wanneer is het type nu "barok"?

Moderators: RianneH, Neonlight, Nadia, Lous, LindyH, balance

Antwoord op onderwerpPlaats een reactie
 
 

abby
Berichten: 1636
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 09:12

Als je naar de periode in de (kunst)geschiedenis kijkt die Barok genoemd wordt, zie je meubels met veel ornamenten, weelderige vrouwspersonen op schilderijen (denk aan Rubens bijv.), zware, met veel versieringen uitgevoerde muziek (Bach) en ruiterbeelden waarop een paard staat dat vaak een indrukwekkend front heeft, met een grote, zware halsaanzet, veel beenbeweging en knieactie en (alweer) weelderig behang. Zowel de Andalusiër als ook andere barokke rassen stammen af van de Fries die veel werd ingezet tijdens oorlogvoering.
Afbeelding
Afbeelding

Aangezien ook de Tinker afstamt van de Fries (in de Tinker zit bloed van de Fell en de Dales, twee rassen waar onmiskenbaar Fries bloed inzit), zou je kunnen stellen dat een Tinker ook een barok ras is. Ook het uiterlijk van de Tinker zou hem het predikaat barok kunnen geven. Gezien de criteria waaraan een paard moet voldoen om aan een Barokke wedstrijd mee te mogen doen (minstens een van de ouders moet aantoonbaar bloed voeren van een van de erkende barokke rassen), zal de Tinker niet als zodanig erkend worden


abby
Berichten: 1636
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 09:41

De Andalusiër stamt ook af van de paarden van de Moren, maar wel degelijk ook van de Fries. De Lusitano is weer een andere fokrichting geworden binnen het oorspronkelijk Spaanse paard. Andalusiër en Lusitano worden weleens over een kam geschoren, maar hebben wel degelijk andere uiterlijke kenmerken.

Fysieke kenmerken zijn de zware hals met veel front, weelderig behang, ronde lichaamsvormen en veel afdruk en knieactie in de gangen. De meeste barokke paarden zijn niet overdreven groot maar tonen onder de man wel groot door het front. Barokke paarden zijn van nature sterk met veel aanleg voor de dressuur en de hogeschoolsprongen. qua karakter zijn ze intelligent, gevoelig en zeer eenkennig.

abby
Berichten: 1636
Geregistreerd: 31-01-02

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-05-03 14:54

Lovely schreef
Citaat:
Volgens mij vind je de barokke uitstraling nog wel terug in Wenen. Saumur ligt weer anders, dat zouden dan geen barokke paarden zijn .

Klopt, in Saumur rijdt men veel met Selle Français en een aantal andere Franse warmbloedrassen. Saumur is ook veel minder verfijnd dan Jerez dat ook weer iets minder verfijnd is dan Wenen in een aantal opzichten.

BTW ik zat even mis met mijn uitspraak dat de Andalusiër voortkomt uit de Fries, maar: evenzo goed is het ook niet zo dat de Fries voortkomt uit de Andalusiër. Wel is het zo dat de Fries eerder in Zuid-Europa was (Kruistochten oa) dan de Andalusiër in de Nederlanden (80 Jarige oorlog).
(ik heb het even nagekeken in ´het Friese paard´ van G. Bouma).
In de Mérens is trouwens ook weer Fries bloed terug te vinden...

In de Andalusiër zit inderdaad geen Arabisch bloed. Opvallend is trouwens wel dat in de Egyptische Arabier qua belijning behoorlijk veel is terug te zien van de Spaanse paarden...

Citaat:
Zoals Karin eerder zei is een Welsh Cob ook verwant aan de Andalus . (of het barokke paard in het algemeen)
Het is immers zo dat de Welsh afstamt van de oude Berber en Arab bloed .


Ook in een van de Tinker-types is Cob-bloed terug te vinden. Dit opgeteld bij de Dales en de Fell zou er toch toe moeten leiden dit type onder de Tinkers als Barok paard zou mogen worden gezien... Haha!


Antwoord op onderwerpPlaats een reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Albertina71, bribro, Vagabondo en 12 bezoekers