Onzeker in de omgang met paarden

Moderators: balance, Ymor, Melissa0304, RianneH, Neonlight

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

Martie

Berichten: 2280
Geregistreerd: 17-06-04
Woonplaats: Nuenen

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-12-18 20:16

Paarden kunnen daarin net zo verschillen als mensen: sommigen zijn direct op hun tenen getrapt, anderen zijn heel vergevingsgezind en kijken vooral naar de intentie. Ze weten heel goed of je boos bent of niet.
In het algemeen zou ik zeggen dat zo lang je niet een grote fout maakt die fysiek pijnlijk is voor het paard (en dan bedoel ik dus niet een corrigerend tikje of even uit balans en daardoor teveel druk op de teugel maar echt hardhandig zijn) het paard daar meestal niet zo mee zit. Vooral als je het daarna opnieuw probeert om duidelijk te maken wat je wilt/bedoelt. Een paard merkt heel goed wanneer je echt negatief op hem gericht bent of wanneer er een vergissing gemaakt wordt. Veel paarden vergeven heel veel (of vinden het gewoon niet zo boeiend) en gaan gewoon verder.
Het karakter en de leeftijd kunnen hierin veel verschil maken. Sommigen sjouwen nog door als je er half naast hangt en kijken dan eens verbaasd om :D

Maak alleen niet de fout om paarden met mensen te vergelijken. Je bent nu erg aan het beredeneren en analyseren, dieren doen dat dus niet. Kijk maar in de wei: vaak genoeg krijgt een paard een trap of beet (al dan niet raak) en een paar tellen later staan ze weer bij elkaar te grazen.

Als je eerlijk bent naar het paard is er niet gauw een probleem. Foutje? Even klopje of aai en gewoon door gaan. Als jij er geen probleem van maakt doen de meeste paarden dat ook niet.

Lekker doorgaan en door ervaring de signalen van je paard leren interpreteren dan gaat het vanzelf steeds beter.


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: _Morningstar, lovelance, USKYLD en 28 bezoekers