Studentencorps. Hoe denken jullie daarover?

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Dorée

Berichten: 6707
Geregistreerd: 20-05-01
Woonplaats: Utrecht

Studentencorps. Hoe denken jullie daarover?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-10-02 17:16

Aangezien ik sinds twee maanden lid ben van de UVSV (Utrechtse Vrouwelijke Studenten Vereniging) en dat de vrouwelijke tegenhanger is van het USC (Utrechts Studenten Corps) ben ik wel benieuwd hoe jullie er over denken. Wij hebben dus nog een ongemengde vereniging met twee aparte societeiten, een voor de jongens en een voor de meisjes. In de meeste steden is dat gefuseerd (Groningen, Amsterdam, Delft etc.)
Ik kom uit Bloemendaal en heb altijd op een zogeheten "kakker"school gezeten en altijd gehockeyt. Niet om de "kakkers" maar om de sport en de school was superleuk. Natuurlijk zaten er ook wel andere mensen op, maar ik neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel.
Ik moest er eigenlijk niet aan denken om lid te worden van het corps en tussen de corpsballetjes te zitten, maar de keuze in Utrecht vind ik echt geweldig! Ik ben naar meerdere studentenverenigingen in Utrecht geweest en de UVSV sprak me gewoon het meest aan, voornamelijk door het ongemengde karakter. Het is echt heel erg relaxed en niet haat en nijd wat je zou denken van alleen maar meisjes onder elkaar.
Goed, waar ik nu benieuwd naar ben is wat jullie mening is over het corps (of een studentenvereninging) en waarom je het wel of niet leuk zou vinden. Ik weet dat er een heleboel vooroordelen over het corps zijn, en over hun corpsballen (waar ik tot nog toe niks van gemerkt heb) maar is dat dan de reden dat het je niet aanspreekt of is het iets anders.
Ben heel erg benieuwd naar jullie mening!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:26

Ik ben destijds geen lid geworden van een studentenvereniging omdat het bij de verenigingen alleen maar leek te gaan om:

A. Wie kan het meeste zuipen
B. Wie kan het meeste n**ken
C. Wie vindt mij leuk? Aaaah wie vindt mij leuheuk???

Echt disgusting Misselijk
Was in Tilburg overigens. Errrrrreg geforceerd zooitje.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:27

Ik heb laatst naar de zwakste schakel gekeken en daar waren allemaal afgevaardigden van een studentencorps, eentje van de mannelijke tegenhanger van die van jou. Hij vond mannen toch veel leuker en beter namelijk of zoiets. Ik denk wel dat het best leuk zou zijn, er zitten leuke mensen bij. Mijn vraag is echter, is er een verschil tussen een studentenvereniging en een studentencorps?

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:34

Hier staat een deel van mijn mening over studentenverenigingen: [AM] Dit is echt om te kotsen!!!

(BTW niet meer reageren in dat topic, is meer dan een jaar oud!)

Ik ben zelf ook lid geweest, niet van het corps maar wel van een andere vereniging. Toen ik in U. ging studeren, waren er nog 1600 andere eerstejaars die dezelfde propedeuse deden, dus echt snel nieuwe mensen leren kennen zat er niet echt in. Ik had altijd willen hockeyen maar ik werd uitgeloot bij de hockeyvereniging. Toen werd het een studentenvereniging. Ik heb best een leuke jaarclub en we zien elkaar nog regelmatig, maar aan het verenigingsleven heb ik nooit echt actief meegedaan. In mijn tweede jaar werd ik namelijk lid van mijn studievereniging (heel kleinschalig) en daar kon ik een stuk beter mijn ei kwijt. Die studentenvereniging vond ik achteraf toch net iets te massaal, ik ging ook daar een beetje ten onder in de massa.

Spijt? Nee, nooit gehad. Ik heb leuke mensen leren kennen bij die studentenvereniging, en heb nooit het gevoel gehad dat mijn vrienden me daar werden opgedrongen, zoals je vaak als vooroordeel hoort. Maar als ik het over mocht doen? Tja, ik ben nu 10 jaar verder en sta anders in het leven, maar ik kan me voorstellen dat als ik weer 18 zou zijn, dat ik dan zo weer ergens lid zou worden. Ieder geeft er toch zijn of haar eigen invulling aan.

Het enige wat me er aan dwars zat, was dat ik heel vaak te horen kreeg: 'Ben jij lid van een studentenvereniging? Goh, ben jij dan zo'n feestbeest?' Alsof er alleen maar gefeest (lees: gezopen) wordt. Wat dat betreft moest ik altijd heel wat vooroordelen uit de weg ruimen, en dat doe ik nu dan ook maar niet meer. Haha!

BTW de voornaamste reden dat ik geen lid ben geworden bij het corps is omdat het in U. ongemengd is - en ik kan er echt niet tegen om met alleen maar 'wijven' om me heen te zitten... Haha!

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:42

Het wezenlijke verschil zit tussen een studievereniging en een studentenvereniging, het eerste is bedoeld om samen door de studie te worstelen. Deze verenigingen zijn vaak per faculteit en een van de dingen die ze doen is het verkopen van syllabi of uittreksels. Een studentenvereniging is met name sociaal.
Van huis uit zou ik vanm'nnevernooitniet lid worden van een corps, dat stond buiten kijf, ondanks dat ik paardreed, hockeyde en op een kakschool zat. Toen ik te maken kreeg met mensen van Utrecht en Leiden (de beruchte Minerva) was ik allang blij dat ik niet tot zo'n vereniging behoorde.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:47

Lovely schreef:
Van huis uit zou ik vanm'nnevernooitniet lid worden van een corps, dat stond buiten kijf, ondanks dat ik paardreed, hockeyde en op een kakschool zat. Toen ik te maken kreeg met mensen van Utrecht en Leiden (de beruchte Minerva) was ik allang blij dat ik niet tot zo'n vereniging behoorde.
En waarom dan niet? Leg eens uit?

Miran

Berichten: 4451
Geregistreerd: 10-08-01
Woonplaats: Woubrugge

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:52

Ik ben dus ook geen lid geweest (heb in Delft gezeten), om de redenen die Sonja ook noemt. Overigens woonde ik thuis, dat zal ook wel schelen.
Verder vind ik het pure onzin dat het zo goed staat op je CV, imo is dat alleen zo als je een bestuursfunctie hebt gehad. De meeste gewone leden (iig degenen uit mijn klas) zijn mensen die nooit in de les zijn en hun punten (gemiddelde 5,5) over de rug van hun klasgenoten halen.

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:53

Lovely schreef:
Het wezenlijke verschil zit tussen een studievereniging en een studentenvereniging, het eerste is bedoeld om samen door de studie te worstelen. Deze verenigingen zijn vaak per faculteit en een van de dingen die ze doen is het verkopen van syllabi of uittreksels. Een studentenvereniging is met name sociaal.


Mijn studievereniging was ook met name sociaal, maar wel met een inhoudelijke rode draad. Ik ben daarbinnen lid geweest van de excursiecommissie, de activiteitencommissie (voor de onvermijdelijke feestjes), de introcommissie en heb vier jaar lang in de redactie van het blad gezeten, met daarin zowel ontspanning als inhoud. En alleen die redactie staat op m'n cv. Haha!

Overigens was het nog kleinschaliger dan op faculteitsniveau, namelijk op vakgroepsniveau. Echt heel kleinschalig dus, ik geloof dat we op ons hoogtepunt 150 leden hadden waarvan 50 actief. *LOL*

Maar idd, er is verschil. Bij studentenverenigingen heb je bijvoorbeeld ook subverenigingen op het gebied van sport, en die hebben dan weer uitwisselingen met andere studentenvereningingssubs (3 x letterwaarde) all over Holland. Kan ook erg leuk zijn, ik was van plan om dan maar bij m'n studentenvereniging te gaan hockeyen maar om onverklaarbare redenen heb ik daar nooit een stick aangeraakt. Haha!
Laatst bijgewerkt door Karin op 30-10-02 17:55, in het totaal 1 keer bewerkt

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:55

Het corps van Utrecht heeft nog echt iets met paarden, dat las ik eens in hun *kan er niet opkomen* 'gidsje' Haha!.

Desiree

Berichten: 28760
Geregistreerd: 23-01-01
Woonplaats: Twente

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 17:56

Ja, wij hebben een overkoepelende vereniging hier op Bouwkunde, deze vereniging heet Cheops. Van onze vakgroep Constructief Ontwerpen hebben we Koers, (KO-ers, uit de tijd dat Konstruktief met de K geschreven werd). Ik vind die jongens en meisjes wel leuk hoor. zijn over het algemeen serieuze types, geen alleen-maar-feestende-flapdrollen.

BartVB
Eigenaar

Berichten: 41657
Geregistreerd: 08-01-01
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 18:03

Klopt, maar dat is een studievereniging, net als Simon Stevin (werktuigbouwkunde) of Intermate (TEMA).

De studentenverenigingen in Ehv zijn het ESC (Eindhovens Studenten Corps), SSRE, Demos en dat soort spul.
Vooral het ESC is nogal een ballen gebeuren, echt totaaaaaaaaaal niets voor mij. Lijkt me echt geen fuk aan, totaal niet mijn soort mensen. Te ballerig, die ontgroening vind ik al helemaal onzin en zwaar kinderachtig, heel dat quasi interessante gedoe met wat leuke latijnse naampjes en vage bestuurs constructies, brrrrr. Nope, not my kind of fun.

Algemene studentenvereniging lijkt me beter te doen (iets als Demos in Ehv) maar toch, lijkt me zo nutteloos. Als ik ergens lid van zou worden zou het een sport of cultuur vereniging zijn of wat gaan doen in het bestuur van je faculteit of studievereniging, lijkt me nuttiger dan een studentenvereniging. Maar ieder zijn/haar feestje Haha!

kebie

Berichten: 1574
Geregistreerd: 16-01-01
Woonplaats: Veluws dorp aan de rijn

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 18:18

Ha een uufje!
Ik ben dus wel lid geweest van het wagenings corps. Wel een gemengd corps dus, en minder massaal dan de verenigingen in Leiden en Amsterdam enzo. Heb genoten in het begin, maar was het aan het eind van mijn studie ook wel zat.
Je leert in korte tijd veel mensen kennen (leuk en minder leuk). En door de ontgroening (die echt niet alleen maar afzien is, en al helemaal niks met zuipen te maken heeft) heeft iedereen een binding met de vereniging. Dat zorgt er voor dat mensen ook komen als er iets georganiseerd wordt, en het niet eng vinden om binnen te stappen en uiteindelijk maar helemaal niet meer komen. Die band mistte ik bij de lossere verenigingen, daar was de lol vaak snel afgelopen omdat als je iets organiseerde er niemand op kwam dagen.

En dat maakt dat mensen het ook leuk blijven vinden om iets te organiseren. Ik heb daar geleerd dat als je iets wil, het een kwestie van doen is! Heb daar in de redactie gezeten, in het bestuur van de paardrijvereniging en achter de bar gestaan. (Overigens zijn de studentenwedstrijden te paard een aanrader. Errug gezellig!)

Ik zou het weer doen als ik 19 was. Nu hoeft het allemaal niet meer zo, en dat is maar goed ook Haha! Er zou van werken weinig terecht komen..

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 18:27

Volgens mij maakt het ook uit of je gaat studeren in een vreemde of bekende stad. Toen ik ging studeren deed ik dat in mijn eigen stad, die ik al op mijn duimpje ken en mensen zie je wel in de kantine of leerzalen.

Margreet

Berichten: 18325
Geregistreerd: 24-08-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 19:14

Lovely schreef:
Het wezenlijke verschil zit tussen een studievereniging en een studentenvereniging, het eerste is bedoeld om samen door de studie te worstelen. Deze verenigingen zijn vaak per faculteit en een van de dingen die ze doen is het verkopen van syllabi of uittreksels. Een studentenvereniging is met name sociaal.


Toch niet...
Nog nooit een syllabus of uittreksel gezien Haha!
Voor de lagere jaren organiseren ze nog wel eens boekverkopen met 10% korting, maar naarmate je je meer gaat specialiseren is daar ook niet echt meer sprake van. Een paar commissies die gerelateerd zijn aan de studie (o.a. Natuurcie) maar verder is het vooral gezelligheid zonder verplichtingen (en dàt is volgens mij het wezenlijke verschil!) wat de klok slaat.
http://www.bio.vu.nl/gyrinus/

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 20:24

Ik ben niet lid van een studentenvereniging, maar wel van de studievereniging en nog een paar verenigingen binnen diergeneeskunde. Ik ben niet zo'n menigte mens en hou ook helemaal niet zo van uitgaan tot de volgende ochtend 7 uur en je lam zuipen en daarom had ik geen zin om bij een studentenvereniging te gaan. Heb wel de hele bubs met foldertjes van de uitdagen gehad toen ik begon met studeren en heb toen besloten dat ik het wel goed vond zonder. En dat vind ik inmiddels nog steeds. Ik heb binnen mijn studie een paar goede vriendinnen gemaakt, omdat je bij diergeneeskunde heel veel in dezelfde groepen doet, met name in het eerste jaar. Dus ik heb ook wel vrienden gemaakt hier in Utrecht.

marije999

Berichten: 330
Geregistreerd: 25-04-02
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:00

Ik ben vorig jaar, mijn eerste jaar in Wageningen, even lid geweest van een studentenvereniging (voor de insiders: KSV St. Franciscus Xaverius), maar ik ben lid af geworden. Waarom? Een studentenvereniging is er toch uiteindelijk voor de sociale contacten. Ik persoonlijk hield leukere contacten over aan mijn huis (oftewel afdeling in een megaflat) en aan de roeivereniging (Argo, welke wel corporaal is, dus eigenlijk maak ik de tradities nog steeds van dichtbij mee). Ik vond het te veel, en had het voor mijn gevoel ook niet nodig.
Ik ben wel heel blij dat ik het gedaan heb. Ik weet wat het is, ik heb het geprobeerd (heb de hele ontgroening meegemaakt) en ik ben erachter gekomen dat het niets voor mij is. Maar absoluut geen spijt. Alleen maar om het feit dat ik nu begrijp waarom bepaalde dingen gaan zoals ze gaan. En naar mijn mening begrijp je het begrip ontgroening niet als je het niet hebt meegemaakt (mensonvriendelijke praktijken daargelaten).
Met mijn studievereniging (Aktief Slib) heb ik nagenoeg niets te maken, op de 10% reductie na dan.

SGWuppie

Berichten: 4628
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:06

Ik heb helemaal geen zin in al dat gedoe...doe maar gewoon normaal! Al dat aanspreken met Questor Abactus en weet ik veel wat....ik vind het overdreven! En ook dat je de ontgroening meegemaakt moet hebben...ik zou bijna lid gaan worden om te kijken of ik er na de ontgroening nog zo over denk...
heb een paar maanden een vriendje gehad dat bij Carolus zat en ook bij dispuut Baldr (Nijmegen)...heb het dus wel een beetje meegekregen en ik vond het vreselijk, al die domme regeltjes en het compleet afzeiken van de eerstejaars....van mij hoeft dat allemaal niet zo, ze maken zo'n eenheidsworst van je!
Overigens zaten er bij dat dispuut ook ontzettend leuke gasten hoor! Ik had alleeen de pech dat mijn vriendje het allemaal net wat te serieus nam!

Uiteindelijk is het maar een spelletje, dus zooow belangrijk is het niet!

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:08

Lovely"]
Volgens mij maakt het ook uit of je gaat studeren in een vreemde of bekende stad. Toen ik ging studeren deed ik dat in mijn eigen stad, die ik al op mijn duimpje ken en mensen zie je wel in de kantine of leerzalen.
[/quote]

Ik denk dat dat idd een hele grote rol speelt. Toen ik in U. ging studeren kende ik daar niemand, behalve mijn ex-vriendje uit 5 vwo dat ook naar U. ging, maar om nou aan hem te blijven hangen zag ik niet zo zitten. Ik maakte daar dus letterlijk een nieuwe start. Mijn ex is hier trouwens enorm fanatiek gaan roeien, zijn hele sociale leven speelde zich op de loods af, ook een soort van studentengezelligheidsvereniging. Haha!

[quote="Marije_jiplover"]
...uitgaan tot de volgende ochtend 7 uur en je lam zuipen...
[/quote]

Hmm... ik kan me nog wel een paar gezellige Vet-Inn's herinneren waar ik dat nou juist wèl deed... Schijnheilig

[quote="marije999 schreef:
]Ik ben wel heel blij dat ik het gedaan heb. Ik weet wat het is, ik heb het geprobeerd (heb de hele ontgroening meegemaakt) en ik ben erachter gekomen dat het niets voor mij is. Maar absoluut geen spijt.


Same here, zoals ik al zei heb ik er leuke contacten aan overgehouden, maar daarnaast ook aan andere dingen, net zoals jij: in mijn geval mijn huis, mijn studie en vooral mijn studievereniging.
Laatst bijgewerkt door Karin op 30-10-02 21:12, in het totaal 1 keer bewerkt

Marije_jiplover

Berichten: 25306
Geregistreerd: 14-01-02
Woonplaats: Ergens onder de zon...

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:11

Karin"]
[quote="Marije_jiplover schreef:
...uitgaan tot de volgende ochtend 7 uur en je lam zuipen...


Hmm... ik kan me nog wel een paar gezellige Vet-Inn's herinneren waar ik dat nou juist wèl deed... Schijnheilig
[/quote]

En daar zul je mij dan ook niet vaak vinden (ben er in dik drie jaar studeren wel 1 keer geweest!) Waar ik dan wel eens heen ga zijn bijzondere vet-inns, die ergens in een cafe oid in de stad worden gehouden, dat vind ik nog wel leuk, maar dan ben ik ook om 4 uur uiterlijk wel weg, want dan ben ik gewoon echt supermoe en vind ik het niet meer leuk.

SGWuppie

Berichten: 4628
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:14

Dat maakt denk ik een heel groot verschil of het een nieuwe stad voor je is: denk dat ik het ook eerder had gedaan als ik er niemand kende, maar ik woon al mijn hele leven bij Nijmegen...bovendien moest ik heel vaak tussendoor weg tijdens de intro...bijvoorbeeld voor training en wedstrijden.

Denk dat ik dat nog het grootste bezwaar vond: er wordt zo'n claim op je gelegd, je moet overal aan meedoen, liefst op vaste dagen in de week...ik wilde dat gewoon niet, ik ging liever paardrijden! *LOL*

Karin

Berichten: 65336
Geregistreerd: 10-01-01

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:19

marieketencate schreef:
...er wordt zo'n claim op je gelegd, je moet overal aan meedoen, liefst op vaste dagen in de week...


Heb ik persoonlijk helemaal niets van gemerkt. Maar dat hangt maar net van de vereniging af waar je lid bent. En roeien of volleyballen in verenigingsverband doe je ook op vaste dagen in de week.

SGWuppie

Berichten: 4628
Geregistreerd: 24-04-02
Woonplaats: Nijmegen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:33

Karin"]
[quote="marieketencate schreef:
...er wordt zo'n claim op je gelegd, je moet overal aan meedoen, liefst op vaste dagen in de week...


Heb ik persoonlijk helemaal niets van gemerkt. Maar dat hangt maar net van de vereniging af waar je lid bent. En roeien of volleyballen in verenigingsverband doe je ook op vaste dagen in de week.
[/quote]

Tuurlijk, mijn springles is ook iedere donderdag...misschien heb ik ook wel het strengste dispuut meegemaakt dat zou kunnen...de ontgroening duurde daar ook van september tot mei...vind ik ook vrij lang Verward
Mijn vriendje moest wel een heeeele goede reden hebben (en dat was dus niet zijn vriendinnetje) om om niet op de "twee keer in de weekse" borrel te verschijnen...

Kayla

Berichten: 11273
Geregistreerd: 20-10-01
Woonplaats: Groningen

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 21:55

ik vind het corps verschrikkelijk, alleen al om de ontgroening, ik snap niet dat mensen zich zo de grond in laten trappen om bij zo'n sneu clubje te mogen horen....

Wmijn

Berichten: 3654
Geregistreerd: 11-08-02
Woonplaats: Eindhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-10-02 22:24

Ik had mezelf in mijn eerste studiejaar "belooft" nergens lid van te worden. Moest eerst maar eens bewijzen dat ik kon studeren, vond ik. Daarna voelde ik mezelf te oud om nog mee te doen met de ontgroening, wilde niet "de les gelezen" worden door 3 jaar jongere jochies. Verder stond mij, als niet-alcohol-drinker, het alcohol gebruik niet aan en nog veel belangrijker, ik had al een sociaal leven in Eindhoven opgebouwd. Dus voor contacten hoefde ik het niet meer te doen.
Mijn vader, die wel lid is van het Corps in Eindhoven (nu als reunist, natuurlijk) vond het erg jammer dat ik geen lid werd. Heb heftige discussies met hem gehad over het waarom wel en niet. Uiteindelijk bleek dat hij het gewoon erg leuk had gevonden om met mij de societeit binnen te kunnen lopen. Lovers

Verder ben ik overigens wel lid van Intermate, (de studievereniging), Footloose (dansvereniging, ook bestuur gedaan) en Dekate Mousa (foto- en filmvereniging).

Avanti

Berichten: 13903
Geregistreerd: 14-02-02
Woonplaats: ridderkerk

Link naar dit bericht Geplaatst: 31-10-02 00:49

Lijkt me best leuk zo'n vereniging Haha!


(nee hoor) Knipoog