Veulen of Muzefee?

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 16-03-01 21:34

Dit wordt een lang verhaal, maar ik zou het wel prettig vinden als jullie je mening zouden geven...

Zoals de meesten wel weten rijd ik een leuke KWPN-merrie (Muzefee) en gaat dat allemaal heel erg goed. Vorig jaar aan het eind van de zomer zei haar eigenaresse ineens dat ik er rekening mee moet houden dat ze wel eens verkocht kan worden binnenkort. Gelukkig hebben ze haar nog steeds en kan ik ook nog lekker elke dag op haar rijden. Een paar weken terug hebben ze ineens een kankergezwel in de blaas van de eigenaar gevonden en moest hij een aantal keer geopereerd worden. Toen zei de eigenaresse weer dat de paarden misschien wel verkocht gaan worden.
Nu heb ik het idee dat ze Muzefee alleen voor mij houden. Zij kunnen niet met haar overweg en ze kost hun alleen maar geld. Ze vinden echter ook dat het met Muus en mij ontzettend goed gaat en dat daar echt toekomst in zit. Ze vroeg ook al wanneer Robert afgestudeerd is (dan is er geld...?).
Ik ga er vanuit dat ze verwachten dat ik Muzefee zal kopen. Ze heeft echter nogal 'dure' voorouders en zal zelf ook vrij veel op moeten brengen. Ik vraag me af of ik haar wel kan en wil kopen. Ik zou namelijk nooit superhoog met haar kunnen komen. Ten eerste omdat ik zelf geen trailer heb en ten tweede omdat ze een draadwond op haar kogel heeft die wel eens dik wordt bij teveel inspanning. Van de andere kant wil ik haar ook niet kwijt.

Ik zit te twijfelen of ik haar zal kopen of dat ik een jong paard koop (veulen?) zodra Robert afgestudeerd is. Dat ik een paard koop is duidelijk. Ik zit aan een veulen te denken omdat je vanaf het begin af aan het beestje veel kunt leren. Een tweejarige zou ook wel ideaal zijn. Het liefst zou ik een veulen van Muzefee hebben... dan zou ik Muus moeten kopen en dan een jaartje later ofzo een veulen erbij moeten fokken.

Muus is "mijn" paardje en ik houd heel veel van haar en ik moet er niet aan denken haar kwijt te raken, maar ik ben bang dat ze teveel geld voor mij gaat kosten...

Wie heeft tips, ideeën of gewoon een mening?

_________________
Niet mokken, lekker bokken!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kitty op 2001-03-16 21:35 ]</font>


#Ymke#

Berichten: 13873
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: In het brabantse land

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 22:10

hoi.

Ik heb een heel klein beetje hetzelfde probleem. Ik heb een eigen paardje van bijna 19 ( over 2 weken). Waar ik wedstrijden mee wou gaan rijden. Maar dat kan naar mijn idee niet vanwege zijn leeftijd. Ik wilde er dus een andere bij kopen, maar he probleem was de tijd...

Ik kreeg de tips om een paard te delen met iemand. Als jij muuz koopt en je zoekt iemand erbij die haar in half pension wil rijden dan ben je al een stuk verder. Het makkelijkste is om haar gewoon zelf te kopen en de stallingskosten te delen, als je haar namelijk samen met iemand koopt moet je veel ideen delen en krijg je snel ruzie...
Misschien kan diegene haar op den duur overkopen als jij een veulen uit haar hebt.... Het is even een ideetje hoor...

Groetjes ymke

Where Life begins and Love never ends <3
6-5-2015 papa en mama geworden van Hanne

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-03-01 22:38

Hoi Kitty, ik denk dat je het wijste wordt als je gewoon eerlijk bent tegen de eigenaar van het paard. Stem jullie verwachtingspatronen eens goed met elkaar af. Wat is zijn verwachting/wens en wat is de jouwe?
Misschien vragen ze wel niet zo veel voor Muus. Ze kan dan wel fantastische papieren hebben, maar (met alle respect hoor) wat heb je daaraan als het paard bij teveel inspanning meteen geblesseerd raakt? Dus maak je over die prijs niet meteen al te druk, dat zou best eens mee kunnen vallen.

Maar kijk eens diep in je hart: wat doe je liever? Je geld besteden aan Muus, omdat je van haar houdt (en dan ga je dus geen wedstrijden rijden, maar lekker recreeeren met je paardje) of is het wedstrijdrijden altijd al een droom van je geweest?
Want als dat laatste het geval is, vind ik dat je je eigen weg moet gaan, hoe hard dat misschien ook tegenover Muus is. Maar je kunt toch (mee)zoeken naar een goede nieuwe baas? En dan kun jij uit gaan kijken naar een paardje dat beter geschikt is om jouw droom te verwezenlijken.

Ik heb eigenlijk dus maar 2 adviezen voor je:
1. Wees eerlijk, tegen jezelf, Muus en de eigenaar, en
2. DON'T DREAM YOUR LIFE, LIVE YOUR DREAM!!!

Veel succes met je keuze,

Sonja.

ikke

Berichten: 28613
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 08:44

Kitty,

Als je Muzefee een fijn paard vind, zou ik er niet al te lang over denken maar proberen of er zaken gedaan kunnen worden. Over de aanschafprijs zou ik me niet zo druk maken, Quality remains long after the prise is forgotten. Ik kocht mijn paard als 12-jarige in de veronderstelling er een jaar of vijf, zes lol van te hebben. Ze is nu 27 and still going strong. Is "hoog" komen het enige doel in het leven? Het is natuurlijk maar wat je wil en dat moet je zelf bepalen.
Als ik in jouw schoenen stond ging met Muzefee verder.
Voor Imke: 19 jaar oud? Ga weg, je komt net gekeken, ha ha. Een goede instruteur zei tegen mijn groom toen Patricia 21 was: breng haar uit, je kan er nog makkelijk M-dressuur mee halen. Helaas is dit niet doorgegaan omdat mijn groom er om priveomstandigheden mee moest stoppen.
Wat de lichamelijke zaken betreft: elk paard heeft wel iets. Als je wat zoekt kun je altijd wat vinden, maar hoe erg is de reactie van die draadwond nu werkelijk? En hoe erg zit dat in de weg voor wat je met haar wilt gaan doen?
Bovendien, een paard waarmee alleen maar gepresteert moet worden? Arm paard. Er is zoveel meer leuks te doen met een paard.
Wat dagelijks onderhoud betreft: als je Muzefee niet kunt onderhouden kun je ook geen veulen onderhouden, de kosten zijn gelijk.
Sterkte met je keuze, Gery

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-01 09:08

Het gaat me ook niet om de kosten van het onderhoud. Die kan ik wel betalen. En ik wil Muzefee inderdaad echt niet kwijt. Het is zo'n heerlijk beest voor mij! (bij anderen kan ze nog wel eens flink irriteren).
Ik rijd ook niet alleen maar wedstrijden (heb er net vijf gereden in totaal) maar het is wel mijn doel toch ooit wat hoger op te komen, al denk ik dat Muzefee waarschijnlijk best een Z-proef kan lopen na wat training op dat niveau.
Maar het is dus echt de prijs die mij tegen zal staan. Ik durf eigenlijk niet zo goed te vragen wat ze moet kosten omdat het dan ineens zo dichtbij komt voor mijn gevoel. Als ik het negeer duurt het ook langer voordat ik de keuze moet maken.
Robert is ook niet van plan superveel van zijn eerstverdiende centjes aan een paard te besteden. Vijfduizend gulden gaat nog volgens hem maar meer moet het ook niet zijn...
We weten eigenlijk niet hoe het komt dat haar been dik wordt. Of het is tijdens het springen dat ze tegen de balk tikt of op stal als ze tegen de muur slaat. We denken zelf vooral dat laatste... ze is nogal een hittepit.

Ik vind het idee van iemand anders op haar niet leuk. Ik rijd haar al drie jaar bijna dagelijks en als er dan ineens iemand anders op haar zou rijden... tja, ik weet niet.

Ik moet er maar heel goed over nadenken en het er veel met Robert en anderen over hebben. Er zijn al zoveel paarden aan mij voorbij gegaan, maar ik heb met geen zo'n band gehad als nu met Muzefee.

.....

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

Nimber

Berichten: 25686
Geregistreerd: 10-01-01
Woonplaats: Apeldoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 09:10

Ha Kitty vraag gewoon eens wat ze voor haar zouden willen hebben mochten ze haar verkopen?
dan heb je duidelijkheid misschien vragen ze helemaal niet veel???Tja een veulen is super leuk maar dan moet je wel 3 jaar onderhoud betalen voor je er wat mee kan Kijk lottioe zag ik voor het eerst toen ie 2 uur oud was en das echt geweldig hoor maar met 2.5 jaar hebben we 'm pas gekocht...

http://www.kimtelgen.nl nu ook online proefbeoordeling
Camerabeveiliging voor stal of zadelkamer? Http://www.caminadatechniek.nl

ikke

Berichten: 28613
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 09:16

Hoi Kitty,

Ik zag mijn paard voor het eerst bij ons op stal als manegepaard en had gelijk zoiets van die wil ik hebben. Na een paar maanden vond ik dat nog steeds. Ik heb er met de eigenaar over gesproken en gezegt dat ik er het geld nog niet voor had. Hij zei toen spaar rustig door, ze is voor jou. Een half jaar later heb ik haar gekocht.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 17:25

Lastige keuze, vooral omdat je emotioneel een band hebt met Muzefee. Maar waarom zou ze veel moeten opbrengen? Je koopt een paard toch op capaciteit en niet op een papier, tenzij je er mee wilt gaan fokken natuurlijk. Maar ik begreep dat dat bij jou niet het geval is. Vraag de eigenaar gewoon wat Muze zou moeten kosten.
Ga voor jezelf wel goed na wat de gevolgen kunnen zijn/worden van de draadwond die ze ooit heeft gehad en of jij het aandurft met een paard, waarvan je op voorhand al weet dat deze blessure af en toe opspeelt.
Weet je ook wel heel zeker dat je geen wedstrijden wilt rijden? Je hebt nu geen trailer maar dat is waarschijnlijk omdat je de fin. middelen niet hebt. Als je straks een baan hebt is die optie niet meer uitgesloten.
Als je besluit een veulen aan te schaffen moet de kosten voor de opfok en ook bij tellen. En dan nog het risico dat in die drie jaar je veulen een keer in het draad komt te hangen of zo.
Misschien blijkt na 3 jaar dat veulen wel helemaal niet de kwaliteiten te hebben die jij er van had verwacht. Een veulen kopen is heel erg moeilijk. Goede veulens zijn erg duur en van de grote middenmoot moet je maar af wachten wat er van wordt als ze volgroeid zijn.
Hoe wil je het aan gaan pakken met het inrijden van een eigen paard? Zelf doen of uitbesteden? Zelf doen lijkt allemaal heel mooi maar kan erg tegenvallen. Als je er geen ervaring mee hebt moet je in ieder geval wel begeleiding/instructie bij halen. Dat zijn toch weer extra kosten die bij het veulentje komen.
Wanneer je niet in het bezit bent van eigen land, is het vaak goedkoper zelf een 3-jarige te kopen van de fokker.
Ik denk dat het niet verstandig is wanneer je nu een besluit neemt dat je baseert op je huidige financiele situatie, omdat ik er vanuit ga dat die nog drastisch zal wijzigen.

Denk er nog maar eens heel erg goed over na, succes!

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-03-01 18:13

Ik heb wel ervaring met het beleren van jonge paarden. Heb Muzefee ook zelf beleerd (pas toen ze vier was). Dat is dus het probleem niet. Het is inderdaad wel zo dat je wel een flinke tijd zo'n veulen er hebt lopen en dat je gedurende die tijd dus niet kunt rijden, maar wel de kosten van dat veulen betaalt.
En Muzefee rijd ik nu drie jaar en ze heeft gedurende die tijd in het begin vaak last gehad van haar been, maar tegenwoordig nauwelijks meer. Het kan zijn dat ze de spieren die daar lopen beter ontwikkeld heeft en dat dat been zo niet zo snel dik wordt.

Ik denk er nog wel een tijdje over na. Ik heb hoop ik ook nog wel een tijd en wie weet hebben we over een paar maandjes genoeg geld voor Muuz.

Dé website voor de wedstrijdruiter: Startlijsten.nl

ikke

Berichten: 28613
Geregistreerd: 06-03-01
Woonplaats: next to nowhere

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-03-01 20:46

hmmm werpt een nieuw lichtje op het been. Training heeft vaak een positieve invloed, blijkt weer. Als de veranderingen zo positief zijn in die tijd dan is er een gerede kans dat het bij normaal gebruik in de toekomst niet meer opspeelt. Dan zou ik mij er ook niet zo druk om maken.
Over de zakelijke kant: vraag eerste optie op Muzefee. Heb ik ook gedaan bij een ijslander die ik graag wil hebben.
Succes, Gery

Mirjam

Berichten: 708
Geregistreerd: 03-02-01
Woonplaats: Norg

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-01 18:37

Hoi Kitty, wat spannend! Als ik je verhaal zo lees, krijg ik het gevoel dat ze jou Muzefee gunnen. Dan wordt je het over de prijs toch wel eens? Geef bij die mensen aan dat je haar graag wilt hebben, maar dat er een limiet is aan jouw budget.

Wat betreft een veulen, dat zou ik niet doen. Het duurt een tijd voordat je het kan rijden (en je bent nu al lekker bezig met Muzefee). En je moet nog maar zien of het zich wel goed ontwikkeld en dat er geen enge dingen gebeuren. En elk paard heeft of krijgt wel wat, zeker als je er wat van gaat vragen.

Succes ermee!

Rena
Berichten: 203
Geregistreerd: 12-02-01
Woonplaats: loosdrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-03-01 20:34

Als Muzefee voor jouw een te gek paard is, waar je noooit meer vanaf wil, dan zou voor mij de keuze snel gemaakt zijn. Ga eens praten met die eigenaar, misschien is het wel zo, dat ze hem jouw nog liever geven, dan er geld voor krijgen van een ander, omdat ze weten wat er met hem gebeurt en hoe gek jij op hem bent. Meis een raad, ga praten!!

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-01 09:36

Zoals je praat over Muzefee wil je helemaal geen ander paard dan Muzefee. Dus als je het niet doet krijg je vast spijt. En over de prijs kunnen jullie het vast eens worden er is genoeg op te bedenken. Ik weet niet hoe oud ze precies is maar als ik vanuit de letter ga is hij 7 jaar. Tijd zat dus en het is een merrie je kan haar altijd nog laten dekken. Ze heeft tenslotte goede papieren.

Ik heb zelf ook geen trailer en kan dus ook weinig weg. Ik ben op een grote stalling gaan staan waar veel wedstrijden worden gereden. Dit scheelt ook in de kosten. In de zomer gaan we vaak gezamelijk weg met de vrachtwagen en dat is ook er gezellig.

Succes.

gr Pris

Kitty

Berichten: 7552
Geregistreerd: 29-01-01
Woonplaats: Rolde

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-03-01 09:58

Dank jullie voor jullie lieve reacties!
Ik weet nog niet of ik er al over durf te praten met de eigenaren. Ik ben bang dat ik dan juist de boel versnel. Over een half jaartje kunnen we financieel veel meer dan nu (Robert studeert af in juli en ik heb een parttime baan).
Toch moet ik maar eens vragen hoe en wat de bedoeling is. Het is inderdaad wel zo dat ik Muus eigenlijk niet kwijt wil. En een veulen kan ik inderdaad ook ooit van Muzefee fokken. Met de juiste vader krijg je dan echt een toppertje! Het lijkt mij toch wel duidelijk dat ik echt voor Muzefee moet gaan! Dat is mijn lieve schat en ik moet er niet aan denken haar te moeten missen...

Afbeelding
Dit beestje kun je toch niet zomaar laten gaan...


Afbeelding Hier was ze nog maar kort onder het zadel...

Afbeelding En dit zijn we samen.

Die laat ik niet schieten! Is mijn superbeest!


_________________
Niet mokken, lekker bokken!

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: Kitty op 2001-03-19 09:59 ]</font>

Riëtte

Berichten: 5201
Geregistreerd: 26-02-01
Woonplaats: Bovensmilde

Link naar dit bericht Geplaatst: 19-03-01 10:16

Persoonlijk zou ik liever een goed tehuis willen dan een stevige prijs. Met name als je toch zelf geen plannen hebt om een ander paard te kopen. Zo is het met mijn paard ook gegaan. De vorige eigenaar had te weinig tijd, dus ben ik gaan bijrijden. Op het laatst reed ik 4x per week, en de eigenaar helemaal niet meer! Zij ging toen uit huis, en het paard moest worden verkocht. Ze vroeg toen meteen aan mij of het niets voor mij was. En toen heb ik gevraagd wat ze er voor moest hebben. Nou dat was niet veel. Later wouden ze er meer voor hebben, maar ik heb m'n poot stijf gehouden dat eerste bedrag was goed genoeg voor mij. Ik had eigenlijk nog helemaal niet in de planning een eigen paard te kopen, maar met heel wat gedub met mijn man moest het er toch maar van komen. Voordeel is dat ie bij de ouders van de vorige eigenaar mocht blijven staan, ik hoef alleen maar stro en voer te betalen.

UrbanL

Berichten: 14577
Geregistreerd: 22-02-01
Woonplaats: Somewhere only I know....

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-01 12:11

Mooi zie je wel je hebt de beslissing al genomen.

Ik zou toch voor jezelf zo snel mogelijk gaan praten met de eigenaren dan weet je het voor jezelf ook zeker. Niets is erger dan leven met onzekerheid. Anders loop je misschien het risico dat ze opeens verkocht is (als ik je zo hoor niet maar ja het kan altijd nog). Desnoods maak je afspraken over de betaling zet dit dan wel goed op papier en teken dit beide als een soort contract.

Ik heb Leys eerst geleased en er hing een goed contract aan waarin de koopprijs alvast stond. Toen ik hem 1.5 jaar later kocht was het allemaal snel geregeld en het was een heerlijk gevoel om zijn papieren in mijn handen te krijgen.

Gr Pris

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-01 14:04

Kitty, je zegt zelf dat je Muzefee echt niet kwijt wilt. Daarmee geef je eigenlijk al aan dat zij het paard voor je is. Je bent bang dat ze veel voor Muzefee zullen vragen, maar misschien valt dat reuze mee. Waarom denk ik dat? Ze houden 'm nu aan voor jou, heb je het idee. Dat wil dus zeggen dat ze graag zien dat jij met 'm omgaat. Waarschijnlijk vinden ze straks bij verkoop een goed tehuis belangrijker dan een hoge prijs. Als jij dan aangeeft dat je 'm wil hebben, zullen ze wellicht erg blij zijn en de prijs erop afstemmen. Ik heb een half jaar geleden ook mijn verzorgpaard overgekocht, de eigenaar wilde haar alleen aan mij kwijt omdat hij wist hoe ik met haar omging. Hij deed zelf ook niks meer met haar. Dus de prijs was er ook naar. Ik heb niet veel hoeven betalen. Ik zou als ik jou was de eigenaar gewoon eerlijk vragen hoe de vork in de steel zit en wat de plannen van hem zijn. Dan weet jij tenminste waar je aan toe bent, en kun je je er alvast op voorbereiden en bedenken wat je wil doen als de situatie zich daadwerkelijk voordoet.

R.I.P. allerliefste Tonkie... 1987-2009

Suus

Berichten: 1692
Geregistreerd: 13-03-01
Woonplaats: Stein

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-01 14:07

Dit nog even. Bedenk je goed, dat als je een veulen koopt, je dan een paar jaar niet kunt rijden totdat het veulen oud genoeg is om bereden te worden. Al die tijd kost het je geld, maar kun je dus niet rijden...

R.I.P. allerliefste Tonkie... 1987-2009

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-01 14:15

En niet om je af te schrikken maar bedenk ook goed wat er nog allemaal kan gebeuren met dat veulen, wat het allemaal nog kan gaan mankere voordat je er op zou kunne gaan rijden. Niet bedoelt om je af te schrikken hoor maar gewoon als punt waar je ook bij stil moet staan.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: amaniblauw, fluffyfox, Googlebot, janderegelaa, Jasy, pluisje88, Vagabondo, Yadano78, Yaralisa en 18 bezoekers