waarom toch altijd kritiek op manegepaarden!!!!!!

Moderators: Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance, RianneH

 
 
Margaret
Berichten: 174
Geregistreerd: 11-07-01
Woonplaats: Emmen

waarom toch altijd kritiek op manegepaarden!!!!!!

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-07-03 18:04

Waarom hebben jullie bokkers toch alijd kritiek op manegepaarden, (zie topic hieronder? weer terug naar manege). Is het bij jullie wel eens opgekomen dat er nog altijd mensen zijn die geen eigen paard kunnen vooroorloven en juist blij zijn met een uurtje les in de manege. Ik in elkgeval wel. Ik heb nu leasepaardje waar ik zoveel op kan rijden als ik wil. Als ik ziek ben hoef ik me niet schuldig te voelen. Ze wordt verzorgd, ze gaat naar buiten. Ze is alroud, met dressuur, springen en buitenrijden. Ik zou op dit moment niet eens een eigen paard willen, als ik zo het wel en wee hoor en lees hier op bokt . Daarbij met werk, gezin is die tijd ook niet aanwezig, dus ben ik blij als ik twee tot drie keer in de week kan rijden. Zo als afgelopen week kon ik helaas niet, maar na de vakantie ga ik weer gewoon oppakken. Sorry hoor moest het eens kwijt. ER wordt altijd zo negatief gedaan over maneges. Natuurlijk zijn er slecht en goeie. En is hebben van eigen paard geweldig, ik droom daar nog steeds over.....Maar moest het toch even kwijt


Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 19:38

Je zegt het zelf, het hebben van een eigen paard is geweldig, en daar ben je zo door "verwend" dat je moeilijk terug kunt gaan naar een manege... Je hebt ervan geproefd hoe het is een eigen paard te hebben, daar alle lusten en lasten van te hebben zodat je niet meer met minder toe kan...

joyce B

Berichten: 15513
Geregistreerd: 06-08-01
Woonplaats: Net buiten een gehuchtje bij het bos ;)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 20:14

Ik heb niets tegen manege paarden om van te leren. Mar ben wel blij dat ik een eigen pony heb, en voorheen een verzorgpony. Heb wel eens overwogen om weer les te nemen op manegepaarden voor de ervaring met het rijden op veel verschillende paarden. Dat mis ik wel wat de laatste tijd. Ga nu morgen een les rijden bij een vrouw die een antal paarden heeft en er ook les op geeft. Dat kan wat vrijblijvender...
Je kunt rijtechnisch een flinke uitdaging hebben aan een manegepaard... Ook als je eigen paarden hebt!

boemel

Berichten: 2768
Geregistreerd: 13-12-01
Woonplaats: Azewijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 20:22

Laat ik het zo zeggen: Ik ben blij dat ze bestaan. Ze hebben mij en velen anderen leren paardrijden, maar ik ben ook blij dat ik ze niet meer nodig heb.

De band die ik met mijn paard heb laat een manegepaard niet met zich opbouwen. En zo zijn best doen als mijn eigen paard dat doet, zullen ze ook beslist niet. En gelijk hebben ze! Dat houden ze gewoon niet vol om met iedereen op hun rug 'de sterren van de hemel' te lopen.

Ze zijn meer afgestomt op fijnere hulpen en zullen sneller proberen om onder het werk uit te komen. En dan kunnen ze nog zo lief en leuk zijn, als ik het van een manege zou moeten hebben, zou ik stoppen met paardrijden. Er zit voor mij gewoon geen uitdaging aan.

Als een manegepaard iemand anders wel veel plezier geeft, vind ik dat hardstikke fijn, maar het is niets voor mij en ik kan er dan ook gewoon niet zo positief over zijn.

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 20:24

ik ben net zoals andere blij dat ik me eigen pony heb,ik reed eerst ook altijd op manegepony's,en nou ik me eigen eenmaal heb,wil ik echt niets anders meer,en zou ik nooit meer terug gaan naar de manegelessen.
en ik ben het met de uitspraken van maya en joyce echt gewoon helemaal mee eens.
maar ik heb op de manegepaaden zelf geen kritiek,en vind het fijn voor de mensen die geen eigen paard hebben dat die op een manegepaardje kunnen lessen.

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Ethelate

Berichten: 20142
Geregistreerd: 02-10-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 20:32

Ik heb alleen eigenlijk slechte ervaringen met 2 maneges en had al snel een eigen pony. En zou zeker niet terug willen.
Die luxe die ik nu allemaal heb, en wat ik op een manege zou kunnen doen...
Ik ben een verwend nest Lachen

A horse is an accident waiting to happen....

Charaz

Berichten: 21855
Geregistreerd: 12-04-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 21:05

mij zal je nooit een slecht woord over manegepaarden horen zeggen, ik heb erop leren rijden en heel veel van geleerd

Mr. Rock N Roll 27-05-2010 / 05-06-2010, I wish I knew you, I wish I knew you before

Enchanted Axioma B + 11

dell_1
Berichten: 1885
Geregistreerd: 17-12-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 21:09

Ik heb er weinig van geleerd. Na 2 jaar op de manege en toch wel 'moeilijke' en jonge paarden gereden te hebben dacht ik dat ik het wel een beetje kon. Nu heb ik een bijrijdpaard en ben ik er achtergekomen dat ik vanalles fout had aangeleerd of niet had aangeleerd. Veel mensen beginnen op een manege en ik denk ook dat het goed is omdat je zo in kennismaking met paarden en rijden komt als je ouders niets van paarden moeten hebben enzo. Maar dat je veel van die beesten leert nou nee!

SharirBobby

Berichten: 2409
Geregistreerd: 28-02-03
Woonplaats: Zoetermeer

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:26

het ligt net aan de manege
ik rij nu op een hele fijne manege (vind ik Lachen ) en ik leer er echt een hoop. maar ik moet zeggen dat ze ook echt wel leuke paardjes hebben staan. elke week rij ik 1 uur privéles.
maar met die paarden heb ik totaal geen band...
met sharir wel Lovers

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:27

juist,ik had ook een helemaal scheve zit,beweegde harstikke veel met me handen,voeten enz. en dacht ik nadat ik 4 jaar op manege paarden had gereden toch wel kon rijden,kreeg ik me eigen pony en bij me eerste les (was dus wel priveles Haha!) jeetje heb ik me allemaal wat te horen gekregen Haha!
ik zit nou altijd raar genoeg nog klein beetje naar links in me zadel,wat zo niet te zien is dan.

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Biepmiep

Berichten: 3273
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:30

Het ligt niet aan de paarden maar aan de mensen.
Wel jamer dat er zo weinig is tussen manege paard rijden (of zijn) en eigen paard.

Bijvoorbeeld een manege waar vaste mensen vaste paarden hebben enz.
Waar je niet 1x/week komt, maar vaker, waar je verantwoording voor de zorg hebt...

Princess_

Berichten: 4562
Geregistreerd: 27-04-03
Woonplaats: Veenendaal

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:30

Nou ik ben blij metze!!! Ik leer van ze (en van de instructrice) Ik krijg goed (!!) les en de paardjes waar ik op zit zijn niet durf of makkelijk hoor dus ik ben gewoon blij met mijn uurtje les! Daarnaast heb ik mijn verzorgpaard, daar rij ik ook op, daar leer ik ook van. Het is wel relaxter want je bepaald zelf wanneer je wat doet, maar tog Respect voor manegepaardjes:D

Soms vind je pas de weg als je durft te verdwalen.

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:35

toch dit is niet aanvallend bedoeld,een gewoone vraag,wat leren jullie nou precies op zo'n manegepaard?
sommige schrijven ik leer er harstikke veel op enz.
wat leren jullie dan?
rustig blijven want het is een gewoone vraag Haha!

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Biepmiep

Berichten: 3273
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:36

Je moet toch ergens beginnen met rijden, omdat er geen alternatieven zijn, mijn kinderen leren er heel veel van. Oa. zitten zitten zitten en met verschillende pony's omgaan...

Tamara

Berichten: 10113
Geregistreerd: 20-07-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:46

Het is goed dat ze er zijn, anders had ik nooit leren rijden op verschillende pony's. En ik heb er ook veel van geleerd, maar vooral hoe het niet moet. Want toen ik Marcello kreeg, heb ik zo ontzettend veel opnieuw moeten leren.... Ik zat verkeerd, dreef verkeerd, hield mn handen verkeerd, verkeerde houding.... Heb alles opnieuw moeten leren!

Wat ik ook zo jammer vind is dat je idd niet met een manegepaard een echte band op kan bouwen tijdens dat ene uurtje in de week. En dat je ze eigenlijk niet echt lekker kan rijden, dan bedoel ik leuk aan de hulpen enzo. Het hielp wel dat toen ik gevorderd was, ik regelmatig paarden reed die net in de lessen kwamen, dat was leuk!

Wat mij heel erg heeft geraakt, is het feit dat ik in 2 jaar tijd een hele goede pony (Chester) van een leuke, levenslustige, snelle en goedluistereende pony heb zien veranderen in een dwars, zielig vogeltje dat niets meer wilde en uit verveling is gaan luchtzuigen.

Natuurlijk is het goed dat er manege's bestaan, maar ik ben blij dat ik er uiteindelijk weg was, en ik wil ook niet meer terug!

Never stop dreaming
31-08-2015 & 26-08-2018 <3

wenny

Berichten: 7670
Geregistreerd: 06-03-03
Woonplaats: Hoekschewaard

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:51

ik heb 6 jaar langop een manege gereden in het begin leer je best veel zoals door zitten lichtrijden wijken galop draf want als je nog nooit op een paard gezeten heb en je komt op een manege dan leren ze ja dat maar later als je zoals hun dat noemen in de vergevoordede les zit leer je eigenlijk niet veel meer
Ik ben heel blij dat er manege paarden bestaan hoe leert een beginner anders rijden
Ik zal nooit wat over een manege paard zeggen misschien alleen over de manege zelf en hoe sommige manege's hun paarden behandelen maar een manege paard kan daar niks aan doen

♥Maykey hou van jou voor altijdRust in vrede maatje!! 08-05-00 † 27-07-05♥
PiaffeMedia.nl
Like PiaffeMedia op facebook

Biepmiep

Berichten: 3273
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 22:52

Daarom is het ook zo jammer dat er niets is tussen manege/eigen paard voor beginners en ook voor de paarden!

spoekie

Berichten: 2313
Geregistreerd: 23-02-03
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 23:24

Het is gewoon dat veel manegepaard/pony`s verpest zijn, en daardoor leer je sommige dingen verkeert aan bijv. hoeveel mensen ik wel niet zie schoppen als ik op een manege ben of zie trekken. Of die pony zijn zin geven als hij vervelend doet. maar verder heb ik echt niks tegen manegepaard/pony`s er zijn er ook bij die zo lief zijn of die nog op goede hulpen reageren. En je kunt idd geen band er mee op bouwen of er echt iets mee bereiken want je kunt hem wel iets leren maar als hij dat de rest van de week niet meer hoeft dan doet hij het die week later ook niet meer...

OIk ben soms een beetje raar...Maar wel lekker!O

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 23:24

*Tamara* schreef:
Het is goed dat ze er zijn, anders had ik nooit leren rijden op verschillende pony's. En ik heb er ook veel van geleerd, maar vooral hoe het niet moet. Want toen ik Marcello kreeg, heb ik zo ontzettend veel opnieuw moeten leren.... Ik zat verkeerd, dreef verkeerd, hield mn handen verkeerd, verkeerde houding.... Heb alles opnieuw moeten leren!


dat is wat ik ook precies had Haha!
en daar ben ik nou 2 jaar later nog steeds mee bezig
en als wij vroegen hoe laat je een paard afbuigen?(goed ik was toen 8 Haha! )
euhm ja dat kan ik niet vertellen,je moet flink zagen en drijven wedr dan verteld Verward
en wijken,het hoofd naar binnen trekken en goed je binnen been naar achter,paar liep nog even recht,maar ja goed zo nou wijkte hij *LOL*
maar goed,dit is gelukkig echt niet op alle manege's zo,er zullen nog genoeg manege's zijn die goed les geven en waar je best goed kan leren rijden.
maar ik denk ook dat ik gewoon het "luxe" ben gewend,van me eigen paard,en ik ook echt niet meer terug wil.

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

beautyfull_mickey

Berichten: 5718
Geregistreerd: 04-06-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-07-03 23:25

Biepmiep schreef:
Daarom is het ook zo jammer dat er niets is tussen manege/eigen paard voor beginners en ook voor de paarden!

wat bedoel je met deze zin?
dat beginners verschil niet zien?

Je kunt gedachtens niet controleren,Je kunt alleen leren stoppen ze te geloven....

Hobbelende Vosjes Pester #44 *LOL*

Ditta

Berichten: 2567
Geregistreerd: 08-07-01
Woonplaats: 't Gooi

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 00:31

ik heb niks tegen manege paarden. je kan er goed op leren.
ze zijn vaak te vertrouwen en ze zijn sterk. het is zwaar werken voor een paard in een manege. daar is een eigen paard een verwend kreng bij!

alleen, toen ik van de manege af ging en op shiva prive lessen ben gaan volgen.. ik leer toch meer. eigen paarden zijn vaak moeilijker dan manegen paarden..

Just say yes, just say there is nothing holding you back..

Ing__

Berichten: 11176
Geregistreerd: 17-01-03
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 00:53

ik vin dook dat er te vaak negatief over manege paarden gesproken wordt.. natuurlijk e zijn goede en slechte maneges, maar is dat met paardeneigenaren dan niet zo?? je hebt mensen die hebben alles over voor hun paard en mensen die er bijna niets mee doen... vind niet dat je kan zeggen dat een manege bij voorbaat slecht is...
Mijn zus werkt op een manege waar echt goed met de paarden wordt omgegaan en waar echt veel geleerd word.. en ik ken ook een manege waar de paarden heel veel lopen en bijna geen rust krijgen...

En op een manege leer je wel degelijk veel...maar dat is AFHANKELIJK van de manege waar je lest...

Dag lieve mama...

Botervlieg

Berichten: 9132
Geregistreerd: 20-04-03
Woonplaats: adoptie-Ian woont bij www.aap.nl !

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 03:23

Ik lees nu van een aantal Bokkers dat ze van manegepaarden niks of verkeerd geleerd hebben en dat ze daar door het rijden van een eigen paard achtergekomen zijn.
Jammer dat die arme manegepaarden de schuld krijgen,
want het verwijt hoort bij de instructeurs m/v die er (in dat geval) een potje van maken.
Zouden die beter werk leveren, dan zouden ze de paarden niet verknallen en betere ruiters m/v afleveren.
Goede instructeurs stappen ook regelmatig zelf op de manegepaarden en zorgen er zo voor dat er geen 'rotbok' kan ontstaan.
Maar lesjes draaien met 10 of meer is voor de kortzichtige, gemakzuchtige manege-eigenaar + dito instructeur uiteraard interessanter.

Van manegepaarden/-pony's heb ik enorm veel geleerd en ook dingen die je met eigen paarden niet meer tegenkomt, al is het maar omdat je dan steeds op dezelfde rijdt en dat komt je vaardigheid echt niet ten goede. Helemaal niet als je daar dan ook nog maar 1 instructeur bij hebt.
.

-:) Je kunt niet alles hebben. Trouwens, waar zou je het moeten laten. NN -:)

Biepmiep

Berichten: 3273
Geregistreerd: 16-11-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 06:56

Ik bedoel dat het voor paarden fijnzo zijn niet 30 verschillende ruiters per week te moet verdreagen, maar een paar vaste.

Apple
Moderator Informatief
May the horse be with you!

Berichten: 70731
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-03 10:30

Ik heb veel dingen geleerd van/met manegepaarden (en ik rij nog steeds 1 keer per week op een manegepaard).
Zaken die ik heb geleerd: - je aanpassen aan veel verschillende types paarden, - goed voorwaarts rijden (problemen voorwaarts oplossen), - strandrijden (en belangrijker: paarden die nog nooit op het strand zijn geweest 'strandmak' maken).

Met mn eigen paard bouw ik veel meer een band op en kan ik dressuurmatig verder komen.

Door de instructie en de (harde) manegezadels zijn er wel wat fouten ingeslopen die ik bij mezelf, maar ook bij andere (ex)manegeruiters terug zie (die op dezelfde zadels, van dezelfde instructie les hebben gehad).

Wat voorbeelden: als ik niet oplet rij ik met vrij gestrekte armen. Hier is in de manegeles nooit aandacht aan besteed.
Nu, met mn eigen zadel, leer ik hoe ik moet zitten op mn zitbeenknobbels. Als ik dan weer eens een rit maak op een manegezadel weet ik binnen 3 minuten waarom ik dat daarvoor nooit gedaan heb Haha!.

Kevin: drs L1+9, spr B+2, SGW B+3, Endurance 197 ggk km's (eindstand), Kevin in Uddel
Daisy: drs L2+11, spr B+1, SGW B+1 Rondje door de Bollenstreek


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: __elise__, Babootje, iets_nogiets, ImkeTarek, Karmandi, LadyMadonna, moonfish13, nafkedemi en 22 bezoekers