Bokt.nl • Onzeker in de omgang met paarden
Pagina 1 van de 1

Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 22:44
door D_M_L
Dag bokkers,

Hier een wat persoonlijker bericht, in de hoop op herkenning en tips. Ik werk nu al een aantal jaar met paarden -weliswaar nog lang geen profesional ;)- en leer veel. Echter, waar ik al die jaren al tegenaan loop, is het perfectionisme dat ik ervaar in de omgang met paarden. Buiten paarden om heb ik daar zo weinig last van! Ik wil het zo graag goed doen bij die lieve dieren, dat het me al snel onzeker maakt. Ik hoor ook zo vaak van mensen over hoe onze fouten paarden verkeerd kunnen beinvloeden. Denk alleen maar aan al de keren dat een paard pijn heeft en wij dat niet opmerken. Pijnlijk...

Nu ben ik altijd erg bang om het verkeerd te doen bij de paarden die ik verzorg en rijd. Ik wil hen echt niet verkeerd behandelen, of niet duidelijk naar hen zijn, of slecht rijden, of over hun grenzen gaan, enzovoorts...! Als ik dan terugkom van het rijden oid verval ik al snel in een negatieve flow waarin ik denk aan alles wat verkeerd ging bij het rijden. Ik vind het dan zó vervelend voor het paard, en wil het de volgende keer dan helemaal goed doen!

Gelukkig krijg ik tegenwoordig les, wat mij technisch al heel veel helpt! Het onzekere gevoel echter zit er nog. Zodra mijn instructrice er niet meer is, slaat dat toe.

Herkent iemand dut? Heeft iemand tips? Kan iemand mij meer vertellen over de werkelijke invloed die ik zodoende op mijn paard heb?

Wat mij bijvoorbeeld hielp: het besef dat een paard je onduidelijkheden niet als ‘fout’ ziet, maar simpelweg als ‘onduidelijk’. Dat het je niet snapt, betekent niet direct dat het paard dat op jou persoonlijk als ‘fout’ betrekt.

Ik hoop op fijne reacties! Bedankt!

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 22:55
door xChanelx
Paarden leven in het nu en zijn ontzettend vergevingsgezind. Dat je bewust bezig bent met de mogelijke invloed van jouzelf op een paard geeft je al tien punten voorsprong.

Probeer "fouten" te zien als een miscommunicatie. Je begrijpt elkaar even niet, dus probeert dit nogmaals of op een andere manier duidelijk te maken. Lukt dit niet? Zie het als het leren van een nieuwe taal. Daarvoor moet je heel veel oefenen, maar niemand neemt het je kwalijk als je je even niet verstaanbaar kunt maken. Je komt er uiteindelijk toch wel uit en dát is het belangrijkst.

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 23:13
door D_M_L
Wauw dankjewel!! Bedankt voor je opmerking!

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 23:25
door MariaMaaike
Ik herken me wel in jouw situatie, misschien in een lichtere mate. Hoelang rijd je het paard al? Bij mij moest het zelfvertrouwen namelijk groeien. In het begin was ik ook heel voorzichtig met mijn bijrijdpaard. Bang om haar pijn te doen, dat ik het haar te moeilijk maakte, dat ik te streng was. Terwijl dát juist ervoor zorgde dat het onduidelijk werd voor het paard. Gelukkig zag mijn instructrice dit al snel en gingen we er aan werken. Het heeft best lang geduurd voordat bij mij het knopje omging dat ik duidelijker mocht/kon zijn, en dat ik haar daarmee geen pijn deed, of gemeen was. Het was gewoon duidelijk. En nu beginnen we elkaar steeds beter te begrijpen! Zij weet nu veel beter waar ze aan toe is. Ik moest meer durven en dat kost tijd. Dus geef jezelf die tijd.

Misschien is mijn situatie niet helemaal hetzelfde, maar ik herken het gevoel wel. Regelmatig les en heel veel oefenen heeft mij vooruitgeholpen. Langzaam maar zeker krijg je dat zelfvertrouwen wel! :)

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-12-18 23:43
door cissy
Neem grondwerkles waar de instructie je leert wat lichaamstaal is en hoe paarden met elkaar communiceren. Dat zal misschien een eye opener zijn en je helpen met de communicatie met paarden.

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-12-18 09:52
door Cilianne
Herkenbaar :j
Zeker die onzekerheid van doe ik het goed, doe ik mijn paardje niet tekort, doe ik ergens iets fout zonder het te beseffen, ... vreselijk!

Voor mezelf wijt ik het aan dat ik niet met paarden ben opgegroeid.
Ik ben al heel mijn leven met honden opgegroeid, bezig en aan het trainen. Hierdoor lees ik hun gedrag veel makkelijker en ben ik veel zelfzekerder, wat de wisselwerking en communicatie erg bevorderd. (Dit neemt niet weg dat ik zelfkritisch blijf en altijd graag bijleer, ik ben onderzoeker in hart en nieren en de falsificatietheorie van Popper is mijn levensleidraad ;)

Bij paarden ben ik een beginner en ik ondervind dat ik ze niet kan 'lezen' zoals met de honden, waardoor ik veel onzekerder word en dus ook onduidelijker.

Wat werkt voor mij is rustig aan ervaring opdoen, een beetje mild zijn voor mezelf, de kleine stappen voorwaarts voor ogen houden EN een goede instructeur die je zegt wat goed is en wat beter kan (en dan vooral hoe :D ).

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 12-12-18 10:55
door D_M_L
@Cilianne, fijn, die herkenning ;) Paarden zijn wat dat betreft natuurlijk echte spiegels. Als iets niet goed gaat, moet je naar jezelf kijken. Uiteindelijk leer je daar natuurlijk heel veel van! Het probleem bij mij is dat ik die kleine stapjes niet wil zetten. Ik wil het nú goed doen, zodat ik de paarden zo min mogelijk belast met mijn fouten en gebreken. Tsja, of dat een goede instelling is weet ik niet. :)

@MariaMaaike: Bedankt voor je bericht! Ik rijd mijn huidige paarden nog maar kort. Zo'n 4 maanden.

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-12-18 18:42
door D_M_L
Iemand nog tips voor dit perfectionisme onder het zadel en in de omgang met paarden? :) Alles welkom!

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-12-18 20:08
door Livion
In je vorige post zeg je het zelf al: je wilt geen kleine stapjes zetten.
Die stapjes zijn juist zo waardevol! Je ontneemt jezelf heel veel als je vindt dat je niet mag leren. (Want dat is in feite wat je zegt als je vindt dat het nú perfect moet.)
Zonde, joh! :)

Misschien helpt het ook door te bedenken dat je nooit uitgeleerd bent. Natuurlijk weet je op een gegeven moment heel veel, maar ook dan komen er weer nieuwe inzichten, etc.
Ik weet niet of je Warwick Schiller kent? Hem vind ik een heel mooi voorbeeld hierin.

Ik zou proberen eens heen te gaan met een klein doel voor die dag. Niet gericht op iets wat perfect moet, maar meer gericht op plezier, onderling contact of iets in die richting.

Waar ik benieuwd naar ben, wat gaat er in de praktijk anders wanneer er geen instructie aanwezig is?

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-12-18 16:56
door D_M_L
Thanks, Livion! Daar heb ik zeker wat aan! Bedankg voor je tips.

Het verschil is dat ik dan niet meer weet of ik het goed of fout doe. Ik ga dan twijfelen en ben niet meer consequent, wat natuurlijk grote invloed heeft op het rijden.

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 19:40
door D_M_L
Om te voorkomen dat ik een ander topic open, hier nog een vervolgvraagje: hoe groot is de werkelijke invloed die je op een paard hebt? Om het concreet te maken: als een rit niet soepel ging, in hoeverre houdt het paard dit vast? En hoe groot is de invloed van onze fouten op het paard? Brengen onduidelijkheden hem echt van de kaart, of herstellen paarden zich vrijwel direct weer als je je hulpen verbetert en het paard begrijpt wat je van hem vraagt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 20:12
door Anoniemk2
Elke dag krijg je een nieuwe kans! Paarden zijn gewoontedieren en leven in het nu. Zolang jij correct en eerlijk blijft handelen ten opzichte van het paard is er niks aan de hand. :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 20:16
door Martie
Paarden kunnen daarin net zo verschillen als mensen: sommigen zijn direct op hun tenen getrapt, anderen zijn heel vergevingsgezind en kijken vooral naar de intentie. Ze weten heel goed of je boos bent of niet.
In het algemeen zou ik zeggen dat zo lang je niet een grote fout maakt die fysiek pijnlijk is voor het paard (en dan bedoel ik dus niet een corrigerend tikje of even uit balans en daardoor teveel druk op de teugel maar echt hardhandig zijn) het paard daar meestal niet zo mee zit. Vooral als je het daarna opnieuw probeert om duidelijk te maken wat je wilt/bedoelt. Een paard merkt heel goed wanneer je echt negatief op hem gericht bent of wanneer er een vergissing gemaakt wordt. Veel paarden vergeven heel veel (of vinden het gewoon niet zo boeiend) en gaan gewoon verder.
Het karakter en de leeftijd kunnen hierin veel verschil maken. Sommigen sjouwen nog door als je er half naast hangt en kijken dan eens verbaasd om :D

Maak alleen niet de fout om paarden met mensen te vergelijken. Je bent nu erg aan het beredeneren en analyseren, dieren doen dat dus niet. Kijk maar in de wei: vaak genoeg krijgt een paard een trap of beet (al dan niet raak) en een paar tellen later staan ze weer bij elkaar te grazen.

Als je eerlijk bent naar het paard is er niet gauw een probleem. Foutje? Even klopje of aai en gewoon door gaan. Als jij er geen probleem van maakt doen de meeste paarden dat ook niet.

Lekker doorgaan en door ervaring de signalen van je paard leren interpreteren dan gaat het vanzelf steeds beter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 20:40
door Shadow0
D_M_L: een paard houdt dat meestal niet vast. Zodra jij het anders doet, kan de reactie echt bijna meteen anders zijn. Soms vind ik het haast magisch hoe snel dat kan.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 20:44
door kistaah
Kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat je dit alleen met paarden hebt en niet met mensen

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 21:38
door cobiie
Ts, bij de meeste doorgewinterde nuchtere paarden zijn je fouten “makkelijk” te herstellen.
Bij sensibele jonge (groene) paarden kan je echt wel wat werk hebben om sommige gemaakte fouten te herstellen.

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-12-18 22:54
door Kendra
Eens met cobiie. De verschillen tussen paarden zijn enorm. Dat heeft te maken met leeftijd, ras, karakter, africhting, noem maar op. Als je zelf onzeker bent, is het wel fijn als je een paard hebt dat vergevingsgezind is en niet supergevoelig is voor al jouw signalen.
Want sommige paarden raken natuurlijk wel heel erg van de kook als je niet duidelijk bent. Of nemen zelf een besluit, ook niet altijd fijn :-).

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-12-18 13:20
door Lieke_X
Eens met Kendra! Sommige paarden zijn een stuk gevoeliger dan anderen.

Re: Onzeker in de omgang met paarden

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-01-19 16:58
door D_M_L
Bedankt voor de reacties! Die inzichten helpen al een hoop. En natuurlijk: hoe meer je leert, hoe meer je fout lijkt te kunnen doen! Dat merk ik nu heel erg. Ik hoop dat ik daar langzaam maar zeker een beetje mee om leer gaan in de zin dat ik niet vast blijf houden aan alle fouten die ik heb gemaakt heb.