Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
imker schreef:Je kan het in ieder geval niet lang in de koelkast bewaren, anders krijg je alsnog het blauwzuur in je lijnzaad.
Djilan schreef:Als je ongebroken lijnzaad geeft mag je tot 100 gram zo voeren. Dit is niet schadelijk. Als je meer wilt geven of je wilt zo'n lekker slijmerig papje maken, dan moet je het idd net zolang koken tot de zaadjes barsten en het een hele slijmerige massa wordt.
Geef je gebroken lijnzaad dan moet je het altijd koken, want dan komt het blauwzuur direct vrij.
sarabande"]
[quote="Djilan schreef:Als je ongebroken lijnzaad geeft mag je tot 100 gram zo voeren. Dit is niet schadelijk. Als je meer wilt geven of je wilt zo'n lekker slijmerig papje maken, dan moet je het idd net zolang koken tot de zaadjes barsten en het een hele slijmerige massa wordt.
Geef je gebroken lijnzaad dan moet je het altijd koken, want dan komt het blauwzuur direct vrij.
IlsjePilsje schreef:Ennuh... van de dierenarts gehoord....lijnzaad uit een flesje is niet zo goed (lees werkt niet) als zelfgekookte lijnzaad.
Citaat:Door lijnzaad te koken krijg je een slijmerige massa die helpt om een verstopping te voorkomen en die een beschermend laagje geeft op de wand van de darmen. Lijnzaad kan ook ongekookt gegeven worden, als je maar niet te veel geeft.
In lijnzaad zit een stof genaamd linamarine die tijdens de vertering wordt omgezet in blauwzuur. Blauwzuur is een giftige stof. Als een klein beetje lijnzaad wordt gegeven zal dit blauwzuurgehalte zo laag zijn dat dit niet erg is. Alhoewel er geen gevallen bekend zijn van paarden die ziek geworden zijn na het eten van ongekookt lijnzaad, moet je toch niet teveel ongekookt lijnzaad aan je paard geven. Geef een volwassen paard van 600 kg niet meer dan 100 g ongekookt lijnzaad per dag.
Bij het koken wordt ook linamarine in blauwzuur omgezet, maar dit verdampt meteen in de lucht. Het lijnzaadslijm is dus blauwzuurvrij en mag 'onbeperkt' gegeven worden.
Citaat:Om bij het voeren van lijnzaad een blauwzuurvergiftiging te voorkomen, moet men er voor zorgen dat het blauwzuur verdwenen is. Dit kan men bereiken door lijnzaad:
-minstens 10 minuten te koken.
of
-met kokend water te overgieten en vervolgens minstens 6 uur te laten staan.