Mk1978 schreef:Tja... of het nou nodig was om het 10x te doen... maar moet eerlijk zeggen dat als mijn paard mij omver of opzij duwt, hij ook een duw of tik kan verwachten. Niet op het hoofd, maar ik zou toch echt wel een flinke tik op de schouders ofzo durven geven. Het laatste wat ik wil is omver gelopen worden door 500 kilo. Dus ik snap je smid ergens wel. Gaat om een stukje veiligheid.
Vraag is eerder: waarom staat ze niet stil? Heeft ze sowieso moeite met stil staan? Brengt de smid spanning over? Heeft ze slechte ervaringen met de smid? Ik zou daar een oplossing voor zoeken en niet naar de hoefsmid wijzen
tamary schreef:"Smidje pesten"noemde men dat vroeger ook wel, lekker leunen op smid die je been vast heeft ipv dat gewicht netjes over de andere 3 benen te verdelen. Toen was het vermoeidheid, nu is het meestal een opvoedingsprobleem (dus fout eigenaar). Rotgewoonte en gevaarlijk ook nog.
Polly schreef:Als jij zorgt dat het paard netjes kan stilstaan (imo valt dat onder de basisopvoeding) hoeft de Smid niet te corrigeren.
Bij mij was het altijd dat als de Smid bezig was was die de baas, ik bemoei me daar niet mee.
Anna79 schreef:Ik vind de manier waarop bepalend.
Is de smid zijn geduld kwijt en reageert hij zich af op je paard, vind ik dat heel kwalijk.
Is je paard echt dwars, dan is een corrigerende tik soms nodig, maar dat is wat anders dan een paard afrossen.
Mk1978 schreef:Rotgewoonte, fout eigenaar... ik vind het allemaal nogal aanvallend. Natuurlijk moet dat paard gewoon stil staan en staat de veiligheid voorop. Maar ik heb ook een paard gehad wat heel zenuwachtig werd van de ene smid, maar bij een andere smid helemaal niet vervelend bleek te zijn en als een engeltje z’n pedicure stond af te wachten.
Ben je er altijd bij als ze bekapt wordt? Dat kan haar misschien wat meer rust geven. In het uiterste geval kan je eens een andere smid proberen, eentje die wat rustiger is.
Maureen95 schreef:Maar als je paard dit dus alleen bij de hoefsmid doet, is het dan niet een goed idee om het een keer bij een andere hoefsmid te proberen? Mijn paard vond mannen eng. Toen ik haar een keer door een vrouwelijke hoefsmid heb laten bekappen was ze een stuk minder gespannen.
XxLMMxX schreef:Moeilijk inschatten omdat ik er niet bij ben geweest.
Ik kan mij voorstellen dat een smid weleens corrigeert, om het veilig voor zichzelf te houden. Gingen de bekappingen in het verleden wel goed? Dan kan je altijd nog eens met hem in gesprek om te kijken of er dingen zijn die jullie voortaan anders aan kunnen pakken. Bijv een plek opzoeken waar je paard rustiger staat. Als je gevoel echt niet goed is bij deze smid dan kan je natuurlijk altijd overstappen hè.
Ik ben het ermee eens als mensen zeggen dat een paard stil hoort te staan voor de hoefsmid. Want het werk is al zwaar genoeg! Maar ik heb wel ingezien het afgelopen jaar, dat niet stilstaan niet altijd hoeft te betekenen dat je paard een onopgevoede klier is.
Ik heb een hele onzekere merrie, die soms uit paniek gaat draaien. Haar dan een tik geven vergroot de stress alleen maar. En dat maakt het bekappen er niet makkelijker op. Paard was er echt wel opuit om haar best te doen, maar paniek nam gewoon afentoe de overhand.
Tegenwoordig staat ze netjes stil. Maar dat is alleen maar gelukt omdat wij een hele geduldige hoefsmid hebben!!! Ben ik hem ook dankbaar voor. Ik kan mij voorstellen dat het niet altijd fijn werken voor hem is geweest. Maar door de rust te bewaren was zei uiteindelijk prima bekapbaar. En natuurlijk ben ik ook zelf veel met haar aan de slag geweest.
Ik geloof ook dat er echt wel paarden zijn die flink klieren. Mijn andere merrie heeft gelukkig nooit problemen gehad. Tilde de hoeven al ongeveer op als ze de smid aan zag komen rijden. En mijn jonge paard kan ik nu gelukkig ook aan het rijtje brave paarden toevoegen. Maar wel omdat onze hoefsmid dus geen tik gaf..
Suzanne F. schreef:Dat is moeilijk om zo iets van te zeggen. In 9 vd 10 gevallen zijn de paarden gewoon niet goed opgevoed en is het terecht dat de hoefsmid het paard hierin corrigeert. Anders wordt het nog gevaarlijk ook.
In een zeldzaam geval (waarvan eigenlijk iedereen vindt dat zijn paard dit is) is het een gevoelig onzeker dier en dan is geduld belangrijk en het opbouwen van vertrouwen.
Meestal zijn hoefsmeden ervaren en kunnen ze zelf die inschatting ook goed maken.
Gebruikers op dit forum: LotusT, manic, Silly_Woman en 9 bezoekers