Fysiotherapeute over hoefkatrol

Moderators: Sica, C_arola, Neonlight, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
orri

Berichten: 20941
Geregistreerd: 09-01-01
Woonplaats: "the world is my playground"

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-08-01 19:43

2 - De hoefkatrol []

[Kan het plaatje helaas niet saven]

"Mijn paard heeft hoefkatrol". Meestal wordt met deze uitspraak bedoeld dat het paard last heeft van de hoefkatrol. Dat is een veel voorkomend lijden dat in geringe tot ernstige mate kan bestaan. Ieder paard heeft een hoefkatrol maar wat is dat nu precies. Het onderbeen van het paard vergelijken we met onze 3e vinger en middenhandsbeentje. Onze vinger bestaat uit drie botjes en 3 gewrichtjes (scharniertjes). Het middenhandsbeentje zit tussen het begin van de 3e vinger en de pols. Het onderbeen van het paard (onder de voorknie) bestaat uit de pijp, het kootbeen, kroonbeen en hoefbeen. Het hoefbeen is het equivalent voor het kleine kootje van de vinger. De hoefkatrol wordt gevormd door het straalbeentje (ligt op de achterkant van het hoefbeen), de diepe buigpees, een slijmbeurs die tussen straalbeentje en pees zit en bandjes die de zaak op zijn plaats houden (zie foto: doorsnee van de ondervoet). Het straalbeentje waar de diepe buigpees overheen loopt functioneert als een katrol. Door de plaats wordt deze "hoef"katrol genoemd. De "kogel"katrol zit ter hoogte van de kogel en is minder vaak aangedaan.

De hoefkatrol moet van goede kwaliteit zijn. Alle onderdelen kunnen gaan "slijten" ofwel geïrriteerd raken en kan pijn, kreupel lopen of zelfs struikelen tot gevolg kan hebben. Men spreekt dan van een hoefkatrolontsteking. Deze komt meestal in de voorbenen voor. Bij hoog afgerichte paarden ook in het achterbeen. De dierenarts stelt de diagnose. Op de röntgenfoto kan de kwaliteit van het straalbeentje beoordeeld worden. Wanneer zgn. voedingskanaaltjes (zwart op foto) hierin zichtbaar zijn, is dat een teken van mindere kalkdichtheid, minder hard bot. Aan de zijkant van het straalbeentje kunnen kleine verkalkingen zitten die verraden dat de banden daar ter plekke té veel trek ondervinden. De slijmbeurs en de diepe buigpees zijn op een röntgenfoto níet te zien.

De functie van de diepe buigpees in het voorbeen is buigen van voorknie, kogel (kootgewricht), kroon-en hoefgewricht. Op de katrol komen dus enorme krachten te staan.

Wat zie je aan een paard met hoefkatrolontsteking en wat is er aan te doen?



Terug



~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~ ~*~



3 - Vaste rubriek: Uit de praktijk



Intermitterende kreupelheid, het aangedane been rolt moeizamer over de toon (omdat aanspanning van de diepe buigpees daar ter plekke pijn doet) en is dus minder snel "weg van de grond". Daarom wordt het desbetreffende achterbeen veelal buiten de massa geplaatst. Wanneer beide hoefkatrollen zijn aangedaan loopt het paard achter met kleine pasjes die niet ver onder de massa worden geplaatst. Dit is functioneel omdat het paard anders zichzelf zou betrappen. Doordat het paard buiten de massa loopt lijkt het alsof de rug eenzijdig "vastzit". Wanneer het rechter voorbeen is aangedaan wordt dit het meest duidelijk zichtbaar op een volte op de rechter hand. Op een harde ondergrond is dit veel beter zichtbaar dan op een zachte ondergrond. Een paard waarbij de hoefkatrol vóór is aangedaan (ontsteking) staat meestal met de voorbenen vóór de loodlijn. Op deze manier is er weinig tractie op de diepe buigpees en wordt de hoefkatrol ontlast.



Therapie: Boxrust met gedoseerde beweging, aangepast hoefbeslag en zo nodig pijnstilling. Aangepast hoefbeslag:

Om de hoefkatrol te ontlasten wordt de hoef door de smid wat steiler gezet. Lukt dat niet dan is een rubber wigje onder het ijzer t.h.v. de verzenen aan te bevelen dat hetzelfde beoogt. Een royale opzet in de toon, zorgt ervoor dat de hoef gemakkelijk over de toon rolt waardoor de hoefkatrol óók nog eens wordt ontlast.

Gedoseerde beweging mét het aangepaste beslag:

3 weken boxrust en alleen stappen op een stevige maar toch verende ondergrond (vlak bospad of een goede rijbodem) 2 keer per dag een half uur.

Daarna nóg 2 weken boxrust met stappen én draven op dezelfde ondergrond 2 á 3 keer per dag een half uur.

Rijd zoveel mogelijk rechttoe-rechtaan.

De pijnstillers dienen om het paard zoveel mogelijk recht te laten stappen.

Fysiotherapie bestaat uit het regelmatig controleren van het gangwerk en aanpassing van de hoeveelheid werk. Het programma kan, wanneer de katrol ernstig is aangedaan, een half tot driekwart jaar in beslag nemen. Zorgvuldige opbouw van het programma is belangrijk om paard (en ruiter) niet in een vicieuze cirkel te laten belanden en uiteindelijk in een opwaartse spiraal te brengen.



Is hoefkatrol te voorkomen?

We kunnen gunstige voorwaarden scheppen om de katrol niet overmatig te belasten. De volgende interventies zijn hierbij van belang: train op een stevige doch verende bodem, hanteer een zorgvuldig opgebouwd trainingschema (dus niet 2 wk vrijwel niets en dan een week weer dgls. op M-niveau rijden), laat om de 6 weken de hoeven bekappen en zo nodig beslaan, geef uw paard veel beweging (paddock /weidegang), ontwikkel uw gevoel voor horsemanship (voelen wanneer uw paard wat moeizamer loopt en de arbeid daarop aanpassen), laat eenzijdig "vastzitten" niet lang bestaan en consulteer een fysiotherapeut voor een onderzoek / advies en zo nodig een behandeling. Langdurige asymmetrie kan eenzijdig overbelasting tot gevolg hebben met als gevolg meer "slijtage" van het betreffende been.

Victorian Elegance Webshop
Dependance van Ratcity's Shelter locatie Almere
DeviantArt voor mijn doodles!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: belle_boef, Besje, Fleuribelle, joyce83, shaddy82 en 52 bezoekers