Jonge paarden beleren

Moderators: balance, C_arola, Sica, Neonlight

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
__Elizabeth

Berichten: 2889
Geregistreerd: 04-10-07
Woonplaats: Nackawic, New Brunswick, Canada, World

Jonge paarden beleren

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 13-11-13 21:26

Hoihoi!

Ik was al een tijdje opzoek naar een centraal topic over het beleren van paarden. Maar ik heb niets kunnen vinden. Na een mod gePBt te hebben open ik er dus zelf maar een! :)


Ik heb door de jaren heen veel gewerkt en stage gelopen op verschillende bedrijven en daar vaak geholpen met de jonge paarden. Doordat ik bij verschillende bedrijven heb gewerkt leer je dus ook op erg veel verschillende manieren om met een paard om te gaan. Sommige dingen gebruik je en soms leer je iets wat je zelf absoluut niet zou doen.

Dus, hoe beleren julie je paard?

MarcR
Berichten: 1418
Geregistreerd: 10-01-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 08:44

Onze paint merrie heeft haar basistraining gekregen van een gespecialiseerde trainer.
Een bondig overzicht van deze basistraining.
Wij zijn begonnen met grondwerk onder leiding van onze trainster vanaf dat we ons paard hadden gekocht.
Na een half jaar dacht onze trainster dat ons paard lichamelijk en geestelijk klaar was wij zijn toen gaan afspreken met de trainer en ze is voor een week naar hem gegaan voor observatie of ze klaar was.
Na deze week vond hij ook dat ze klaar was en is hij met de training begonnen.
1e maand : grondwerk, opvoeding, werk in de roundpen, stapmolen.
2e maand : grondwerk, werk in de roundpen met op het einde van de maand eerste keren bereden, stapmolen.
3e maand : grondwerk, rijden in de roundpen en piste, stapmolen.
4e maand : grondwerk, rijden in de piste, gewenning training, wandelen, stapmolen.
Er werd 6 dagen per week gewerkt, varierend van 5 tot 45 minuten.
Na deze 4 maanden training had ons paard een western basis die ze nooit meer vergeet.
Een eis van de trainer was dat wij, ik als verzorger van ons paard en mijn dochter als ruiter, 2 a 3 keer per week kwamen deelnemen aan de training zodat wij en ons paard op elkaar ingewerkt konden worden.

Mijn dochter is nadien onder leiding van haar trainster verder gegaan met de meer specifieke training naar wedstrijd disciplines.

Maartje1990

Berichten: 22278
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Jonge paarden beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 08:49

Ik heb een halflinger van anderhalf en heb haar in een halfjaar van niks kunnen naar, netjes meelopen/volgen, naar netjes en netjes hoeven geven en deze ook in hoefsteun kunnen leggen, kunnen poetsen, naar wandelingen buiten en door waterplassen gegaan. Verkeer vindt ze niet eng, ook grote tractors etc niet.

In de lente wil ik met dr gaan steppen. En wil haar beetje bij beetje laten wennen aan de tuinslang.

Dani_
Berichten: 4087
Geregistreerd: 31-08-07
Woonplaats: Leiden

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 09:00

Met veel rust, belonen, kleine stapjes en tijd. Mijn merrie heeft heel veel temperament en is heel gevoelig, waardoor ik zelf heel relaxed moet blijven. Als alleen maar mijn ademhaling verkeerd is reageert ze daarop en lukt het niet. Mijn paard is een kanjer en een grote schat en het gaat dan ook erg goed verder. Heb tot nu toe èèn keer mogen zandhappen. :D Ze is ook nogal extravert, dus als ze het ergens niet mee eens is zul je dat weten. :D

Urielle

Berichten: 50072
Geregistreerd: 28-07-05
Woonplaats: Rilland

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 09:01

Ik pas me aan aan het paard maar gemiddeld gezien:

paard eerst aan de hand braaf (halstermak, vast kunnen staan, borstelen, voetjes geven, netjes meestappen aan de hand en gewoon voorkomende stalklussen als afspuiten, wassen, opscheren,..)
Hoofdstelletje zonder teugels om op stal
Longeren, opbouwend met dekje + elastische dekensingel, longeersingel (met rammelende ringen :P ), zadeltje erop zonder en met losse beugels, bijzetjes eraan. Tot het paard in de drie gangen plus de zeer belangrijke halt goed luistert.
Toewerken naar het eerste opstappen door er zoveel mogelijk geks mee te doen (landbouwfolie aan de longeersingel, op een krukje er naast staan dansen, paraplu's erbij,..)
Hangen
Op- en afstijgen
Stap, draf en halt > gas, rem en grof stuur
Galop
Stuur verfijnen, pasje wijken, schouderbinnenwaarts, balkjes lopen

Ik denk redelijk standaard behalve dat ik een van de weinige mensen ben die het helemaal alleen doet, zonder grondman.

yeye

Berichten: 1188
Geregistreerd: 30-11-08
Woonplaats: België

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 09:10

Ik heb er ondertussen al enkele zadelmak gemaakt en heb eigenlijk nooit problemen gehad. De meeste kende de basis wel. Dus het meelopen, borstelen, afspuiten,...
Wij zadelen ze in de wasplaats op omdat dit een bekende handeling is en ze daar meestal stil blijven staan. Als je daar dan de zadel opdoet weten ze dat ze stil moeten blijven staan en de singel doen we in 3 keer vast. Als ze zadel, kopstuk en getten aanhebben dan gaan we 3 passen verder naar de binnenpist en daar longeren we eerst. De meesten kennen dit nog niet helemaal en zijn dan een beetje overdonderd en zijn zo bezig met het longeerwerk dat ze niet denken aan bokken :Y) Als ze terug netjes ontspannen zijn dan stoppen we de eerste les. De 2de keer doen we net hetzelfde en als ze minder onder de indruk zijn gaan we erop hangen. We doen dit vanuit de wasplaats naar de gang. Dus in de wasplaats erop gaan hangen/liggen en dan meteen stappen in de gang. Ze zijn dan meestal weer te druk met naar de andere paarden te kijken om iets te doen en dit herhalen we enkele keren en dan erop zitten met je lichaam zo laag mogelijk te houden zodat je er niet teveel bovenuit steekt. Zo kunnen ze eerst wennen aan het gewicht op hun rug. Dit beginnen we ook in de wasplaats naar de gang en dan recht de piste in om daar ook rechte stukken te stappen. Als ze hier was spannend op reageren wachten we tot ze rustig zijn en eindigen we de les. Als ze niet onder de indruk zijn gaan we netjes rechtop zitten maar niet te zwaar in het zadel. Dan longeren we ze rustig aan. de persoon die het touw vastheeft maakt zich zo klein mogelijk om niet te dominant over te komen. Daarna herhalen we deze les zoveel dan nodig is en daarna gewoon los de bak in en de persoon op de grond zorgt dat het paard blijft lopen (dus geen benen geven op het paard) en zo laten we de eerste les wennen aan druk van de teugels voor te sturen en pas na enkele lessen leren we druk van de benen.

Meestal duurt dit hele proces ongeveer een weekje. Daarna geven we ze een 2 dagen rust en gaan daarna terug verder met de training.

Tot nu toe hebben we er maar 1tje gehad die bokt tijdens het zadelmak maken en dat was een dominante hengst. De meeste zijn vrij meegaand en rustig :) Ben nu ook bezig met een merrie van 3,5 en daar zat bij de 2de keer longeren al op. Die is niet snel onder de indruk en uit haar schrikmomenten door stil te gaan staan of net sneller te lopen. Het is dan aan de persoon op de grond om haar rustig te houden zodat ze geen angst krijgt van de ruiter op haar rug. De ruiter mag haar enkel strelen en zachtjes belonen met de stem.

RavenIris

Berichten: 769
Geregistreerd: 27-01-06
Woonplaats: Scherpenheuvel, België

Re: Jonge paarden beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 09:30

Ik ga meestal voor de rustige no-nonsense-manier :)

De jonge paarden die ik opleer staan 4 à 5 jaar in de kudde en hebben weinig met mensen te maken.
Hierdoor zijn ze in het begin vaak wat schuw, maar wel enorm respectvol. Heb rustige en temperamentvolle paarden opgeleerd, maar deze manier ging vlotjes bij hen allemaal:

Eerste stap is dan het halstermak maken: gewoon wat tutten in de stal of roundpen. Bij sommige paarden duurt dit 2 dagen, bij andere 3 maanden. Ik werk bijna standaard zonder voedselbeloningen, tenzij bij de extreem schuwe types. Stembeloningen werken bij de meeste paarden prima.

Longeertraining begint al voor ze halstermak zijn, in de roundpen, dus zonder longeertouw. Gewoon de stemcommando's aanleren. Wanneer ze halstermak zijn kan het zadelmak maken beginnen. Ook gewoon zadeltje erop, aansingelen en longeren. Wanneer ze het zadel gewend zijn kan het hoofdstel erin. Wanneer ze dat gewend zijn is het gewoon een kwestie van opstappen en gaan.
Dat begint met 4 à 5 dagen per week 10 minuutjes rijden. Zo snel mogelijk zonder longeertouw en in de piste. Wanneer dat vertrouwd aanvoelt naar de ovaalbaan en dan buitenritten.
Geen lange trainingen, gewoon basiswerk. Ook zo snel mogelijk intolten.

Wanneer ze doorgereden zijn krijgen ze lekker een paar maanden vakantie. Daarna kan je hen gewoon terug uit de kudde plukken en verdergaan waar je geëindigd bent.

Ik hou er niet van wanneer het beleren té traag gaat wanneer dat niet nodig is. De paarden hebben te veel tijd om zich te gaan vervelen en beginnen dan zelf wel leuks te verzinnen.

Dacookie
Berichten: 13
Geregistreerd: 07-11-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 09:45

Mijn maatje kwam op mijn pad toen hij 2,5 jaar oud was. Das nu 2 jaar geleden. Ik zit er sinds een half jaar nu 1x in de week een kwartiertje op. De eerste 1,5 jaar heb ik heel veel voorwerk gedaan om onze band op te bouwen, verkeersmak te maken en hem lichaamsbewustzijn&eigen balans te geven en zijn spieren te versterken. Dit heb ik gedaan door lekker met hem te spelen, veel wandelen, rechtrichten en klassieke dressuur.

Dit alles resulteerde erin dat toen ik er de eerste keer op wilde, ik erop stapte en zo weg kon rijden! Dit alles zonder zadel en zelfs zonder hoofdstel! Ik heb de eerste paar x hulp gehad met opstappen, omdat ik het stil staan hierbij erg belangrijk vind.
Een half jaar later zijn we nog steeds bezig met de basis; stappen, halthouden, kleine stukjes draven en natuurlijk al het grondwerk dat ik in het voorwerk ook al deed.
Ik "rijd" hem nu met een bareback pad en bitloos hoofdstel of kaptoom. Hij heeft al een paar keer een boomloos zadel opgehad, dus dat zou de volgende stap zijn.
Zijn stal is aan de rand van een heel groot bosgebied, waar we nu alleen nog wandelen, maar een lange buitenrit en evt endurance of trec zijn mijn droom......

Wat ikzelf het allerbelangrijkste vond en vind is dat we het beiden leuk blijven vinden. Overschat je paard niet en overvraag hem ook niet, maar ondervraag hem ook niet! En ik denk dat ieder paard zijn eigen ontwikkeling heeft, dus hoe snel je gaat is voor ieder verschillend. Maar de basis blijft de belangrijkste!

Maartje1990

Berichten: 22278
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Jonge paarden beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 12:36

Mijn eerst bericht was op m'n telefoon :+ Ik zal nog even een beetje toelichten hoe ik het heb gedaan.

Ik ben begonnen met halstermak maken en dmv beloning het aan het halster lopen. Ben toen over gegaan op het dually halster en dan 'opeens' versnellen en ook een andere kant op gaan. In eerste instantie stopt ze dan, maar doordat het halster draait wat oncomfortabel is geeft ze uiteindelijk mee en leert ze hierdoor dat als ze stopt dat het dan oncomfortabel wordt. Ondertussen loopt ze meteen mee, hoe hard ik ook ga en welke kant ik ook op ga.

Poetsen ben ik begonnen gewoon met 1 borstel eerst lekker beetje krabbelen en zo steeds verder heel rustig beetje bij beetje. Hoeven krabben eerst door het been op te tillen door een kneepje te geven in de zwilwrat. Ondertussen doet ze dit netjes en af en toe leg ik haar hoef ik in de hoefsteun en doe af en toe een beetje bekappen, maar doe dit altijd in stukjes, nooit te lang achter elkaar.

Ondertussen wandel ik 'heel veel' met haar, zeker met die regenplassen, de manier om haar aan het water te laten wennen ook weer met het dually halster, dus zelfde manier, ondertussen loopt ze daar ook gewoon doorheen. Ze is helemaal niet bang voor het verkeer.

In de lente wil ik dus met haar gaan steppen, zodat ze ook wat beweging krijgt en nog meer aan het verkeer en aan ander terrein went.

Rond haar 4e/5e wil ik haar voor de wagen laten beleren en ga ik hier zelf ook al wat longeerwerk aan vooraf doen. En rond haar 6e pas zadelmak maken. Immers, dan zijn paarden pas echt uitgegroeid.

friesiszwart

Berichten: 10172
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: pendelend tussen GLD, Overijssel en ZH

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 13:48

ik besteed het echte beleren altijd uit.
De normale omgang, meelopen, poetsen, voetjes geven etc doe ik zelf maar zodra het op het beleren aankomt dan breng ik de vaak al vierjarige weg.
Heb vaste mensen / bedrijven die dit doen.

Ilaya
Berichten: 51
Geregistreerd: 25-09-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 14:01

Zelf heb ik ook paarden beleerd voor verschillende stallen, ik doe het graag op een zelfde manier omdat uit ervaring blijkt dat dit vaak goed werkt.

Ervanuit gaande dat het paard het halster kent en kan lopen aan een touwtje:
Ik begin altijd met het longeren in een longeercirkel, gewoon aan een halstertje en de commando's stap draf en galop aanleren. In het begin is dit maar 5 minuutjes, daarna bouw ik het iets verder uit. Wanneer het longeren goed gaat doe ik een hoofdstelletje in over het halster, dan hoef ik nog niet aan het bit te zitten maar kan het paard wel vast wennen. Gaat dit goed doe ik de longeerlijn aan het bit en maak contact zodat het paard daaraan went. Langzaamaan ga ik eens spelen met een dekje opleggen en daarna met een longeersingeltje erop, vervolgens een zadel zonder beugels en daarna met beugels. Gaat dit alles goed doe ik een stiekje om als bijzet teugel, zodat het spelenderwijs geleerd wordt om met het koppie omlaag te gaan lopen. Wanneer dit allemaal goed verlopen is kan er gehangen worden en vervolgens echt gaat zitten. Afhankelijk van het paard gaat hier enkele weken overheen.

Mijn ervaring leert dat wanneer een paard enkele weken de tijd krijgt om te wennen aan alles, het de ruiter makkelijker en eerder accepteerd.

Maartje1990

Berichten: 22278
Geregistreerd: 05-06-06
Woonplaats: Kessel (Limburg)

Re: Jonge paarden beleren

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-11-13 14:04

Ik heb mijn hafje van anderhalf nu al een keer als zadelsteun gebruikt :')

CharlievdH

Berichten: 1314
Geregistreerd: 22-03-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-04-14 22:00

Mag ik hier nog steeds reageren?
Ik vind het zo leuk om met jonge paarden te werken.
Met de hulp van de eigenaar (Die er al erg veel ervaring mee heeft) heb ik 1 paardje opgeleerd en ben ik hem nu na een tijd stilstaan (slechte bak, veel regen, etc) weer verder aan het rijden. Hij pakt het weer erg goed op, heeft de rem er weer goed op (meneer wou in het begin door me heen lopen) en reageert goed op de teugelhulpen. In draf vindt hij het nog wat moeilijk omdat er voor de winter niet echt zo op gefocust was. (Toen reden er nog meerdere mensen op, nu heeft de eigenaar ook gewoon liever dat ik op hem rij.) Toch pakt hij het heel goed op en ontspant hij ook goed onder het zadel.

Ik ben nu ook met het grondwerk van een fries bezig daar. Hij is een echte grapjas en test je ook uit door weg te willen draaien en dan te willen stoppen als je aan de longe trekt zodat hij zich niet omdraait, etc. Ik vind het dan ook super dat ik lekker van hem kan leren en de hele tijd op zijn bewegingen moet letten. Dit gaat ook elke keer weer beter!

Ik weet dat ik nog jong ben, maar alles wat nieuw is gebeurt onder constante begeleiding. Met dingen zoals longeren is e eigenaar er niet altijd bij, maar komt hij wel een paar keer kijken omdat het toch nieuw is voor het paardje. Het zijn ook makkelijke paarden, waar ik van kan leren. Dus vind ik het persoonlijk ideaal! :D