Bokt.nl • udderware, veulens stressvrij spenen?
Pagina 1 van de 1

udderware, veulens stressvrij spenen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 21:41
door Cassidy
Op een ander forum kwam ik de volgende oplossing tegen voor het stressvrij spenen van veulens. Zo kunnen veulens niet meer bij de moeder drinken, maar hoeven ook haar gezelschap niet te missen. Lijkt me de ideale oplossing, jullie niet?

Afbeelding

http://www.udderware.com

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 21:51
door Rainie
yep, maar lijkt me wel vervelend om zoiets in de stal om te hebben... Maar het is niet permanent, dus
Ja! Lijkt me inderdaad een goeie manier!

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 21:57
door ibikus
Ik speen ze graag met zo'n 5 maanden af en tuurlijk zullen ze dan wel even janken, maar niet om die melk die ze missen.
Ze moeten toch een keer van de moeder af.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 21:57
door Nuage
Lijkt mij vervelend om het om te moeten doen whahahha ben ik gelijk morsdood! (maar ligt denk ik meer aan mijn merrie hihihihi)

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 22:02
door Cassidy
Ik ben het helemaal met Sjuimpje eens dat ze een keertje van moeder afmoeten, maar als ze eenmaal niet meer drinken kun je het veulen er iedere keer een beetje langer vandaan halen. Het gaat er niet om dat ze dan bij moeder blijven, het gaat erom dat ze niet meer kunnen lurken...

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 22:16
door rooslover
Is het wel prettig voor de merrie, lijkt mij niet heel erg comfortabel..
Wij halen ze er ook gewoon vanaf, hup moeder en veulen apart, geen gemuts,worden ze sterk van

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 23:53
door Jantien
Het lijkt me niet comfortabel voor de merrie. Het veulen wil immers wel blijven drinken, maar kan er niet meer bij, wordt dan volgens mij behoorlijk vervelend, blijft stoten en zo.
Wanneer ze tegen de merrie aan gaan springen kunnen ze overal achter blijven haken, ik vind dit geen prettige gedachte.

Veulens blijven (zolang ze bij de moeder lopen) altijd een beetje drinken. Als het niet meer nodig is voor de energievoorziening dan wel voor het lekker.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-07-03 23:55
door ArwenLune
Misschien is dit handig als eerste stadium van het spenen? Kan je na een week (of twee) met dit ding om alsnog veulen en merrie een tijdje scheiden, maar dan is onderhand de melk al opgedroogd en hoeft die scheiding dus niet zo lang te zijn?

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-07-03 00:37
door Sypheron
Dat is opzich wel handig Haha! Alleen voor Wencke is het niet nodig, aangezien het hem eigenlik helemaal niets meer uit maakt of mams er bij is of niet Knipoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-07-03 09:47
door Cowgirl
Het ziet er absoluut niet comfortabel uit, zeker weer zo'n gekke amerikaan dit dit uitgevonden heeft.

Die band bij de liezen gaat zeker irriteren.

Gewoon na 5 maanden veulen weghalen en in de groep gooien ver van mamma.
Volgens mij is daar zelden een paard psyschisch gestoord van geworden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-07-03 11:52
door Feetje
Lijkt me niet fijn.

Beter meteen eraf en dan ff een paar dagen mams missen dan zo'n ding om.
Stel je voor ze blijven erin hangen ofzo...Scheve mond

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-07-03 23:44
door Ods
De beste manier is nog altijd langzaam aan steeds langer bij de merrie weghouden, wij hebben een stal naast de merrie, ze kunnen elkaar zien en makkelijk kontakt hebben. Dit gaat super gaaf en binnen no time zijn ze, ZONDER stress, gespeend!!

Link naar dit berichtGeplaatst: 26-07-03 09:08
door Sabiy
Ik haal ze er altijd wel in 1 keer af, maar zet dan moeder en veulen in twee aansluitende boxen, zodat ze elkaar gewoon kunnen zien, ruiken, horen en aanraken. De merrie krijgt dan even een paar dagen heel weinig voer zodat de melk snel opdroogt en om uierontsteking te voorkomen (en veel stappen). Op deze manier heb ik al mijn veulens zonder stress of narigheid gespeend. Als je een veulen niet zo heel vroeg speent, drinkt hij toch al niet meer zoveel, dus de melk missen doen ze niet, en als mamma er gewoon naast staat (in een andere box dus), is er meestal niks aan de hand. Zodra de melk is opgedroogd en de merrie dus geen last meer heeft van haar uier, is ook haar onrust over, dit duurt meestal een dag of twee. Persoonlijk vind ik dit de beste manier, tenminste, voor mij en mijn paarden en veulens heeft dit altijd prima gewerkt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-07-03 11:12
door vandas
Ze missen mama, niet de melk... Dus dit heeft weinig nut denk ik.

Daarnaast vind ik het ook niet vriendelijk voor de merrie, het volle uier word zomaar even afgebonden lijkt het, en het veulen zal blijven proberen door steeds harder te stoten of er niet toch nog wat melk uit zal komen... Niet zo merrie vriendelijk in mijn ogen.

Als je ze er gewoon bij weghaalt, en zet bij een ander veulen die in hetzelfde schuitje zit, zijn ze zo afgewend... Ken geen een paard die daar een trauma aan over heeft gehouden...

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-07-03 23:01
door Anne_GTI
Het lijkt mij een link ding. Veulen kan er lekker met de pootjes in blijven hangen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-07-03 23:07
door FlairS
[quote="Jantien Veulens blijven (zolang ze bij de moeder lopen) altijd een beetje drinken. Als het niet meer nodig is voor de energievoorziening dan wel voor het lekker.


Party!! Fahreza is inmiddels 13 maanden , staat al 7 maanden in een eigen box en is groterd dan mama en drinkt nog ieder ochtend bij het naar buiten gaan nog even een lekker slokkie.Zolang moeder het best vindt,vind ik het ook geen probleem Lachen

Link naar dit berichtGeplaatst: 27-07-03 23:33
door Kendra
Ben het met Anngeti eens: zie de hengstveulens al vrolijk op moeders springen en achter zo'n ding blijven haken. Volgens mij geeft het alleen maar onrust. Bovendien houd ik bij het spenen niet alleen rekening met het welzijn van het veulen, maar ook van de merrie en daarvoor lijkt zo'n ding me niet echt prettig. Wat zal het veulen vervelend zijn omdat ie geen melk meer kan krijgen! Zo tussen de vier en vijf maanden hebben de meeste merries wel al tabak van hun veulen, vooral als het hengsten zijn die de hele tijd op hun moeder zitten te springen en te klieren. Hup eraf, nog nooit mee gemaakt dat dit later tot trauma's leidde bij de veulens, gewoon zorgen voor een vriendje na het spenen, lekker de wei in, na twee dagen roepen zijn ze moe vergeten!