus (nu 22 jaar oud) ook leren rijden, is hij al mee bezig zelfs. Met een flinke D-pony zou hij ook uit de voeten kunnen. Bovendien is het een erg groot gezin, de oudste is 23, de jongste nu 3. Ze heeft ook nog een jonger zusje, dus ik denk niet dat dat het probleem zal zijn.
Jordy zet ik haar ook zo op, wel terwijl ik hem vast heb. Los zou ik bijna zeker weten dat er niets gebeurt (als de ruiter bijv. zijn evenwicht verliest stopt hij, zal nooit bokken), maar ik durf het gewoon niet aan.

Give a man a fish and he eats for a day. Teach him how to fish and you get rid of him all weekend.

Alet

Berichten: 5507
Geregistreerd: 05-08-03
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 00:28

Zo'n bijrijder maakt t voor mij al een heel ander verhaal... zolang het dier maar niet gezien wordt als ding zeg maar en alle aandacht naar het welzijn van het meisje gaat...
Maar als ik het zo lees wordt er wel degelijk goed over nagedacht!

Faber quisque fortunae suae

Gast3211

Berichten: 14167
Geregistreerd: 29-10-03
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 07:54

Misschien dat een ouder beestje dan beter is..deze zijn over het algemeen minder schrikachtig en doengraag rustig aan..Niet dat alle oude pony`s zo zijn hoor maar over het algemeen...
Veel succes!

Mocca

Berichten: 17972
Geregistreerd: 10-01-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 08:08

ik vind het wel een goed idee! je schreef al dat het meisje helemaal gek is van paarden dus aan aandacht zal het beestje niets tekort komen, en als er iemand is die het beestje eens zal laten 'uitrazen' (galopje e.d.) lijkt het me erg leuk! je moet denk ik wel kijken naar een erg betrouwbaar beestje, misschien al iets ouder, van een manege of iets dergelijks. manege paarden zijn het gewend dat ze in de beginnerslessen niet hoeven te galopperen en is er ook aan gewend dat niet iedereen even goed rijd! veel plezier met de pony!

When you dream there's a chance you'll find
             a little laughter, or happy ever after...

janna

Berichten: 4073
Geregistreerd: 08-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 08:18

Ach, als die pony elke dag naar buiten kan, kan hij toch zelf uitrazen? Daarvoor hoeft hij toch niet onder het zadel te zijn? Er zijn zo veel paarden die nooit onder het zadel uitrazen, en die zelfs niet in de wei komen, dus dat probleem zie ik niet. Denk dat deze pony het een stuk beter krijgt, dan de pony die bij een verwend kind staat, of de pony die bij een gefrustreerd ruitertje staat.
En zulke ponies zijn wel te vinden, dus ook dat kan geen probleem zijn.

Eline

Berichten: 73127
Geregistreerd: 07-10-03
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 08:23

Ik zit inderdaad ook te denken aan een wat oudere manegepony... geef je zo'n beestje ook nog eens een prachtige oude dag denk ik Lachen

Wuis

Berichten: 23978
Geregistreerd: 09-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 08:30

Misschien is een ouder beestje geschikt, die nog wel een paar keer per week een aantal rondjes kan stappen? Er zijn genoeg mensen die een oud paardje hebben die ze nergens kwijt kunnen. Als zo'n beestje nog een beetje te berijden is (voor een aantal keren een paar rondjes stappen in de week) lijkt me dat wel leuk voor haar.
Een oud, rustig beestje kan ze ook leuk poetsen enzo. Lachen

En zoals hieboven al gezegd is, het is ook nog een leuek oude dag voor de pony.

Yorghos

Berichten: 10942
Geregistreerd: 10-12-01
Woonplaats: Tilburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 08:43

Lijkt mij een plan waarover al goed is nagedacht. Ik denk dat het best een goed idee is.
Voor de aanschaf van de pony zou ik wel aanraden om dat via de gehandicaptenmanege te doen. Misschien hebben ze wel een manegepony te koop, of anders willen ze vast wel opzoek gaan.

* To Belg, or not to Belg *

Lyonesse

Berichten: 13091
Geregistreerd: 19-06-02
Woonplaats: Westerwolde

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 09:13

Ik denk zeker wel dat zulke ponys te vinden zijn. Ik vind het dan ook een super idee!
Ik denk niet dat die pony bij haar gebrek aan aandacht zal krijgen. Haha!
En als er altijd iemand bij is,kan ze prima zelfstandig in de bak kunnen rijden, en dan idd iemand erbij die de bosritten en rengalop voor zijn rekening neemt.

Sily

Berichten: 11491
Geregistreerd: 08-12-02
Woonplaats: Delft

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 09:34

Ik dnek daty die pony's zeker wel te vinden zijn, al is het maar een gepensioneert manegepaardje wat op die manier nog ene plezierig pensioen kan krijgen.

Is er ook nagedacht over een gezelschapsdiertje voor de pony?
Ze heeft dan land, beweging en aandacht genoeg maar ene vriendje erbij in de vorm van bv een shetlandertje zou natuurlijk ideaal zijn.

En heeft zij nog meer knuffelplezier Haha!

"Mag ik voor ik inslapen moet, mijn baasje nog 1 kusje geven?
Een soort laatste groet, echt, het duurt maar even!"

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 09:41

Zelf lijkt het me een goed idee om wat leukigheid voor het meisje in haarl even te brengen. Iets waar ze helemaal op kan gaan bouwen.

Voor het paardje zou het wel wat minder zijn omdat hij niet inderdaad zoals al eerder genoemd wordt de leukigheid niet meer wordt gedaan. Daarom zou ik inderdaad ook iemand adviseren die het paardje zo af en toe is meeneemt op een rit.

Ik zou gwoon proberen te kijken voor een lief wat ouder fjordje of een soortgelijk ras die al ervaring heeft op dit gebied.

gr

Kristie

Berichten: 15027
Geregistreerd: 30-10-03
Woonplaats: Al pendelend tussen hier en daar...

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 10:28

nou dan is er toch eigenlijk geen probleem, als ze een goede pony vinden? ik bedoel jij {of iemand anders} rijdt er 2x per week op door het bos en zo.
dus als er een geschikte pony wordt gevonden gewoon doen!!

'Wil je me alsjeblieft vertellen welke kant ik op moet vanaf hier?'
'Dat ligt er aan waar jij naar toe moet,' zei de kat.
'Dat kan mij niets schelen,' zei Alice.
'Dan doet het er niet toe welke kant je opgaat' zei de kat.

KozieZ

Berichten: 7741
Geregistreerd: 11-02-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 12:27

Zou ik ook gewoon doen. Heerlijk toch voor dat meisje dat ze dan iets van zichzelf heeft wat ze nog kan ook. Geweldig voor haar zelfvertrouwen en het houdt haar actief...

Iemand vinden die er regelmatig op gaat om wat meer mee te doen, lijkt me ook niet zo moeilijk. Helemaal als ze zelf al zo'n groot gezin hebben...


IngridHar

Berichten: 1732
Geregistreerd: 04-03-03
Woonplaats: Geesteren

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 13:06

Een fjorde misschien? als je die sober houd in het voer zijn ze erg braaf. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Of iid een pony van de manege

21-5-2010 Luc geboren!

Tanya

Berichten: 7616
Geregistreerd: 28-12-01
Woonplaats: Leidschendam

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 13:29

Je hebt pony's, die ook op zulke maneges meerijden, die zijn dus behoorlijk wat gewend. Misschien zo'n pony?
Ik zou het wel doen, als ze echt gek is van paarden is dat geweldig voor haar!

Vonnie84

Berichten: 6591
Geregistreerd: 16-03-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 13:34

tinkiebel schreef:
Een fjorde misschien? als je die sober houd in het voer zijn ze erg braaf. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Of iid een pony van de manege


Zat ik ook al te denken. Op de manege voor gehandicapten waar ik stage heb gelopen hadden ze allemaal haflingers. Die zijn ook zo lekker nuchter. En op manege zonder drempels hebben ze geloof ik tinkers als ik me niet vergis.

Ethelate

Berichten: 19869
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 13:35

janna schreef:
Ach, als die pony elke dag naar buiten kan, kan hij toch zelf uitrazen? Daarvoor hoeft hij toch niet onder het zadel te zijn? Er zijn zo veel paarden die nooit onder het zadel uitrazen, en die zelfs niet in de wei komen, dus dat probleem zie ik niet. Denk dat deze pony het een stuk beter krijgt, dan de pony die bij een verwend kind staat, of de pony die bij een gefrustreerd ruitertje staat.
En zulke ponies zijn wel te vinden, dus ook dat kan geen probleem zijn.


idd.
De dochter van de stalhouder heeft 3 pony's waar ze kinderen les op geeft. Een B pony wordt gebruikt voor de "knuffellessen" Voor kinderen van 3-6 die een keer per week wat rondjes stappen, mogen poetsen en doen. Het idee hebben dat ze paardrijden Knipoog Haar dochtertje van 3 heeft er zelfs mee gesprongen!
Laatst heeft iemand van stal er op gereden en hem dus echt gereden en het heeft een maand geduurd voor dat dat ponietje weer rustigwas met die kindjes er op.
Een pony die alleen maar bedoeld is om rustig aan de hand rond te stappen kun je beter zich zelf uit laten razen in de wei, maar onder het zadel rustig houden. Want anders is het voor zo'n pony alleen maar verwarrend, bij de een moet hij meteen reageren op beenhulp, en bij de ander mag hij op ongecontroleerde bewegingen niet reageren Knipoog

Er zijn zat oudere pony's die er wel geschikt voor zijn.

Sommige ezels kunnen enkel over paarden praten

Rijo
Berichten: 2670
Geregistreerd: 19-12-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 13:36

Ethelate"]
[quote="janna schreef:
Ach, als die pony elke dag naar buiten kan, kan hij toch zelf uitrazen? Daarvoor hoeft hij toch niet onder het zadel te zijn? Er zijn zo veel paarden die nooit onder het zadel uitrazen, en die zelfs niet in de wei komen, dus dat probleem zie ik niet. Denk dat deze pony het een stuk beter krijgt, dan de pony die bij een verwend kind staat, of de pony die bij een gefrustreerd ruitertje staat.
En zulke ponies zijn wel te vinden, dus ook dat kan geen probleem zijn.


idd.
De dochter van de stalhouder heeft 3 pony's waar ze kinderen les op geeft. Een B pony wordt gebruikt voor de "knuffellessen" Voor kinderen van 3-6 die een keer per week wat rondjes stappen, mogen poetsen en doen. Het idee hebben dat ze paardrijden Knipoog Haar dochtertje van 3 heeft er zelfs mee gesprongen!
Laatst heeft iemand van stal er op gereden en hem dus echt gereden en het heeft een maand geduurd voor dat dat ponietje weer rustigwas met die kindjes er op.
Een pony die alleen maar bedoeld is om rustig aan de hand rond te stappen kun je beter zich zelf uit laten razen in de wei, maar onder het zadel rustig houden. Want anders is het voor zo'n pony alleen maar verwarrend, bij de een moet hij meteen reageren op beenhulp, en bij de ander mag hij op ongecontroleerde bewegingen niet reageren Knipoog

Er zijn zat oudere pony's die er wel geschikt voor zijn.
[/quote]

Daar ga ik eigenlijk helemaal in mee.

gr

duivelintje
Berichten: 510
Geregistreerd: 13-07-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 15:35

hartstikke leuk idee, ik ben er zeker voor dat mensen met een handicap de kans krijgen voor een eigen paard / pony (mits natuurlijk iemand met ervaring bij staat).
het is gewoon weg heel goed zoeken naar zo´n pony en daarbij niet op leeftijd letten. je kan net zo goed een superbrave 5 jarige hebben als een pittige 18 jarige. ik vind dan ook niet dat er speciaal naar een oudere pony gekeken moet worden.
via de manege zou je informatie op kunnen vragen waar geschikte paarden vandaan komen, maar mijn ervaring is toch dat dit heel verschillend is (ik heb 3 jaar lang gewerkt op een rijvereniging voor minder validen, zoals dat genoemd wordt). een paard verkopen doen ze zelden tot nooit op zo´n manege. ze zijn veel te blij dat ze zelf een geschikt paard hebben. mochten ze dan toch zo´n paard weg doen, dan is het 9 van de 10 x niet geschikt.
verder is het idd heel verstandig om de pony wel regelmatig bij te rijden zodat het niet afgestompt raakt.
over het uitrazen maak ik me ook geen zorgen, wat doet een pony / paard nou liever. galoperen met een ruiter op zijn rug, of lekker vrij door het land crossen in eigen tempo.

btw, niet alle paarden en pony´s zijn braaf op zo´n manege. zitten er zat tussen die ook aardig eigenwijs kunnen zijn en pittig. heb ik ervaring zat mee toen ik daar werkte. het verschil? ze lijken het te weten wie en wat erop zit, bij een invalide ruiter zijn ze superbraaf zonder een stap verkeerd te doen, maar owee als er een ruiter opzit die meer vraagt. dan komt de trucendoos te voorschijn.

wat ik wel een goede tip vind is om wel voor gezelschap voor de pony te zorgen.

ik hoop dat ze iets leuks kunnen vinden.

xx_Irisje

Berichten: 10812
Geregistreerd: 08-12-03
Woonplaats: Amersfoort

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 15:39

misshcien is t een idee op een birjijster te nemen.. zodat die pony ook aan zn trekken komt.. en dan blijft ie langer vraaf ook.

Dimens Odetta Elite Sport (v. Jazz x keur v. Ivanhoe) ZZZ+1
Fergievrouwe, Elite Sport(v. Bordeaux x Ster, Pref, Pres v. Ferro) Z2+1
Fiesta, Prok (v. Zhivago x Elite v. Chico's Boy)


Lievemeid
Berichten: 9097
Geregistreerd: 09-05-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-03-04 16:53

Ik denk dat die pony wel aan zn trekken komt als ze echt zoveel wei hebben...(met evt een weigenoot erbij om te spelen).
Een niet meer zo heel jong paardje wat niet te hoog in het bloed staat lijkt me ideaal voor zo'n meisje, ik denk zeker dat het haalbaar is! (als ik al zie wat voor best zwaar gehandicapten kinderen op de gehandicapten manege hier in de buurt rijden... Lachen )


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: abbij, chanicha, immii_clarr, Mette, mino1, Nini1992, Pastelle, rosecooky, Selina en 21 bezoekers