[VOLG] Ons nationale televisiedebuut

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

 
 
JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

[VOLG] Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-15 16:38

Onlangs is een documentairemaker op bezoek geweest op stal om naar mijn paard te komen kijken en te praten over de geschiedenis van het Friese paard.
Ook hebben we in het kort de mogelijkheden besproken rond het filmen op locatie voor de documentairereeks van Omrop Fryslân en het KFPS over het Friese paard.
Behalve dat ik zelf dan dus met mijn kop ( :') ) op (nationale!) TV moet zal ook mijn paard in beeld komen.

(Ziet een handjevol nieuwsgierige bokkers voor zich die doorklikken naar mijn profiel…) :+
Ik weet wat jullie denken... Huh? Dat paard is toch helemaal geen Fries?

Juist!
Hoe zit het dan precies?

Eigenlijk moet ik dan verder terug.
Sommige bokkers kennen mij misschien als soort van kenner van Oosterse paardenrassen als de Akhal-Teke, Berber of Arabische Volbloed maar ook onbekende paardenrassen afkomstig uit het woestijn/steppegebied van Noord-Afrika tot Oost-Azië.

Hoe kom je dan in godsnaam bij het Friese paard?
Dat begon allemaal ongeveer een jaar geleden, niet lang nadat ik naar Friesland verhuisde voor, jawel, de liefde. <3

In dit topic wil ik, als mensen dat leuk vinden, verslag doen van mijn belevenissen met it Fryske hynder en ons aankomende televisiedebuut.

En misschien kan ik dan ook vertellen hoe dit zo gelopen is. Want hoe word je met een specialisatie in Oosterse paardenculturen ineens expert van het Friese paard? :Y)

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…


JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 21-07-15 20:42

Haha, jammer, volgens mij heb ik een heel aantal reacties nèt gemist. :+

Summerly: leuk compliment! Ik zal meteen een tweede deel plaatsen met een beginnetje van hoe het zo komt dat ik een expert ben geworden van de geschiedenis van het Friese paard.



Mijn avonturen :+ met het Friese paard begonnen ongeveer een jaar geleden.
Ik werd benaderd om een wetenschappelijk artikel te schrijven over het Friese paard. Als historicus heb ik mij onder andere gespecialiseerd in de geschiedenis van paarden, het ontstaan van paardenrassen en de rol van het paard door de tijd. Dat heb ik trouwens lang voor me gehouden en me braaf gespecialiseerd in Europese geschiedenis, niet-Westerse geschiedenis, internationale betrekkingen en Koude Oorlog geschiedenis. Ja, ik heb veel meer studiepunten gehaald dan nodig. :D :D (Twee bachelors en twee masters... I know...)
Tijdens mijn opleiding kreeg ik het idee dat als ook maar iemand lucht zou krijgen van mijn 'hobby interesse' ik al snel te boek zou komen te staan als 'dat paardenmeisje'.
Die angst leek overigens ergens gegrond, want toen ik in 2011 in contact kwam met een hoogleraar met een interesse in paardgerelateerde geschiedenis vertelde hij me dat hij in de wandelgangen de paardenhistoricus wordt genoemd (aan beide zijden werd daar enigszins gekscherend over gedaan). :Y)
Goed, terug on topic.

Rond 2007/2008 begon ik mij verder te verdiepen in de geschiedenis van de Oosterse paardenrassen naar aanleiding van een kunstproject dat ik toen opstartte.

Dat project begon met deze schilderijen:

Afbeelding

Afbeelding

Het begon met een ongezonde interesse in de Akhal-Teke.
Die fascinatie was al jaren daarvoor ontstaan na een bezoek aan het circus. Het paard dat halverwege de voorstelling de ring binnen draafde leek zo van een pagina uit een sprookjesboek gelopen. Het was een bijna magisch wit paard met blauwe ogen die wist dat alle ogen op hem gericht waren. Ik was verkocht. Ik wist direct dat dit een bijzonder paard was. Dat was mijn allereerste kennismaking met de Akhal-Teke. Ik zal toen een jaar of 8 zijn geweest.

Mijn kunstproject liep al snel uit de klauwen. Binnen luttele weken groeide het uit tot een monsterproject over Oosterse paardenculturen in de gehele Dry Belt (van Noord-Afrika tot Mongolië). De geschiedenis bleek bovendien vele malen complexer dan ik had gedacht. Het moest een boek worden, maar een zacht stemmetje in mijn achterhoofd fluisterde listig: "Dit is véél te ambitieus!"

In diezelfde periode kwam nogal onverwachts een Russische Akhal-Teke merrie op mijn pad. Muzanna, een (klein gebleven) merrie van het middentype.
Ik besloot mij eerst vooral op haar achtergrond te concentreren. Ik begon met het uitpluizen van haar afstamming met het oog op een veulentje in de toekomst. Dat bleek nog niet zo makkelijk.
Het groeide uit tot een obsessie om te achterhalen hoe de geschiedenis van de Akhal-Teke nou werkelijk in elkaar stak. Dat werd bovendien aangewakkerd door een specialisatie in de geschiedenis van de Koude Oorlog en de complexe politieke verhoudingen in de voormalige Sovjet-Unie, en tussen Oost en West.

Destijds was het Friese paard eigenlijk alleen in beeld als lief en schaapachtig opfokgenootje van mijn merrie. Een Friese merrie genaamd Wiske had het in haar hoofd geprent dat vriendlief en ik voor háár kwamen. Waar Muzanna was, daar was Wiske. Muzanna tolereerde geen paarden in onze buurt, maar voor het Friesje maakte ze vaak heel eventjes een uitzondering. Al snel werd Muzanna geflankeerd door haar vaste bodyguard. Niet dat ze een bodyguard nodig had. Muzanna wist vooral heel goed wat ze wilde en lieve, ietwat lompe, Wiske liep braaf met haar mee.

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-15 11:27

Ladybird: dankje! :o Nee, de opnames staan rond eind augustus/begin september gepland.

CarinaR: oh haha, mag dat niet? Misschien moet Bart eens een functie invoeren die aangeeft dat je post niet genoeg tekens bevat oid. := Verder: helemaal leuk!
De docu reeks wordt eind januari/begin februari uitgezonden. Eerst op Omrop Fryslân, daarna op NPO.

Lideli: leuk dat je volgt!

Bonjoy: daar kom ik nog op terug ;) leuk dat je opnieuw volgt!

Ik ben vandaag naar de Boerenbruiloft in Joure om Friezen in "traditionele" setting te fotograferen. Hopelijk kan ik vanavond weer een stuk plaatsen, want als het goed is duurt het maar tot ergens laat in de middag. Uiteraard moet paardlief dan eerst nog even wat aandacht krijgen. :D

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 22-07-15 21:22

Het uitpluizen van de afstamming en geschiedenis bleek nog niet zo eenvoudig. Een zelfcursus Russisch en honderden historische documenten in zeven verschillende talen verder ( :7 ) kreeg ik echter steeds meer grip op de materie.
De rol van de Turkoman (een historische verzamelnaam voor de Akhal-Teke) in de geschiedenis bleek vele malen groter en ingewikkelder te zijn dan ik ooit had verwacht, maar desondanks waren er ook mythes die moesten worden doorgeprikt. Hier speelde veel politiek mee en een botsing van culturen.
Al snel werd me duidelijk dat de geschiedenis van Europa, Rusland, de gehele Dry Belt, de geschiedenis van het imperialisme, oorlogvoering en de geschiedenis van de paardenfokkerij onlosmakelijk waren verbonden met de geschiedenis van het Turkmeense paard. Je zou misschien verwachten "de Arabische Volbloed". Dat verwachtte ik namelijk ook! Tot zover het idee dat het vooral de Arabische Volbloed was die van invloed is geweest op Europese (en eigenlijk bijna alle) paardenrassen...

Interessante materie! Ik begon paralellen te zien tussen de Berber, de Arabier en de Turkoman. Die paralellen kon ik zelfs doortrekken naar het Wilde Westen! Deze geschiedenis was groot. Echt groot.

Afbeelding

Ik waadde mij door dikke rookgordijnen van mythologie, vooral de mythes gesponnen rond de Arabische Volbloed, en prikte door eeuwen van politiek en culturele vooringenomenheid. Dit was complexer dan ik ooit had kunnen vermoeden.

Mijn boek in wording dreigde me boven het hoofd te groeien. Dit was groot, zó groot. En dan had ik het alleen nog over de Turkoman. En de Arabier, de Berber en het Mongoolse paard dan? Die vier vormden de kern van mijn boek over Oosterse paardenculturen. Vier rode draden die hier en daar door de eeuwen heen met elkaar in de knoop raakten.

Omdat ik mij intussen vooral concentreerde op een klein aspect vanwege promotieonderzoek zat er jarenlang weinig schot in het boek. Het kunstaspect begon bovendien wat op de achtergrond te raken.
Ook de invulling ervan veranderde door de jaren heen. Oorspronkelijk was het begonnen als vooronderzoek voor mijn kunst: mijn schilderijen zijn altijd verhalen op zich.

Afbeelding
De dansende paarden van T'Ang.

Toen ik wel erg veel fascinerende verhalen had verzameld wilde ik het in boekvorm gieten. Ik besloot maar meteen veel te ambitieus er een dubbelpublicatie van te maken: een kunstproject en een wetenschappelijk boek. Vervolgens bleek er veel interesse te zijn vanuit de paardenwereld en kwam de nadruk op een laagdrempelig format met mooie illustraties en foto's. Via een hoogleraar kwam ik terug bij de kern van mijn onderzoek en besloot ik dat er toch een grote geschiedenis verteld moest worden aan de hand van de paarden van de Dry Belt. Het boek kwam langzaam weer op de rit.

Maar, zoals ze weleens zeggen, gooide het echte leven ineens roet in het eten.

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-07-15 20:55

Piekosjj: daar kom ik in de volgende update op terug. :D
Vanavond heb ik geen tijd meer om een update te schrijven, maar hoop er morgen wel aan toe te komen want daarna vertrek ik naar Duitsland.

Daks: als de precieze data bekend zijn zal ik het zeker in dit topic melden, ook al hoef ik zelf niet zo nodig op TV, haha.

Jaan81: dankje! Hopelijk kom ik er morgen aan toe nog een stukje te schrijven.

Janouk: wauw, en dat paste in 1 scriptie? Ambitieus hoor. Oost en west zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en voor een groot deel door het paard. Dat maakt het paard een belangrijke schakel in de geschiedenis van de mens, op veel fronten. De ontwikkeling van rassen hangt sterk samen met oorlogvoering en volbloed paarden (Engelse Volbloed, Arabische Volbloed, Berber en Turkoman) maar ook met de Franse Revolutie, Industriële Revolutie en agrarische revolutie. De dominante rol van de Engelse Volbloed en Arabische Volbloed is voor een groot deel politiek geweest. Een eurocentrisch perspectief is daar een onderdeel van en heeft dezelfde wortels.

Rumay: leuk dat je volgt.
Paardenhandboeken zijn wat dat betreft niet het juiste beginpunt. Daar kwam ik zelf al snel genoeg achter. De informatie wordt vaak gerecycled en rassen worden beschreven zonder ooit een exemplaar in levende lijve te hebben gezien. De meeste historici weten juist weer niks van genetische en biologische aspecten of meer specifiek van paarden, behalve wat de voorkant en wat de achterkant is. :+ Dat geldt overigens voor veel (alpha) wetenschappers. Velen van hen lopen al snel tegen de beperkingen aan van hun discipline. Daar komt nog bovenop dat veel kennis jarenlang strikt gescheiden is geweest door een IJzeren Gordijn, alsof er een soort vacuüm bestond.

Dan heb ik het nog niet over de taalbarrières of de culturele en politieke elementen die meespelen in hoe de geschiedenis van paardenrassen wordt gepresenteerd. Dan vind ik het echt niet gek dat je het spoor bijster raakt. Het ís namelijk ingewikkeld!

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-15 19:26

Na een week of wat te zijn afgesloten van de bewoonde wereld (ik bedoel eigenlijk internet) is het toch wel tijd voor een update.

Na diverse omzwervingen en tegenslagen (een boek op zich, dus breek me de bek vooral niet open) }:0 studeerde ik cum laude af. Ik moest afscheid nemen van het studentenleven en volwassen worden met een echte baan en een echt huis en meer van die grote mensen dingen. :Y) Omdat ik midden in de crisis afstudeerde bleek het vinden van een baan nog niet zo eenvoudig. Te hoog opgeleid, te weinig ervaring, enzovoorts. Ik heb het allemaal gehoord.
Ik besloot in het diepe te springen en voor de liefde naar Friesland te verhuizen. Het vinden van een baan op het platteland was al helemaal een opgave. (Sodeju, wat een understatement...)
Eenmaal daar werd ik naar aanleiding van mijn boek in wording gevraagd een artikel te schrijven over het Friese paard en dan vooral om eens die mythes rondom de geschiedenis van het ras (Romeinse krijgers op Friezen?!) eens goed en wetenschappelijk onderbouwd uit te pluizen.

Romeinse krijgers reden weliswaar niet op grote, zwarte Friese paarden (met een stokmaat rond 132 algemeen en 136 in de Laat-Romeinse Tijd waren paarden van de Frisii voor Romeinse begrippen natuurlijk vrij klein), maar de geschiedenis van het Friese paard bleek vele malen rijker en ingewikkelder dan de handboeken over het ras suggereren.

Al snel bleek dat er genoeg ruimte was voor een boek. Een collega-onderzoeker (die vaker goede ideeën heeft) stelde mij voor aan een bevriende uitgever. Dat gebeurde eigenlijk vrij spontaan. De uitgever kwam langs om een ander project te bespreken. Vanwege een op handen zijnde verhuizing deelde ik tijdelijk een werkkamer. De uitgever stelde me wat vragen over mijn project dat ter sprake kwam bij de introductie (dit is... en zij doet... Je kent het wel) en gaf mij direct (on the spot!) de opdracht een boek te schrijven. Een boek dat de geschiedenis van het Friese paard eens en voor altijd eens goed zou vertellen. Hét boek over het Friese paard. (Dus!)

Via de uitgever kwam ik in contact met de makers van de documentairereeks over het Friese paard. Zo is het balletje gaan rollen. Maar een artikel in boekvorm gieten is nog niet zo eenvoudig. Erover vertellen gaat me gelukkig wat beter af. We zullen zien of dat ook nog het geval is met een camera op mijn snufferd... :=

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…


JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 04-08-15 19:51

Lideli: dankje. Ik vind het zelf vooral erg spannend en niet zo stoer van mij hoor. :D ik kan er nu natuurlijk niet meer onderuit en mij niet verschuilen achter honderd andere projecten. Deze krijgt nu gewoon voorrang en dat is best een eng idee. Zoals de Friezen zeggen: no sil it heve! (Met autocorrect overigens erg lastig om te schrijven, haha)

Solleke_Noah: dankjewel, dat vind ik een leuk compliment. Voorlopig heeft mijn boek over het Friese paard (waarvan de deadline schrikbarend dichtbij komt nu) even voorrang, maar het is de bedoeling dat ik daarna weer braaf aan mijn 'grote project' verder ga. :j

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-15 21:19

xLillith: misschien komt dat ook omdat paarden uit het dagelijkse straatbeeld zijn verdwenen en veel mensen daardoor 'vergeten' hoe belangrijk het paard voor de mens is geweest.

Solleke_noah: de geschiedenis van het Friese paard is sterk gebonden aan de geschiedenis van oosterse paarden en paardenculturen. Dat beseffen weinig mensen. Het is mijn insteek om het boek over de Fries ook interessant te maken voor mensen die niets met Friezen of zelfs niets met paarden hebben, maar geschiedenis gewoon interessant vinden. Friezen zijn sterk verbonden met de Europese geschiedenis en die van de Nederlanden. :j Ik zie dit project zelf heel sterk in het licht van mijn oosterse paardenproject, omdat het daar echt een soort ader van is, met een grote geschiedenis als rode draad.

GQMMS: leuk dat je je meldt en bedankt voor je compliment! Stiekem vind ik het best spannend om in het Nederlands te schrijven omdat het niet mijn moedertaal is. Wel een uitdaging natuurlijk. :D

Tijd voor nog een deel.



Mijn oorspronkelijke artikel verschijnt eind dit jaar (zit nu in de peer review). Ook mijn boek verschijnt deze winter. Een ander artikel verschijnt in november. En ik zal als historisch deskundige optreden in de documentairereeks.

Zo ben ik in een jaar tijd met onderzoek in diverse archieven en het uitpluizen van honderden documenten, o.a. in het Oudfries (dat is weer een verhaal op zich), Latijn, Frans, Duits en Nederlands, uitgegroeid tot een kenner van het Friese paard – of in ieder geval de geschiedenis van het Friese paard.

Een dergelijke expertise roept vragen op. Ik spreek inmiddels vloeiend Fries, maar juist mijn uiterlijk en naam scheppen verwarring. Mijn achternaam is immers Limburgs (of buitenlands als ik menigeen moet geloven). Mijn uiterlijk, als ik de Friezen mag geloven, is vooral zeer Mediterraans. (Ach toen ik nog in Amsterdam woonde werd ik vaak in het Turks aangesproken... Of werd ik door menig niet-westerling gevraagd waar ik vandaan kwam, of "oké oké maar je ouders dan?" Ik ben wel wat gewend. :D )
Een vraag die even vaak op de lippen brandde van belangstellenden en Friezen-kenners was: hast self ek in hynder? (Heb je zelf ook een paard?) Jawel!
Al snel sloeg de sprankel in de ogen om in teleurstelling en vooral verwarring wanneer ik vertelde dat ik geen Fries had maar een Akhal-Teke.
Een wát? Wát voor ding?
Een Akhal-Teke. Een Centraal-Aziatisch woestijnpaard.

Als zogenaamde expert (liever: paardenhistoricus) is het moeilijk om uit te leggen dat je een brandende interesse in de ontwikkeling van paardenrassen kunt hebben en de rol van paarden in verschillende culturen (enzovoorts) zonder net dat specifieke ras daadwerkelijk in je bezit te hebben. Of te verafgoden. Ofzo.
Toch bleken de Friezenmensen (en Friese mensen in het algemeen) veel opener en begripsvoller te zijn dan sommige paardenmensen uit het buitenland. Zo weigerden veel Akhal-Teke fokkers mij over het algemeen serieus te nemen in de begintijd van mijn onderzoek. Ik had immers sowieso geen recht van spreken want ik had niet eens een Akhal-Teke!
Friezen zijn daarin veel ruimhartiger gebleken. Stugge Fries is voor mij werkelijk een onbekend fenomeen. Wellicht dat de taalbarrière ook meespeelt. Ik spreek vloeiend 'geef Frysk', maar in het Russisch wil ik nog wel eens hakkelen. Ik heb natuurlijk in Friesland alle gelegenheid om de taal aan de praktijk te onderwerpen, wat met Russisch in de Friese klei (en wouden – of waar dan ook) wat lastiger is.
(Ze zien me aankomen...)

En zo heb ik uren en uren in Tresoar (Fries archief) doorgebracht, over de geschiedenis van het Friese paard en mijn boek gepraat – met mijn uitgever, met geïnteresseerden, met Ids Hellinga van het stamboek en met Piter Tjeerdsma van Omrop Fryslân. Bovenal heb ik vooral heel vierkante ogen gekregen van het achter de laptop zitten of door een lens turen op een Fries paardenevenement. Als je hoge eisen aan jezelf stelt is het schrijven van een boek echt niet niks. :list: -:)

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-08-15 22:42

Ik heb een talenknobbel en sprak als driejarige al drie talen. Ik spreek meer dan een dozijn talen, waarvan minstens 7 vloeiend. :o Door een groot taalgevoel heb ik ook een behoorlijke passieve basis. Ik kan die basis zelfs in een avond leren door mensen een taal te horen spreken en herken ook gewoon talen die ik niet spreek (inhoudelijk zelfs, en spreek een taal binnen twee weken vloeiend - behoudens het vocabulaire waaraan ik niet word blootgesteld natuurlijk maar dat is een kwestie van tijd en hersenspinsels die de patronen eruit halen). Daarin herken ik ook direct al taalpatronen e.d. ook al heb ik me de taal officieel niet eigen gemaakt (zoals Pools, Bulgaars of Jakoetisch - ik noem maar wat). Om die reden kan ik dus zelfs uit de voeten met middeleeuwse talen, om maar wat te noemen. :Y)
Het artikel mag (zal) ik na verschijnen ook op academia uploaden dus geen zorgen, uiteindelijk kan iedereen hem lezen. Ik ben voorstander van het zoveel mogelijk beschikbaar maken van kennis. :D In boekvorm komt daar natuurlijk veel meer bij kijken omdat er veel meer kosten mee gemoeid zijn. Om die reden maak ik de foto's en illustraties ook zoveel mogelijk zelf omdat het budget voor professionele foto's erg beperkt is... Helaas... Gelukkig gaat dat fotograferen me ook wel aardig af. *\o/*

Horsies: dat is dus precies de reden dat ik geschiedenis ben gaan studeren. Het verleden heeft onze wereld zo sterk gevormd, zelfs wie en wat we zijn, hoe we denken, hoe we praten, hoe we leven... Dat vind ik heel fascinerend. En ja, ik kan echt heel gepassioneerd vertellen over mijn vak. Ik heb ook wel andere dingen gestudeerd maar geschiedenis is echt mijn ding gebleken. Tijdens mijn studie heb ik geen seconde getwijfeld: dit was het helemaal! :D

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-08-15 17:02

MarlindeRooz: verstandig, hoor. Toen ik begon met studeren twijfelde ik tussen archeologie en geschiedenis. Het werd geschiedenis vanwege de grotere baankans. Toen ik afstudeerde had elke gemeente een archeoloog in dienst en werd de markt overspoeld door HBO geschiedenis docenten. Kak! Nu wilde ik vooral de wetenschap in en schrijver worden ( := ) maar in mijn achterhoofd zei ik tegen mezelf dat ik altijd nog kon terugvallen op het onderwijs. Eh, oeps?

Amable: je treft het! Ik wilde net een update plaatsen toen ik de waarschuwing kreeg dat er een nieuwe reactie was. :D Het Iberische paard (in de bronnen vaak Spaanse paard genoemd) speelt absoluut een rol in mijn boek! Dat kan ook bijna niet anders, omdat ze in de Middeleeuwen en daarna vanaf de Renaissance tot en met de zeventiende eeuw als de voornaamste oorlogspaarden van Europa werden gezien en ook een rol hebben in de ontwikkeling van het Friese paard. Het Friese paard was echter net zo goed een geliefde verschijning, al in de Middeleeuwen. :j In de zestiende en zeventiende eeuw vulden ze zelfs bijna altijd wel een stal bij een edelman die vond dat ie wat voorstelde. Of dat dan in Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije of Italië was.



Tijd voor een update. Die gaat dit keer vooral over de Middeleeuwen, waar ik tijdens het schrijven van het artikel mee heb geworsteld en ook nu met mijn boek. Zo erg zelfs dat ik lichtelijk in paniek begin te raken over de naderende deadline. :Y)

Op dit moment hou ik me vooral bezig met het in boekvorm gieten van mijn boek. Achteraf besef ik dat het best ambitieus is om van een artikel van 7.000 woorden een boek te maken van 20-30.000 woorden. Er is genoeg materiaal, maar wàt een werk! Vooral de omschakeling van Engels naar Nederlands is voor mij best een uitdaging. Maar omdat een boek natuurlijk veel meer ruimte biedt om dingen uit te diepen kan ik over interessante bronnen natuurlijk lekker even uitwijden in plaats van ze alleen terloops in een voetnoot te noemen.
Zo duikelde ik afgelopen week weer een paar interessante middeleeuwse bronnen op.
Goed, afgelopen weken heb ik vooral enorm in de knoop gezeten met de Middeleeuwen. Het is wat, ik en de Middeleeuwen. Het is een lange, fascinerende periode, maar de Middeleeuwen en ik hebben een echte haat-liefde verhouding.

Het Friese paard vergaarde bekendheid tijdens de Middeleeuwen. De Friezen stonden toen al bekend als fokkers en handelaren van rundvee en paarden. Friesland, genaamd Frisia, strekte tot de dertiende eeuw langs bijna de hele Noordzeekust van Holland tot Denemarken. In tegenstelling tot de rest van Europa kenden de Friezen geen feodaal systeem en werden daarom de vrije Friezen genoemd. Ze richtten zich al vroeg op handel. De handel in runderen en paarden had daar een belangrijk aandeel in.

In de Bisschopszoen van het Tweede Emsinger Codex uit 1276 wordt bijvoorbeeld verteld over de verkoop van Friese hengsten op de markt in Münster:

'Sket ant hangstar, ther Fresa tho merkede farat, mot ma selle it alrakere tid and tha tolene ielde se, ther a stenden heth.'

(Het is wat, dat Oudfries!)

Maar handel in Friese paarden is niet alleen terug te vinden in de meer voor de hand liggende bronnen zoals charters, oorkonden en registers. Friese paarden werden al in de Middeleeuwen verhandeld tot in Engeland en Frankrijk. Ze bouwden blijkbaar een reputatie op als goede rijpaarden.

In het epische gedicht La chevalerie Ogier de Danemarche uit de 12e eeuw reed niemand minder dan Karel de Grote op een Fries strijdros. Rond 1200 beschreef Jean Bodel Friezen als goede oorlogspaarden: 'Lors monterent Frison as bons destriers crenuz'.

In de Arthurroman Awntyrs off Arthur is ridder Gawain minder te spreken over het Friese paard. Nadat zijn geliefde Grisell (een roan) doodgaat biedt zijn tegenstander Galeron hem de Fries van zijn schildknaap aan: 'go fecche me my freson, fairest on fote'. Sir Gawain slaat dat aanbod minachtend af. Een Fries als strijdros? Een Fries als vervanging voor zijn trouwe Grisell? Nee!

Zo zijn er nog veel meer interessante bronnen die het hebben over handel in Friese paarden of hun rol als destrier of als roncin.

En tijdens De Kruistochten?
Tijdens de Kruistochten streden de Friezen vooral als voetsoldaat. Hun paarden bleven meestal thuis. Maar, als je dan gaat graven kom je ook nog wel eens wat interessants tegen...

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 11-08-15 21:15

Ik zit nu mobiel maar wil even opmerken dat ik het erg leuk vind dat zich hier weer een aantal (mee)lezers melden!

Ailill: :o ik wist niet dat ik een reputatie had (nee geintje) :)) dankjewel, hoop dat ik aan je verwachtingen kan voldoen!

Piekosjj: de geschiedenis van het Friese paard is best spannend hoor! Het volgt heel interessant mee met de Europese geschiedenis, zelfs daarbuiten. Dus ook over het Friese paard en de kruistochten valt eea te vertellen. Maar een update volgt later. :+

WiancaR: wat leuk, dankje! Dank voor je aanbod! Het is inmiddels wel best kortdag ben ik bang, want mijn deadline bij de uitgever is al 1 oktober. :wow:

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-15 14:31

Piekosjj: dat is een lange geschiedenis, die ik in het kort uit de doeken doe in mijn artikel en uitgebreider op in zal gaan in mijn boek. Het volgt agrarische, militaire, sociale en culturele veranderingen heel nauwgezet. Het ras is dus echt heel sterk gevormd door de Europese geschiedenis.

Sanne_com: wauw, dankje! Ik vind het zelf erg spijtig dat het budget voor afbeeldingen en foto's zo beoerkt is, want het kost me natuurlijk enorm veel extra werk en ik heb dus geen geld om fotograven e.d. te betalen voor fotos, hoogstens bij uitzondering. :( Dat is wel balen. De meeste illustraties moet ik zelf maken omdat er niet echt iets voor is. Zo zal ik morgen naar het landbouwmuseum in Eernewoude gaan om daar een 2.000 jaar oud paardenskelet te bestuderen zodat ik een reconstructie op basis daarvan kan maken van het Friese paard in Romeinse tijd. Daar zijn dus sowieso geen standaardillustraties van... Veel werk, maar gezien de proefillustratie die ik al eerder gemaakt heb wel erg verhelderend! Mocht je wat moois in je bestand hebben stuur me gerust een PB, dan kunnen we bespreken wat er mogelijk is! Gelukkig had ik afgelopen week een mooie stermerrie voor de lens, al werkte het weer helaas niet zo mee.

Bumblebijtje: die informatie is er ongetwijfeld in de archieven, dus wie weet!

Aillil: wat bijzonder, wat bracht je in Roemenië? Kisberi halfbloeden ken ik als de negentiende eeuwse cavaleriepaarden die in opdracht van Franz Jozef werden gefokt te Kisber in het huidige Hongarije, hemelsbreed ong. 75 km ten westen van Budapest. Oostenrijk-Hongarije bestond destijds uit een veelvoud aan etniciteiten en gebiedsdelen, waaronder Transsylvanië en de regio Banat, dat tegenwoordig drie landen beslaat. De Kisber halfbloed werd gefokt uit volbloeden te Kisber. De bekendste volbloeden zijn ongetwijfeld de renpaarden Kisber en Kincsem. De halfbloeden waren bedoeld als prestigieus cavaleriepaard, aangezien de barokke paarden die het Habsburgse Rijk rijk was, vooral de Lippizaner en in mindere mate de als koetspaarden gefokte Kladruber, net als andere barokke paarden in de negentiende eeuw definitief hadden afgedaan als cavaleriepaard. Het bestand fokmerries was enorm uiteenlopend. Engelse Volbloeden werden overigens voor de barokke paarden niet gebruikt, daarvoor werd Arabisch en Napolitaans bloed veel geschikter geacht. Ook deze paarden werden sterk beïnvloed door de veranderingen in de lange negentiende eeuw, op militair maar ook op agrarisch gebied. Dat was dan ook terug te zien in de populatie.

De twintigste eeuw bracht uiteraard nog veel meer veranderingen met zich mee. Na WOI viel het Habsburgse Rijk uiteen en brak oorlog uit tussen Roemenië en het nieuw ontstane Hongarije. In de periode 1918-1920 werden daarbij veel paarden geroofd en naar Roemenië meegenomen. Tegen het einde van WOII ontstond ook veel onrust, door de nazi bezetting en de communistische periode die volgde. Aan het einde van die oorlog werden paarden naar Beieren (dacht ik) verplaatst en die vonden hun weg naar de VS. Vandaar ook dat er Kisberi gefokt worden in Amerika. Kisberi komen in heel Oost-Europa wel voor, hoewel vnl. in buurlanden van Hongarije. Roemenië heeft een deel van de populatie aan oorlog te danken, en de paarden kennen dus een korte, maar vrij onrustige geschiedenis.



Op dit moment heb ik het weer even erg druk met geplande fotoshoots en ook morgen ga ik er weer op uit. Dit keer om een 2.000 jaar oud Fries paardenskelet nader te bestuderen. Een update zal dus nog volgen! Dan zal ik het weer heel even hebben over de kruistochten. Overigens, voel je vrij om vragen te stellen. De inhoud van het boek zal ik hier natuurlijk niet prijsgeven, want ik ben uiteraard afhankelijk van royalties ;) maar vragen staat vrij!

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 15-08-15 17:17

Anne_GTI: de vraag is simpel, maar het antwoord is wat ingewikkelder! Heel eenvoudig gezegd is het bepaald door het stamboek. Punt, einde discussie. Toch ligt het iets genuanceerder.
Historisch gezien kwam de Fries vroeger inderdaad in meer kleuren voor dan alleen zwart.

Je moet je voorstellen dat de Fries toen al langere tijd steeds meer werd verdrongen door Oldenburgers en kruising Oldenburgers. Ook kleur is heel sterk onderhevig geweest aan de mode van de lange negentiende eeuw. Het aankopen van paarden voor het leger werd bijvoorbeeld steeds meer de taak van de remonte en niet de verantwoordelijkheid van de soldaten. Dat betekende dat er ook steeds meer reglementen kwamen die bepalend waren voor wat voor type paard acceptabel was, tot kleur aan toe! Afwijkende kleuren werden daarom steeds minder vaak geaccepteerd. Daarom hebben Nederlandse warmbloeden nauwelijks speciale kleurtjes en zijn ze overwegend schimmel, zwart, bruin of vos. Roan (zoals bruinschimmels en zwartschimmels) wist zich met name onder de werkpaarden langer te handhaven.

Door militaire eenheden werd vaak 1 kleur gekozen en zo hadden regimenten vaak uitsluitend zwarten of uitsluitend schimmels. Ook bij burgers drong dit door als modegril, vooral mooi eenkleurig voor de koets, en zo werd er steeds meer op kleur gefokt – vooral steeds minder kleurvariatie. Dit soort kleurrestricties in de fokkerij kwamen ook bij runderen voor, overigens. Het werd ook een uiting van raszuiverheid. Een rood kalf uit een zwarte koe en stier werd als een teken van onzuiverheid gezien en daar was een boer echt niet blij mee. Dat terwijl je op schilderijen van voor de achttiende eeuw van Fries bont rundvee net zo vaak roodbonte koeien zag! Het niet langer toestaan van aftekeningen of andere kleuren dan zwart bij het Friese paard is vanuit het stamboek opgelegd. Het ging toen slecht met het Friese landras dat steeds meer concurrentie kreeg van Oldenburgers maar ook Groningers (gefokt uit o.a. Oldenburger hengsten en Friese merries) en zelfs zware trekpaarden. In mijn boek leg ik uit hoe dit precies kwam.
Uiteindelijk waren er nog maar 3 Friese dekhengsten over, waarvan de raszuiverheid zelfs erg relatief te noemen is!
Het stamboek nam in 1928 de laatste bruine merrie op in het bijboek en de laatste vos in 1916. Vanaf dat moment was een bruine of voskleurige Fries geen Fries meer. Dat lijkt natuurlijk nogal willekeurig, want waarom zwart wel en andere kleuren niet? Dat moet je echt zien in de context van die tijd, want echt volstrekt willekeurig was dat niet. In mijn boek wijd ik daar ook een stuk aan. Het hele idee van stamboeken an sich is al een heel ingewikkeld politiek, economisch en cultureel proces geweest. Het in reglementen vastleggen wat dan onder dat ras werd verstaan en wat daar dan buiten viel was net zozeer een samenspel van politieke, economische en culturele aspecten. Zwart kwam vaak of zelfs het vaakst voor, maar historisch gezien absoluut niet uitsluitend zwart. De concurrentie was vaak NIET zwart en wellicht speelde dat ook een rol. Het stamboek zette zich ook af tegen 'de rest'.

Wat gebeurde er met de anderskleurigen? Tja, van alles eigenlijk. Een goed paard had ook toen geen kleur, maar als ze voor de fok niet interessant zijn worden ze voor het werk gebruikt of verkocht. Het Friese landras heeft ook aan de basis gestaan van de Groninger en daar was wel ruimte voor andere kleuren. Al tientallen jaren voordat er sprake was van een Groninger paard werden Oldenburger hengsten (ook wel Ostfriesen met Oldenburgs bloed) ingevoerd en gekruist met lokale landrasmerries ("Friezen"). De reden daarvan is opnieuw een ingewikkeld samenspel van factoren. Ook daar ga ik in mijn boek dieper op in. Naarmate de stamboekrestricties ook meer een kwestie van eer en prestige werden, werd een andere kleur al gauw als pertinent ongewenst gezien. Bruin komt natuurlijk door agouti en is direct zichtbaar, maar vos is recessief en kan zich generaties lang verstoppen. Vandaar ook lichte paniek onder fokkers toen in de jaren 90 enkele vosveulens werden geboren! In Amerika zijn die vossen trouwens een graag geziene verschijning, dus ze belandden niet per definitie in de salami.

Horsies5: de Kladruberstoeterij is erg oud en inderdaad een aanrader om te bezoeken. Het is spijtig dat ik er deze zomer geen tijd voor had want graag had ik diverse barokke paardenrassen in Europa voor het boek op de foto gezet. Het Friese paard heeft overigens ook een link met de Kladruber fokkerij.

De geschiedenis van harddraverijen en ook dravers in Nederland is inderdaad erg interessant. Ik ben er ook al heel wat over tegengekomen, niet in de laatste plaats vanwege de internationale vraag naar Nederlandse en Friese dravers in de rest van de wereld in de 18e en 19e eeuw. Het had lang ook een status aparte tov wedrennen met Volbloeden en dat is terug te zien in het type paard dat voor harddraverijen lang de boventoon voerde. Vakt denk ik ook wel een boek over vol te schrijven. :D


Vandaag heb ik deel 1 van mijn boek officieel afgerond. Nu was ik al langere tijd druk bezig met het tweede en derde deel van het boek (het boek is opgedeeld in thema's om het overzichtelijk te houden) maar ik sleutelde intussen ook aan delen die ik al grotendeels klaar had. Vanavond kan ik dus verder met het al in de steigers gezette tweede deel dat zich vooral richt op de periode na 1879. :)

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 17-08-15 14:03

Horsies5: klopt, het is een interessante geschiedenis. Harddraverijen behoorden tot volksvermaak – vooral in de lange negentiende eeuw (1789-1914). Dit gold vooral voor de noordelijke provincies, waaronder Holland en Friesland. Dravers uit Nederland hebben aan de basis gestaan van diverse harddraverrassen in die periode. Mocht mijn uitgever er wat in zien lijkt het me leuk ook dat wat verder uit te diepen. Harddraverijen behoren ook tot de Friese en Nederlandse geschiedenis. Eigenlijk is het dan best interessant dat het zich in veel andere landen veel meer heeft weten te handhaven terwijl het echt een deel werd van de Nederlandse cultuur na de Franse tijd.

Pluizebolpum: dankjewel, wat leuk! :D laten we zeggen dat ik echt vierkante ogen heb van de hoeveelheid bronnen die ik inmiddels heb geraadpleegd. Erg veel werk, maar ik hoop dat het resultaat daar ook naar zal zijn!

Esmee_stip: dat vind ik een mooi compliment! Ik hoop ook dat het boek een breder publiek zal aantrekken dan mensen die van Friezen of paarden in het algemeen houden. Het Friese paard is toch echt een stuk Fries én Nederlands erfgoed en dat zie je terug in de geschiedenis. Dat is meer dan negentiende-eeuwse tradities met sjezen enzo. Dat gaat over handel en oorlog!

Je moet je voorstellen dat die echt kleine Friese paarden weinig meer te maken hebben met de huidige Fries. In de IJzertijd en vroege Romeinse Tijd waren ze zo klein. In de Late Romeinse Tijd en vroege Middeleeuwen waren ze gemiddeld rond 136-137. Dat lijkt voor ons natuurlijk énorm klein, maar als je naar omliggende landen kijkt was dat relatief groot. Paarden in het zuiden van Europa en vooral in Centraal-Azië waren veel groter (in dat laatste geval zelfs ong. 500 jaar voor Christus al rond 160!) er was pas sprake van een stamboek eind negentiende eeuw. Het stamboek was echt niet de eerste instantie die eisen rond stokmaat vastlegde. In mijn boek wijd ik daar zelfs een heel hoofdstuk aan. De paarden werden in heel Europa in de Late Middeleeuwen behoorlijk groter, hoewel de meeste paarden in die tijd nog rond de 140-150 groot waren. Wetenschappers denken dat dit komt door een gen: als beide ouderdieren dat gen doorgeven kun je een kasteel van een paard krijgen. Dat gen duikt in die tijd steeds meer op. Ook huisvesting, voer en selectie spelen een rol, maar genen zijn doorslaggevend. Het is dus een kwestie van selectie en omstandigheden geweest dat paarden groter werden of juist niet. Friese paarden stonden erom bekend vrij groot te zijn, net als Friese mensen trouwens. Al in de (late) Middeleeuwen.

Anne_GTI: graag gedaan en dankjewel!

Ladypaard: bedankt! :o

Summerly: via het werk spreek ik ook geregeld taalkundigen en die vinden me ook een erg interessant studieobject, haha. Polyglots zijn denk ik vrij zeldzaam, maar dat heb ik zelf nooit zo ervaren omdat het altijd vanzelfsprekend is geweest. Het helpt natuurlijk wel enorm met bronnenonderzoek omdat je je niet hoeft te laten belemmeren door taal.


Gisteren heb ik een 2.000 jaar oud paardenskelet bestudeerd. Dat was erg interessant. Het diertje was zó klein dat mijn vriend zich erover verbaasde dat het geen veulen of jaarling was. Het is mijn bedoeling het skelet als basis te gebruiken voor een reconstructie van het Friese paard in Romeinse tijd. Eerder heb ik daar al eens een schets van gemaakt, maar die was meer uit de losse pols en gebaseerd op enkele vroege skeletten. Die schets ga ik nu uitwerken met behulp van eerdere gegevens van skeletten en ook dit skelet. Ik heb al gemerkt dat veel mensen het enorm verhelderend vinden om een reconstructie te zien naast een moderne Fries. Het biedt wat perspectief. Een skelet van een paard zegt de meeste mensen toch vrij weinig.

Woensdag zal ik voor de zoveelste tijd weer een middag in de archieven doorbrengen. Na weken van vooral schrijven en evenementen bijwonen is dat eigenlijk weer eens een fijne afwisseling!

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-15 15:05

Rumay: dankjewel! :o Ik vind het zelf natuurlijk vreselijk interessant allemaal dus ik ben blij als ik dat ook op anderen kan overbrengen.

Leprycorn: oh haha praat me daar niet van. Ik wil eigenlijk niet uitrekenen hoeveel uren ik er inmiddels al aan besteed heb want ik vrees dat ik dat in boekverkoop nooit ga terug verdienen. :+



Ik heb weer een drukke week achter de rug. Vorige week had ik een fotoshoot gepland en heb ik een tweeduizend jaar oud skelet bestudeerd om een reconstructie van het Friese paard in de Romeinse tijd te kunnen afronden. Ik hoop daar vandaag of morgen de laatste hand aan te kunnen leggen, maar ondertussen moet ik voor ander onderzoek ook wat zaken afronden. De tijd tikt intussen hard door!

Afgelopen week heb ik deels achter de laptop, deels in het archief doorgebracht. Al met al ging er al snel veel tijd zitten in het uitpluizen van archiefstukken van het stamboek en van stoeterij De Oorsprong. De archieftoegang van het Friesch Paarden-Stamboek heb ik helaas nog niet voor het laatst gezien...

Ook is het artikel inmiddels glansrijk door de peer review. Ook al zijn de aangeraden veranderingen klein, gaat ook daar al snel weer meer tijd in zitten dan ik me op dit moment eigenlijk kan veroorloven. Uiteraard komt ook daar hier en daar wat frustratie bij kijken. Zo kan ik bijvoorbeeld mijn artikel qua indeling weer veranderen naar hoe ik het oorspronkelijk had maar op aandringen van de eerste lezer met tegenzin had aangepast. Best frustrerend af en toe...

Ook mijn perfectionisme zit me af en toe best behoorlijk in de weg. Ik heb tot eind september, en de tijd begint te dringen. Wil ik niet te veel? Wil ik het niet allemaal te goed dichttimmeren met argumenten en bronnen? Ach, wat maak ik het mezelf soms moeilijk.

Toch geniet ik als ik weer een interessante bron tref (of door behulpzame mensen op word gewezen zelfs!) Zoals een episch gedicht uit de Middeleeuwen waarin wordt verteld hoe een dappere Friese hoofdman paard en wapenrusting krijgt die een andere edelman heeft buitgemaakt op een Saraceen. Zou het dan toch dat oosterse paarden tijdens de Kruistochten hun weg vonden naar Friesland? Anekdotisch bewijs is geen bewijs, maar toch... Het geeft te denken...

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 23-08-15 15:21

Het hele gedicht is natuurlijk erg lang (denk aan een paar duizend regels) maar een stukje wil ik iig graag in mijn boek plaatsen. Wat ik persoonlijk ook erg interessant vind is dat de Friese hoofdman niet alleen als dapper wordt omschreven maar ook als erg groot, iets dat vaak over Friezen werd gezegd - al in de Middeleeuwen. Ik geloof dat zelfs nu nog van alle Nederlanders Friezen gemiddeld het langst zijn.

De deadline is 1 oktober. Ik geloof dat mijn uitgever de intentie heeft om het boek rond de feestdagen in de winkels te hebben, maar ik heb eigenlijk geen idee. :o Het zou natuurlijk mooi zijn als dat haalbaar is, maar voor mij is natuurlijk het allerbelangrijkst dat ik achter het boek kan staan, ongeacht wanneer het in de winkel ligt. :D

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-15 17:09

Tjinta: Dankjewel, daar ga ik nog van blozen! Dat het voor jou met je Frederiksborgers herkenbaar is verbaast me trouwens niet!
En jawel, wat ooit tot Friesland werd gerekend is natuurlijk een gebied dat veel groter is dan het huidige Friesland. Het is nog best een ingewikkeld geheel zo, omdat het gebied wat ooit Friesland was strekte over bijna het hele Noordzeekustgebied, ruwweg van Holland tot Denemarken.
Naar aanleiding van diverse reacties over wat Frisia nu echt was zal ik in zowel mijn artikel als mijn boek diverse landkaarten gebruiken om een idee te geven van wat Friesland was en hoe het zich verhoudt tot bijvoorbeeld de rest van Nederland, het noorden van Duitsland en andere gebieden die dan wel en dan weer niet onderdeel waren van De Lage Landen, het Duitse Rijk, het Heilige Roomse Rijk...
De paarden in Ostfriesland en Oldenburg komen daarom ook aan de orde, simpelweg omdat deze ooit een onderdeel waren van of beïnvloed zijn door (en vice versa!) een Fries landras. De geschiedenis van de Oldenburger (later opgesplitst in officiële stamboeken en uitgegroeid tot Oldenburgers, Alt Oldenburgers en Ostfriesen) speelt ongeveer tot en met begin twintigste eeuw ook een rol.
Het is niet alleen erg veel werk om alle bronnen door te spitten, maar ook om ze in context te plaatsen en te bepalen wat er allemaal aan factoren heeft meegespeeld. Bronnen zijn eigenlijk per definitie gekleurd en ook dat zijn allemaal dingen die je moet meenemen. Het is dan inderdaad niet zomaar wat en zeker geen kwestie van oh kijk hier wordt de Fries genoemd dus dat kan ik zomaar overnemen en gebruiken voor mijn boek. Want wat voor Fries werd eigenlijk bedoeld en wat is de achtergrond?
Zo was er in de vijftiende en zestiende eeuw een levendige handel in paarden uit Groningen. Dat waren veelal Friezen, of, meer precies, die werden veelal verkocht als Friezen. Dat is niet per definitie de waarheid, al werden er absoluut paarden opgekocht uit de Ommelanden, wat lange tijd een deel was van Frisia en ook werden er paarden opgekocht uit Friesland. In Friesland werden ook veel paarden uit andere gebieden opgefokt vanwege de rijke weidegrond. En dan was er nog wat nu Ostfriesland en Oldenburg is, Jever, Butjadingen, Schleswig-Holstein... Dat zijn allemaal gebieden die ooit deel uitmaakten van Frisia, net als West-Friesland bijvoorbeeld. Daarnaast speelt er ook politiek, de achtergrond van de verschillende auteurs van bronnen, tijdsgeest, enzovoorts. Aangezien ik meer wil dan zuiver bronnen noemen die het hebben over Friese paarden gaat er al gauw énorm veel werk in zitten...

De Frederiksborger heeft overigens ook een kleine rol in het boek, aangezien deze deel uitmaakten van de Renaissance van ruiterkunst en de opkomst (en neergang) van barokke paarden. Ik ga ervan uit dat het boek gewoon in de winkels komt te liggen en ook via de webshop van de uitgever te krijgen js, misschien ook wel via bol, geen idee. Mocht dat ivm buitenland problematisch zijn kun je me altijd een PB sturen. Het engelstalige artikel zal tzt internationaal beschikbaar zijn. :j

Mar_fay: dankje! Meestal ben ik blij met mijn perfectionisme, omdat het betekent dat ik niet snel tevreden ben en mijn werk dan naar een hoger plan kan trekken. Maar ik begin inmiddels ernstig te twijfelen of wat ik wil wel haalbaar is nu de deadline zó dichtbij komt! :=

Berdien: ah je moet natuurlijk ook maar net het topic treffen he? :D Veel dank voor je compliment, dat betekent echt veel voor me. Het boek is qua format natuurlijk iets minder vrij en luchtig dan een topic, maar ik hoop dat ook het boek mensen zal kunnen boeien, want (al zeg ik het zelf) de geschiedenis van het Friese paard ís ook verrekte interessant. En vele malen rijker dan ik zelf ooit had verwacht. Het is een boeiend stukje Fries, Nederlands, Europees erfgoed. En ik denk dat er over veel relatief oude paardenrassen zulke spannende geschiedenissen te vertellen zijn. Dat is iig wel mijn ervaring tot nu toe.

Flitzz: dankjewel, dat vind ik een groot compliment! Ik vind persoonlijk dat geschiedenis vaak te klinisch wordt gebracht. Het is wetenschap, DUS is er geen plaats voor het vertellen van mooie verhalen. Dat terwijl er juist zoveel interessante verhalen bestaan in de geschiedenis, sommige die zelfs bijna te mooi om waar te zijn lijken. Ik had als kind al een enorme interesse in geschiedenis en begreep dan ook echt niet dat veel leeftijdgenootjes het zo’n saai vak vonden. Maar eigenlijk lette ik tijdens de geschiedenislessen nooit goed op, al kreeg ik vaak complimenten dat ik als enige aantekeningen maakte. Ik maakte echter geen aantekeningen, ik maakte tekeningen van wilde avonturen van deze of gene tijdens x revolutie of x oorlog... := Toen ik geschiedenis ging studeren had ik een docent die tijdens het eerste college scenes van o.a. Gladiator en Saving Private Ryan liet zien. Iedereen keek natuurlijk enorm geboeid, en dat was ook meteen de clue... Hoe kun je geschiedenis interessant maken voor de massa? En hoe erg is het dan dat sommige zaken niet historisch correct zijn? Wat kun je daar als historicus dan mee? Dat heeft me erg aan het denken gezet... Hoort geschiedenis saai te zijn? Hoort geschiedenis over stoffige oude boeken te gaan en stijve oude knarren die op afstand politiek en oorlogen uitvoeren?

Pinkie87: :D wat een leuk compliment. Nederland is natuurlijk maar een klein radertje in het grote Europa, maar heeft uiteraard een enorm rijke en interessante geschiedenis. Het is dan ook niet zo raar dat Nederlands enige inlandse paardenras (landras) ook een rijke en interessante (en internationale) geschiedenis kent. Dan is het eigenlijk wel weer raar dat daar nooit wat mee gedaan is, maar misschien komt dat doordat paarden vanaf de jaren vijftig steeds meer uit het straatbeeld verdwenen zijn en lange tijd min of meer vergeten is hoe belangrijk ze tot voor kort waren voor de mensheid.

Rossfechten: Nee, dat waren geen Friezen. In wat nu Nederland is leefden verscheidene Germaanse en Keltische volken. Friezen leefden destijds ten noorden van de Rijn. In het uiterste noorden zijn in terpen paardenresten gevonden, maar in veel zandgebieden zijn dat soort resten niet bewaard gebleven. Er zijn in heel Nederland diverse paardenskeletten en resten opgegraven, zowel binnen als buiten de grenzen van het Romeinse Rijk of Romeinse nederzettingen/forten. Interessant is dat daaruit kan worden opgemerkt dat binnen die gebiedsgrenzen de paarden over het algemeen groter werden, vermoedelijk door invoer. In de Middeleeuwen reikten de Friezen wél tot Zeeland.

Bommeltje: dankjewel. Ik zal met enige regelmaat updates blijven plaatsen.





Inmiddels is het toch wel weer tijd voor zo'n update!
Ik merk dat ik hoe dichterbij de deadline komt hoe harder ik ga werken. De afgelopen week is gekenmerkt door studentikoos nachtbraken. Tot diep in de nacht hang ik achter de laptop, vooral druk doende met schrijven en illustreren. De reconstructie van het Friese paard in Romeinse tijd is afgerond, en al met al ben ik er zeker tevreden over. Een deel blijft toch interpretatie, maar het is duidelijk wat voor type pony's het geweest moeten zijn: klein en robuust.

Mijn uitgever had me sterk aangeraden gaandeweg afbeeldingen te verzamelen omdat daar achteraf te veel tijd in zou gaan zitten. Ook zo tussen de bedrijven door sluipt er veel tijd in het uitzoeken, aanvragen en zelf maken van afbeeldingen. Voor Friezenmensen is de bekendste oude afbeelding van een Fries paard natuurlijk Phryso uit Equile van Jan van der Straat. Toch zijn er zeker meer afbeeldingen te vinden uit de zestiende eeuw en eeuwen die volgden. Via een collega ben ik zelfs gewezen op enkele middeleeuwse afbeeldingen van paarden uit de Noord-Nederlandse kuststreek! Friese ridders te paard, wauw!

Een bekend voorbeeld van een zestiende-eeuwse Fries was de hengst van keurvorst Johan Frederik I van Saksen. Het verhaal gaat dat de Duitse keurvorst zó dik was dat geen enkel paard hem kon dragen. Zijn zwaarlijvige gestalte had al menig paard vroegtijdig doen kennismaken met de slager. Ik moest en zou een ruiterportret van deze keurvorst vinden. :Y)

Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit enkele gravures van de keurvorst. Het verschafte me een duidelijk beeld van de keurvorst: groot (en dik!)

Afbeelding

Zo kwam ik via de digitale beeldbank van het Rijksmuseum ook bij een gravure van de keurvorst te paard tijdens zijn overgave aan Karel V in 1547.

Dat smaakte naar meer!

Het Germanisches Nationalmuseum Nürnberg bleek een houtsnede in het bezit te hebben van de keurvorst te paard! Yes!

Houtsnede van Hans Weigel uit de tweede helft van de zestiende eeuw.

Naar aanleiding van beide afbeeldingen rijst de vraag of het wellicht toch een schimmel was...

Een schimmel Fries?! Een witte Fries?!

Uit bronnenmateriaal kon ik opmaken dat daar geen eenduidig antwoord op te geven was. Ik kreeg de indruk dat de meeste bronnen die melding maakten van het paard het hielden op een Friese hengst. Sommige bronnen hadden het over een bruine, een schimmel of bruinschimmel. Bruin en bruinschimmel kwam ook in de negentiende eeuw nog veelvuldig voor bij Friese paarden. Het probleem met de term bruinschimmel is alleen dat de één een bruin roan (seizoensgebonden verkleuring) bedoelt en de ander een bruin geboren schimmel. Wat is het nou? Een schimmel of een roan? Of toch gewoon een bruine? Nou jam gewoon... Als je kijkt naar de huidige Fries is bruin bepaald niet meer gewoon. :D

Zwart was het paard van de keurvorst in elk geval niet...
En zo struikelde ik in mijn zoektocht op een schilderij uit 1908. Een moderne interpretatie van de keurvorst en zijn paard... Volgens deze kunstenaar een schimmel!

Afbeelding
Het schilderij hing jarenlang in een zaal van de Universiteit van Jena.

Het is een interessante gewaarwording, zo'n witte Fries! Of de hengst in kwestie nu een schimmel, een bruinschimmel of een bruine was...

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 28-08-15 20:33

Dankje, zal ik doen! De Groninger is natuurlijk in een streek gefokt die historisch gezien lange tijd deel heeft uitgemaakt van Friesland, politiek en cultureel. In de vijftiende eeuw werd de invloed van de stad Groningen zo sterk dat de Ommelanden ver-Groningt raakten en men een Nedersaksisch dialect begon te spreken. De paarden bleven echter behoren tot een Fries landras waarvan varianten werden gefokt van Holland over de hele Noordzeekustregio. In Groningen werden ook paarden gefokt die behoorden tot het Friese type en in de negentiende eeuw werden die paarden gekruist met vooral Oldenburgers om ze beter geschikt te maken voor werk op het land. Dit gebeurde ook met Ostfriesen. Hoe dat precies kwam ga ik nu sowieso niet dieper op in want ok zit mobiel. :+ :D

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 29-08-15 14:36

Mira: ik ben afhankelijk van royalties, hint hint. :+ Gekheid. Het gebied heeft gewoon cultureel en politiek een gedeelde geschiedenis en paardenfok is iets dat al eeuwen deel uitmaakt van de Friese economie. Groningen deed daar aan mee en echt Groningse paarden worden pas vrij laat in bronnen genoemd en gezien de omschrijving en wat er aan materiaal te achterhalen is behoorden die tot het Friese landras. Pas vanaf de negentiende eeuw werd dat landras opgesplitst in diverse stamboeken en begon de fokkerij ook veel sterker uit elkaar te lopen, waarbij men met de zgn. Bovenlanders mee ging in de tendens om zwaardere, veelzijdige landbouwpaarden te fokken. Waarom ze dat deden en de fokkers van Friezen dat probeerden tegen te gaan is een interessant punt. In feite was de negentiende en begin twintigste eeuw echt een kantelpunt voor veel paarden"rassen". :j

Tjinta: dankjewel! In het boek heb ik natuurlijk meer ruimte om er dieper op in te gaan. Het beweegt eigenlijk allemaal heel mooi mee met internationale ontwikkelingen en die hadden hun weerslag op paarden en fokkerijkeuzes. :j Uiteraard ook bij de Frederiksborger. Die past net als veel barokke paardenrassen heel precies in die ontwikkelingen.

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-15 16:00

De tijd vliegt! Het is inmiddels alweer september. Gisteren zou ik naar een concours in Drogeham, Friesland. Wegens drukte had ik nog geen kans gehad een mooi Fries tweespan op de foto te zetten. Het was vrij mooi weer, maar toch werd het concours afgelast. De afgelopen week is er veel regen gevallen hier in het noorden en de bodem is méér dan verzadigd. Dikke pech, want het is verplaatst naar volgende week en dan ben ik op de centrale keuring in Drachten. Hoe zeg je dat? Kak!

Maar de molen draait gewoon door en die molen draait hárd.

Woensdag aanstaande heb ik een bespreking met de uitgever om wat zaken door te praten en af te stemmen in verband met de op handen zijnde deadline en verdere gang van zaken rondom de publicatie en boekpresentatie. Hij was erg te spreken over de prominente rol die ik klaarblijkelijk zal spelen in de documentairereeks. Ik ben zelf natuurlijk ook erg benieuwd want er zijn nog geen draaidata bekend. Laten we zeggen: ik weet nog van niks.
De uitgever wilde de verschijningsdatum zoveel mogelijk afstemmen met de docu. Verder was hij erg benieuwd hoe ver ik inmiddels was, of had ik het boek al af?

Af?! Ik verslikte me zowat. Eh, nou, nee... Af is het nog niet... Af is een groot woord... Oh, crisis zeg... Af... Nou...

Géén paniek!

Al járen roep ik dat ik het best presteer onder druk en uit ervaring weet ik dat ik veel op papier krijg zodra een deadline heel erg dichtbij komt dus ergens heb ik de hoop dat het gewoon goed gaat komen... Al fluistert er voor de verandering weer eens een heel listig stemmetje ergens achterin mijn hoofd... Die ouwe paniekzaaier...

Ik denk dat ik maar weer onder mijn steen kruip en de rest van de dag ga schrijven. In mijn hoofd is het boek al af, maar ik kan moeilijk on tour als zelf uitgeroepen audioboek...

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Re: Ons nationale televisiedebuut

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 06-09-15 21:50

Ah, wat goed! Dankjewel! Op een of andere manier zat ik met volgende week in het hoofd en omdat het de zaterdag was dacht ik blijkbaar dat het naar volgende zaterdag was verplaatst. Béétje verstrooid. Dan is het dus alleen nog een kwestie van hopen op goed weer!

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 07-09-15 20:23

Dat het een drukke week zou worden was me al duidelijk. Dat het zó druk zou worden had ik nou ook weer niet verwacht...
Er is nieuws en het is zo vers van de pers dat ik de hoorn van de telefoon nog aan mijn oor voel en zelfs de stalhouder nog van niks weet. :o

De eerste filmdatum is, onder voorbehoud, bekend!
Het is de bedoeling de eerste opnames aanstaande donderdag te maken. Het gaat om buitenopnames en aangezien het weer ongetwijfeld naarmate de maand vordert nóg herfstachtiger gaat worden werd de donderdag of de vrijdag geopperd. Vrijdag zal ik al van hot naar her vliegen vanwege allerhande afspraken en verplichtingen (o.a. ivm. centrale keuring) dus het is te hopen dat de filmploeg bij elkaar te krijgen is in zo'n korte tijd en het weer een beetje meezit. En dat mijn haar goed zit die dag! :+

Nu nog bedenken of ik me naar de kapper moet slepen. Aangezien ik verhuisd ben zou dat een onbekende kapper worden, ben ik bang, en met krullen is dat altijd een onderneming. Twijfels, twijfels. Iemand die een goede kapper weet omg. Drachten? :Y)

Piter (de documentairemaker) had ook twijfels, vooral over de inhoudelijke kant. Hij heeft een van de laatste versies van mijn artikel en alles is eigenlijk interessant aan de geschiedenis van het Friese paard. Ik kan moeilijk drie uur vullen (nou ja, dat kan makkelijk, maar of daar ruimte voor is...) Er moet dus een selectie gemaakt.
Wat mij betreft zijn suggesties van harte welkom, maar voor nu denk ik dat het belangrijkste is om enkele mythes aan te stippen en wat te vertellen over de "betide skiednis" (vroege geschiedenis) van het Friese paard en enkele kantelpunten, uiteindelijk toewerkend naar het belangrijke kantelpunt in Roordahuizum op 1 mei 1879.

Morgen weet ik meer!

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-15 11:35

Ja sowieso zullen we een selectie moeten maken, anders ben ik de hele dag aan het woord. :)) Het is wel het mooiste om toch over elke belangrijke periode iets te kunnen vertellen, denk ik. In het boek heb ik het ook in periodes ingedeeld en thematisch dus Romeinse tijd, Middeleeuwen, Renaissance en Gouden Eeuw en de lange negentiende eeuw. De periode daarna komt ook aan bod, maar daarover kunnen dus juist de stamboekmensen eea vertellen (en dan hou ik ook wat over voor mijn boek, haha).

(En kapper weet ik dus ook niet... En naar Amsterdam heb ik echt geen tijd meer voor! Hopen dat het geen bad hair day wordt. :Y) )

Solleke_Noah: Dankje! Ik hoop ook dat de opnamens goed verlopen. Het was de bedoeling met paard en interviewer langs het koningsdiep te wandelen. Ik hoop dat het niet te nat is na al die regen van de afgelopen week want de cameraman moet achteruit lopen. Verder maken mensen iets te vaak grapjes over dat je eigen stem raar klinkt en je 10 kilo zwaarder lijkt op TV. Not helping... Ik hoef al niet zo nodig een camera op mijn snufferd. :+

Paardlief heeft het ook in haar bol gekregen en loopt niet helemaal lekker. Onlangs had ze haar ijzers afgetrapt en gevoelsmatig denk ik dat het geen overbodige luxe is er een osteopaat naar te laten kijken. Het zit me niet helemaal lekker. Ach, zul je uiteraard net zien he?

Enfin, het gaat definitief door op donderdag. Morgenavond spreken we wat zaken door dus ook morgen wordt weer een geren en gevlieg van hot naar her. Paard wassen, zaken doorspreken met de uitgever, zaken doorspreken met eindredacteur, intussen werken aan mijn boek... Het zijn lange dagen! Oh, ha, en dan moet ik ook nog bedenken wat ik aan moet trekken. Vriendlief grapte al "eh, gewoon je paardrijkleren?" Hij kent duidelijk dit forum niet en alle fotoshoots met meisjes in alles behalve hun paardrijkloffie... En dan ga ik op televisie in zo'n outfit? Ik heb best lef, maar dàt durf ik echt niet.

Inmiddels schrijf ik op dit moment vooral over het Friese paard in de twintigste eeuw. Het is wel best een bizar idee dat de hoofdstukken nu vaak amper dertig jaar beslaan waar dat voorheen zo 300 jaar was. Iets over het informatietijdperk... Zou het einde in zicht zijn? Ik durf er bijna niet bij stil te staan. Ik heb het daar veel te druk voor! (Als je maar vaak genoeg zegt hoe druk je het hebt is het denk ik wel duidelijk dat je het druk hebt... Of niet druk genoeg als je zo vaak kunt zeggen dat je het zo druk hebt! :') )

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 08-09-15 21:03

Haha, nee een galajurk lijkt me tè. Werkkleding is een mogelijkheid, ware het niet dat ik altijd rokjes en jurkjes draag (soms ook naar het paard trouwens.... I know... Krijg dan meestal de vraag of ik naar de kerk ben geweest, hihi). Denk dat ik maar moet overleggen of dat kàn, want in een broek voel ik me totaal niet mezelf. :Y)

En inderdaad gaat het om wat ik te vertellen heb! In een kloffie op klompen is ook zo out of character alleen. :))

Ach wat me vanavond toch is overkomen...
Als je het druk hebt gebeurt er altijd van alles dat extra tijd kost, waar je geen controle over hebt en je vooral niet kunt gebruiken...
Zo stond ik dus op de terugweg van stal (waar paardlief vooral de clown heeft uitgehangen en ik me af en toe heb kapotgelachen om haar) met oech langs de weg. Uiteraard! Zoiets overkomt mij nooit, behalve als ik een belangrijke afspraak heb of, zoals nu, nog van alles wilde doen vanavond omdat ik daar morgen niet aan toe kom. Ik kan er gelukkig wel om lachen want het is zo typisch iets voor mij. }:0
De vorige keer dat ik bijvoorbeeld een afspraak had met de eindredacteur bleek de sluiproute (short cut) die ik altijd neem afgesloten. Ik dacht nog stug ik kijk wel of het echt is afgesloten en ik er niet toch door kan (ik was op de fiets). Om vervolgens dus vijf kilometer te moeten omfietsen. En ik dacht nog "ik ben ruuuuiiiim op tijd".

In Amsterdam stond ik ook altijd voor een open brug als ik al te laat was. Nooit als ik te vroeg was, nooit als ik op tijd was. :') The story of my life, zullen we maar zeggen.

Oh, en nu nog eten koken. -O-

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…

JoSav

Berichten: 4681
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Verweggistan

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 10-09-15 10:08

Vandaag is de eerste draaidag. Ik zeg eerste draaidag want ik ben er gisteravond dus achtergekomen dat ik blijkbaar zo'n prominente rol zal hebben in de docu omdat ze graag zoveel mogelijk diepgang hebben dat er drie volle draaidagen nodig gaan zijn om voldoende materiaal te hebben. Holy... cow. Waarschijnlijk zal er morgen of overmorgen ook even gefilmd worden op de keuring om een opening shot te hebben.

Gisteren heb ik ook paardlief uitgebreid gewassen zodat ik vandaag minder werk aan die kleine smeerkees heb. Haar grootste hobby is immers liggen en dat doet ze net zo goed midden in een dikke modderplas. Na een uur was mevrouw het blijkbaar zó zat dat toen ik de touwen voor haar weghaalde ze me gewoon volgde en toen ik nee zei ze twee stappen braaf terug zette om vervolgens iets te denken in de zin van "stik erin" en ze rechtsomkeert maakte en gewoon van me wegliep de stalgang in. WTF? Dat is iets dat ze echt in geen jaren gedaan heeft want blijf is blijf. De nieuwe pensionklanten zullen wel gedacht hebben "ja, wie laat er dan ook een paard los staan, dat is vragen om problemen." :)) dat terwijl laatst nog een pensionklant volstrekt geschokt tegen de vrouw van de stalhouder verkondigde dat mijn paard gewoon blijft staan. Ik zet haar ergens neer en ze blijft gewoon stáán. Gisteravond dus even niet. Toen moest mevrouw even een statement maken. :') levensgevaarlijk, enzo. Onverantwoordelijk, onvoorstelbaar, ongelooflijk. :j In my defence ik heb geen paard, ik heb een Akhal-Teke. Als je aan AT hebt of het ras kent begrijp je dat dat dus wezenlijk anders is. De stalhouder geloofde daar ook nooit zo in, maar ook die is er met zijn zestig jaar paarenervaring op terug gekomen. Maar goed, een heel goed opgevoed paard dat uit het juiste hout is gesneden snapt het concept "blijf" ook heel goed. Ik dwaal vreselijk af. :Y)

Goed, meer dan een statement maken door drie meter te lopen deed ze ook niet en toen kon ik haar gewoon weer terug bonjouren. Grapjas.

De rest van vandaag zal ongetwijfeld weer hectisch worden, want ook gisteren was het een geren en gevlieg tot 1 uur in de nacht. Ik was (ben nog steeds) kapot. Dat betekent dat ik gewoon op de automatische piloot ga, dus we zullen het wel zien.

Wish me luck!

Nur Teke
Muzanna, Manari Nur & Muniya Nur
GoFundMe: om ons wereldje te vergroten…


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GrapeshotBot en 97 bezoekers