1e centered riding les, nu met beschrijving oefeningen

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 
dimmelim

Berichten: 2689
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 27-08-01 11:12

In navolging van Orri, van wie ik nu lekker weet hoe ze in het echt heet, heb ik me op de warme zaterdag overgeleverd aan Vanda Oosterhuis voor mijn eerste Centered ridingles. Vanda is echt een ontzettend leuk mens het was meteen heel vertrouwd, meestal ben ik namelijk heel zenuwachtig en ga ik dan veel te gespannen zitten doen.

Het was warm dus hebben we vooral veel gestapt. Vanda vond Sefja heel leuk echt een schat, ze zei dat ze graag voor me werkt maar dat ik nog wel eens problemen zou kunnen krijgen als ik haar in haar ogen onrechtvaardig zou behandelen. bovendien vond ze dat ze mooie gangen had.

Vanda's advies was toch nog even van de tolt af te blijven en haar eerst meer spieren te laten krijgen in draf. Verder heeft ze mijn zadel even nagekeken, het ligt niet helemaal goed, gelukkig ook niet helemaal slecht, dus kan ik het beste wachten met het kopen van een nieuw zadel tot ze wat meer uitgegroeid is en haar spieren heeft ontwikkeld.

De oefening met de voetjes (zie topic Orri) heb ik ook gehad. Ik steun meer op mijn rechterzitbeenknobbel om dat te compenseren heb ik dan weer meer gewicht in mijn linkerbeen. Dit moest ik me voorstellen door te denken dat mijn benen hol waren en gevuld met balletjes, in welk been zitten meer balletjes. De oefeningen hielpen wel, want het publiek (er kwamen twee stalgenootjes kijken) zag mijn houding verbeteren.

Verder moest ik me nog voorstellen dat het donker was en ik met lampjes op mijn schouders reed, waardoor ik ook veel rechterop ging zitten.

Ik vond het erg geslaagd en heb veel geleerd, over drie weken weer.

_________________
A horse already knows how to be a horse; the rider has to learn how to become a rider.

<font size=-1>[ Dit Bericht is bewerkt door: dimmelim op 2001-08-30 09:43 ]</font>dimmelim

Berichten: 2689
Geregistreerd: 21-02-01

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 30-08-01 08:42

Dit waren mijn oefeningen misschien dat iemand anders er ook wat aan heeft:

Ademhaling.
Haal adem tot in je buik én je onderrug. Dit zorgt dat je zwaartepunt laag blijft. Als het niet goed lukt op het paard oefen het dan ook in andere situaties, bv als je aan het afwassen bent of als je rustig in bed ligt. Dit maakt het later op het paard makkelijker. Je zal merken dat in moeilijke situaties, bv als je paard schrikt of gek doet, je adem omhoog schiet. Hoe bedrevener je bent om hem weer in je buik te krijgen des te makkelijker is het om je paard en jezelf weer rustig te krijgen.
Een truc om je adem in je buik te krijgen is om eerst helemaal uit te ademen, een paar tellen te wachten en dan de adem naar binnen te laten stromen.

Zitbotjes - voetjes
Stel je je zitbotjes voor als kleine voetjes. Voel nu of je op je hele voet staat of meer op je “hielen” of “tenen”. Door je bekken te kantelen of door met je hele bovenlichaam ietsjes naar voren en naar achteren te bewegen kan je meer voor of achterop je voetjes gaan staan en tenslotte je gewicht mooi verdelen over je hele voet.
In de wendingen blijf je op allebei evenveel staan alsof je een voltigeerster bent die op een paard staat. Als die op een voet meer staat dan op de andere valt zij van haar paard af.

Zitbotjes.
Voel met je zitbotjes de opgaande beweging van de rug van je paard.
Dan voel je de naar voren stuwende beweging van de rug van je paard en hoe hij dat afwisselend links en rechts doet.
Daarna voelen de rondgaande beweging van de zitbotjes, je kan dat voelen als een achteruitfietsende beweging.

Wanneer je deze terugfietsende beweging goed voelt kan je in een wending voelen hoe de buitenkant een grotere cirkel maakt dan de binnenkant. Dit helpt je ook goed mee te gaan in een wending en goed te voelen wat je paard doet.
Je kan ook denken “groter” in de wending om je paard te helpen mooi door de wending te buigen, of “kleiner” als dat beter werkt.

Kijken waar je heen gaat.
Kijk, met zachte ogen, waar je naar toe wilt. Kijk niet steeds naar de lieve nek van je paard. Als je naar beneden kijkt ga je naar voren zitten en kan het zijn dat je paard op de voorhand gaat lopen. Bovendien zie je niet goed waar je naar toe gaat.

Ogen op schouders.
Stel je voor de je op je schouders ogen hebt. Daarmee kijk je waar je naar toe wilt. Kijk ermee, net zoals met je echte ogen, voldoende ver vooruit en niet naar de nek van je paard. En als je krom zit dan kijken ze scheel.

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Confession, Danseresje, git, istri, luxx, zonneglans en 16 bezoekers