Idee voor een Wiki artikel? Lees in dit artikel hoe je kunt helpen!

I en R regeling

Uit Bokt
(Doorverwezen vanaf I&R regeling)

Het is in de Europese Unie sinds kort verplicht om alle paarden, pony's en ezels te registreren en de mogelijkheid te geven het dier te identificeren. Dat is van belang omdat paarden gezien worden als voedselproducerende dieren. Een aanzienlijk deel van onze paarden eindigt zijn leven immers in het slachthuis en het vlees komt dan in de voedselketen terecht. Van al het voedsel in de supermarkt moet achteraf bij problemen precies te achterhalen zijn waar het vandaan komt. Van elk paard moet dus bijgehouden worden wie de eigenaar is, of het behandeld is met geneesmiddelen en zo ja welke, enzovoort.


In de praktijk

De identificatie en registratie van paarden omvat drie onderdelen, namelijk een paspoort dat moet voldoen aan de Europese regels, een microchip en een registratie van alle gegevens in een centrale databank.

Elk veulen moet voorzien worden van de nodige documenten voor 31 december van het jaar waarin het geboren is of binnen zes maanden na de geboorte. Voor paarden die ingevoerd worden geldt een termijn van dertig dagen.

Om een paard te laten identificeren moet een aanvraag ingediend worden en zal de dierenarts langs komen om het paard te chippen. Er wordt dan een electronische chip, die de grootte heeft van een rijstkorrel, ingebracht in de hals van het dier. Het chipnummer komt in het paspoort van het paard te staan. Op het moment van chippen vult de dierenarts een formulier in met de gegevens van het paard, de eigenaar en de chip. Deze gegevens worden dan opgenomen in een centrale database en de eigenaar ontvangt een mutatieformulier als bewijs dat het paard geregistreerd is. Zonder dit formulier is de registratie niet rechtsgeldig.

De kosten van een volledige registratie en een paspoort bedragen in België € 58,21.

De chip

De chip komt in de linkerkant van de hals. De plaats waar de chip wordt ingebracht wordt grondig geschoren en ontsmet. De chip wordt geplaatst in de nekband, op de overgang tussen het bovenste tweederde en het onderste derde van de hals, zo'n 1 of 2 centimeter onder de manenkam. Uit onderzoek van een Texaanse universiteit blijkt dat als de chip op deze plaats wordt ingebracht, hij niet door het lichaam gaat zweven. [1]


Richtlijnen

In België zijn door de Belgische confederatie van het paard officiële richtlijnen opgesteld die dierenartsen moeten aanhouden voor het chippen. Een chip mag enkel worden ingebracht door een arts die hier een cursus voor heeft gedaan, en op een lijst van 'erkende identificeerders' voorkomt. [2]

Als je godsdienstige of ethische bezwaren hebt tegen het chippen, kon je in het verleden schriftelijk een ontheffing aanvragen bij het Productschap voor Vee en Vlees. In dat geval werd de DNA-code van je paard bepaald moeten worden en werd het dier aan de hand daarvan geregistreerd. Vanaf 1 juli 2009 is dit niet meer mogelijk. [3]

Voor slachtveulens jonger dan 12 maanden die gelijk van hun geboortebedrijf naar het slachthuis vervoert worden is alleen een chip verplicht. Zij hoeven niet opgenomen te worden in het centrale register.


Bronnen, referenties en/of voetnoten