Talent voor paard(rijden)

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

 
 

lindas84

Berichten: 63
Geregistreerd: 09-10-11
Woonplaats: Midden nl

Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 19-10-16 22:54

Ik zou graag de mening van bokt horen over;

Iedere ruiter heeft te maken met zijn natuurlijke aanleg om paarden aan te voelen, rijden, timing, etc. Dit kan je talent noemen. Met talent heb je een voordeel op andere ruiters. Maar waar houd talent op en beginnen de vaardigheden? Kan je een Z dressuurproef rijden zonder talent, en alleen op vaardigheid? ( of word dit al te vaak geprobeerd en vinden we (sommigen) de dressuur daarom minder fijn :( ) En wat zou daar dan voor nodig zijn?
Hoe kijk jij hier zelf tegen aan, heb je talent? :))

Moet de ruiter die in de B aan het klungelen is de ambitie hebben om een M proef te springen? Of de amazone's waarbij ieder paard maar over de amazone heen blijft lopen, een eigen paard willen kopen met veel bloed?
Hoe oordeel jij over het rijden van de ruiters/amazones om je heen? En waarom?

Brand los! :D

Even de Definitie's van wiki: Bij talent spelen de aangeboren eigenschappen een grote rol. Dit in tegenstelling tot vaardigheid, waarbij vooral ervaring en handigheid een rol speelt.
Begaafdheid is gerelateerd aan intelligentie, maar om ze in praktijk te brengen is meer nodig. Begaafdheid moet worden ontwikkeld. Er moeten ook vaardigheden worden aangeleerd. In tegenstelling tot de genieën, getalenteerde mensen vaak manifesteren zich slechts in één richting of genre.


xmarliez

Berichten: 4088
Geregistreerd: 31-07-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 06:52

Mensen met talent moeten er net zo hard voor werken als mensen met minder talent. Alleen op een hele andere manier. Mensen met talent zijn zich vaak niet bewust van de dingen die ze doen. Omdat het 'vanzelf' gaat. En juist bij paardrijden, of beter gezegd het verder willen komen in de sport, is het heel belangrijk om te weten wat je doet en waarom je dat doet. En dat is weer een valkuil voor mensen met 'talent'. Mensen met minder talent zullen merken dat ze van het bovenstaande minder last hebben dus voor iedere pas zullen moeten werken. Maar ook die moeten zich bewust worden van het waarom en hoe.

De basissport is voor iedereen toegankelijk. Z dressuur is zo spectaculair niet, zolang je een fijn paard hebt en goede begeleiding is dit voor iedere ruiter mogelijk.
Om verder te komen heb je niet alleen talent nodig (zonder talent kun je ook GP halen) zolang je dan maar een heel goed paard hebt en hele goede begeleiding.

Dressuur is het in harmonie ontwikkelen en verbeteren van de natuurlijke eigenschappen van het paard.

Rex_Rolfo

Berichten: 5364
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:17

http://www.vandale.nl: ta·lent (het; o; meervoud: talenten)
1 (Bijbel) bep. gewicht aan goud of zilver
2 natuurlijke begaafdheid; aanleg
3 iem. met veel aanleg

In dit geval gaat het als ik het goed begrijp om 2.
xmarliez schreef:
Mensen met talent moeten er net zo hard voor werken als mensen met minder talent.

Ontwikkeling is naar mijn idee een combinatie van aanleg en inspanning. Iemand met talent zal met minder inspanning hetzelfde bereiken als iemand met minder talent (drie keer in de week een kwartier op de piano ipv elke dag een uur) of met dezelfde inspanning verder komen (een 10 km uitlopen in 35 minuten ipv 50).


Bij iets relatief simpels als hardlopen kunnen twee mensen hetzelfde trainingsprogramma volgen. De persoon met het meeste talent loopt het snelste. En dat motiveert dan weer om de training vol te houden. Of die andere persoon heeft er zo de pest aan steeds van zijn/haar trainingsmaatje te verliezen dat hij/zij zijn talent voor doorzetten aanspreekt en meer gaat trainen...

Bij paardrijden is het nog veel complexer, je moet 'talent' hebben met paarden om te gaan, om je lichaam goed onder controle te hebben, om een goed team om je heen te verzamelen, om te luisteren naar mensen die je verder kunnen helpen (en niet teveel naar de hele kudde bakrandspecialisten ;) ), een geschikt paard helpt ongetwijfeld mee enz. De ene persoon is sterker op het ene punt, de ander heeft meer aanleg voor een ander onderdeel. Pas als alles meezit heb je kans een topper te worden.

Als je ziet dat in de hippische sport nogal eens "kinderen van" boven komen drijven denk ik dat van jongs af aan de begeleiding en mogelijkheden op niveau hebben heel erg belangrijk is.

Nikita_K
Berichten: 539
Geregistreerd: 11-11-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:29

xmarliez schreef:
Mensen met talent zijn zich vaak niet bewust van de dingen die ze doen. Omdat het 'vanzelf' gaat. En juist bij paardrijden, of beter gezegd het verder willen komen in de sport, is het heel belangrijk om te weten wat je doet en waarom je dat doet. En dat is weer een valkuil voor mensen met 'talent'. Mensen met minder talent zullen merken dat ze van het bovenstaande minder last hebben dus voor iedere pas zullen moeten werken.


Ik ben het met bovenstaande eens! Maar ik denk dat de belangrijkste eigenschappen om het ver te schoppen in de hippische sport zijn;
- mindset
- doorzettingsvermogen
- de juiste mensen en paarden tot de beschikking hebben.

Talent helpt wel mee voor het creëren van de juiste mindset en genoeg doorzettingsvermogen, en daar stranden denk ik een hoop ruiters uiteindelijk (die hebben dan gehoord je kan het niet, of ze denken het zelf, en geven de hoop dan een beetje op).

Selina

Berichten: 14218
Geregistreerd: 20-10-13
Woonplaats: Ede

Re: Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:36

Stukje aanleg is wel handig, maar ook voor op de grond. Ik ben qua karakter dat ik me wat sneller druk maak en consequent zijn vind ik lastig, daar moet ik echt bewust aan werken. Mijn vriend daarentegen is van nature heel rustig en consequent waardoor de omgang voor hem al makkelijker is. Met rijden zie je dat ook terug, hij heeft geen angst en daardoor zit hij relaxter. Ik word nog wel eens gespannen, dus dat zie je in mijn lichaamshouding en in het paard. Dus ik zou zeggen, met aanleg qua skills en karakter gaat het wel makkelijker maar dan ben je er natuurlijk nog niet.

Mooie foto’s van jouw hond? http://www.simondel.nl

Nikita_K
Berichten: 539
Geregistreerd: 11-11-14

Re: Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:39

Ik denk dat dat ook zeker een goede is Selina! Maar een 'verkeerd' energielevel bij je paard kan je ook veranderen door veel te oefenen. Dat maakt het wel moeilijker, maar misschien als je uiteindelijk op hetzelfde niveau als een 'consequent en kalm' persoon zit dat je veel beter weet wat je doet en misschien nog wel beter met een paard kan omgaan dan iemand die het van nature heeft. :D

Majabeestje
Berichten: 3792
Geregistreerd: 07-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:41

Ik denk dat er best veel jonge getalenteerde ruiters thuis zitten die simpelweg de mogelijkheden (lees: geld) niet hebben om ver te komen. Ik vind dat dat met name in de paardensport zo duidelijk. Als je als kind ouders hebt die kunnen en willen investeren in de paardensport en met jou meegaan op wedstrijd etc. heb je meer aan dan aan dat talent.
Tenminste, dat is wat ik om mij heen zie ;)

Majabeestje
Berichten: 3792
Geregistreerd: 07-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:43

Overigens heb ik het nu over de wedstrijdsport hè.
Ik denk dat qua omgang en rijden een soort natuurlijkheid in wat je doet, hoe je overkomt en daar dus naar handelt best een voordeel kan hebben. Met name omdat paarden zulke spiegels zijn.

YellowGray
Berichten: 1049
Geregistreerd: 05-06-13
Woonplaats: Utrecht

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:52

Ik heb niet bijzonder veel talent voor het rijden. Ik pak dingen wel snel op, maar zeker nu ik een jong leasepaard heb vind ik het moeilijk om aan te voelen hoe ik moet zitten en waar ik druk moet zetten om haar netjes de bak door te krijgen. Met wat aanwijzingen gaat het goed, maar niet vanzelf. Ik heb daarvoor echt veel les nodig.
Ik merk wel dat ik een fijn energieniveau heb. Ik ben van mezelf heel ontspannen en stressloos bij paarden en dat helpt wel. Ik ben ook nooit gefrustreerd als ik erop zit. Laatst was ik gevallen en dus weer een beetje zenuwachtig bij het opstappen en dan zie ik gelijk het verschil met daarvoor.

Monmaster
Berichten: 748
Geregistreerd: 23-06-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 07:58

Ik denk dat sommige mensen heel handig zijn met paarden, omdat ze in staat zijn te refelecteren op eigen gedrag. Dit bepaalt voor een groot deel ( in mijn ogen) hoe ver je komt. Zoals eerder vermeldt, de paarden zijn de spiegel van onze ziel.

Je nederig kunnen opstellen en leerbaar zijn is volgens mij veel belangrijker dan van nature een goede zit en houding hebben. Het werkt zeker mee, maar de bereidheid om te werken, doorzettingsvermogen en leerbaarheid zijn volgens mij de grootste factoren om tot een succes te komen.

Succes is volgens mij ook niet naar de Z rijden, maar een dergelijke omgang die bevredigend is voor paard en ruiter. Als je het toespitst op wedstrijdniveau, kun je stellen dat geld een makkelijk middel is. Als je eenmaal de basissport uit gaat, is een zak met geld van essentiëel belang.

Slechts 30% van alle ruiters komt verder dan de L, dus dat de Z voor iedereen haalbaar is..... gaat volgens de onderzoeken die ik ken, niet op.

Ik ken mensen die heel handig zijn met hun paard, maar dressuurmatig niet zulke hoogvliegers zijn, en mensen die in mijn ogen heel goed rijden, maar behalve in de bak rijden, niks durven.....
Hoe succesvol ben je dan?

lindas84

Berichten: 63
Geregistreerd: 09-10-11
Woonplaats: Midden nl

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter: 20-10-16 08:07

Rex_Rolfo schreef:
Als je ziet dat in de hippische sport nogal eens "kinderen van" boven komen drijven denk ik dat van jongs af aan de begeleiding en mogelijkheden op niveau hebben heel erg belangrijk is.


Heeft het bijdehand kinderen van niets te maken met talent van ouders wat ze hebben mee gekregen bij hung geboorte? Of misschien al heel vroeg op een pony (soms al 3 ipv 7 bij een " manege" amazone)

Rex_Rolfo

Berichten: 5364
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 08:39

lindas84 schreef:
Heeft het bijdehand kinderen van niets te maken met talent van ouders wat ze hebben mee gekregen bij hun geboorte? Of misschien al heel vroeg op een pony (soms al 3 ipv 7 bij een " manege" amazone)

Omdat de meeste kinderen (gelukkig maar) bij hun eigen ouders opgroeien is het heel lastig nature en nurture uit elkaar te houden. Ik vermoed dat bij paarden nurture heel erg belangrijk is. Dat er dan ook nog wat talent van pa en/of ma geërfd wordt maakt dat mensen als Lisa Nooren de top kunnen bereiken. Want de echte top bereik je niet met alleen talent of alleen hard werken, daarvoor is het totale pakket van talent, inzet en geluk nodig.

Waarbij je geluk ook weer afdwingt, als je veel paarden in de hand krijgt is de kans groter dat die ene speciale erbij zit. Als je veel mensen spreekt (die je b.v. via je ouders kent) is de kans groter dat je er een sponsor aan overhoudt. Enz.

En dan heb je inderdaad dat kinderen-van op redelijk jonge leeftijd op een pony komen. Waarschijnlijk een goede pony. Pa of ma die ze vanaf de eerste meters goede tips geeft ipv met 8 achter elkaar door de bak hobbelen bij een 'instructeur' die allang blij is als ze er niet af kukkelen. Zien uit de eerste hand dat de paardenwereld vooral hard werken is. Kans krijgen om meters te maken ipv 1x per week een uurtje. Enz enz.

In een andere wereld waar materiaal, talent en vroeg beginnen belangrijk is zie je trouwens ook veel "kinderen van": de autosport. Max Verstappen is op dit moment zeker voor ons Nederlanders het meest bekende voorbeeld, maar zo zijn er heel veel (koploper in de F1 is bijvoorbeeld de zoon van voormalig wereldkampioen Keke Rosberg)

meisje2000
Berichten: 2613
Geregistreerd: 30-10-05
Woonplaats: ergens in friesland

Re: Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 08:58

Ik ben absoluut geen talent maar juist doordat ik nu een super instructrice heb die mij begeleid met mijn jonge paard is mijn houding, gevoel voor het paard en alles wat er mee te maken heeft zo vooruit gegaan fat de meeate mensen mij niet meer herkennen qua rijden. Talent is dus niet alles ook goede begwleiding is een pre of je nu wel of geen talent hebt

15-05-2000 rip shauntay (meisje) 03-05-2013
Chameur 01-03-2013. Dondersteen in hart en nieren
Www.stalaristocraat.nl kerstmuts

Anoniem

Re: Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 09:08

Leeftijd waarom je begint met paarrijden hoeft niks te zeggen. Zie zelf genoeg mensen die meer jaren ervaring hebben dan mij, maar niet de kennis hebben die ik heb.

Zelf bezit ik de goede eigenschappen dat ik erg goed ben in zelf reflectie en dat ik altijd erg gemotiveerd om mijn te verdiepen in nieuwe dingen wat veel kennis oplevert.

Matheno

Berichten: 7930
Geregistreerd: 06-01-11
Woonplaats: Buitengebied Urk

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 09:28

Tegen mij werd altijd gezegd: 10% talent, 90% training.
Iedereen kan dus goed worden, mits je er alles voor over hebt.

If you could kick the person in the pants responsible for most of your trouble, you wouldn’t sit for a month.
--
[PP] Edje heeft een nieuw baasje! *Updates vanaf pag 13*

Kuggur

Berichten: 13893
Geregistreerd: 04-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 09:33

Rex_Rolfo schreef:
http://www.vandale.nl: ta·lent (het; o; meervoud: talenten)
1 (Bijbel) bep. gewicht aan goud of zilver
2 natuurlijke begaafdheid; aanleg
3 iem. met veel aanleg

In dit geval gaat het als ik het goed begrijp om 2.
.

Ik denk dat je dat niet goed begrepen hebt, het gaat natuurlijk over nr. 1, en als je om je heen kijkt in de paardenwereld is dat overduidelijk, hoe meer goud/zilver je hebt hoe verder je komt..... :D

Majabeestje
Berichten: 3792
Geregistreerd: 07-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 09:36

Ik vind het op zich wel leuk om te zien bij mijn kinderen.
Mijn dochter (8 jr) heeft best moeite met het paardrijden zelf. Lichtrijden bijvoorbeeld, ze krijgt het maar moeilijk voor elkaar. Net als het correct vasthouden van de teugels, ze zwabbert alle kanten op :')
Is een kwestie van motoriek en gevoel en de kunst om op meerdere dingen tegelijk te letten en in uitvoering te brengen.
Maar in de omgang met paarden is het een heel ander verhaal. Ze voelt de paarden aan, weet wanneer ze wel een aai willen en wanneer ze ze juist even met rust moet laten, heeft een rustige energie wat de paarden prettig lijken te vinden.

Mijn zoon (6jr) daarentegen is echt een terrorkind wat betreft omgang met paarden :') Hij is druk, springerig, snapt niet wanneer hij wel of niet iets kan doen, de paarden worden wat onrustig van hem.
Maar rijden gaat dus wel weer goed, hij heeft een hele goede motoriek en is in staat in de praktijk te brengen wat er gevraagd wordt.
Hij heeft dat ook met andere sporten, pikt het makkelijk op en doet zo met de 'grote jongens' mee, hij leert sowieso makkelijk.

Erg grappig om dat verschil te zien :)

Majabeestje
Berichten: 3792
Geregistreerd: 07-02-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 09:37

Kuggur schreef:
Rex_Rolfo schreef:
http://www.vandale.nl: ta·lent (het; o; meervoud: talenten)
1 (Bijbel) bep. gewicht aan goud of zilver
2 natuurlijke begaafdheid; aanleg
3 iem. met veel aanleg

In dit geval gaat het als ik het goed begrijp om 2.
.

Ik denk dat je dat niet goed begrepen hebt, het gaat natuurlijk over nr. 1, en als je om je heen kijkt in de paardenwereld is dat overduidelijk, hoe meer goud/zilver je hebt hoe verder je komt..... :D


True :D

Rex_Rolfo

Berichten: 5364
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 09:42

Kuggur schreef:
Rex_Rolfo schreef:
http://www.vandale.nl: ta·lent (het; o; meervoud: talenten)
1 (Bijbel) bep. gewicht aan goud of zilver
2 natuurlijke begaafdheid; aanleg
3 iem. met veel aanleg

In dit geval gaat het als ik het goed begrijp om 2.
.

Ik denk dat je dat niet goed begrepen hebt, het gaat natuurlijk over nr. 1, en als je om je heen kijkt in de paardenwereld is dat overduidelijk, hoe meer goud/zilver je hebt hoe verder je komt..... :D

_O-

Om bij dure sporten 3 te bereiken is het inderdaad echt wel nodig om 1 en 2 te combineren :D

Tango1979

Berichten: 2505
Geregistreerd: 21-08-09
Woonplaats: Noord Brabant

Re: Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 10:14

Ik denk dat alle ruiters het Z kunnen bereiken. Als je minder talent hebt (bijvoorbeeld vaardigheden zoals balans, goede motoriek etc) kan je dat compenseren met de koop van een goed paard, investeren in goede lessen, een goede instelling en goed trainen. Dus als je het Z bereiken als doel hebt, is dit in mijn ogen (als je een goede instelling hebt) grotendeels gewoon te koop.

Als je hoger gaat kijken, dus Lichte en Zware tour, wordt het zonder een dosis talent moeilijk.

Ik ben zelf een niet super getalenteerde ruiter, mijn balans en motoriek is niet super, maar met veel oefenen en sporten op bijvoorbeeld core-stability, kan je veel verbeteren. In mijn omgeving zie ik ruiters met veel meer natuurlijke aanleg, maar soms niet de mentaliteit om echt hoger te komen.

Het is dus een combinatie van aanleg en mentaliteit en natuurlijk GELD!

Gameboy (Lord Leatherdale x Negro) B+12(PR 201), L1+9 (PR 198.5)
Cassandra B+10(PR 199), L1+11 (PR 200), L2 + 9(PR 189)

jankawijnsma

Berichten: 450
Geregistreerd: 14-08-08
Woonplaats: Raard

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 10:16

Monmaster schreef:
Ik denk dat sommige mensen heel handig zijn met paarden, omdat ze in staat zijn te refelecteren op eigen gedrag. Dit bepaalt voor een groot deel ( in mijn ogen) hoe ver je komt. Zoals eerder vermeldt, de paarden zijn de spiegel van onze ziel.

Je nederig kunnen opstellen en leerbaar zijn is volgens mij veel belangrijker dan van nature een goede zit en houding hebben. Het werkt zeker mee, maar de bereidheid om te werken, doorzettingsvermogen en leerbaarheid zijn volgens mij de grootste factoren om tot een succes te komen.

Succes is volgens mij ook niet naar de Z rijden, maar een dergelijke omgang die bevredigend is voor paard en ruiter. Als je het toespitst op wedstrijdniveau, kun je stellen dat geld een makkelijk middel is. Als je eenmaal de basissport uit gaat, is een zak met geld van essentiëel belang.

Slechts 30% van alle ruiters komt verder dan de L, dus dat de Z voor iedereen haalbaar is..... gaat volgens de onderzoeken die ik ken, niet op.

Ik ken mensen die heel handig zijn met hun paard, maar dressuurmatig niet zulke hoogvliegers zijn, en mensen die in mijn ogen heel goed rijden, maar behalve in de bak rijden, niks durven.....
Hoe succesvol ben je dan?


Hier sluit ik me volledig bij aan. Ik ben best wel een handige ruiter en goed met paarden op de grond maar hoger dan de L ben ik nog nooit gekomen. Fijn te horen dat ik bij de 70% hoor! Ik wist helemaal niet dat er slechts 30% verder dan de L komt, hoe weet je dat? Ik werd wel blij van jouw bericht in ieder geval omdat ik me best wel eens een ongetalenteerde sukkel voel vergeleken met de prijswinnaars en ruiters die regelmatig een paard in de hogere klasse rijden.

Carpe diem

Rex_Rolfo

Berichten: 5364
Geregistreerd: 27-07-13

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 10:45

jankawijnsma schreef:
Ik wist helemaal niet dat er slechts 30% verder dan de L komt, hoe weet je dat?

Ben ik ook benieuwd naar. Het begint al met de definitie van "ruiter" ...
Ik ga er een topic over openen :D

edit, done: [WD-V] Hoeveel wedstrijdruiters in de diverse klasses?
Laatst bijgewerkt door Rex_Rolfo op 20-10-16 10:50, in het totaal 1 keer bewerkt

Ababe

Berichten: 982
Geregistreerd: 05-09-12

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 10:45

Tango1979 schreef:
Ik denk dat alle ruiters het Z kunnen bereiken. Als je minder talent hebt (bijvoorbeeld vaardigheden zoals balans, goede motoriek etc) kan je dat compenseren met de koop van een goed paard, investeren in goede lessen, een goede instelling en goed trainen. Dus als je het Z bereiken als doel hebt, is dit in mijn ogen (als je een goede instelling hebt) grotendeels gewoon te koop.

Als je hoger gaat kijken, dus Lichte en Zware tour, wordt het zonder een dosis talent moeilijk.

Ik ben zelf een niet super getalenteerde ruiter, mijn balans en motoriek is niet super, maar met veel oefenen en sporten op bijvoorbeeld core-stability, kan je veel verbeteren. In mijn omgeving zie ik ruiters met veel meer natuurlijke aanleg, maar soms niet de mentaliteit om echt hoger te komen.

Het is dus een combinatie van aanleg en mentaliteit en natuurlijk GELD!


Niet alle ruiters kunnen dus Z bereiken, want als je minder talent hebt en ook de financiële middelen niet hebt, dan kan je dus geen goed paard aanschaffen, geen goede en vooral voldoende begeleiding veroorloven. Dus voor de ruiters met minder talent en niet voldoende geld (dus ook een minder getalenteerd paard) is het wel een flinke uitdaging om de Z te bereiken.
Ik geloof er overigens wel in dat een combinatie; minder getalenteerde ruiter en getalenteerd paard dit wel kan, maar dat geldt andersom ook. Een echt getalenteerde ruiter schopt het ook een stuk verder met een minder getalenteerd paard.

Maar naast talent speelt geld (en mogelijkheden) een hele grote rol. Inzet en doorzettingsvermogen zijn vanzelfsprekend ook heel belangrijk inderdaad.

Monmaster
Berichten: 748
Geregistreerd: 23-06-14

Re: Talent voor paard(rijden)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 10:54

In een onderzoek van Nederland paardenland van de knhs, staat 70% niet verder komt dan de L.....

Tango1979

Berichten: 2505
Geregistreerd: 21-08-09
Woonplaats: Noord Brabant

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-10-16 11:01

Lauraa90 schreef:
Tango1979 schreef:
Ik denk dat alle ruiters het Z kunnen bereiken. Als je minder talent hebt (bijvoorbeeld vaardigheden zoals balans, goede motoriek etc) kan je dat compenseren met de koop van een goed paard, investeren in goede lessen, een goede instelling en goed trainen. Dus als je het Z bereiken als doel hebt, is dit in mijn ogen (als je een goede instelling hebt) grotendeels gewoon te koop.

Als je hoger gaat kijken, dus Lichte en Zware tour, wordt het zonder een dosis talent moeilijk.

Ik ben zelf een niet super getalenteerde ruiter, mijn balans en motoriek is niet super, maar met veel oefenen en sporten op bijvoorbeeld core-stability, kan je veel verbeteren. In mijn omgeving zie ik ruiters met veel meer natuurlijke aanleg, maar soms niet de mentaliteit om echt hoger te komen.

Het is dus een combinatie van aanleg en mentaliteit en natuurlijk GELD!


Niet alle ruiters kunnen dus Z bereiken, want als je minder talent hebt en ook de financiële middelen niet hebt, dan kan je dus geen goed paard aanschaffen, geen goede en vooral voldoende begeleiding veroorloven. Dus voor de ruiters met minder talent en niet voldoende geld (dus ook een minder getalenteerd paard) is het wel een flinke uitdaging om de Z te bereiken.
Ik geloof er overigens wel in dat een combinatie; minder getalenteerde ruiter en getalenteerd paard dit wel kan, maar dat geldt andersom ook. Een echt getalenteerde ruiter schopt het ook een stuk verder met een minder getalenteerd paard.

Maar naast talent speelt geld (en mogelijkheden) een hele grote rol. Inzet en doorzettingsvermogen zijn vanzelfsprekend ook heel belangrijk inderdaad.


Ja in zekere zin heb je natuurlijk gelijk, met een bijstanduitkering gaat het niet lukken. Maar met een redelijk normaal inkomen kan elke ruiter dit voor elkaar krijgen. Gewoon prioriteiten leggen, geen vakanties, goedkoop boodschappen doen, veel op marktplaats kopen, je vaste lasten vergelijken. Bespaart je genoeg om redelijk wat opzij te leggen. Duurt misschien een tijdje, maar voor veel mensen best te doen als je er maar veel voor laat.

Gameboy (Lord Leatherdale x Negro) B+12(PR 201), L1+9 (PR 198.5)
Cassandra B+10(PR 199), L1+11 (PR 200), L2 + 9(PR 189)


Wie is er online

Gebruikers op dit forum: GoogleAdsense en 6 bezoekers