Bokt.nl • Pony's van Robert Scott
Pagina 1 van de 1

Pony's van Robert Scott

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-12-22 13:03
door ElfBeau_067
Hallo bokkertjes,

Vandaag vertelde mijn meester iets over pony's. De pony's van Robert Scott. Toen zei hij dat de zuidpool werd ontdekt. En dat ze het eerst husky's probeerden. Maar die gingen dood doordat ze ze opaten. Toen pakten ze pony's, die vroren ook dood. En dat kwam omdat ze gingen zweten. Het zweet bleef vastplakken aan hun lijf en het was dus superkoud en dat zweet werd ook koud. Het werd zo koud dat de pony's dood vroren. Behalve 2 want die waren gered. Ik weet trouwens niet of dit helemaal klopt, dus zoek het eerst even op.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-12-22 13:15
door BillyJ
De ponies vroren niet perse dood door het zweten, eerder door een combinatie van verschillende factoren. Door oververmoeidheid bvb, de ponies zakten door de sneeuw/ijslagen heen met hun smalle hoeven en hadden dus veel moeite om zich te verplaatsen. Ze hadden ook problemen met voeren voor zowel de ponies als honden waardoor de dieren in deze extreme omstandigheden snel verzwakten. Ook krijgen ze te maken met felle sneeuwstormen. Omdat de honden sneller waren dan de ponies (afgekeken van zijn "concurrent" Roald Amundsen) zijn er uiteindelijk enkele zwakkere ponies opgeofferd als hondenvoer, zodat op zen minst deze het zouden overleven. Sommige bezweken ook gewoon van uitputting. Sommige zakten door het ijs .. Maar ook zijn sledehonden verzorgde Mr. Scott niet afdoende.
Roald Amundsen had minder problemen, hij had alleen honden mee en voldoende voer en goed materiaal voor zowel hond als mens.