Kaasfondue, hoe en wat?

Moderators: NadjaNadja, Essie73, Muiz, Maureen95, Firelight

 
 
Maaike162

Berichten: 740
Geregistreerd: 06-11-12

Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 14-02-17 21:11

Hoi allemaal,

Binnenkort ben ik jarig en wil ik met een aantal vriendinnen (6) gaan kaasfondueen. Ik heb het nog nooit zelf voorbereid, dus ik kan wel wat tips gebruiken...

Allereerst, de kaasfondue zelf. Ik twijfel tussen een pakje of zelf maken. Zit er verschil qua smaak?

Daarnaast, ik wil er sowieso graag brood, paprika en krieltjes bij. Nog meer tips? Wat voor wijn is lekker om er bij te drinken?

Eten jullie er verder nog een salade oid bij?

Verder wil ik ook nog een lekker dessert. Meestal doe ik een toetjesbuffet bij m'n verjaardag, maar dat valt misschien wel heel zwaar. Nog ideeën?

Alvast bedankt!


Paspoort
Berichten: 111
Geregistreerd: 15-11-16

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:19

Komkommer, balletjes gehakt voorgegaard, bruin en wit stokbrood. Verder komen wij ook nooit met ideeen.

antje_vip

Berichten: 10001
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:20

Wat ik sowieso leuk vond aan mijn mini fondue: mijn gesmolten kaas zat in iets eetbaars (paprika geloof ik) zodat je het mandje ook kan opeten als ie leeg is :)

Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D

LilChar

Berichten: 1253
Geregistreerd: 16-06-14
Woonplaats: apeldoorn

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:22

Sperziebonen zijn ook lekker om te dippen! Verder inderdaad stokbrood en paprika. Bloemkool of broccoli kan ook nog. Zelf maken zou ik me niet aan wagen, straks mislukt het en die zakjes zijn ook erg lekker vind ik!

Floemii
Berichten: 619
Geregistreerd: 13-08-09

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:24

selderij is ook lekker, en champignon ook!

Neem jij een kijkje in mijn vinted kledingkast? Wellicht zit er iets voor je bij!
https://www.vinted.fr/member/59025619-flinkelen

Miran

Berichten: 4449
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:27

Ik zet er altijd augurken en ananas bij.
Toetje zou ik idd licht houden, of zo dat je makkelijk een kleine portie pakt. Soesjestaart?

Wij gebruiken ook een pakje, mijn schoonouders maken het zelf. Is wel iets lekkerder, maar behoorlijk wat werk! En ook duurder denk ik.

crazycactus

Berichten: 10928
Geregistreerd: 06-02-05
Woonplaats: Mussel

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:29

Ik maak wel eens een mexicaanse kaasfondue ook superlekker, met bijv mini-maiskolfjes, tortillachips, guacamole, cherrytomaatjes, en dan gebruik ik corona ipv wijn, en wat mexicaanse kruiden

Deel met de mensen van wie je houdt. Deel je muziek, je eten, je recepten, je talenten. Door de mooie dingen in het leven te delen met anderen verspreid je meer geluk en. liefde.


Faruba

Berichten: 1807
Geregistreerd: 22-07-08
Woonplaats: Reeuwijk.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:32

Toevallig afgelopen vrijdag gegeten. Wij nemen de kant en klare van Emmi,die vind ik pers.het lekkerst. Ik heb altijd 2 pannen,in de ene doe ik een pak Emmi in,teentje knoflook en scheutje witte wijn. In de andere een pak Emmi,scheutje witte wijn en wat zachte blauw kaas. Die vinden wij ook altijd erg geslaagd. Wij eten er brood bij maar ook even gebakken krieltjes,gekookte spruitjes(heerlijk in de blauwkaas),gekookte broccoli,gekookte bloemkool en tomaatjes. Verder eten we er geen salade oid.bij,bij ons word dat nooit gegeten,de kaasfondue is erg machtig. Toe meestal iets van ijs maar meestal is ook dat teveel.

antje_vip

Berichten: 10001
Geregistreerd: 25-06-10
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:35

Miran schreef:
Ik zet er altijd augurken en ananas bij.
Toetje zou ik idd licht houden, of zo dat je makkelijk een kleine portie pakt. Soesjestaart?


Soesjes vallen bij jou onder lichte kost? :+

Weet wat je doet, wanneer je een shet ontmoet :D

Snorkel8

Berichten: 1096
Geregistreerd: 12-12-06

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:40

Oh wat een goe idee! Moeten wij ook nog maar even doen.

Die van de Albert Heijn excellent is erg lekker! Wij doen altijd alleen met stokbrood jummie!

stefje

Berichten: 1898
Geregistreerd: 20-05-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:41

Ik heb het 1 keer 'vers' gemaakt, van geraspte kaas van de kaasboer. Ik vond er geen verschil in zitten met pakken. En veel duurder ;-). Wat inderdaad wel heel lekker is als je van pittig houdt is blauwe kaas erdoorheen (of camembert). Leuk idee trouwens van Faruba om 2 soorten te doen ook!

MariekeS_

Berichten: 4704
Geregistreerd: 17-01-08
Woonplaats: Den Bosch

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:43

Je kan een fruitsalade doen als toetje? Dat is licht en fruit gaat goed met kaas.
Of is dat niet feestelijk genoeg? :D

Kaasfondue zelf maken is in principe super makkelijk en vind ik persoonlijk lekkerder omdat ik dan precies de kazen die ik het lekkerst vind kan combineren O:)
Maar het vergt wel wat oefening en gevoel om het echt goed te krijgen.
De pakjes van Emmi vind ik inderdaad ook prima, daar kan je het ook bijna niet zelf goedkoper voor maken.

Wat ook een super lekkere is, is een geitenkaas fondue. Met gerasptte belegen geitenkaas en de zachte geitenkaas. Met wat tijm en port ipv witte wijn <3


TROY (2019) & LAYS (2014)

Hilli

Berichten: 22947
Geregistreerd: 28-07-04
Woonplaats: My home is where my horse is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:45

Miran schreef:
Wij gebruiken ook een pakje, mijn schoonouders maken het zelf. Is wel iets lekkerder, maar behoorlijk wat werk! En ook duurder denk ik.

Zelf maken is supersimpel en ook niet tijdrovend.

Voor 2 personen:
- 400 ml droge witte wijn
- 200 g geraspte gruyère
- 200 g geraspte emmenthaler
- maizena
- knoflook

Wijn in pan, teentje knoflook erin uitpersen. Wijn tegen de kook aanbrengen. Handje voor handje de geraspte kaas toevoegen, zorg dat ee kaas goed smelt. Roeren met een houten (!) lepel. Als alle kaas toegevoegd is, 2-3 eetlepels maizena loskloppen met water en door het kaas/wijnmengsel roeren. Het bindt dan tot een lobbige substantie. Overgieten in een fonduepan. Eetsmakelijk :9

Reeltje_5

Berichten: 2647
Geregistreerd: 27-06-07
Woonplaats: Huijbergen

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:46

Appel ook heel lekker! Ik doe altijd een stukje appel met katenspek erom, mmmmm :)
En bvb van die salami worstjes.

Boras
Berichten: 9946
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:47

We hebben het de afgelopen maanden 2 keer gedaan. 1 keer met verse kaas van de kaasboer (gryere, emmenthaler en boerenkaas). Ik vond de smaak te uitgesproken. En 1 keer kant en klaar van de aldi die vaak lekker gevonden wordt. Ook zonder wijn. Hoewel ik van kaas houd, vond ik het tegen vallen.

Ananas en knakworstjes kunnen ook.

WillemYntJee
Berichten: 6300
Geregistreerd: 16-02-05
Woonplaats: Ljouwert

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:53

Persoonlijk vinden wij de pakjes van gerber t lekkerst, maar die zijn helaas slecht verkrijgbaar in Nederland (daarom nemen wij een voorraadje uit Zwitserland mee elk jaar). Pan insmeren met knoflook en een scheut kirsch erdoor heen, al kan t evt ook zonder. Uiteraard witte wijn erbij drinken!
Krijg er meteen trek in!

Yunomi
Berichten: 3112
Geregistreerd: 04-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-02-17 21:58


We are not defined by the things that make us seperate and distinct
but by the moments that we share and the memories we make.

Exitium

Berichten: 7135
Geregistreerd: 03-04-13
Woonplaats: Zuilichem

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 00:47

Bedankt voor de linkjes! Toevallig krijg ik zaterdag eters over de vloer en gaan we fonduen. Eén keer als test gedaan afgelopen jaar, nu voor het eerst voor anderen. Ik maak 'm zelf, maar wel wat lekkere ideetjes voor dippers opgedaan :D

All wiyht. Rho sritched mg kegtops awound? ;(

De Man Fotografie

Lielle

Berichten: 66254
Geregistreerd: 12-01-01

Re: Kaasfondue, hoe en wat?

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 10:25

zeker ook wat kirsch erdoor, wordt het veel droger van smaak van. Zelf maken is lekkerder, maar kan ook flink mislukken - in mijn ervaring - dus een pakje en evt zelf op smaak brengen is prima optie.

om te dippen: rauwkost, droge worst (salami), krieltjes, stukjes fruit en verder een salade en wat augurkjes en zilveruitjes.

Fortitude

Berichten: 3085
Geregistreerd: 03-08-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 10:30

Als ik het eet (vriend lust het niet :/) dan koop ik de kaasfondue wel kant en klaar. Wat ik erin doop:

Brood
Paprika
Komkommer
Snoeptomaatjes
Champignon
Gehaktballetjes
Kipfilet
Ananas
Aardappeltjes
Knakworstjes
Salami/chorizo
Selderij

[o]

A3a1
Berichten: 2761
Geregistreerd: 07-04-16
Woonplaats: Sleewijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 10:38

Kaasfondue, heerlijk!
Ik ga altijd voor zelf maken, het is niet zo erg ingewikkeld en is altijd lekkerder dan uit een pakje.
Je kunt wel overwegen een deel te vervangen door boursin, wel pakje maar erg lekker.

Ik zou gemengde fruitsalade als toetje doen.
Gewoon wat fruit in stukjes, husselen, eventueel wat kirsch erdoor.
Slagroom erbij.

Heerlijk fris!

Vuurwerk helemaal zat?
Teken de petitie,!!!!
https://petities.nl/petitions/vuurwerkv ... htqSlfkUUw


chamion
Huisheks

Berichten: 3662
Geregistreerd: 22-03-07
Woonplaats: Tussen bos, heide en stad

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 10:52

Wij maken vaak fondue. Gewoon naar de markt gaan en naar de kaasboer gaan. Melden dat je voor het eerst een kaasfondue gaat maken en hij maakt dan zelf een samenstelling van verschillende soorten kaas. Wij vragen altijd om een pittige kaasfondue en daar houdt hij dan rekening mee.

Fonduepan inwrijven met verse knoflook. Dit voorkomt aanbakken bij lage temperatuur en geeft nog meer smaak eraan. Dan maak je de tafel en alles klaar. Als laatste raspen wij de kaas zelf in de machine en smelten het in de gewone pan om zodra het vloeibaar is in de fondue pan te doen. En dan kan het smulfeest beginnen. (edit; met smelten bedoel ik de normale bereiding, maar even geen zin om dat te noteren, genoeg recepten op google te vinden)

Hapjes een klein voorbeeld lijstje
* knakworst
* metworst (alle soorten gedroogde worst)
* kip (gekookt zodat het gaar is)
* pittige mini gehakt balletje
* fondue vlees van de slager (snel gaar vlees in blokjes gesneden)
* paprika
* bloemkool en broccoli (voor gekookt)
* Feta salade erbij (om in het kaas thema te blijven)

Eigenlijk alles wat met kaas kan worden gegeten kan je erin dippen. Alleen sommige dingen moet je even voorkoken of bakken. En let erop. Bij gladde dingen blijft er minder kaas hangen dan bij ruwe dingen.

Toetje; gewoon een bak ijs!

Doel voor 2024, meer dan 350 km afleggen met Baila en de menwagen door bos en over heide.
Tussenstand: midden feb, 54 km

Boras
Berichten: 9946
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 16:03

Ik heb gelezen dat als je er thee bij drinkt, de kaasfondue minder zwaar op de maag ligt.

Laura82
Berichten: 7465
Geregistreerd: 05-06-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-02-17 17:57

Ohhhh kaasfondue.... Ik ga echt even hele domme vragen stellen :+ Wij hebben dat thuis dus nooit gedaan, dus de enige ervaring die ik er mee heb is 2x in een restaurant.
Maaaar, ik ben wel gek op kaas, dus ik wil het thuis ook eens maken.
Maar houd je de kaasfondue tijdens het eten ook warm? En hoe dan?
En hoe eten jullie het, direct uit de pan met zo'n vorkje, zoals bij een fondue in olie?
En wat voor pan kan je ervoor gebruiken? Zie fonduepan staan, maar ken alleen de elektrische variant en dat lijkt me niet de bedoeling? :o


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Jade91 en 50 bezoekers