Bokt.nl • Bakregels
Pagina 1 van de 1

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 13:46
door Margreet
Weet je wat irritant is: Als mensen de bakregels niet kennen (of denken dat die niet voor hun gelden)! Fatsoenlijk rijden is er dan dus niet bij, kun je elkaar met z'n 2en in een bak van 20x60 nog in de weg rijden! Vreselijk irritant!
Zo moeilijk is het toch niet?

*mensen die les hebben voorrang op iedereen, altijd

*zijgangen hebben voorrang

*stappen op de binnenhoefslag!!!

*draf heeft voorrang op stap, galop heeft
voorrang op draf

*elkaar links-aan-links passeren, net als op de weg

en zo zijn er vast nog wel meer.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Margreet op 2001-09-26 17:05 ]</font>

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 13:50
door Marije
ja ik hou me ook altijd op die regels, maar er zijn idd veel mensen die dat niet doen Boos!

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 13:54
door Anneke
Heel irritant ja, hiervoor stond ik op een pensionstalling en daar gingen ze rustig met zn drieen naast elkaar stappen, terwijl jij dan nog aan t rijden bent! Frusty

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 13:58
door UrbanL
hihi maar je eraan houden is moeilijk hoor Frusty .grrrrr
Een voordeel als je bij mijn paard je niet aan de regels houdt mept hij errg handig voor DOMME mensen.

Trouwens Landelijk zijn er ook eenhoop die de regels niet kennen hoor vooral de dressuurruiters Misselijk.

Weet waar ik ook zo´n hekel heb als ze op de drukste dag van de week (dinsdag) manegeklanten laten vrijrijden in de bak tussen de pensionruiters Frusty . Zij kennen de regels niet en na 5x snappen ze het nog niet Boos!.
Vaak staan er dan ook nog mensen les te geven en dan is het helemaal een puinhoop Haha! .

Of als je springles hebt en ze rijden iedere keer achter je hindernis langs. De volgende die dat doet overleefd dat niet meer Haha!.

Oke het winterseizoen begint weer en iedereen is bang om het nat en koud te krijgen dus de ellende in de binnenbak begint weer. Ik ga dus lekker naar buiten of rij een uurtje later.
Ach en anders Leys is errug makkelijk in voetjes optillen Schijnheilig .

Zo dat lucht op Party!! .

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 14:00
door Lisette
Vooral dat lesklanten voorrang hebben wordt nogal eens vergeten. Het lijkt soms dat als ik les heb sommigen me express in de weg rijden. Laatst was ik aan het wijken (zijgangen hebben sowieso voorrang), gaat er zo'n druif recht in mijn weg staan. Ik heb ze maar even gewaarschuwd dat ik dwars door haar heen rij Extreme duivel , had wel effect ze was zo weg. Hihihi

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 14:02
door Naz
Ik heb een paar jaar geleden onwijs ruzie gehad met een westernruiter over bakregels. Die hebben blijkbaar andere regels en hij vertikte het om rekening te houden met de anderen.
Op zich zijn die regels erg goed, maar te weinig mensen kennen ze. Ik ksn me er ENORM aan ergeren als mensen constant op de hoefslag stappen Frusty

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 14:18
door Anoniem
Bij ons op de manege hangen de bakregels aan de deur. Ook al houdt niet iedereen zich er aan, je kan ze er dan wel meteen op wijzen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 15:07
door Marja
Is inderdaad wel een goed idee om de bakregels eens in het clubblad te zetten.

- Niet halthouden op de hoefslag
- Deur vrij zeggen (en ook kijken of de deur vrij is Haha! ) bij het binnenkomen en verlaten van de rijbaan

zijn er nog twee.

Ik heb trouwens nooit problemen met Debbie, de enige cowboy (sorry westernruiter) van de vereniging.
Zij komt nooit op de hoefslag en kijkt altijd goed om zich heen.
In tegenstelling tot mij overigens, ik zit soms zo geconcentreerd naar beneden te kijken dat kopstaart en frontale botsingen weleens ternauwernood vermeden kunnen worden Haha!.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 15:23
door Cody
Wij hebben eigenlijk nooit problemen tijdens het rijden. Iedereen houdt gewoon rekening met elkaar, meestal zie je wel als iemand een bepaalde oefening doet waarvoor je even aan de kant moet gaan. We hebben dus niet echt speciale regels, alleen dat zijgangen voor gaan en dat je ALTIJD mag blijven stappen op de hoefslag.
Klinkt misschien raar maar onze instructrice vindt stap de basis van het hele rijden, als je in het begin bijvoorbeeld net je paard nageeflijk hebt en je moet aan de kant voor iemand die graag op de hoefslag wil draven is dat gewoon vervelend.
Dit passen we eigenlijk alleen toe in de les, omdat er ook wat mensen in onze les rijden die nog maar net begonnen zijn daarom passen wij ons aan in plaats van de mensen die alleen maar stappen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 15:29
door Spirit
Citaat:
Op 2001-09-26 14:46, schreef Margreet:

*mensen die les hebben voorrang op iedereen, altijdDaar hebben wij best een goede oplossing voor. Een stukje van de bak is afgezet (erg grote bak hebben we voor pensionklanten) waar er privelessen zijn. Daar mag je als er les is niet inkomen en dat word ook niet gedaan. Je mag in dat stukje wel rijden als er geen les is, maar je moet er meteen uit als er les komt.
Er is ook nog een bak, dat is een speciale bak voor lessen, daar mag je ook rijden als er geen lessen zijn. En we hebben een buitenbak waar nooit lesgegeven wordt, soms een priveles.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 16:01
door Toess
bij ons in de manege heeft links voorrang op alles, stap/draf/galop links heeft voorrang

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 16:02
door Anoniem
Citaat:
Op 2001-09-26 15:02, schreef Naz:
Ik heb een paar jaar geleden onwijs ruzie gehad met een westernruiter over bakregels. Die hebben blijkbaar andere regels


Wij hebben geen andere regels.
Ik Misselijk van dressuurruiters die me constant voor de voeten rijden, onder het motto "ja ik weet niet waar jullie allemaal heen gaan hoor", terwijl we gewoon voltes rijden (en die dus ook sluiten en weer openen) etc, net als dressuurruiters Frusty

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 16:05
door Margreet
Citaat:
Op 2001-09-26 14:56, schreef Malle Babbe:
en ik kom vaak door de war met wie nou op de hoelfslag moet en wie binnedoor Verward


Is heel makkelijk te onthouden: je moet elkaar de linkerhand kunnen geven (als je op een verschillende hand rijdt), net als op de weg, daar rij je ook zoveel mogelijk rechts.
Bij inhalen gaat in principe degene in de snelste gang buitenom, hoefslag vrijmaken dus.

Maar soms is het ook wel lastig, was vandaag aan het rijden terwijl de eigenaresse van de stal ook haar paard aan het trainen was, ze rijdt momenteel geloof ik Intermediaire met 'm (ook op Jumping Amsterdam enzo) en wat die allemaal voor ingewikkelde oefeningen doet! Dat is soms echt niet te volgen wat voor figuren die allemaal rijdt, iedere minuut van hand veranderen is ook niet meer bij te houden (we rijden in principe altijd zoveel mogelijk op dezelfde hand als je met meerderen in de bak bent).
Een snellere gang heeft voorrang ja, maar hoe zit dat met een galoppirouette? Op de plaats dus, Als ze die ineens voor je neus inzetten? Of passage? Is dat nou draven?
En dat beest van haar galoppeert zo verzameld dat ik 'm in draf makkelijk in kan halen met dat scheurijzer van mij, maakt het allemaal een stuk ingewikkelder!

Maar wat nog altijd het belangrijkste is, is gewoon een beetje rekening met elkaar houden. Je kunt van een jong paard nog geen volte van 10 meter verwachten omdat ze jou moeten ontwijken en het is ook niet zo netjes om pal voor iemands neus lang te rijden zodat die z'n paard op de rem moet sleuren omdat je toevallig voorrang hebt, dan wend je toch lekker 2 meter later af.

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 16:16
door Naz
Citaat:
Op 2001-09-26 17:02, schreef Sonja:
Citaat:
Op 2001-09-26 15:02, schreef Naz:
Ik heb een paar jaar geleden onwijs ruzie gehad met een westernruiter over bakregels. Die hebben blijkbaar andere regels


Wij hebben geen andere regels.
Ik Misselijk van dressuurruiters die me constant voor de voeten rijden, onder het motto "ja ik weet niet waar jullie allemaal heen gaan hoor", terwijl we gewoon voltes rijden (en die dus ook sluiten en weer openen) etc, net als dressuurruiters FrustyIk kreeg toen te horen dat ik in 'zijn cirkel' reed Verward . Prima, maar dan moet ie me wel ff uitleggen wat ie er mee bedoelt en niet zelf constant op de hoefslag gaan stappen. Ik vond die kerel sowieso altijd egoïstisch, maar dat terzijde.

Het was dus geen algemene opmerking tegen westernruiters hoor Sonja!! Lachen

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Naz op 2001-09-26 17:17 ]</font>

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-09-01 18:59
door Rhys
Die regel over de zijgangen wordt heé'l vaak vergeten.
Onwijs irritant, rijd je in een travers, komt er zo'n manegemuts recht op je af....... Gaaaap
Ik wil niet generaliseren ofzo, maar manegemeisjes rijden mij echt het vaakst voor de voeten.
En m'n broertje niet te vergeten, zet ons samen in een bak en het wordt ruzie, we rijden elkaar altijd in de weg.....