1 ster maakt voor de kip al wel ontzettend veel uit. Het antibioticagebruik daalt nog verder (bij gangbare systemen is het nu 1.2 dag antibiotica per vleeskuiken gemiddeld, dus ik schat elke 4e ronde een keer antibiotica nodig, komt af van 4.2 dag antibiotica per vleeskuiken, dus soms een ronde antibioticavrij. De exacte hoeveelheid van 1-sterkuikens kan ik nu niet meer vinden, mij staat bij 95% antibioticavrij).
Maximaal 25kg per m2, dat is nog steeds veel, maar al bijna de helft minder dan bij gangbare houderij (42kg/m2). Je kunt dat een beetje vergelijken met een huis: als je van 6m2 naar 10m2 gaat, heb je nog steeds een klein huis, maar je welzijn is er wel flink op vooruit gegaan.
En 8 weken i.p.v. 5-6 weken is niet heel veel ouder, maar zorgt wel voor een flink langzamere groei waardoor het doodgroeien bijna niet meer voor komt en de pootproblemen, hartproblemen en permanente verhoging (door het extreme metabolisme van gangbare vleeskuikens) wel heel veel minder voor komen.
Tegelijkertijd kan een boer dus nu 1.5 ronde minder opzetten (1 week schoonmaken, dus 6 weken t.o.v. 9 weken), en kan er op dezelfde oppervlakte stal bijna 2x zo weinig kuikens opgezet worden (tussentijds wordt er bij gangbaar vaak uitgedund omdat ze alleen een maximaal gewicht en geen maximaal aantal kuikens hebben, op slachtgewicht is het verschil ruim 1.5x).
En dan moet er ook nog eens meer voer in.
De ross-rassen (gangbaar) is het gewicht van 2.5kg bereikt met 37-39 dagen en 4kg voer.
De Rowan Ranger (scharrel) is het gewicht van 2.5kg bereikt met 56 en 5kg voer.
Er komen dus ook nog eens 20% meer voerkosten bij (en dus mestafvoerkosten).
1.5*1.5*1.2 = 2.7. Om de boer een vergelijkbaar inkomen te geven moet er dus zo'n 2.5-3x hogere prijs aan hem worden betaald voor sterrenvlees. Dat is dan nog niet de winkelrpijs en gelukkig valt daar nog wel iets te schuiven, doordat het wel grotendeels op de Nederlandse markt afgezet kan worden en er dus minder tegen de minimale gangbare vleesprijs weg hoeft (gemiddeld 1€/kg), maar nog is het stevig duurder dan gangbaar vlees en daardoor voor een flinke groep in Nederland lastiger te betalen/een grotere drempel. Waardoor meer scharrelvlees in de schappen plaatsen vaak het effect heeft dat er daar meer van weggegooid moet worden in plaats van dat er meer van verkocht wordt.
Mijn laptop heeft een instortend toetsenbord en verdraagt geen los toetsenbord meer. Hierdoor doen o.a. de backspace en Q (alt 81 en alt 113) het niet meer, en voegt hij soms letters dubbel toe, of geeft hij ze juist niet door. Mijn tablet daarentegen heeft een overactieve autocorrect. Mijn teksten zijn daardoor wel eens een zooitje.