'kneusje' nummer zoveel..

Moderators: Sica, Melissa0304, RianneH, Neonlight, balance

 
 
koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-12 18:33

Ja t is weer zover (voor de gene die mij niet kennen, ik heb van de 10 paarden die ik ooit gehad heb, 3 gezonde/goede paarden gekocht en dat was omdat de eigenaar financiele problemen had, de andere 7 hebben iets gemankeerd of doen dat nog steeds), we hebben er weer een ‘kneusje’ bij en dit is haar verhaal;

Ongeveer 1.5 week geleden reed een kennis van ons langs een ‘weilandje’ waar twee mini shetlanders pony’s in stonden, eentje lag en de ander stond erbij te waken, niet zo’n raar beeld. Een tijdje later reed ze er weer langs en lag de pony nog steeds op de zelfde plek. Ze is toen gaan kijken en de pony haar hoeven waren zo lang gegroeid dat ze weer richting haar neus omhoog gingen. Mijn kennis heeft toen gelijk 144 gebeld, en de dierenpolitie ging bij het huis langs.

Mijn kennis werd terug gebeld om te vertellen hoe het was afgelopen met de ponys en kreeg te horen dat de man een dierenarts moest laten komen en een boete had gehad wegens verwaarlozing van zijn pony’s. De volgende dag reed ik langs die wei en zag ik de pony met de slechte hoefjes langs de kant van de weg liggen, er was niks meer aan haar hoefjes te doen en de pony had meerdere problemen onder andere doordat ze een hele tijd niet heeft kunnen staan en helaas was voor haar de enige optie inslapen.

Voor de overleden pony waarschijnlijk de fijnste keuze maar pony nummer 2 stond toen wel alleen! Elke keer als er een auto langs reed (het weitje ligt aan een afgelegen weg) stond ze te hinneken maar ze kwam niet van de plek af waar ze ook al had staan waken. Omdat ze na 3 dagen nog steeds alleen stond en er zelfs van een afstandje niet echt gezond uitzag hebben mijn broer en ik eens aangebelt bij het huis naast de wei. Er woonde een hele oude man die het allemaal niet meer helemaal snapte, de pony was van zijn zoon, maar deze was er niet zo vaak. Hij snapte niet zo goed waarom die andere pony ‘ineens’ van die slechte hoeven had, maar hij zei dat de overgebleven pony wel zou wennen aan het alleen zijn. Wij hebben ons nummer achergelaten en de oude bewoner zou zijn zoon vragen of hij de pony af wilde staan.

Al een week had ik niks gehoord, maar de overgebleven pony zagen we hard achteruit gaan, toen mijn broer afgelopen zaterdag een telefoontje kreeg. We konden de pony binnen een half uur komen ophalen als we haar hooi erbij overkochten. Ze wisten niet hoe oud ze was, ze had geen naam en ze was nooit geent, gechipt of ontwormd.

Uiteraard hebben we haar en het hooi (beschimmeld stoffig vies hooi, we moesten er nog 4 euro per baaltje voor betalen ook, maar goed als die pony daar maar weg was) gelijk op gehaald.

Toen ik de ‘wei’ in liep zag ik al dat er meer problemen waren als eenzaamheid. Ze kwam gelijk op ons af en ik heb haar lekker staan kriebelen, ze kroelde zelfs terug, zo lief! Het halster was ze niet zo gewend, maar ze liep gelijk acher mij aan een hokje in waar we haar makkelijk het halster om konden doen.
Onderweg naar huis kwamen we er achter dat haar hoefjes toch wel heel slecht waren, de pony wilde perse niet op het harde lopen (denk dat dat pijn deed) en als dat toch een stukje moest om een weg over te steken wilde ze niet meer vooruit.

Thuis hebben we haar eerst maar even in de bak gezet, en ze begon gelijk te hinneken (ze was zo schor dat ze meer klonk als een geitje) en te neuzen met de andere paarden (ze mag tot ze helemaal gezond is er niet bij). We hebben haar lekker met rust gelaten en ’s avonds met de andere paardjes binnen gehaald om lekker in een dikke laag stro met een bakje slobber en een berg goed hooi bij te komen.

En dit is haar; Afbeelding

Ik wil dit topic graag bijhouden omdat ik het van mijn andere paard ([PP] Paard 'redden' van de slacht, welke prijs? [Update p.13]) nog heel erg leuk vind om terug te lezen maar ook omdat ze er zo slecht aan toe is dat ik bang ben dat ik adviezen van hier nog heel erg goed kan gebruiken. Een reactie is erg welkom.


koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-12 19:00

(Sommige foto's staan in een link omdat dit deel van het forum niet bedoelt is voor veel foto's, ze zijn zeker de moeite waard)

Zondag kwamen we op stal (we hadden haar inmiddels Caramello genoemd, roepnaam mello) en wilde we haar eerste problemen aanpakken toen we zagen dat er nog een probleem was, mevrouw eet niet, overigens nu maandagavond nog steeds niet. We hadden wel gezien dat haar tanden heel erg slecht waren maar niet eten (zelfs niks lekkers als wortel of appel) is wel echt een groot probleem.

Gelukkig kon onze tandarts vandaag gelijk komen, en omdat ze nog dronk was dat snel genoeg.

Dus toch maar beginnen aan de problemen die wij zelf konden verhelpen. Mijn broer is hoefsmid dus die is begonnen met haar voetjes die zagen er eerst zo uit;
http://www.mijnalbum.nl/Foto-S33AGYHY-D.jpg

Afbeelding

En na mijn broer z'n harde werk (voetjes geven had ze nog niet geleerd, het is maar goed dat ze zo klein en licht is) zagen ze er zo uit, ze heeft wel nog schimmel in haar hoefwand (of zo iets ik ben niet de specialist in de familie ;) ) maar daar word ze al aan geholpen.

http://www.mijnalbum.nl/Foto-7LGHHXC8-D.jpg

Maar ook Mello d'r staart was een groot probleem, ze heeft namelijk extreem diaree en haar staart zat vast gepoept aan haar acherbenen. Daarnaast zat hij net als haar manen vol met stukjes bramenstruik. Zo zag dat er ongeveer uit;

Afbeelding

We hebben er een hoop uit moeten knippen en hebben de staart daarna een tijd laten weken in een biotex sopje en haar staart en benen daarna gesopt met shampoo. Met als resultaat:

Afbeelding

Dat was dus het einde van twee problemen, maar er zijn er nog veel meer, ze eet dus niet, gelukkig is vandaag de tandarts geweest die erg schok van haar gebit. Hij schatte haar rond de twintig jaar oud, onze mello is dus al een dametje op leeftijd. Helaas kan ze zo lang ze niet eet (in twee dagen een heel klein handje hooi) ook niet ontwormd worden wat erg hard nodig is. Vandaag is de tandarts geweest dus het eten zou haar morgen of woensdag geen pijn meer mogen doen, eet ze dan nog steeds niet komt er uiteraard een dierenarts die sowieso moet komen, omdat ze niet geent of gechipt is.

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:10

Er komt dan wel een oud(er ;)) maar heel mooi dametje onder dat alles vandaan! Veel succes met het verdere opknapwerk!

aerdenhout1

Berichten: 15891
Geregistreerd: 24-02-06
Woonplaats: Velsen noord

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:12

Hartstikke goed bezig!! Geweldig om te lezen dat er weer een dier is gered van een eenzame dood!!
Toppie TS!!!!

wie zijn buisje lapt met leugens
vind, al lapt hij dag en nacht
toch altijd weer nieuwe gaatjes
daar waar hij niet had verwacht

koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-12 19:14

De tandarts zei al, als ze dalijk opgeknapt is kan ze nog jaaaren mee, daar doen we het voor en hopen we op! Wel zoek ik tegen die tijd een ander plekje voor haar zodat er bij mij weer ruimte komt voor een ander 'kneusje'. Maar eerst rustig aan en stapje voor stapje opknappen. Wel vind ik het vreemd dat ze echt heel vrolijk lijkt maar dus nog steeds niet eet, die tanden zijn niet van de een op andere dag zo geworden dus je zou zeggen dat ze eerder ook met een zere mond heeft moeten eten..

Naborah

Berichten: 3496
Geregistreerd: 30-01-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:15

Dat dit dametje er maar helemaal boven mag komen door jullie goede zorgen!
Ik blijf volgen, ik duim dat het helemaal goed met dit mooie meisje gaat komen. :+:

I adore Jules Verne.

maj0

Berichten: 6550
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:15

Ts respect voor jou! Hoop dat ze snel weer helemaal goed te pas is.

Stukje voor stukje, beetje bij beetje, komt er een mooie foto tot stand.
http://www.marjoleinreekersfotografie.nl/

Laura_x_
Berichten: 4572
Geregistreerd: 24-11-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:17

Veel respect voor jou! Ik duim ook mee dat het helemaal goed gaat komen :j

Wat een prachtige pony <3

Wildgirl

Berichten: 11450
Geregistreerd: 14-11-03
Woonplaats: Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:18

Wat goed dat je dit doet TS, handig in dit soort gevallen dat je broer hoefsmid is hihi!
Ik wens je veel succes met dit ''projectje'', ik blijf het topic volgen :j

YazhiSien

Berichten: 2556
Geregistreerd: 27-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:19

Achos wat een ding.....super dat jullie haar helpen...

I choose to be happy...

pompom

Berichten: 367
Geregistreerd: 05-11-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:19

Wat super dat je zo begaan met deze 2 bent geweest......en helemaal top dat deze kleine meid nu bij jou staat.
Heel veel succes en hoop dat ze snel weer wat kan eten.

BeeMed
Berichten: 3030
Geregistreerd: 29-09-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:20

super dat je haar opvangt!!! Als ze daar in dr eentje was blijven staan was ze waarschijnlijk nog een ellendige dood gestorven.
Echt schandalig van de eigenaar om het zo ver te laten komen en die andere pony gewoon bij de weg te gooien (meer zijn zoon dan, uit jouw stukje krijg ik de indruk dat de oude man dementerend is)

Wel balen dat ze niet wil eten. Hopelijk begint ze daar snel mee.

koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-12 19:22

Ze is niet alleen heel erg mooi maar ook echt heel erg lief.. Ze laat alles zo makkelijk over haar heen komen, vandaag de tandarts ook al en met het gepruts aan haar staart onder de tuinslang enzo. Je zou niet zeggen dat ze al jaren zonder mensen bemoeienis in een weilandje heeft gestaan.

Ze kriebelt ook terug als je haar poetst/ kriebelt, en vandaag hebben we een rondje gewandeld (gewoon een klein stukje van 10 minuutjes) en ze is nergens bang voor en hobbelt lekker mee <3

Bedankt voor alle reacties.. :)

@ knuffeldier, de oudere man is niet echt dementerend maar je merkt wel dat hij ze niet meer allemaal op een rijtje heeft, hij probeert zelf heel netjes voor de dag te komen (nette broek overhemd e.d.) maar ondertussen zit hij onder de vlekken en viezigheid, triest eigenlijk. Ik vind het vooral schandalig van de zoon die zijn oude vader met de pony opzadeld en er verder niet naar omkijkt!

Yaralisa

Berichten: 2180
Geregistreerd: 03-01-12
Woonplaats: Zeeland

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:23

Geweldig dat je dit doet! Heel veel succes met haar en ik hoop dat ze er snel bovenop komt!

Throw kindness around like confetti

aerdenhout1

Berichten: 15891
Geregistreerd: 24-02-06
Woonplaats: Velsen noord

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 19:23

koenlover schreef:
De tandarts zei al, als ze dadelijk opgeknapt is kan ze nog jaaaren mee, daar doen we het voor en hopen we op! Wel zoek ik tegen die tijd een ander plekje voor haar zodat er bij mij weer ruimte komt voor een ander 'kneusje'. Maar eerst rustig aan en stapje voor stapje opknappen. Wel vind ik het vreemd dat ze echt heel vrolijk lijkt maar dus nog steeds niet eet, die tanden zijn niet van de een op andere dag zo geworden dus je zou zeggen dat ze eerder ook met een zere mond heeft moeten eten..


Waarschijnlijk mist ze haar vriendje die misschien al jaren lang bij haar heeft gestaan.
Probeer maar van alles voor te houden want ik denk dat ze het juiste paardenvoer niet eens kent!
Dus brood, groente, wortels enz. mee beginnen en daar eventueel wat biks of zo door heen doen.

wie zijn buisje lapt met leugens
vind, al lapt hij dag en nacht
toch altijd weer nieuwe gaatjes
daar waar hij niet had verwacht

koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-12 19:29

aerdenhout1 schreef:
koenlover schreef:
De tandarts zei al, als ze dadelijk opgeknapt is kan ze nog jaaaren mee, daar doen we het voor en hopen we op! Wel zoek ik tegen die tijd een ander plekje voor haar zodat er bij mij weer ruimte komt voor een ander 'kneusje'. Maar eerst rustig aan en stapje voor stapje opknappen. Wel vind ik het vreemd dat ze echt heel vrolijk lijkt maar dus nog steeds niet eet, die tanden zijn niet van de een op andere dag zo geworden dus je zou zeggen dat ze eerder ook met een zere mond heeft moeten eten..


Waarschijnlijk mist ze haar vriendje die misschien al jaren lang bij haar heeft gestaan.
Probeer maar van alles voor te houden want ik denk dat ze het juiste paardenvoer niet eens kent!
Dus brood, groente, wortels enz. mee beginnen en daar eventueel wat biks of zo door heen doen.


Dat denk ik ook ja, gelukkig zijn er nu wel andere paardjes waar ze nu al erg aan hangt.
Wortels, stukjes appel, appelmoes, paarden koekjes, slobber en muesli hebben we al geprobeerd. Gras ook maar ze eet twee sprietjes en laat er een weer vallen en verder is ze niet geintereseerd. Een keer hebben we een klein stukje paarden snoepje erin gekregen maar dat at ze ook maar met moeite. Verder heeft ze dus alleen een heel klein handje hooi op sinds Zaterdag.

Chantal1973

Berichten: 1737
Geregistreerd: 20-02-03
Woonplaats: Escles Frankijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 20:01


Geniet nu, het is later dan je denkt

Bubbles8
Berichten: 34
Geregistreerd: 03-07-11

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 21:15

Wat geweldig dat jullie deze verwaarloosde pony hebben opgevangen, zo te horen is ze van de hel in de hemel terechtgekomen :)
Zou er misschien een verband kunnen zijn tussen het schorre hinniken en het niet eten? Ik heb zelf een Shetlander die een "laag rooster" (verlaagd gehemelte) heeft en daardoor af en toe ontstoken stembanden, dat klinkt heel gek, maar is echt zo, hij wordt er ook schor en benauwd van. Hij krijgt er antibiotica voor en een (nogal duur) middel dat Ventipulmin heet en dat helpt goed. Misschien is het wel iets heel anders bij Mello, maar wie weet heeft die schorre keel toch iets met het niet eten te maken. Zoals je zelf al zei, het zal er ook wel mee te maken hebben dat ze rouwt om haar vriendje, ze waren vast al lang bij elkaar. En veel wormen, waarschijnlijk...Heel veel succes, ik hoop dat ze gaat eten.

Within the warmth of my horse's breath, I will find the air that I need today, I will find the wind to fly to the heights of my dreams and within I will find the one I am meant to be - Roberta Edstrom

LEKKERGEK

Berichten: 997
Geregistreerd: 20-05-07
Woonplaats: Rotterdam

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 21:31

Goedvan je dat je voor dit kneusje wil zorgen, hoop dat ze snel opknapt!

koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 05-03-12 22:18

Myrddin schreef:
He wat fijn dat ze nu ergens is waar goed voor haar gezorgd wordt.
Was zo sneu om de andere pony zo te zien liggen...Jammer dat ze niet geholpen kon worden maar dat lijden was nog erger.
Veel plezier met haar.

Edit: Foto's van 'kneusje' en zielig zwartje
http://www.mijnalbum.nl/Foto-Q3D6SMNE.jpg
http://www.mijnalbum.nl/Foto-KPACWRQU.jpg


Kneusje heet nu (cara) mello past beter bij haar ;) Die zwarte heb ik zo helemaal niet gezien! Jeetje zeg vreselijk plaatje :( Had van meike begrepen dat zij had gebelt, maar jij bent dan de oude eigenaar van haar tinkie of niet? Mag ik die de foto in de OP zetten?
Laatst bijgewerkt door koenlover op 05-03-12 22:32, in het totaal 1 keer bewerkt

charlie_x

Berichten: 401
Geregistreerd: 19-09-09

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 22:32

Wat goed dat je haar onder je hoede neemt!
Dat het maar snel beter mag gaan!! :D
En ze een fijn huisje vindt!!

Live Love Laugh

koennie
Berichten: 36
Geregistreerd: 15-06-05
Woonplaats: Neerkant

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst: 05-03-12 23:12

Ja dochter van me, weer een projectje. En wat zullen we meer rust hebben als ze gaat eten. Dan kunnen we ontwormen en zijn we op de goede weg. Ik denk dat ze het heel leuk kan doen voor de sulky. En dan, over een tijdje, iemand die haar heel lief vindt en haar een goed tehuis kan bieden. Ook sponsors voor onze kneuzen zullen we moeten gaan zoeken want een beetje oplopen doen de kosten onderhand wel. " Even" hooi opkopen om de pony mee te kunnen nemen, gelukkig is Tim zelf hoefsmid, tandarts, wormenkuur en wat nog gaat volgen aan chippen en enten.......etc etcm MAAR blij dat we het kunnen!

MarlindeRooz
Correspondent

Berichten: 32677
Geregistreerd: 27-02-10
Woonplaats: Apeldoorn

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-12 05:39

Wat een leuk ding, goed dat je haar meegenomen hebt!

gerban
Berichten: 650
Geregistreerd: 28-07-11

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-12 07:42

Altijd mooi om te lezen dat er weer een 'kneusje' een goede thuis heeft gekregen.
Mello heeft geluk gehad!

koenlover

Berichten: 2393
Geregistreerd: 24-12-04
Woonplaats: Boekel

Re: 'kneusje' nummer zoveel..

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-03-12 18:01

Bedankt weer voor alle reacties :)
Mello heeft vannacht weer zo goed als niks gegeten maar als het goed is belt de dierenarts zo terug om te overleggen wat we kunnen doen. Zelf zaten we al te denken om slobber/zemelen met een spuit in d'r mond te spuiten. De tandarts vertelde namelijk dat als de darmen stil komen te liggen ze geen behoefte meer hoeft te hebben aan eten. Maar dat overleg ik zo ook even aan de dierenarts.